АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Додаткова література. 2. Горобець В.М. До питання про еволюцію гетьманської влади в Україні у першій третині XVIII ст

Читайте также:
  1. IІІ. ЛІТЕРАТУРА
  2. Використана література
  3. Вопрос№15: Розвиток полемічна література та книгодрукування в XVI - першій половині XVII ст.
  4. Додаткова
  5. Додаткова
  6. Додаткова
  7. Додаткова
  8. Додаткова
  9. Додаткова
  10. Додаткова інформація про діалогове вікно Мастер функций
  11. ДОДАТКОВА КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 10
  12. ДОДАТКОВА КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 8

1. Бабій Б., Кульчицький В. Ліквідація царизмом автономного устрою України // Український календар.- 1964.

2. Горобець В.М. До питання про еволюцію гетьманської влади в Україні у першій третині XVIII ст. // Український історичний журнал. 1993.- N2-3.

3. Гуржій О. Українська козацька держава в другій половині XVII-XVIII ст.: кордони, населення, право.- К., 1996.

4. Дядиченко В.А. Нариси суспільно-політичного устрою Лівобережної України кінця XVII – початку XVIII ст. -К., 1959.

5. Когут З. Російський централізм і українська автономія. Ліквідація Гетьманщини.- К., 1996.

6. Кульчицький В.С. Кодифікація права на Україні у XVIII ст.- Львів, 1958.

7. Кульчицький В.С. Українська держава часів Гетьманщини // Український історичний журнал. 1992. -N7-8.

8. Месяц В.Д. История кодификации права на Украине в первой половине XVIII в.- К., 1963.

9. Олійник О.Л. Ще раз про причини ліквідації Запорізької Січі // Український історичний журнал. 1992.- N2.

10. Падох Я. Грунтове судочинство на Лівобережній Україні у другій половіни XVII-XVIII ст. -Львів, 1994.

11. Пашук А.Й. Суд і судочинство на Лівобережній Україні. -Львів, 1967.

12. Петрів М. Конституція України 1710 року.- К., 1997.

13. Пріцак О. Пилип Орлик, його Конституція і бачення проблем сучасної України // Дзвін. 1990.- N2.

14. Струкевич О.К. Про остаточне знищення гетьманства на Україні та заснування Другої Малоросійської колегії // Український історичний журнал. 1993. -N7-8.

15. Тищик Б.Й., Лешкович Н.О. Олександр Безбородько як теоретик і практик українського права і політики // Вісник Львівського університету. Серія юридична.- Львів, 1996.

16. Ткач А.П. Історія кодифікації дореволюційного права України.- К., 1968.

 

Методичні рекомендації

 

При висвітленні першого питання слід подати історичні відомості про період "руїни" на Україні та його політико-правові наслідки: Гадяцький договір І.Виговського (1658 р.) та Слободищенський договір Ю.Хмельницького (1660 р.), Андрусівське перемир'я (1667р.) і трактат про "Вічний мир" (1686р.), Бучацький договір (1672р.), угоду Шваненка (Петрика) з кримським ханом, а також Бахчисарайський (1681р.), Карловицький (1699р.) і Константинопольський (1700р.) мирні договори, що привели до втрати соборності України. З" ясувати зміни політико-правового статусу України-Гетьманшини за гетьманськими статтями ХУІІ-ХУШ ст. (''Переяславські статп" Ю.Хмельницького (1659 р,). Батуринські та Московські статті І.Брюховецького (1663, 1665 рр.), "Глухівські статті" Д.Многогрішного (1669 р.), Конотопські та переяславські статті І.Самойловича (1672, 1674 рр.), Коломацькі статті І.Мазспи (1687р.), Решетиловські статті І.Скоропадського (1709 р.), тз. "Рішигельні пункти" Д.Апостола (1728 р.).

Продовжуючи питання слід з'ясувати та схарактеризувати принципи, форми і методи діяльності військово-адміністративного апарату влади і управління Україною у XVIII ст., а саме: вищих органів влади (загальна військова рада, рада генеральної старшини, гетьман, генеральний уряд); полкових і сотенних урядів, місцевого правління (виборних міських старшин та сільських отаманів); міського самоврядування (магістратів та ратуш). Завершити питання необхідно показом організації судочинства та висвітлення причин, змісту та наслідків судової реформи 1760-1763 рр.

Відповідь на друге питання передбачає загальну характеристику суспільного ладу України-Гетьманщини і правового становища окремих верств населення (козацької старшини, української шляхти, духовенства, міського населення, селянства і козацтва), при цьому необхідно показати процес збільшення старшинсько-шляхетського та монастирського землеволодіння, посилення кріпосницького гніту, з'ясувати значення та наслідки гетьманських універсалів 1760 р. та 1763 р. про заборону переходів селян та царського указу 1783 р. про остаточне закріпачення українських селян. Висвітлити аспект закріпачення селян на українських землях поза межами Гетьманщини.

Опрацьовуючи третє питання, слід звернути увагу, що обмеження правового статусу України, який закріплювався Березневими статтями 1654 р., призвело до виникнення руху за незалежну соборну Україну, який передбачав вихід з складу Московської держави. С приводу цього необхідно надати характеристику Гадяцькому трактату 1658 р. (створення Руського князівства, як рівноправного суб’єкта Речі Посполитої), а також Конституції П. Орлика 1710 р. (створення парламентської республіки під протекторатом Швеції).

При розгляді кодифікаційних робіт 18 ст. необхідно докладно з’ясувати історію підготовки, основний зміст і історичне значення першого українського кодексу “Права, по которым судится малороссийский народ”1743 р. Зверніть увагу на прагнення української шляхти використати кодифікацію для відновлення втрачених прав та вольностей України. Розкрийте сутність кодексу як пам’ятки феодального права часів становлення Українського старшинсько-шляхетського феодалізму. Надалі слід охарактеризувати наступні кодифікаційні роботи: «Суд и расправа в правах малороссийских» 1750 р, “Книга Статут и прочие права малороссийские” 1764р., “Экстракт малороссийских прав» 1767 р, “Экстракт из указов, инструкций и учреждений” 1786 р) Наприкінці необхідно проаналізувати зміни в цивільному праві (право власності) та кримінальному (поняття злочину та змін видів покарань.

Останнє питання передбачає загальну характеристику джерелам права України другої половини XVII-XVIII ст.: звичаєве право, джерела польсько-литовського походження, магдебурзьке право і хелмінське право, універсали гетьманів і полковників, джерела російського права. Вивчаючи питання, більш уваги слід приділити гетьманським договірним статтям, аналіз яких свідчить, як поступово змінювалось правове становище України від широкої автономії за Березневими статтями (1654 р.) до повної її ліквідації за Коломацькими статтями (1687 р.).

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)