АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Руйнівник організму , що росте

Читайте также:
  1. Адаптація організму до умов високих і низьких температур
  2. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.
  3. Заходи щодо підвищення стійкості організму тварин
  4. Предмет анатомії, фізіології та гігієни дитячого організму, зв'язок їх з іншими біологічними дисциплінами.
  5. Реакція організму на опромінення
  6. Режим харчування і методи обробки продуктів харчування рослинного і тваринного походження і води для виведення з організму радіонуклідів
  7. Тканини людського організму.
  8. Фізіологічні реакції організму на надлишок кисню

Вчені усього світу протягом майже сорока років голосніше заявляють про небезпеку, що підстерігає підростаюче покоління - дітей, підлітків, молодь. Мова йде про усе зростаючий розмах споживання спиртних напоїв неповнолітніми. Так у США (штат Нью-Йорк) 91 процент 16-літніх учнів вживають алкогольні напої. У Канаді біля 90 процентів учнів 7-9 класів уживають спиртні напої. У ФРН 1 процент дітей 8-10 років у стані алкогольного сп'яніння затримується поліцією.

Мабуть, не треба мати особливу уяву, щоб уявити собі шкоду, що викликається в підлітка хоча б однократним вжитком вина або навіть пива. Сучасні дослідження дозволяють підтверджувати, що в тілі людини немає таких органів і тканин, що не уражалися б алкоголем. Попавши в організм, він достатньо повільно (із швидкістю 0,1 г на 1 кг маси тіла в годину) розщеплюється в печінці. І тільки 10 процентів від загальної кількості прийнятого алкоголю виводиться з організму в незмінному виді. Алкоголь, що залишився, циркулює разом із кров'ю по всьому організму, поки не розщепиться весь. Висока проникність «молодих» тканин, їхня насиченість водою дозволяє алкоголю швидко поширюватися по організму, що росте.

Шкідливий вплив алкоголю насамперед позначається на діяльності нервової системи. Якщо утримання алкоголю в крові прийняти за 1 (одиницю), то в печінці воно буде дорівнює 1,45, а в головному мозку - 1,75. Навіть невеличкі дози алкоголю впливають на обмін у нервовій тканині, передачу нервових імпульсів. Одночасно порушується робота судин головного мозку: відбувається їхнє розширення, збільшення проникності, крововилив у тканину мозку. У підлітковому віці мозкова тканина бідна фосфором, багата водою, знаходиться в стадії структурного і функціонального удосконалювання, тому алкоголь особливо небезпечний для неї. Навіть однократні вжитки спиртного можуть мати самі серйозні наслідки.

Кількаразовий або частий вжиток алкоголю робить вплив, що буквально спустошує психіку підлітка. При цьому затримується не тільки розвиток вищих форм мислення, виробітку етичних і моральних категорій і естетичних понять, але і втрачаються спроможності, що вже розвилися. Підліток, що називається «тупішає» і інтелектуально, і емоційно.

Другою «мішенню» алкоголю є печінка. Саме тут, під дією ферментів відбувається його розщеплення. Якщо швидкість надходження алкоголю в клітини печінки вища швидкості його розпаду, то відбувається накопичення алкоголю, що веде до ураження клітин печінки. Алкоголь порушує структуру клітин печінки, приводячи до переродження її тканин. При систематичних ужитках спиртних напоїв жирові зміни в клітинах печінки призводять до омертвляння печінкової тканини - розвивається цироз печінки, дуже грізне захворювання, майже завжди супровідне хронічному алкоголізму. Дія алкоголю на печінку підлітка ще більш агресивна, тому що цей орган знаходиться в стадії структурного і функціонального формування. Ураження клітин печінки призводить до порушення білкового і вуглецевого обміну, синтезу вітамінів і ферментів. Спиртні напої, можна сказати, «роз'їдають» слизову оболонку стравоходу, шлунка, порушують секрецію і склад шлункового соку, що утрудняє процес травлення і, у кінцевому рахунку, погано позначається на рості і розвитку підлітка.

Таким чином, алкоголь послабляє організм, гальмує формування і дозрівання його органів і систем, а в деяких випадках, наприклад при зловживанні, і зовсім зупиняє розвиток деяких функцій вищої нервової системи. Чим молодший організм, тим згубніше діє на нього алкоголь. Крім того, вжиток алкогольних напоїв підлітками значно швидше, чим в старших, веде до формування в них алкоголізму.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)