АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Арабо-мусульманський культурний регіон

Читайте также:
  1. Далекосхідний культурний регіон.
  2. Економічний і культурний розвиток давньоруської держави
  3. Європейський культурний регіон.
  4. Життєвий культурний стиль
  5. ЗМ 1. СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ КОНТЕКСТ ВИВЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ МОБІЛЬНОСТІ.
  6. Індійський культурний регіон.
  7. Культурний простір як простір смислових опозицій
  8. Латиноамериканський культурний регіон

 

Формування культурної єдності арабо-мусульманського регіону проходило насамперед під впливом ісламу й арабської мови. Самобутність цієї духовності складалася у процесі куль­турної взаємодії арабів із підкореними ними народами Близького і Середнього Сходу, Північної Африки і Півден­но-Західної Європи (VII-Х ст. н.е.). На території Ара­війського півострова арабо-мусульманській культурі пере­дувала культура доісламських арабів (кочове і землероб­ське населення), що в основному була політеїстичною. Характерним елементом арабської культури до ісламського періоду була добре розвинута усна народна словесність.

Іслам виник на початку VII ст. в Аравії. Вже в самому зародку він був синтезом релігії, політичних норм і права, синтезом, у якому релігія виступала уніфікуючим і визна­чальним фактором. Необхідність об'єднання різних етніч­них, расових, культурних груп, які населяли Халіфат (му­сульманську імперію, що виникла внаслідок арабських за­воювань), у єдиний політико-ідеологічний організм, зумо­вила процес його активної універсалізації. Цьому сприяли і релігійно-егалітарний ідеал ісламу, і надзвичайно проста процедура переходу в нього, і відсутність клерикальної ієрархії.

На відміну від християнства, яке відділяє духовне на­чало від світського, в ісламі зв'язок мусульманина з богом зумовлений вже самим фактом його буття в общині - уммі, тому що для мусульманина община - це вища со­ціальна структура, що є об'єктом божественного плану спасіння. Релігійна форма, що була надана соціальним та полі­тичним інститутам (рай, іджма та ін.), ефективно забезпе­чувала стабільність традицій і уявлень, які передавались з покоління у покоління. І навпаки, етнічні традиції, еле­менти місцевих вірувань, зрощуючись з ісламом, надавали ісламській доктрині особливої сталості, забезпечували їй додаткову величезну силу впливу на суспільство.

Іслам є дуже широкою системою соціального регулюван­ня. Майже усі сторони життя мусульманина вважаються релігійно значущими. Мусульманським став вважатися й старовинний обряд обрізання. Укладення шлюбу здійсню­ється у присутності духовних осіб, фіксується ними і закріп­люється читанням священних текстів Корану. Розлучення для чоловіка-мусульманина відносно просте, для жінки ускладнене, але також можливе. Іслам дозволяє чоловікові мати до чотирьох дружин, якщо він в змозі їх добре утри­мувати. Сьогодні полігамія зустрічається відносно рідко, а в деяких мусульманських країнах вона дещо обмежена законодавством. Похоронний обряд також передбачав чи­тання певних сур (розділів) Корану. Хоронять, як правило, в день смерті, тіло кладуть в могилу завернутим в саван без труни головою до Мекки. Згідно з мусульманським уявленням, всі мертві в день суду воскреснуть, щоб поста­ти перед Аллахом і відповісти за свої діла і наміри.

Глибока ісламізація суспільного та особистого буття мусульманина привела до того, що іслам сьогодні став не лише і не стільки комплексом символів віри, збіркою со­ціального та сімейно-побутового регулювання, скільки сим­волом ідейних комплексів, що базуються на ісламських універсаліях та релігійно-культурних цінностях.

Іслам мав величезний вплив на мистецтво мусульман­ських країн. В галузі архітектури це привело до появи й значного поширення нових типів споруд: мечеть, мінарет, ханака, медресе, караван-сарай тощо. Відсутність релігій­ної тематики у прикладному мистецтві була зумовлена за­бороною зображати божество, що, у свою чергу, призвело до обмежень у зображенні людини та інших живих істот. Ще у XI ст. мусульманські богослови засудили й заборо­нили зображення людини і тварин в громадських місцях, але дозволили їх включення в орнаментацію предметів по­бутового користування. Засудження не мало характеру за­кону, його тлумачення залежало від конкретних умов.

Усі напрями в розвитку суспільної думки регіону умов­но можна охарактеризувати як релігійну ортодоксію, мо­дернізм, реформаторство та фундаменталізм.

Тропічноафриканський культурний регіон.

 

Африканський регіон характеризується великою різноманітністю культур­них процесів, детермінованих соціальними, історичними, природними та етнопсихологічними факторами. Існує давнє і глибоке розходження історичної долі народів окремих час­тин Африки, яке позначилось і на розбіжності їх культур.

Протягом багатьох століть в Африці чітко простежуєть­ся дія двох сторін одного історико-культурного процесу: з одного боку - поширення культурних контактів африкан­ських народів з народами інших регіонів, у першу чергу з арабо-мусульманським і європейським регіонами; з друго­го - обмін культурною інформацією між локальними аф­риканськими культурами, їх взаємозбагачення. Безперечно, цей поділ досить умовний. Своєрідна особливість африкан­ського культурного регіону полягає в тому, що ці дві тенденції взаємопереплітаються, створюючи самобутні духов­но-культурні феномени.

Різноманітність африканських культур очевидна, так як очевидно і те, що їх єднає дещо більше, ніж географічна ознака. Це загальне полягає в космології, релігійних по­глядах і фольклорі, у ставленні до предків, дітей, а також У сімейних відносинах.

Велика сім'я в тропічноафриканському регіоні одночас­но є і одним з важливих елементів, що цементує внутріш­ню цілісність його культури, і суттєвим елементом африкан­ського суспільства. Відносини у сім'ї базуються на кровних зв'язках, шлюбі, а також на ритуальних чи містичних зв'язках (ініціаційні групи, братерство за кров'ю, клятви тощо). У людини одночасно може бути декілька батьків, матерів і т. д., залежно від широти родинних зв'язків. Сім'я в Африці пов'язується з трьома рівнями людського існу­вання: вона складається з померлих членів, живих і ще ненароджених.

До інших елементів соціальної організації можна від­нести общину, рід, касту, традиційні сімейні групи і вер­стви, тобто традиційні соціальні структури та інститути Африки.

Сучасна епоха характеризується, з одного боку, все більшою інтернаціоналізацією культури, а з другого - бурхливим ростом етнічної свідомості, що проявляється перш за все в посиленій увазі до «своєї» культури, нама­ганні оберігати її самобутність.

Рух за духовну деколонізацію (як реакція на європо­центризм), за повернення до власної, істинно африканської культури, виник серед інтелігенції колишніх французьких колоній і знайшов своє відображення у формі філософсько-світоглядної концепції негритюду Л.С.Сенгора (колишній президент Сенегалу, видатний суспільно-політичний діяч африканського континенту), яка спрямована на консервацію традиційних цінностей, проти­ставляла «африканський світ» світу «європейському».

Велика увага африканської інтелігенції до власної культури, бажання розвивати і пропагувати її, однак, не означає відмови від західної. Навпаки, пошук ідентичності, пов'язаний з культурною своєрідністю африканських сус­пільств і їхнє величезне прагнення до самостійності від­бувається у процесі взаємодії з неафриканською, перш за все західною культурою, під її впливом, з використанням її елементів.

Злиття утилітарного та естетичного становить сутність традиційного синкретичного комплексу загалом і для кож­ного окремого його елемента (образотворчого, музичного, танцювального, поетичного).

Особливу роль відіграє символіка кольору: червоний найчастіше означає життя, здоров'я, радість; білий часто символізує смерть, але також і чистоту. Магічне (оберігаю­че) і естетичне (декоративне) значення мають різноманітні геометричні знаки, малюнки, орнаментальні композиції на стінах жител, предметах побуту, тканинах.

Особливості естетичного відношення до форми втілені у конструкції жител, різних предметів ужитку. Як правило, Ці форми прості, геометричне правильні та функціональні; при цьому поверхня предмета може бути цілком вкрита різьбою, гравіруванням. Прикладом локальної етнічної специфіки є надання переваги тим чи іншим елементам де­кору, таким, наприклад, як шеврони (пенде), каннелюрн (сонге) і т.д. У багатьох випадках естетичне сприйняття форми тісно пов'язане з її символічним значенням. Особ­ливості естетичного сприйняття форми яскраво виражені в традиційній скульптурі, ритуальних статуях і масках.

При великій кількості різноманітних стилів африкан­ської традиційної пластики їй властиві деякі загальні особ­ливості: перевага антропоморфних сюжетів, чітка симетрія композиції, геометрична простота форм, врівноважена ар­хітектоніка, зовнішня статичність і внутрішній динамізм; відсутність чуттєвості, сентиментальності та величезна емо­ційність; зовнішня лапідарність (максимально виразно при мінімумі засобів) і внутрішня експресія.

Великих успіхів у проникненні в художню культуру аф­риканських народів домігся іслам, яскравим прикладом чо­го є релігійна архітектура.

Отже, провідна тенденція культурних процесів в Африці загалом скерована на подолання етнічної замкнутості, ло­кальної специфіки, відбувається взаємовплив, зближення етносів. Проте однозначно визначити характер культурних процесів дуже важко: взаємодія, взаємовплив, синтез, акультурація, асиміляція, синкретизм у сфері культури, конфлікт культур, нарешті, наявність багатьох перехідних типів, - усе це нерідко становить діалектичну єдність, яка притаманна культурі африканського регіону.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)