АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Європейський культурний регіон

Читайте также:
  1. Арабо-мусульманський культурний регіон.
  2. Далекосхідний культурний регіон.
  3. Економічний і культурний розвиток давньоруської держави
  4. Європейські інтеграційні процеси. Європейський Союз
  5. Життєвий культурний стиль
  6. ЗМ 1. СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ КОНТЕКСТ ВИВЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ МОБІЛЬНОСТІ.
  7. Індійський культурний регіон.
  8. Культурний простір як простір смислових опозицій
  9. Латиноамериканський культурний регіон

 

В старовину ще не існувало Європи в її сучасному ро­зумінні як певної культурно-історичної спільності, дуже різкими були відмінності між цивілізованою греко-римською Ойкуменою та варварським світом. Зародження ос­нов саме європейської культурної спільності розпочалося лише в період раннього середньовіччя і стало результатом життєдіяльності та взаємозв'язків народів, які заселяли Європу ще з давніх часів, а також новоприйшлих внаслі­док міграційних процесів племен. Формування європейської культури було пов'язано з традицією, що простягалася від античності через християнську культуру європейського се­редньовіччя до Нового часу. Для розуміння цієї традиції необхідно більш детально зупинитись на основних історич­них типах культури, що лежать в її основі.

Кожному історичному типу культури властиві свої фундаментальні світоглядні орієнтири. Ці орієнтації визнача­ють розуміння і переживання людиною світу і самої себе як його частини.

Для людини античності був характерним синкретичний, тобто нероздільний погляд на світ, природу. Світ розгля­дався як єдиний, обмежений у просторі.

Античне суспільство переважно жило інтересами земного світу, де точками відліку були поліс і, розпочи­наючи з епохи еллінізму, індивідуум. Для духу античної людини ніщо не було твердо встановлене; дозволялась будь-яка точка зору, будь-який погляд міг змагатися з ін­шим, аж поки не переступить певних кордонів, що були за­дані самою суттю полісного життя.

В епоху античності народилась філософія у власному розумінні цього слова. З іменами Геракліта, Анаксагора. Демокріта, Сократа. Платона, Арістотеля пов'язаний по­чаток історії філософії як науки, їхні міркування, постав­лені ними проблеми продовжували і після загибелі антич­ного суспільства впливати на еволюцію різних напрямів філософської думки. У становленні історичної науки як раціональної форми пізнання суспільства величезна заслуга Геродота, Фукідіда, Саллюстія, Таціта. Розробляючи саме поняття і теорію держави як «політичної спілки» людей. соціологічна думка породила «Політику» Арістотеля. У со­ціальному житті формувалось розуміння істинної цінності людини, складалися уявлення про такі духовні цінності, як громадянська свобода і громадянський обов'язок, людяність, гармонійність розвитку особистості. Яскраве втілення духовних цінностей античної людини ми знаходимо в поетичній міфології, літературі, в неперевершеній пластиці скульптури та високорозвинутому реалістичному живописі античних митців.

Узагальнюючи, можна сказати, що найбільш цінними і характерними надбаннями духовної культури античності для подальшого розвитку і становлення культури європей­ського регіону були: зародження гуманістичної традиції, досвід демократії античного полісу та виникнення в його культурі спектра різних філософських систем і перших зразків теоретичної науки.

Згасання полісної общини і традиційних культів спри­чинило утворення духовної порожнечі у світосприйнятті античної людини. Це змусило її жадібно шукати скрізь «духовне. І власне християнству судилося увійти в душі європейців, внести в життя європейських народів дещо принципово нове, не притаманне іншим культурам, у тому числі й античній. Це було відчуття своєрідної духовної ці­лісності, з якої людина постійно причащалася, вищого. трансцендентного, божественного порядку. В ролі духовного наставника і організатора такої спільності виступала церк­ва.

Середньовічний світогляд визнавав «світ» лише як не­минучий, що був сповна реальний в буттєвому розумінні і неідеальний у моральному. В галузі знання головним прин­ципом відношення до істини виступав догматизм, а методом її пізнання - схоластика. Саме релігія була панівною ідеологією в цю епоху і найбільш концептуально оформ­ляла досвід масової свідомості, задавала напрям розвитку культури. Аскетика, гомілетика, агіографія, іконопис, хра­мова архітектура - це ті плоди, що принесло релігійне світосприйняття.

В історію європейської культури цей період увійшов як час формування християнської традиції з Її уявленнями про людську індивідуальність, євангельською концепцією моралі та трактуванням людського розуму як створеного за образом божественного і тому здатного до раціонально­го осмислення буття.

Християнство, по суті, ніколи не було єдиним: процес дроблення супроводжував усю його історію. В ньому роз­різняють три основні напрями: православ'я, католицизм і протестантизм. Кожен з них мав свої специфічні особливо­сті, починаючи з основних догматів і принципів організа­ції церкви і закінчуючи ритуалом богослужіння, морально-етичними нормами поведінки віруючих. Своєрідність кон­фесійних відмінностей багато в чому визначалась харак­тером, духом етнокультурної спільності, на грунті якої ці конфесії зароджувались і розвивались. Поєднання цих фак­торів (конфесійного й етнічно-культурного) було вирішаль­ним для утворення самобутніх конфесійно-культурних світів у християнстві: православно-слов'янського, католиць­ко-романського та протестантсько-германського.

Православ'я зародилось на грунті візантійської культу­ри. з часом його вплив поширився на слов'янські народи, які знаходились у тісних контактах з Візантією. Відмітни­ми рисами візантійської культури були: чітко виражений східний колорит, спадщина тривалих і міцних зв'язків з ци­вілізаціями Давнього Сходу, світський напрям у духовно­му житті і, нарешті,-орієнтація на культурні традиції ан­тичної Греції, вплив яких ніколи не припинявся в імперії (на відміну від західно-католицького ареалу). Антична культурна спадщина переосмислювалась і пристосовува­лась під неослабним контролем церкви відповідно до цілей та інтересів православ'я, характерні риси візантійської культури мали величезне значення для формування духов­ності православного європейського світу, специфіки його світогляду. Ця специфіка, зокрема, проявилась у своєрід­ному розумінні людини. Людина розглядалась як тілесно-духовна істота, в якій поєднувались дві іпостасі - земне і божественне.

Католицький світогляд формувався під впливом куль­турних традицій античного Риму і розвивався на грунті Західної Римської імперії. В романському («католицько­му») ареалі культурна монополія церкви була значно пов­нішою, ніж у православному. Це частково пояснюється трактуванням людини як істоти земної і гріховної.

Католицизм діяв формоутворююче на психіку єв­ропейця. Це проявлялось і в області соціальної організації зовнішніх міжлюдських відносин, і в сфері внутрішньої дисципліни, і в системах чітко визначених понять та поряд­ку мислення.

Протестантизм виник як протидія католицизму. Його дух багато у чому визначив германський елемент, для яко­го були характерні такі риси, як внутрішня динаміка, по­рив до безмежного, воля, що прагнула охопити весь світ. Протестантизм виступив проти беззаперечного авторитету і диктату церкви у справі спасіння людини, стверджуючи, що людина може спасти душу лише через особисту віру, яка безпосередньо дарується Богом, без втручання церкви.

Протестантський акцент на внутрішньому світі осо­бистості та практичній релігійності глибоко відбився на всьому подальшому історико-культурному розвитку Європи. Під впливом його ідей формувались погляди таких великих мислителів, як Кант, Фіхте, Гегель, К'єркегор, Ніцше, Ясперс, Швейцер та ін., звідки бере свій початок багато культурно-філософських доктрин сучасності (екзистенціа­лізм, персоналізм, «філософія життя» тощо).

Підвалини сучасної європейської культури складались в епоху Ренесансу, на основі переробки досягнень куль­тури античного світу та європейського середньовіччя. Рене­санс був не лише відродженням античного світогляду, але, у повному розумінні цього слова, новим відкриттям Лю­дини та Всесвіту. Саме у цю епоху почав розвиватися ін­дивідуалізм.

Людина стала розглядатись як сила, що протистоїть природі, втручається у її процеси, перетворює об'єкти при­роди в необхідні для себе предметні форми. У цій системі розум розглядався як найбільш гідний прояв людської природи. Формування світоглядних функцій науки заверши­лось в епоху Просвітництва, що визначило весь подальший розвиток сучасної європейської культури.

На грунті такої духовності у XVIII ст. починає оформ­люватись поняття сучасної європейської цивілізації. Це проявилось у прискореному прогресі техніки і наукової тех­нології, розвитку і впровадженні її досягнень у виробни­цтво. Технічні, а пізніше науково-технічні революції роб­лять це суспільство надзвичайно динамічним, викликають, часто протягом життя одного-двох поколінь, зміни соціаль­них зв'язків і форм людського спілкування. Для цієї циві­лізації характерна наявність в культурі яскраво вираженого шару іновацій, які постійно ламають і перебудовують культурні традиції.

Як це траплялося вже в епохи культурного перелому, в сучасній західноєвропейській культурі утворився своєрід­ний духовний вакуум. Індустріальна цивілізація переживає глибоку кризу, що торкнулась її типологічних рис: культу розуму, науки, установки на підкорення природи тощо. Ра­зом з тим її досягнення - невід'ємний елемент загально­людської культурної спадщини. В умовах росту взає­мозалежності народів Європа розвивається не ізольовано, а в тісному зв'язку з народами інших континентів. Цей зв'язок стає все більш органічним і нерозривним. Європа пройшла довгий і складний історичний шлях, позначений високими досягненнями людської думки і прогресу. Тут накопичений величезний досвід боротьби за свободу, де­мократію і соціальну справедливість.

І сьогодні всі європейці, спираючись на досвід минулого й уроки історії, повинні мобілізувати духовний потенціал і об'єднати зусилля у боротьбі за мир і безпеку, за збереження безцінної спадщини європейської культури і цивілі­зації.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)