АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Додаткова література. 1. Білецький Л. Руська правда й історія її тексту / За ред

Читайте также:
  1. IІІ. ЛІТЕРАТУРА
  2. Використана література
  3. Вопрос№15: Розвиток полемічна література та книгодрукування в XVI - першій половині XVII ст.
  4. Додаткова
  5. Додаткова
  6. Додаткова
  7. Додаткова
  8. Додаткова
  9. Додаткова
  10. Додаткова інформація про діалогове вікно Мастер функций
  11. ДОДАТКОВА КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 10
  12. ДОДАТКОВА КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 8

 

1. Білецький Л. Руська правда й історія її тексту / За ред. Ю. Книша. — Вінніпег, Б.В., 1993.

2. Бочарников Д. М. Грушевський про історію створення та кримінальне право Руської Правди // Право України. — 1996. — № 11.

3. Брайчевський М. Адміністративна реформа Володимира Святого // Записки НТШ. — Т. CCXXV. Праці історично-філософської секції. — Львів, 1993.

4. Владимирский-Буданов М. Ф. Обзор истории русского права.— Ростов н/Д, 1995

5. Воробейкова Т. У. Древнерусское государство и право. — К., 1982.

6. Горський А. А. Ще раз про роль норманів у формуванні Київської Русі // Укр. істор. журнал. — 1994. — № 1.

7. Дедов Н. Н. Древнерусское государство и право. — Свердловск, Б.Н., 1958.

8. Древнерусские княжеские уставы. ХІ–ХV ст. / Под ред. Я. Н. Шалова. — М., 1976.

9. Пресняков А. Е. Княжое право в древней Руси: Очерки по истории Х–ХІІ столетий. — М., 1993.

10. Ричка В. М. Шлюб та подружнє життя у Київській Русі // Укр. іст. журн. — 1992. — № 2.

11. Рубаник В. Врегулювання відносин власності у Київській Русі в період до Руської Правди — у договорах з Візантією // Вісник Академії правових наук України. — 2003. — № 4. — С. 110–120.

12. Тихомиров М. Н. Исследование о Русской Правде. — М., 1941.

13. Щапов Я. Н. Византийское и южнославянское правовое наследие на Руси в ХІ–ХІІІ вв. — М., 1978.

14. Юшков С. В. Русская Правда: Происхождение, источники, ее значение. — М., 1950.

 

Методичні рекомендації

 

Розглядаючи перше питання, слід виходити з того, що основним джерелом права на Русі було звичаєве право. Серед джерел давньоруського права чільне місце посідають міжнародні договори Русі. У вигляді копій з грецьких текстів у складі “Повісті минулих літ” до нас дійшли русько-візантійські договори. Аналізуючи зміст договорів, слід звернути увагу на те, що вони, передусім, регулювали торговельні відносини, визначали права, якими користувалися руські купці у Візантії. Проте в них можна знайти норми цивільного, кримінального, міжнародного, процесуального права.

Для давньоруського права важливе значення має княже законодавство. До цього виду джерел зараховують княжі договори (“ряди”). Окремими різновидами княжого законодавства є княжі грамоти, устави, уроки. Встановіть призначення цих джерел права та відмінності між ними. Аналізуючи князівські грамоти, устави й уроки, з’ясуйте, як ці джерела відтворюють процеси диференц іації суспільства, взаємовідносини держави та церкви, регулювання земельної власності.

Відомі церковні князівські устави Володимира Святославича та Ярослава Мудрого — проаналізуйте їх зміст. З’ясуйте, які норми містять вони щодо боротьби із залишками язичництва та порушенням християнської моралі. Основним джерелом права в Київській Русі є Руська Правда, яка представляє собою кодифікацію звичаєвого права з додавання рецепції тогочасного іноземного права.

Друге питання передбачає аналіз процесу виникнення та розвитку основних галузей права у східних слов’ян. Тому потрібно більш детально ознайомитися з текстом Руської Правди (по хрестоматії), надати їй характеристику: історію створення, основні списки і редакції тощо. Користуючись статтями Руської Правди, розповісти про розвиток права власності, зобов’язального права, спадкове право, кримінальне право. Варто розкрити зміст права власності в Київській Русі (Проаналізуйте, від чого залежав зміст права власності в Київській Русі, визначте коло суб’єктів та об’єктів права власності). Простежити динаміку розвитку права власності на землю, з’ясуйте основні форми набуття власності на землю. Які існували особливості захисту права власності різних прошарків суспільства за “Руською Правдою”? Потрібно розкрийте зміст спадкового права в Київський Русі, поняття спадку, особливості спадкування за законом та заповітом.

Охарактеризуйте основні види договорів (позики, позички, міни, купівлі-продажу, найму, поклажі) та порядок їх укладання. В яких випадках договори вважалися недійсними і які це мало наслідки для сторін?

Охарактеризуйте розвиток сімейного права після прийняття християнства (умови та процедури взяття шлюбу, розлучення) та суспільне становище жінки за документами.

Сформулюйте та занотуйте в зошит характерні риси давньоруського кримінального права.. З’ясуйте, які процесуальні дії могли застосовуватися лише за кримінальними справами та в чому вони полягали.

В останньому питанні спираючись на статті “Руської Правди”, назвіть основні види доказів, які використовувалися в судовому процесі, розкрийте порядок їх застосування та процес судочинства через аналіз “звіда”, “заклича”, “гоніння сліду”,. Охарактеризуйте процедуру винесення судових рішень та порядок їх виконання.

 

Тема 3. ДЕРЖАВА І ПРАВО ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОГО КНЯЗІВСТВА (друга половина 11 – середина 15 ст.) (2 год.)

План

1. Зміни в державному устрою Київської Русі у період феодальної роздробленості та монголо-татарського панування.

2. Загальна характеристика і особливості політико-правового розвитку Галичини і Волині до утворення Галицько-Волинського князівства.

3. Державний лад Галицько-Волинського князівства.

4. Джерела та характерні риси права.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)