АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мета заняття

Читайте также:
  1. V. Зміст теми заняття.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДВНЗ «УЖГОРОДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МЕДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ЗАГАЛЬНОЇ ХІРУРГІЇ

РОЗДІЛ

СТРУКТУРА ХІРУРГІЧНОЇ КЛІНІКИ.

МЕДИЧНА ЕТИКА ТА ДЕОНТОЛОГІЯ В ХІРУРГІЧНІЙ КЛІНІЦІ.

 

Методичні вказівки для самопідготовки

студентів ІІ курсу медичного факультету

із загальної хірургії з доглядом за хворими

 

УЖГОРОД – 2012


Автори:

Доктор медичних наук, професор Шимон В.М.

Кандидат медичних наук, доцент Скрипинець Ю.П.

Кандидат медичних наук, доцент Філіп С.С.

 

 

Відповідальний за випуск: д.мед.н., професор Болдіжар О.О.

Рецензент: д.мед.н., професор кафедри хірургічних хвороб Чобей С.М.

 

 

Методичні вказівки затверджено:

на засіданні кафедри загальної хірургії з курсами травматології, ортопедії, оперативної хірургії та судової медицини ДВНЗ «УжНУ»,

протокол № 7 від 30 січня 2012 року.

 

на засіданні вченої ради медичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національ­ний університет», протокол №7 від 22 лютого 2012 року.


Тема: Поняття про хірургію. Історія хірургії. Хірургічні школи. Структура хірургічної клініки. Основні принципи медичної етики та деонтології в хірургічній клініці.

 

Актуальність теми.

Історія хірургії – це окремий, дуже важливий розділ, який заслуговує великої уваги. Найважливішими переломними етапами в розвитку хірургії стали кінець ХІХ і початок ХХ сторіччя. В цей час виникли і почали розвиватися три хірургічні напрямки, які обумовили якісно новий розвиток усієї медицини. Цими напрямками є асептика з антисептикою, анестезіологія і вчення про боротьбу з крововтратою та переливання крові. Ці три галузі хірургії забезпечили удосконалення хірургічних методів лікування і сприяли перетворенню ремесла в точну високо розвинуту і майже всесильну медичну науку.

 

Обгрунтування теми.

Студенти вивчають історію розвитку хірургічної науки на Україні: відкриття Києво-Могилянської академії, Львівського, Харківського та Київського університетів та створення медичних факультетів при них. Організація кафедр факультетської та госпітальної хірургії в Москві та Петербурзі.

Студенти вивчають відомості життя та діяльності видатних вітчизняних хірургів: М.І.Пирогова, В.0.Караваєва, М.В.Скліфосовського, М.М.Волковича та інших.

Наголошується на особливостях хірургічної етики та деонтології, з’ясовуються юридичні аспекти хірургічної діяльності.

 

Мета заняття.

Вивчити шляхи розвитку вітчизняної хірургії, що дають можливість орієнтуватись в її досягненнях. Ознайомитись з історією Києво-Могилянської академії, Львівського, Харківського, Київського університетів. Вивчити життя та діяльність видатних вітчизняних хірургів: М.І.Пирогов, В.О.Караваєв, М.М.Волкович, М.В.Скліфосовський, А.П.Кримов. Вивчити основи медичної етики та хірургічної деонтології, як основи діяльності лікаря при виконання професійних обов’язків.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)