АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимірювання кута фазового зсуву методом зрівноважуючого перетворення

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. Алгоритм решения систем линейных уравнений методом Жордана-Гаусса
  3. Анализ движения денежных средств прямым и косвенным методом
  4. Безпосередні вимірювання малих напруг, струмів та зарядів. Гальванометри.
  5. Вибір оптимального варіанта СМ методом мікровартостей
  6. Визначення осмотичного тиску клітинного соку плазмолітичним методом
  7. Визначення параметрів емпіричної формули за методом найменших квадратів.
  8. Визначення площі листка ваговим методом
  9. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ДИТИНИ
  10. Вимірювання великих струмів
  11. Вимірювання великих струмів, що грунтуються на ефекті Фарадея
  12. Вимірювання високих напруг електромеханічними приладами

При використанні цього методу вимірюваний КФЗ порівнюється з КФЗ, що створюється за допомогою каліброваного фазообертача. В залежності від виду зрівноваження методи ділять на нульові і диференційні. При нульовому методі вимірюваний КФЗ злічується по шкалі каліброваного фазообертача в момент, коли покази вказівника рівноваги дорівнюють нулю. При диференційному методі вимірюваний КФЗ визначають як суму показів каліброваного фазообертача і вказівника рівноваги.

Основними пристроями у приладах для вимірювання КФЗ методом зрівноваження є фаззобертачі. У фазометрах застосовують параметричні, кругові фазообертачі та фазообертачі у вигляді лінії затримки. Параметричні фазообертачі зазвичай створюють КФЗ в межах 0…180˚ з похибкою не менше 1,5%. Похибка фазообертача залежить від точності виготовлення та стабільності його елементів, робочої частоти і опору навантаження.

Кругові фазообертачі діляться на резистивні, індуктивні та ємнісні. Ці фазообертачі дозволяють створювати КФЗ в межах 0…360˚ і забезпечують роботу в широкому діапазоні частот. Резистивні фазообертачі використовують в основному в діапазоні інфранизьких, низьких і звукових частот і мають похибку 0,2˚. Індуктивні фазообертачі використовують на частотах від сотень герц до кількох мегагерц; їх похибка складає 0,1…1%. Для більш високих частот (десятки і сотні мегагерц) використовують ємнісні фазообертачі; їх похибка визначається нерівністю амплітуд вхідних напруг та неточністю виконання елементів і складає 0,1…2%.

 
 

Структурну схему фазометра зрівноважуючого перетворення з ручним управлінням показано на рис. 4.5, а. Для усунення паразитних спотворень фази двох каналів ключ S спершу встановлюють в положення 1 і при нульвому показі каліброваного фазообертача КФ додатковим фазообертачем ДФ добиваються нульового показу вказівника рівноваги ВР. Після цього ключ S переводять в положення 2 і за допомогою фазообертача КФ також добиваються нульового показу вказівника рівноваги; при цьому відлік проводиться по шкалі фазообертача КФ.

На рис. 4.5, б показано структурну схему фазометра з автоматичним зрівноваженням. Один з вхідних сигналів тут надходить просто на вказівник рівноваги ВР, а другий – через ряд послідовно включених фазообертачів Ф1…Фn, що створюють відповідно фазові зсуви 180˚/20, 180˚/21, …, 180˚/2 n. При наявності КФЗ між вхідними сигналами вказівник ВР вмикає ключ К і імпульси з тактового генератора Г надходять на тригерний розподілювач ТР, котрий порозрядно через ключі К1…Кn накоротко замикає певну групу фазообертачів до одержання нульового сигналу на виході вказівника ВР. КФЗ фіксується фазообертачами, розподілювачем ТР та відліковим пристроєм ВП.

На методі зрівноваження побудовано промислові фазометри Ф2‑4, Ф2‑6, Ф2‑9 і ін. Наприклад, фазометр типу Ф2-4 забезпечує вимірювання КФЗ в діапазоні ±240˚ з похибкою 0,7˚ при частоті сигналів 20 Гц…60 кГц.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)