АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Верхньодніпровський район НАРОДНИЙ ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

Читайте также:
  1. V. Музей сегодня
  2. АДЛЕРСКИЙ КУРОРТНЫЙ РАЙОН
  3. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  4. Аппарат районного суда
  5. Апреля 2010г. акция «Чистый район» г. Хабаровска, Южный микрорайон, ост. «Глория», частный сектор.
  6. Билет № 7. Туристское районирование.
  7. Британський національний музей
  8. В лавиноопасных районах
  9. в Нижнекамском муниципальном районе РТ
  10. В различных районах России в 1995г.
  11. В районах развития карста
  12. В РАЙОНЕ п.НИКЕЛЬ ( СРЕДНЯЯ МНОГОЛЕТНЯЯ )

Верхньодніпровський районний народний Історико-краєзнавчий музей. Було Створено у 1963 році Груп краєзнавців району на чолі з Озерним Іваном Івановичем, істориком за фахом, ветераном Великої Вітчизняної Війни, Який ставши директором музею на Громадських засідках.

26 січня 1968 року постановив колегії Міністерства культури УРСР музейній установі Було присвоєне найменування "Народний музей". В основу колекції музею покладено Зібрання історичних документів, фотоматеріалів, археологічних знахідок, предметів побуту, Які відображали розвиток району від часів палеоліту до сучасної історії.

У 1988році музей отримав Двоповерхове приміщення площею 612 кв.м. Експозицію музею булу розширено матеріалами, зібраними в час підготовки до Святкування 200-річчя міста Верхньодніпровська у 1979 році, Значне місце в ній Займаюсь тематика Радянської епохи, розвитку району у післявоєнні роки. У квітні 1986 року Заслужений художник УРСР А.І.Потапенко, уродженець села Дніпровокам'янки Верхньодніпровського району, подарував місту 111 своїх робіт, Які стали основою для створення картинної галереї музею Із творів Радянських художників та скульпторів. Новий етап розвитку музею розпочинається у 2003 році, коли Вперше за Останні десятиліття Було здійснено капітальний ремонт приміщень.Проведено реекспозицію Залу Бойової Слави, картинної галереї, Створено зал етнографії, тематичний Шевченківський зал, зал Давньої історії та козацтва, єдиний в Україні меморіальний зал, присвячений нашому земляку, видатна державному діячу В.В.Щербицькому, зал новітньої історії, діорама "Битва за Дніпро на Пушкарівському плацдармі". На черзі створення залу природи. Завершення всіх цих задумів дозволити музею у повному обсязі висвітлити всебічно наш край, яка є унікальною складової середне Придніпров'я. Вперше за роки свого Існування районний музей получив Почесне право бути представлених окремими статтями в четвертому томі Енциклопедії сучасної України. 2008 року музей получив диплом 1 ступеня обласного Озирнись - конкурсу на звання "Кращий сільський музей Дніпропетровської області". Підсумком роботи музею за Останні п'ять років стала доля у Першому Всеукраїнському Конкурсі на кращий громадський музей. 24 грудня на урочистих відзначенні переможців Верхньодніпровський районного народного історико - краєзнавчий музей посів друге місце у номінації "Історія рідного краю". Відзнаку вручивши голова Національної Спілки краєзнавців України, академік НАН України, Герой України П.Т.Тронько.

ЗАЛ ПАМ'ЯТІ В.В.ЩЕРБІЦЬКОГО У жовтні 2003 року Відкрито Зал пам'яті Володимира Васильовича Щербицького. Його експозицію складають унікальні фотографічні матеріали, Особисті РЕЧІ сім "ї Щербицький. Особливу цінність має картина невідомого художника - портрет Т.Г.Шевченка, Який супроводжували нашого земляка дитячі та юнацькі роки, БУВ сімейною реліквією. На протязі 2006 року зал однозначно поповнився новими експонатами. Насамперед, це речі подаровані дружиною Щербицького - Радою Гаврилівною та його Друзями і колегами. Дружні зв'язки Було встановлено з Благодійною організацією "Благодійний фонд" Українська Державність "імені В.В.Щербицького". Цей фонд Надав значну матеріальну допомогу музею.

 

ЗАЛ ЕТНОГРАФІЇ У грудні 2005 року Було завершено створення залу етнографії. У ньому відтворено інтер'єр української хати 19 століття, що Повністю відповідає внутрішній будові однієї з кімнат реально існуючого будинку в селі Домоткань з реальним хатнім начинити. Зібрана та оформлена колекція рушників Верхньодніпровщини за Останнє століття. Систематизовано и відреставровано сільськогосподарський реманент селянина, Який дозволяє ознайомитись відвідувачів Зі знаряддями праці кінця 19-початку 20 століття. Зібрані меблі та предмети домашнього вжитку заможніх верхньодніпровців, що дозволило Відтворити Історично-правдивий образ Частини оселі Городянина тихий же часів. Серед чисельного унікальних експонатів є виразні неповторні роботи місцевого майстра-різбляра Голов'янка К.М., Які відтворюють картини життя та праці людей.

ЗАЛ БОЙОВОЇ СЛАВИ 18 травня 2005 року Було Відкрито Зал Бойової Слави. Цьому передувала велика пошукова робота. Насамперед віднайдено прізвища та біографічні дані, опис подвигу 387 Героїв Радянська Союзу, Які отримай це звання за форсування Дніпра у 1943 році в межах Верхньодніпровського району (з них уточнено кількість тихий, хто получив це Звання посмертно). Відтворено карти боїв на плацдармах. Було розпочато та продовжується збір анкет, спогадів, фотоматеріалів ветеранів Війни, в'язнів концтаборів та вивезення примусово до Німеччини. Зібрано бібліотеку про Велику Вітчизняну війну, яка Вже налічує близько 200 примірників и поповнюється з особистих зібрань ветеранів. До 65-річчя визволення Верхньодніпровщини та 65-річчя визволення України зал поповнився новими матеріалами.

ЗАЛ З НАЙДАВНІШІХ ЧАСІВ ДО 1941 Р 18 травня 2006 року зал Давньої історії та козацтва БУВ Відкритий для відвідувачів. Значну Частину Експозиції складають експонат, що розповідають про найдавніші часи на території нашого району. Зокрема, це - кістки та бивні мамонта, лобові кістки оленя та зубра, знаряддя праці первісних людей. Валун з села Бородаївки (морена Льодовиковий періоду) - як свідок того, Що саме на території нашого району знаходиться південна межа найбільшого в Европі зледеніння. Експозиція продовжіть матеріалами про козацтво. Її центральна частина відведена макетів "Нова Січ" та "Козацька чайка" (автор Голов'янко К.М.). Значне місце в залі відведене для ІНФОРМАЦІЇ про Верхньодніпровськ та Верхньодніпровський повіт. У 2007 році виповнилося 175 років від дня народження нашого земляка О.М.Поля. Зібрано матеріал и Створено стенд про О.М.Поля. Завершує експозицію Розповідь про нас немає нашого краю з1917 по 1941 роки. Зокрема відтворено події 1917-1921 років в хронологічному порядку, а також експоновано матеріали, Які свідчать про боротьбу в повіті в Період Громадянської Війни. Висвітлено Розвиток Верхньодніпровщини у передвоєнні роки.

Картинна галерея У 2004 році реконструйовано зал картинної галереї в якому створені умови для повноцінного зберігання та Демонстрації полотен відомих Радянська художників Марченко М.Я., Горбенка О.А, Григор'єва С.О. Пламеницького А.О., Семенової Т.А., скульпторів Коровушкіна Ю.І., Шутілова М.В., Кулікова Є.Л., Куща А.І. Поновлена ​​творчі зв'язки Із скульптором Андрейченко С.С. (Автором пам'ятника Слави у Верхньодніпровську). У 2005-2006 роках Семен Семенович подарував музею 20 своїх робіт.

ВИСТАВКА РОБІТ Потапенко А.І. "ПО ШЕВЧЕНКІВСЬКІХ МІСЦЯХ " Створено стаціонарну виставку робіт А.І.Потапенка "За шевченківських місцях". 15 робіт художника розповідають про Період заслання Т.Г.Шевченка з1847 по1857рокі. На Прохання Почесного Консульства Республіки Казахстан у Західній Україні музей Надав 6 робіт художника для експонування на виставці "Т.Г.Шевченка. Повернення в Україну ", яка Відбулася 3-10 березня 2009 року у Львівському Палаці Мистецтв.

ДІОРАМА "БИТВА ЗА ДНІПРО НА ПУШКАРІВСЬКОМУ ПЛАЦДАРМІ" Жорстокі бої за Пушкарівку розпочалися 25вересня. 6 жовтня на плацдарм булу переправлена ​​303 Стрілецька дивізія, поряд з 14 и 58-ю стрілецькими дивізіями вона вела тяжкі Оборонні бої до середини жовтня 1943 року. При підтримці частин 48-ї гвардійської стрілкової Дивізії 23 жовтня Пушкарівку було визволенно від фашистських загарбників. 10 тисяч Радянських воїнів поховані в братській могилі села Пушкарівка. У тому числі - Герой Радянська Союзу Куваш. Більше 20 солдатів и офіцерів Червоної АРМІЇ були удостоєні звання Героя Радянська Союзу за форсування Дніпра и утримання плацдарму біля Пушкарівки. Невідомо, Скільки погибли воїнів на острові Пушкарівка, Скільки нашли свой Останній притулок у водах сивого Дніпра, Який БУВ від КРОВІ червоний Вічна слава героям Дніпра.

ЗАЛ ІСТОРІЇ ВІД 1945 РОКУ ДО нашого часу Зал Було Відкрито у 2008 році.Розвиток підприємств, сільского господарства, освіта й культура представлені окремими розділами. У лютому 2009 році при допомозі Спілки ветеранів Афганістану була Відкрита експозиція, Присвяченна участі наших земляків у воєнних діях а також в других збройних конфліктах. У залі розміщені матеріали, присвячені Святкування 200-річчю,225-річчю, 230-річчю Заснування міста Верхньодніпровська. Продовжується ДОПОВНЕННЯ Експозиції, присвяченої нашому району в роки незалежності.

ЕКСПОЗІЦІЯ залу Присвяченна ГОЛОДОМОРУ 1932-1933рр.

Пам'ятник льотчикам

Встановлено льотчикам 10-ї повітряно-десантної Криворізької дивізії. Визволителям м. Верхньодніпровськ в жовтні 1943 року

Розташований біля моста внизу проспекту Леніна.Літак МІГ-19 на постаменті.

 

Братська Могила

При підтримці частин 48-ї гвардійської стрілкової Дивізії 23 жовтня Пушкарівку було визволенно від фашистських загарбників. 10 тисяч Радянських воїнів поховані в братській могилі села Пушкарівка. У тому числі - Герой Радянська Союзу Куваш. Більше 20 солдатів и офіцерів Червоної АРМІЇ були удостоєні звання Героя Радянська Союзу за форсування Дніпра и утримання плацдарму біля Пушкарівки. Невідомо, Скільки погибли воїнів на острові Пушкарівка, Скільки нашли свой Останній притулок у водах сивого Дніпра, Який БУВ від КРОВІ червоний Вічна слава героям Дніпра.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)