АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хто може подати заявку на винахід і одержати правову державну охорону на нього?

Читайте также:
  1. Введение подушной подати
  2. Види відповідальності за порушення законодавства про охорону праці
  3. Відповідальність за порушення законодавства про державну таємницю
  4. Гарантії прав громадян на охорону праці
  5. Групи тиску як засоби впливу на державну політику.
  6. Двосторонні договори про правову допомогу
  7. ДЕРЖАВНІ НОРМАТИВНІ АКТИ ПРО ОХОРОНУ ПРАЦІ
  8. Загальні положення про Державну комісію з питань ТЄБ та НС
  9. Закон України про охорону праці. Принципи державної політики в галузі охорони праці.
  10. Закон україни про «охорону праці». Основні положення законодавства про охорону праці
  11. Законодавство про охорону навколишнього природного середовища.
  12. Історія ідеї про правову і соціальну державу

 

Заявку на видачу патенту подає заявник (винахідник, його спадкоємець, роботодавець, правонаступник винахідника чи роботодавця). За дорученням заявника заявку може подати патентний повірений –фахівець, обізнаний у справах інтелектуальної власності, або інша довірена особа.

Винахідником визнається фізична особа, творчою працею якої створено винахід. Якщо винахідників декілька, порядок користування належними їм правами, визна­чається угодою між ними.

Автор має виключні, монопольні права на свій винахід, які означають, що ніхто без його дозволу не може використовувати цей винахід.

Права автора мають майнову і немайнову складові.

Майнові права автор може передавати третім особам за гроші або безкоштовно. Право авторства є особистим немайновим правом і належить тільки винахіднику. Воно є невідчужуваним: не пе­редається іншим особам, не переходить до правонаступника та охороняється безстроково .

Існує категорія «службових» винаходів», які створюються винахідниками за дорученням роботодавця або у зв'язку з виконанням ними своїх службових обов'язків.

Якщо заявка на винахід подана роботодавцем, йому належить право на одержання патенту, за умови, що контрактом між винахідником та роботодавцем не передбачено інше.

Роботодавець може скористатись правом на подання заявки лише протягом 4 місяців від дати одер­жання письмового повідомлення від винахідника про створений ним винахід. Якщо роботодавець не подає заявку, право на одержання патен­ту переходить до винахідника.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)