АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СТРУКТУРА, ЗМІСТ ТА ОБСЯГ БАКАЛАВРСЬКОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. C. Написання курсової роботи
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. V. Організація виконання та захисту курсової роботи
  4. Автоматизация и роботизация
  5. Алгоритм роботи командирiв щодо попередження та подолання конфлiктних ситуацiй
  6. Алгоритми роботи посадових осіб щодо профілактики суїцидальних проявів
  7. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  8. Аналіз обсягів і структури виробництва продукції
  9. Аналіз обсягу і асортименту продукції
  10. Аналіз рівня, динаміки і структури обсягу виробленої та реалізованої продукції
  11. Аналіз роботи системи
  12. Аналіз та прогнозування обсягу роботи пожежно-рятувальних підрозділів.

Бакалаврська робота як оригінальне самостійне дослідження повинна мати відповідну логіку побудови, послідовність, системність і завершеність. Загальний обсяг бакалаврськоїроботи має складати 90 – 110 сторінок друкованого тексту, не враховуючи списку літератури та додатків.

Бакалаврська робота повинна виконуватись з урахуванням вимог державних і галузевих стандартів, українською мовою, у науковому стилі без орфографічних чи синтаксичних помилок.

 

Бакалаврська кваліфікаційна робота поділяється на:

– вступну частину;

– основну частину;

– глосарій;

– додатки.

Вступна частина випускної кваліфікаційноїроботи містить такі структурні елементи:

а) обкладинка надає користувачеві уявлення про випускну кваліфікаційнуроботу. Вона повинна бути із твердого матеріалу (пластику). На лицевій стороні обкладинки прикріплюється (наклеюється) аркуш установленого зразка (додаток Б);

б) титульний аркуш є першим аркушем випускної кваліфікаційноїроботи, який уключається до загальної нумерації сторінок виконаної роботи. У складі випускної кваліфікаційноїроботи титульний аркуш знаходиться відразу після обкладинки (додаток В);

в) аркуш консультантів повинен містити підпис консультантів, призначених кафедрою (додаток Г);

г) реферат призначений для ознайомлення з бакалаврською кваліфікаційноюроботою. Він має бути стислим, інформативним і містити відомості, які дозволяють зрозуміти суть виконаної роботи, з’ясувати застосовані методи дослідження та отримані результати. Склад реферату:

1) відомості про обсяг випускної кваліфікаційноїроботи, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, кількість використаних джерел;

2) текст реферату;

3) перелік ключових слів.

Текст реферату складається, як правило, у такій послідовності:

– об’єкт дослідження;

– мета роботи;

– методи дослідження;

– результати та їх новизна;

– рекомендації щодо використання результатів роботи;

– значущість роботи і висновки.

Реферат належить виконувати обсягом до 500 слів і бажано, щоб він уміщувався на одній сторінці формату А4.

Ключові слова, що є визначальними для розкриття суті випускної кваліфікаційноїроботи, розміщують після тексту реферату. Перелік містить 5 – 15 ключових слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми.

Мова реферату – українська, російська (англійська).

Приклад складання реферату наведено в додатку Д.

д) зміст розташовують безпосередньо після реферату, починаючи з нової сторінки. Зміст (план) бакалаврської роботи має відображати суть проблеми, її складність, специфіку та логіку дослідження. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими, зрозумілими та літературно грамотними.

До змісту включають: вступ; послідовно перелічені назви всіх розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів (якщо вони мають заголовки); висновки та пропозиції; список використаних джерел; назви додатків і номери сторінок, що містять початок матеріалу.

У складі випускної кваліфікаційноїроботи зміст розташовують на аркушах із великим кутовим штампом (додаток Е). Якщо на одному аркуші зміст не поміщається, його продовжують на наступній сторінці, яка також повинна мати великий кутовий штамп.

е) перелік умовних позначень, скорочень і термінів. Усі використані малопоширені умовні позначення, символи, одиниці, скорочення і терміни пояснюють у переліку, котрий уміщують безпосередньо після змісту, починаючи з нової сторінки.

Незалежно від цього за першої появи цих елементів у тексті наводять їх розшифрування (у дужках).

Перелік друкують двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа – їх детальне розшифрування.

Якщо в роботі спеціальні терміни, скорочення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті при першому згадуванні.

Рекомендується наступна структура основної частини бакалаврської роботи:

– вступ;

– перший (теоретичний) розділ;

– другий (аналітичний) розділ;

– третій (проектний) розділ;

– висновки та пропозиції;

– глосарій;

– список використаних джерел;

Вступ за обсягом має складати 3 – 4 сторінки і містити:

– наукове обґрунтування актуальності та значення обраної теми;

– формулювання предмету, мети, основних завдань бакалаврської роботи і характеристику об’єкта дослідження;

– характеристику структури бакалаврської роботи та застосованих методів дослідження;

– повідомлення про наукову новизну і практичну цінність отриманих результатів.

Перший розділ висвітлює загальнотеоретичні питання визначеної теми і містить:

- сутність економічних категорій, які є предметом дослідження;

- їх класифікаційні характеристики;

- методи та методику оцінки економічних категорій;

- основні показники та критерії для їх характеристики.

У цьому розділі подається огляд діючих законів, постанов, указів та інших документів, нормативної та довідкової бази за досліджуваною проблемою.

Другий розділ містить аналіз галузі, об’єкту дослідження та основних фінансово – економічних показників діяльності підприємства:

- організаційно – правові основи функціонування підприємства;

- оцінка стану, визначення проблем та перспектив розвитку галузі;

- аналіз основних економічних та фінансових показників діяльності підприємства.

Для виконання даного розділу необхідно зібрати вихідні дані (фінансову, бухгалтерську, статистичну та оперативну звітність) відповідно до теми бакалаврської роботи.

До основної інформації, яку необхідно використовувати при написанні бакалаврської роботи, належать такі її види: регулятивно-правова, нормативна, планова, облікова, необлікова.

Основними регулятивно-правовими актами, які визначають економічні відносини, є: Закони України, а також Постанови Кабінету Міністрів України, Укази Президента, листи Національного Банку України, Господарський Кодекс, Податковий Кодекс, Національні стандарти та інші різні підзаконні акти.

До системи норм і нормативів входять такі їх групи:

– нормативи ефективності загального виробництва;

– норми й нормативи затрат праці та зарплати;

– норми і нормативи затрат та запасу сировини, матеріалів, палива й енергії та інших видів нормованих оборотних фондів;

– нормативи капіталовкладень і капітального будівництва;

– фінансові норми і нормативи;

– норми грошових (комплексних) затрат на виробництво, тощо;

– соціально-економічні норми та нормативи.

Планова інформація – це сукупність даних про склад запланованого об’єкта і тенденцію його розвитку. Вона відображена в оперативних, поточних та перспективних планах, а також у довготермінових прогнозах розвитку підприємств, об’єднань і галузей економіки.

Господарський облік організований в єдину систему контролю за виконанням завдань і складається з трьох самостійних, але міцно пов’язаних між собою видів обліку: оперативного, бухгалтерського й статистичного. Відповідно до цього класифікують і види облікової інформації та звітність.

Бухгалтерська звітність – це система пов’язаних між собою показників, що характеризують кругообіг господарських засобів. Характерною особливістю бухгалтерської звітності є взаємопов’язана система її показників, документально підтверджених записами початкових господарських операцій, які відображають у різних вартісних оцінках, а за речовими елементами (матеріальні цінності, продукція і т. ін.) у натуральному виразі.

Оперативна звітність (або виробничо-технічна) призначена переважно для поточного контролю й управління у середині окремих підприємств і об’єднань. Вона містить дані про виробництво важливих видів продукції, про хід поставок матеріалів та палива, про виконання договорів поставок замовникам комплектуючих виробів та напівфабрикатів тощо.

За способами складання оперативна звітність подібна до статистичної, тому на практиці їх часто виконують разом.

За періодичністю подання звітність поділяють на місячну, квартальну і річну. Квартальна звітність, зокрема, складається з «Балансу», «Звіту про фінансові результати». Крім цього, сюди входять: додаток до балансу, де відображені показники реалізації продукції, прибутків та збитків; розшифрування до балансу; довідки, що містять конкретну характеристику різних статей балансу й ін. Місячна звітність містить звіт із праці, дані про виконання планів із виробництва, праці і зарплати. Серед квартальної звітності слід відзначити звіт із праці, що містить дані про фонд оплати праці підприємства та його склад.

Фінансова звітність згідно з П(С)БО – це бухгалтерська звітність, що відображає фінансовий та економічний стан підприємства і результати його діяльності за звітний період.

Основні економічні та фінансові показники діяльності підприємства наведені у додатку И.

Студентам слід звернути увагу на те, що звітність з 2013 року була змінена, тобто дані до 2013 року оформляються згідно (додатку И, гр. 4), а після 2013 року розраховуються (додаток И, гр. 5).

Фінансова звітність до 2013 року складається з: форми №1 «Баланс», форми №2 «Звіт про фінансові результати», форми №3 «Звіт про рух грошових коштів», форми №4 «Звіт про власний капітал», форми №5 «Примітки до річної фінансової звітності», примітки до звітів.

Для виконання розрахунків та аналізу фінансово-економічних показників необхідно зібрати таку статистичну звітність: форму №1-підприємництво «Звіт про основні показники діяльності підприємства», форму №11-ОЗ «Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос)», форми 1-ПВ «Звіт із праці» (місячна, квартальна, річна), форма 3-ПВ «Звіт про використання робочого часу», форма 6-ПВ «Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання» (річна), форма 1-Б «Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість» (місячна) тощо.

Після 2013 року змінилися коди рядків та назви фінансової звітності - форма №1 «Баланс» (Звіт фінансовий стан), форма №2 «Звіт про фінансові результати» (Звіт про сукупний дохід), форма №3 «Звіт про рух грошових коштів» (за прямим та непрямим методом), форми №4 «Звіт про власний капітал» (за непрямим методом), форми №5 «Примітки до річної фінансової звітності», примітки до звітів та статистична звітність – №1-торг (місячна) «Звіт про товарообіг», №1-опт (річна) «Звіт про продаж і запаси товарів (продукції) в оптовій торгівлі», №1-послуги (річна) «Звіт про обсяги реалізованих послуг», «11-ОЗ (річна) «Звіт про наявність і рух основних засобів, амортизацію», №2-інвестиції (річна) «Капітальні інвестиції, вибуття й амортизація активів», №1-кб (місячна) «Звіт про виконання будівельних робіт», №1-ПВ (місячна) «Звіт з праці», №1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці», №6-ПВ (річна) «Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання», №1-П (місячна) «Терміновий звіт про виробництво», №1П-НПП (річна) «Звіт про виробництво та реалізацію промислової продукції», №1-ПЕ (місячна) «Місячний звіт про економічні показники за видами економічної діяльності, що відносяться до добувної промисловості і розроблення кар’єрів, переробної промисловості, постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, водопостачання, каналізації, поводження з відходами, №1-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства», №1-Б (річна, квартальна) «Звіт взаєморозрахунки з нерезидентами».

Залежно від галузевої належності підприємства, його розмірів, а також теми бакалаврської роботи студенту може знадобитися деяка інша статистична звітність (або оперативна звітність).

Позаоблікова інформація, на відміну від нормативної, планової й облікової, має позасистемний характер. Її призначення полягає у тому, щоб доповнити недостатні дані для проведення дослідження. Потреба в ній виникає, як правило, за необхідності поглиблення економічного аналізу і визначення конкретних причин зміни показників, які вивчаються.

Даний розділ виконується на матеріалах підготовленого звіту передкваліфікаційної практики, зібраної бухгалтерської, статистичної, оперативної звітності та даних статистичних щорічників, INTERNET – сайтів міністерств.

Третій розділ містить детальну оцінку економічних категорій за обраною темою дослідження:

- аналіз економічних категорій за темою дослідження;

- визначення шляхів щодо підвищення ефективності діяльності підприємства у цілому та за напрямком дослідження.

У даному розділі проводиться аналіз економічних категорій за темою дослідження на основі визначених методів. На основі проведеного аналізу у попередніх розділах необхідно визначити основні напрямки підвищення ефективності господарювання підприємства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)