АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Місця, не викуплені у визначений термін, передаються у загальний продаж. Замовлення анулюється. Плата за резервування місць не повертається

Читайте также:
  1. A) сдельная заработная плата
  2. D) минимальный размер оплата труда.
  3. II. Заработная плата распорядительского и вспомогательного персонала
  4. II. Учет продаж.
  5. IV. Оплата питания, жилья, топлива
  6. IV. Оплата труда
  7. PAYLSTSP (О. Оплата)
  8. RPAID (РП. Оплата)
  9. Анализ рентабельности продаж.
  10. Англо-американская модель, оплата труда руководства верхнего уровня
  11. Арендная плата
  12. Арендная плата: состав и функции

Основним документом, що підтверджує право пасажира здійснити перевезення, є проїзний документ. Складовими проїзного документа є:

- плацкарта - частина вартості проїзду, що змінюється залежно від категорії вагона та поїзда і компенсує витрати на підготовку до рейсу та обслуговування вагона;

- квиток - частина вартості проїзду, що змінюється залежно від категорії вагона та поїзда і компенсує витрати на переміщення вагона.

Проїзні документи бувають: повні, безплатні, пільгові, дитячі, групові, службові. Проїзний документ дійсний тільки на час проходження поїзда між станціями, вказаними в ньому.

Чинність проїзного документа (квитка й плацкарти) може бути продовжена:

- у випадку ненадання пасажиру місця, вказаного у проїзному документі;

- у випадку запізнення пасажира на поїзд із пункту пересадки з вини залізниці.

У цих випадках пасажир повинен звернутися на станцію відправлення поїзда. Представники залізниці повинні проставити на проїзному документі відмітку "Не надано місце в зв'язку з.... Чинність проїзного документа поновлено" або "Запізнення на поїзд з вини залізниці...Чинність проїзного документу поновлено".

Перевізник оформляє пасажиру новий проїзд без стягнення додаткових платежів.

Чинність квитка (однієї з двох частин проїзного документа) продовжується:

у разі запізнення пасажира на поїзд, якщо про це було заявлено ним не пізніше 3 год. після відправлення поїзда. На проїзному документі станція відправлення зобов'язана зробити відмітку: "Запізнення на поїзд з особистих причин. Чинність квитка продовжено";

- якщо пасажир не зміг виїхати поїздом, вказаним у проїзному документі, внаслідок хвороби чи нещасного випадку і пред'явив проїзний документ разом з довідкою лікувального закладу не пізніше 1 місяця після відходу поїзда. При цьому на провізному документі проставляється відмітка: "Запізнення на поїзд через хворобу. Чинність квитка продовжено."

У цих випадках нову поїздку, із доплатою вартості плацкарти, можна оформити потягом 10 діб після внесення відмітки.

Переоформлення проїзних документів здійснюється у касі за наявності вільних місць. Проїзний документ може бути переоформленим на поїзд, який відходить раніше, у вагон вищої або нижчої категорії. Може бути здійснено заміну місць, вказаних у проїзному документі, на місця будь-якого вагона такої ж категорії. Переоформлення проводиться тільки на станції відправлення поїзда і не раніше як за 24 год. до часу відправлення поїзда, вказаного у проїзному документі. За переоформлення стягується плата, встановлена суб'єктом господарювання.

 

10.Перевезення дітей. Дитина до 5 років, якщо вона не займає окремого місця, перевозиться з дорослим пасажиром безкоштовно. У випадку перевезення більше однієї дитини до 5 років пасажир повинен додатково придбати дитячий квиток на кожне місце, яке займають діти, але не більше як одне місце на двох дітей.

Для перевезення дитини віком від 5 до 10 років пасажир повинен придбати дитячий проїзний документ, який дає право на зайняття місця нарівні з дорослими пасажирами. Потрібно мати документ, що підтверджує вік дитини, який визначається на день від'їзду. Вартість проїзду для дітей віком від 5 до 10 років становить 50% від вартості проїзду дорослого пасажира.

Умови проїзду. Пасажир повинен займати у вагоні місце, що вказано у провізному документі. Якщо провізний документ придбаний на проміжній станції, то номер місця на ньому, як правило, не вказується. Розміщення пасажирів у вагоні за такими провізними документами здійснює провідник вагона. При цьому нижні місця надаються, в першу чергу, пасажирам із дітьми, інвалідам, хворим, пасажирам похилого віку.

Якщо каса неправильно оформила проїзні документи або видала проїзний документ без наявності вільних місць у вагоні, продала два проїзних документи на одне місце, начальник поїзда й провідник вагона зобов'язані допустити пасажира у вагон і вжити заходів для надання йому місця у поїзді.

У випадку неможливості надати місце пасажиру у даному поїзді йому надається відповідне місце в іншому поїзді. Переоформлення провізних документів здійснюється безкоштовно. У випадку відмови пасажира від запропонованої заміни місця, здійснюється повернення вартості проїзду й послуг із оформленням акту довільної форми.

Пасажирам надається можливість користуватись наявними у вагоні двома санітарними вузлами, які провідник вагона зобов'язаний утримувати відчиненими. Користування санітарними вузлами припиняється при проходженні поїзда через станції та санітарні зони, про що за ЗО хв. пасажирам сповіщається провідником або через поїзне радіо.

Пасажири всіх вагонів із спальними місцями тричі на добу (з 8 до 10 год., з 15 до 17 год. та з 20 до 22 год. за місцевим часом) забезпечуються за встановлену плату чаєм та кавою. Медикаменти з поїзної аптечки, кип"ячена або охолоджена кип'ячена вода надаються пасажирам безкоштовно.

У пасажирських вагонах місцевих і дальніх поїздів паління дозволяється у тамбурі з некотлового боку вагону.

Втрата провідником проїзних документів. У випадку втрати провідником вагона прийнятих на зберігання від пасажирів проїзних документів начальник поїзду складає акт, який, крім нього, підписують пасажири і провідник вагону. Акт завіряється штемпелем попутної станції або штемпелем начальника поїзда. Акт є підставою проїзду пасажира до станції призначення.

Якщо пасажир їде у відрядження, то йому на підставі акта для пред'явлення за місцем роботи, начальник поїзда в касі тієї станції, на якій поїзд має зупинку, оформляє новий проїзний документ із відміткою на звороті ''Замість втраченого". На підставі цього акту начальник поїзда в касі станції оформляє нові проїзні документи з відміткою на звороті цих документів "Замість втраченого".

Пасажир, який не може пред'явити дійсного проїзного документа, повинен згідно із законодавством України, крім вартості проїзду, сплатити штраф.

Якщо пасажир помилково сів у поїзд іншого напряму, він повинен залишити його на найближчій станції. У цьому випадку начальник поїзда складає акт, який дає право пасажиру повернутися назад до станції відправлення поїзда без оплати проїзду.

Якщо після повернення на станцію відправлення пасажир не встиг на поїзд, зазначений у проїзному документі, то він пред'являє проїзний документ разом з актом начальнику вокзалу для поновлення чинності квитка. Для подальшої поїздки пасажир повинен придбати нову плацкарту та закомпостувати старий проїзний документ.

Припинення, переривання поїздки, зміна маршруту на шляху прямування. Пасажир має право один раз здійснити переривання поїздки на будь-якій проміжній станції, розташованій на маршруті виданого пасажиру проїзного документа. У випадку переривання поїздки (тимчасової зупинки на проміжній станції) пасажир повинен не пізніше трьох годин після прибуття поїзда пред'явити свій проїзний документ черговому по вокзалу, начальнику станції або начальнику вокзалу для

поставлення відмітки: "Станція........... Зупинка з

продовженням терміну плинності квитка".

Продовжити поїздку пасажир може у термін не пізніше 10 діб після відправлення поїзда, на якому він прибув на станцію переривання поїздки. Проїзний документ слід пред"явити до каси тієї станції, на якій пасажир зупинився, або станції, розташованої далі на маршруті прямування для компостування та оформлення плацкарти. Якщо зупинка була здійснена з причини захворювання, то продовжити поїздку пасажир може у термін не пізніше 10 діб після закінчення лікування піспя пред'явлення довідки з місця лікування чи лікарняного листа.

У разі припинення поїздки на шляху прямування пасажир повинен не пізніше трьох годин після відходу поїзда пред'явити проїзний документ начальнику станції (або вокзалу) для поставлення відмітки: "Чинність квитка припиняється на станції..." Повернення платежів у разі припинення поїздки проводиться за розпорядженням начальника станції (вокзалу) та усною заявою пасажира.

Пасажир може після переривання поїздки змінити її маршрут. Якщо відстань нового маршруту перевищує відстань маршруту, вказаного у проїзному документі, то пасажир сплачує вартість проїзду за різницю у відстані відповідного вагона (без плацкарти), як за нову поїздку.

Якщо пасажир бажає змінити маршрут на станції початкового відправлення, то він повинен здати проїзний документ і оформити новий.

На зворотному боці проїзного документа робиться запис про зміну маршруту. Якщо новий маршрут коротший від вказаного у проїзному документі, то зміна маршруту прямування проводиться без додаткової оплати вартості квиткової частини. На зворотному боці проїзного документу проставляється відповідна відмітка. Вартість плацкарти в обох випадках сплачується на загальних підставах.

У всіх випадках зупинки на шляху прямування (крім тих, що сталися з вини залізниці) плацкарта втрачає чинність. Для продовження поїздки пасажир повинен придбати нову плацкарту відповідно до категорії вагона.

Проїзні документи, забуті у особи, що проводжала пасажира. Якщо після відправлення поїзду проїзні документи пасажира, залишились у супроводжуючої особи, вона негайно, але не пізніше, ніж через 3 год. з моменту відправлення поїзда, повинна здати їх начальнику станції (вокзалу).

Начальник станції коштом проводжаючого дає телеграму (телефонограму) нач&чьнику поїзда і начальнику станції (вокзалу) на шляху прямування, де під час зупинки поїзда є технічна можливість виписати нові перевізні документи. Пред'явлені проїзні документи гасяться штемпелем: "Чинність проїзного документа припинено на станції..."

Погашені проїзні документи повертаються проводжаючому. Повернення платежів за вдруге придбані проїзні документи здійснюється тільки за заявою до Управління залізниці за умови пред'явлення погашених і вдруге придбаних проїзних документів.

Погашення проїзних документів, пред'явлених пізніше 3 год. після відправлення поїзда, не здійснюється.

Якщо протягом 4 год. після відправлення пасажира з початкової станції не буде одержано телеграму (телефонограму) від начальника станції (вокзалу) відправлення, то пасажир вважається безквитковим і зобов'язаний сплатити штраф і вартість проїзду від станції посадки до станції призначення начальнику поїзда за квитанцією ГУ-57 або сплатити штраф і залишити поїзд.

Відчеплення вагона. У разі виявлення технічної несправності вагона або небезпечних захворювань у пасажира, що робить неможливим подальше прямування вагона, його відчіплюють. Начальник поїзда розміщує пасажирів на вільні місця в інших вагонах поїзда (у тому числі й у вагонах вищої категорії) та сповіщає про це лінійне бюро з розподілу місць у поїздах.

Якщо вільних місць немає, начальник поїзда та начальник станції (вокзалу) повинні вжити заходів щодо відправлення пасажирів відчепленого вагона, втому числі:

- наданням іншого вагона з причепленням до того ж поїзда, чи до першого поїзда попутного напряму;

- розміщенням пасажирів на вільні місця першого поїзда попутного напряму.

При розміщенні пасажирів відчепленого вагона перевага надається пасажирам із дітьми, хворим, особам похилого віку, інвалідам.

Відчеплення вагона оформляється актом за підписом начальника поїзда й начальника станції (вокзалу), який завіряється штемпелем станції. Один примірник акта залишається у начальника поїзда, один у начальника станції, інші видаються пасажирам відчепленого вагона. Акт дає право пасажиру на безплатне переоформлення проїзду та отримання постільної білизни, або отримання через Управління залізниці призначення різниці вартості проїзду, якщо решту шляху пасажир прямує у вагоні іншої категорії.

Нещасний випадок із пасажиром. Якщо із пасажиром стався нещасний випадок, травма на вокзалі чи у поїзді, то представники залізниці повинні скласти акт та надати його пасажиру. У разі смерті пасажира або тяжких тілесних пошкоджень акт видається близьким родичам.

В акті зазначаються прізвище, ім'я та по батькові пасажира, номер поїзда, вагона та місця, в якому їхав пасажир, номер і серія проїзного документа, дата та час випадку, обставини випадку, ким надано першу медичну допомогу.

Акт підписують працівник, відповідальний за його складання, та свідки (не менше двох). Документ завіряють штампом начальника станції (начальника поїзда). Один екземпляр акту після підписання залишається у справах структурного підрозділу в якому складено акт, а другий видається пасажиру або рідним. Також видається довідка потерпілому, що має право на безкоштовний проїзд без проїзного документа із зазначенням відомостей про страховика.

Не видається акт, якщо нещасний випадок трапився з пасажиром за обставин, безпосередньо не пов'язаних із поїздкою, внаслідок скоєння пасажиром дій, за які передбачено кримінальну відповідальність.

 

11.Зберігання та перевезення ручної поклажі, тварин, багажу. До ручної поклажі належать речі, незалежно від виду упакування, що легко переносяться і за своїми розмірами без труднощів розміщуються у вагонах на місцях, призначених для цього.

Кожний пасажир має право безплатно перевозити із собою у вагоні ручну поклажу вагою до 36 кг на повний, пільговий, безплатний проїзний документ і 15 кг на дитячий. Перевезення ручної поклажі понад встановлену норму і перевезення без оплати собак та інших тварин, дозволених до перевезення, спричиняє накладення штрафу згідно із законодавством України.

Сплата штрафу не звільняє пасажира від оплати вартості перевезення надлишкової ваги ручної поклажі. Обов'язок турбуватися про цілісність та зберігання ручної поклажі, що перевозиться разом із пасажиром, покладається на пасажира. Однак провідники вагонів не звільняються від відповідальності вживати усіх заходів задля забезпечення збереження поклажі пасажирів.

Начальник станції, відкритої для багажних операцій, зобов'язаний надати пасажирам безкоштовно, до посадки у вагон, можливість зважування ручної поклажі та оплати перевезення надлишків ваги, або здачі частини ручної поклажі для перевезення багажем за окрему плату. Перевезення з пасажиром зайвої ваги ручної поклажі вагою не більше ніж 14 кг оформляється з видачею пасажиру квитанції ЛУ-12"а".

Пасажиру надається право перевезти без оплати, додатково до норми ручної поклажі, у плацкартному або купейному вагоні: ручну поклажу вагою до 50 кг на один додатково придбаний за повну вартість квиток відповідно вагона; ручну поклажу до 150 кг в окремому купе з оплатою повної вартості усіх місць у купе.

Кожен пасажир має право перевозити при собі безплатно понад установлену норму ручної поклажі кімнатних птахів у клітках, портфель, дипломат або дамську сумку, бінокль, лижі та палиці до них, вудочки, фотоапарат, парасольку, відеокамеру, портативний магнітофон та інші дрібні речі.

Дозволяється перевозити за рахунок норми ручної поклажі пасажира дитячі коляски, байдарки у розібраному стані та інші речі, які за своїми розмірами можуть бути розташовані у вагоні на місцях, призначених для ручної поклажі.

Собаки великих порід перевозяться у крайніх тамбурах першого й останнього вагонів поїзда (не більше двох собак) у намордниках на металевій чи міцній шкіряній прив'язі та під наглядом супровідника, команди якого вони виконують.

Перевезення собак великих порід у купе пасажирського чи швидкого поїзда є припустимим лише в купейному або м'якому вагоні за умови придбання власником собаки всіх місць у купе та пред'явлення довідки ветеринарного лікаря про можливість перевезення собаки. Перевезення собак великих порід у багажних вагонах здійснюється у спеціальних контейнерах при супровідниках, які повинні їхати у цьому поїзді.

Плата за перевезення собак, дрібних домашніх тварин при пасажирі у пасажирських вагонах, а також у багажних вагонах дальніх поїздів сплачується за особину чи місце, як за 20 кг багажу, незалежно від наявності ручної поклажі. При цьому пасажиру видають багажну квитанцію з написом: "Багаж на руках пасажира".

Пасажир чи супровідник тварин повинен годувати, поїти та прибирати за тваринами. Він несе відповідальність за можливі збитки.

До перевезення приймаються речі пасажира, що упаковані в закриті валізи, скрині, невеликі ящики, фанерні коробки, а також корзини. Вага окремого місця не повинна бути більшою 75 кг, а довжина більшою трьох метрів. Завантаження багажу в багажний вагон повинно проводиться без труднощів.

Знижки на проїзд надаються тільки на підставі законів України, міжнародних угод, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України - із відшкодуванням витрат залізницям за порядком, встановленим Кабінетом Міністрів.

Комерційні знижки на проїзд пасажирів чи перевезення багажу (вантажобагажу) залізницею встановлюються наказами Міністерства транспорту України одночасно в усіх (чи окремих) поїздах, на окремий період та напрями, на визначені дати, періоди року, дні тижня, на квиток та плацкарту одразу чи роздільно, на визначені партії багажу чи вантажобагажу. Знижки з вартості проїзду за відповідними посвідченнями надаються при оформленні проїзних документів на дату відправлення не раніше 1 жовтня і не пізніше 15 травня.

Для проїзду груп дітей та школярів у період з 15 вересня до 25 травня орендованими туристичними поїздами населеністю 300 чоловік і більше надається знижка у розмірі 30% вартості проїзду (квитка та плацкарти). Особам, які супроводжують, незалежно від їх кількості, надається знижка у розмірі 30% вартості квитка.

Для оформлення проїзду групі пасажирів, у тому числі дітям, військовослужбовцям, особам, що мають право на пільговий проїзд, складом 36 осіб і більше надається знижка з вартості квитка ЗО % при проїзді "туди й назад". А для оформлення проїзду в одному напрямку - 20%. Указані знижки надаються також при перевезенні груп пасажирів орендованими та спеціальними вагонами (поїздами).

Страховий збір. При оформленні проїзду з кожного пасажира (крім осіб, що мають право на безкоштовний проїзд) стягується страховий збір з видачею страхового поліса. Вартість страхового збору на провізному документі зазначається окремою цифрою. Розмір страхового збору та страхових сум, порядок оформлення та видачі полісів встановлено Положенням про обов'язкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті, що затверджено Постановою Кабінету Міністрів України.

Повернення платежів за невикористані проїзні документи провадиться у будь-якому пункті продажу проїзних документів залізниці при пред'явленні до каси повернення платежів проїзного документа та посвідчення особи.

Якщо за груповим проїзним документом не може виїхати повна кількість учасників групи, то керівник групи зобов'язаний пред'явити груповий проїзний документ начальнику станції (вокзалу) або черговому по вокзалу для поставлення відмітки й повернення вільних місць у загальний продаж. Така відмітка може бути поставлена тільки до початку поїздки.

Після відправлення поїзда на шляху прямування, у тому числі на вокзалах і в поїздах, відмітки про проїзд кількості пасажирів, меншої від указаної у проїзному документі, не проставляються. Платежі не повертаються.

Повернення платежів, сплачених безготівково, проводиться Управлінням залізниці в претензійному порядку за умови попереднього погашення провізних документів у касі повернення платежів з відміткою про повернення місць для загальної реалізації. Виплата платежів без пред'явлення проїзних і перевізних документів не дозволяється.

Вартість провізного документа повертається повністю або частково у таких випадках:

- проїзний документ не використаний повністю або частково;

- проїзний документ із вини залізниці використаний у вагоні чи поїзді нижчої категорії, ніж зазначено у проїзному документі;

 

- за груповим квитком прямувала неповна кількість учасників групи;

- проїзний документ має позначку про зупинку на шляху прямування;

- на проїзному документі, оформленому ручним способом, проставлено не більше, ніж два компостери.

Якщо пасажир відмовляється від поїздки з особистих причин не пізніше, ніж за 6 год. до відправлення поїзда, то йому виплачується повна вартість квитка й плацкарти, а якщо менше ніж за 6 год. до відправлення поїзда, але не більше ніж 3 год. після його відправлення, виплачується тільки вартість квитка, а вартість плацкарти не виплачується. Якщо вартість проїзних документів після вирахування є рівною або меншою від ціни на послуги з повернення плати за невикористаний проїзний документ, то плата за послуги з повернення не стягується. Виплата платежів за невикористані проїзні документи, пред'явлені після 3 год. після відправлення поїзда, не проводиться. Повернення платежів за невикористані проїзні документи проводиться (до 24.00) у день їх пред'явлення до оплати.

У разі припинення поїздки на шляху прямування з особистих причин пасажиру повертається вартість квитка за непрослідувану відстань, а вартість плацкарти не повертається. Належна пасажиру частина платежів визначається наступним порядком: із повної вартості квитка віднімається вартість за прослідувану відстань. З пасажира стягується вартість за послуги з повернення проїзного документа. Вартість плацкарти до розрахунку не включається.

Повернення платежів організованим групам у разі відмови від поїздки організованої групи чи пасажирів, які придбали квитки за безготівковим розрахунком, проводиться управлінням залізниці на рахунок організації, яка їх придбала.

Для повернення платежів представник організації чи групи повинен пред'явити проїзні документи до залізничної каси для їх погашення та повернення місць у загальний продаж, після чого організація направляє заяву та провізні документи до управління залізниці. Управління залізниці повинне в місячний термін розглянути заяву та перерахувати платежі організації.

Якщо відмітка на проїзних документах не пізніша, ніж за З доби до відходу поїзда, вказаного у проїзному документі, власнику проїзних документів, повертається повністю вартість квитка та плацкарти. А якщо менше ніж за 3 доби, але не пізніше, ніж за 3 год. після відправлення поїзда, -тільки вартість квитка.

У разі відмови від поїздки організованої групи повернення платежів за проїзні документи, придбані за готівку, проводиться безпосередньо будь-яким пунктом продажу проїзних документів за заявою керівника групи та документом, що посвідчує його особу, та з дозволу начальника вокзалу (станції).

Якщо зменшення кількості учасників групи робить неможливим надання знижок, які застосувались при оформленні поїздки організованої групи, то повернення платежів здійснюється після перерахування вартості проїзду групи.

Повернення платежів при припиненні поїздки з вини залізниці. У випадках відміни поїзда, зазначеного у проїзному документі, або його запізнення до відправлення з пункту відправлення пасажирів понад 1 год., ненадання пасажиру місць, зазначених у проїзному документі, запізнення пасажира на поїзд із пункту пересадки з вини залізниці й відмови пасажира скористатися іншими місцями чи поїздом, для повернення платежів пасажир повинен пред'явити проїзні документи черговому помічнику начальника вокзалу або особі, що виконує його обов'язки, для відмітки: "Проїзний документ не використаний повністю з вини залізниці".

На підставі цієї відмітки касир виплачує пасажиру повну вартість проїзного документа включно або з платежами за послуги з продажу. Плата за послуги (комісійний збір) із повернення проїзного документа не стягується.

У випадках перерви у русі поїздів, незалежно від причини відмови пасажира від продовження поїздки, станція, на якій пасажир затримався внаслідок перерви, зобов'язана повернути повну вартість проїзних документів від станції відправлення, а також платежі за послуги з продажу. Плата за послуги з повернення не стягується.

У випадках переведення пасажира з вини залізниці до вагона нижчої категорії виплата різниці у вартості проїзду проводиться на станції призначення пасажира за умови пред'явлення проїзного документа та акта (довідки) черговому помічнику начальника вокзалу або особі, що виконує його обов'язки, з зазначенням номерів проїзних документів і поїзда, вагона та дати переведення і прізвища пасажира. Акт чи довідку видає начальник поїзда, яку він повинен засвідчити штемпелем станції.

Якщо пасажир не здійснив поїздку через хворобу чи нещасний випадок, що сталися в день від"їзду, і пред'явив проїзні документи до повернення пізніше, ніж за 3 год. після відправлення поїзда, то повернення платежів проводиться у претензійному порядку при пред"явленні пасажиром проїзних документів та документів, які підтверджують хворобу чи нещасний випадок. При цьому пасажиру повертається вартість квитка з вирахуванням вартості послуги за повернення квитка. Вартість плацкарти не повертається.

Якщо пасажир примушений залишити поїзд із причин хвороби, то станція, на якій пасажир припинив поїздку, зобов'язана зробити відмітку на проїзному документі. Також складається акт, і на його підставі повертається вартість квитка за невикористану відстань, яку він не проїхав, зі стягненням вартості послуги за повернення проїзного документа. Вартість плацкарти не повертається.

Претензії про повернення платежів за проїзні документи, за якими не відбулась поїздка в орендованих вагонах і поїздах, розглядаються залізницею, із якою була укладена угода про оренду. За частково невикористані проїзні документи на проїзд в орендованих та спеціальних вагонах через переривання поїздки або здійснення поїздки неповною кількістю членів групи платежі не повертаються.

Повернення платежів пасажирам у всіх інших випадках, не передбачених чинними Правилами, може бути проведене тільки управлінням залізниці, яка видала проїзні документи. У цих випадках до заяви про повернення платежів повинні бути долучені проїзні документи, а в інших випадках - відповідні документи та довідки.

Платежі за невикористану відстань у разі переривання поїздки на шляху прямування виплачує начальник станції, на якій пасажир перервав поїздку, або управління залізниці, до якої належить станція переривання поїздки. У разі повернення повністю невикористаних проїзних документів, у т. ч. і після відправлення поїзда (не пізніше 3 год.), обов"язковому поверненню підлягає сума страхового збору у складі як вартості квитка, так і вартості плацкарти. За проїзні документи, використані частково, страховий збір не повертається.

13.Відповідальність сторін. У разі відміни поїзда або затримки його відправлення більш ніж на 1 год., зміни маршруту поїзда, в результаті чого поїзд не прямує через станцію, вказану в квитку, прибуття погодженого поїзда до пункту пересадки пасажира після відправлення поїзда, яким повинна була здійснюватися поїздка з пункту пересадки, залізниця несе відповідальність перед пасажиром, а саме - не проводиться вирахування сум із вартості проїзду незалежно від термінів повернення проїзних документів.

Залізниця зобов"язана відправити пасажира та його багаж, не стягуючи доплати, іншим поїздом, що відправляється до тієї самої станції призначення, так, щоб пасажир прибув на цю станцію з мінімальним запізненням.

Залізниця не несе відповідальність за запізнення пасажира в пункт пересадки, якщо поїзд, узгоджений при видачі проїзного документа у пункті придбання, прибув на станцію пересадки пасажира не пізніше ніж за ЗО хв. до відправлення поїзда, яким мав виїхати пасажир.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)