АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

АБСЦЕС ЛЕГЕНЬ

Читайте также:
  1. АБСЦЕСС ГОЛОВНОГО МОЗГА.
  2. АБСЦЕССЫ И ФЛЕГМОНЫ
  3. АБСЦЕССЫ И ФЛЕГМОНЫ ЧЕЛЮСТНО-ЛИЦЕВОЙ ОБЛАСТИ
  4. Абсцессы подъязычного валика и челюстно-язычного желобка
  5. Вскрытие абсцессов и флегмон мягких тканей.
  6. ГАНГРЕНА ЛЁГКОГО (ГАНГРЕНОЗНЫЙ АБСЦЕСС).
  7. ГНОЙНЫЕ ЗАБОЛЕВАНИЯ КОЖИ (фурункул, карбункул, гидроаденит, абсцесс, флегмона, рожа, эризипелоид).
  8. Інфільтративний туберкульоз легень (ІТБ)
  9. ОСТРЫЙ АБСЦЕСС ЛЕГКОГО
  10. РАК ЛЕГЕНЬ
  11. Сестринский процесс при бронхоэктатической болезни и нагноительных болезнях лёгких (абсцессе и гангрене лёгких).

Це гнійний осередок у легенях, обмежений капсулою і зоною уражених запальним процесом тканин (так звана зона перифокального запалення). Етіологія

1. Гостре запалення легень.

2. Порушення прохідності бронхіального дерева.

3. Недостатнє кровопостачання легеневої тканини.

4. Зниження імунітету і реактивності організму.

5. Сторонні тіла.

6. Затікання в бронхи блювотних мас, слини.

Зазвичай висівають стафілококи і пневмококи, кишкову паличку. Абсцеси ви­никають у чоловіків у 3—4 рази частіше і локалізуються у верхньому відділі правої легені (у прикореневій зоні).

Класифікація

1. Одиночні.

2. Множинні.

Клінічна картина

Розрізняють 2 періоди:

1. Формування гнояка.

2. Прорив абсцесу.

Захворювання починається з гарячки до 39—40 °С. З'являються біль у грудній клітці, кашель з виділенням кров'яного мокротиння. Спостерігається загальна слабкість, втрата апетиту, нічна пітливість.

Далі при прориванні в бронх масивно виділяється гній. Кількість мокроти від 100 мл до 2 л за добу. Стан хворого після проривання гнійника покращується, знижується температура тіла.

Можливі ускладнення:

• прорив гнійника в плевральну порожнину;

• легеневі кровотечі;

• метастазування гнійника в протилежну легеню, мозок.

Лікування

У період формування абсцесу, як при пневмонії, — парентерально антибіотики з урахуванням чутливості мікрофлори — цефалоспоріни. Ефективне інтратрахеальне введення антибіотиків. Замісна і дезінтоксикаційна терапія. Для підвищення реактивності організму вводять антистафілококову плазму, гаммаглобулін. Хворих поміщають в окремі палати, видають ємкості для збирання мокротиння. При недостатньому дренуванні гнійника — положення на боці з опущеним головним кінцем (постуральний дренаж). При неефективності консервативного лікування, ускладненнях, переході в хронічну стадію проводять дренування шляхом торакоцентезу, пневмотомію — розкриття і дренування абсцесу за допомогою торакотомії, лобектомію — видалення ураженої частки, сегментектомію – видалення сегмента.

ГАНГРЕНА ЛЕГЕНЬ

Це гостре гнійне ураження легеневої тканини без чітких меж, з локалізацією в нижніх відділах легень. Причини захворювання такі самі, як при абсцесі.

Клінічна картина

Сильний біль у грудній клітці, підвищення температури до 30—41 °С, гарячка, кашель з великою кількістю мокротиння, яке має неприємний запах, притуплення в зоні ураження, множинні сухі і вологі хрипи.

Лікування таке саме, як при абсцесі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)