АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ. Додаток до диплома повинен відповідати таким вимогам:

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  3. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  4. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  5. Вказівки до виконання завдання
  6. Вказівки до виконання контрольної роботи
  7. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ РЕФЕРАТУ
  8. Вказівки по виконанню індивідуального завдання
  9. Вказівки по оформленню комплексного завдання.
  10. Вказівки щодо ведення загального журналу робіт
  11. Вказівки щодо виконання і оформлення курсового проекту.
  12. Глава 1. Загальні положення

Додаток до диплома повинен відповідати таким вимогам:

1. Коротка пояснювальна записка (у верхньому полі) повинна бути в кожному виписаному додатку до диплома з тим, щоб допо­мог­ти ВУЗам, громадянам, роботодавцям та іншим потенційним користу­вачам краще орієнтуватися в інформації, що міститься в документі.

2. Навчальні заклади повинні строго дотримуватися запропоно­ваної структури і послідовності розміщення інформації, оскільки рекомендований варіант подачі інформації був апробований у ході пілотного проекту, де були перевірені різні версії. Усі, крім запропонованої, були визнані нечіткими і незручними для практичного використання. Дослідження показали, що відсутність хоча б одного з восьми пунктів веде до втрати ефективності документа. При складанні документа особливо важливо уникати неточностей у викладі, пропусків чи перекручування інформації. Необхідно також уникати занадто багатослівних і складних для розуміння формулювань. Такі додатки до диплома будуть дратувати адресата. Необхідно уникати перенасиченості інформацією, поставтеся до складання документа максимально сумлінно.

3. У сполученні з дипломом додаток до диплома повинен надавати інформацію достатню для того, щоб читач міг винести рішення щодо кваліфікації та її відповідності тій меті, що переслідує власник додатку до диплома (наприклад, взяти участь у навчальній програмі, звільнитися від якоїсь частини програми, улаштуватися на роботу і т.ін.). Додаток до диплома не замінює біографію, а надає додаткову інформацію.

4. Оскільки додаток до диплома сам по собі не має юридичної чинності, він повинен супроводжуватися вихідним документом, що підтверджує кваліфікацію. Поза зв'язком з дипломом додаток до диплома не може свідчити про статус навчального закладу, про кваліфікацію, про місце, що займає навчальний заклад у національній системі вищої освіти, хоча все це має міститися в додатку.

5. Додаток до диплома повинен містити найменування кваліфікації, назву і статус навчального закладу, що проводив навчання і присвоїв кваліфікацію, а також класифікацію при­своєної кваліфікації. Усе це записується державною мовою. Неправильний переклад дезорієнтує тих, хто виносить рішен­ня щодо кваліфікації. Транслітерація допускається у випад­ках, коли вихідні записи виконані не латинськими буквами. Зміст найменувань ступенів і кваліфікацій можна розкрити у восьмому розділі, де описується система вищої освіти.

6. Додаток до диплома не повинен містити будь-які оцінні судження, твердження щодо еквівалентності, так само як і пропозиції щодо визнання кваліфікації. Інформація повинна бути представлена за всіма вісьмома розділами. У випадку відсутності інформації необхідно дати пояснення причини.

7. Виготовляти додаток до диплома найкраще централізовано, а не доручати це окремим підрозділам навчального закладу. Це дозволить знизити витрати і звести до мінімуму варіативність змісту документа і підходів до його укладання.

8. Навчальні заклади мають подбати про те, щоб звести до мінімуму можливість підробки або перекручування змісту своїх додатків до диплома.

9. Інформація про систему вищої освіти (восьмий розділ) повинна займати не більш двох сторінок. Там, де це доречно, варто використовувати графіки, схеми, діаграми, що полегшують сприйняття інформації. На додаток до пілотного проекту по створенню додатка до диплома пла­нується розробити остаточні версії цієї інформації для кож­ної країни. Це завдання буде виконуватися силами національних інформаційних центрів (ENICs/NARICs), міністерств і ректорів ВУЗів.

10. Найкраще виписувати додаток до диплома у момент присудження кваліфікації. Це пояснюється тим, що навчальні програми і присуджувані кваліфікації постійно розвиваються і змінюються. Дуже важливо, щоб восьмий розділ додатку до диплома містив опис структури вищої освіти, що існувала на момент присудження кваліфікації.

11. Дуже уважно треба відноситися до перекладів і термінології, оскільки багато проблем виникає саме в зв'язку з цими аспектами. Для запобігання таких проблем при заповненні додатку до диплома дуже важливо користатися рідною мовою там, де це рекомендується. Крім цього, щоб уникнути мовних неточностей, пропонується глосарій термінів, що використовуються в додатку до диплома. Додатки до диплома можуть складатися на будь-якій мові (мовах), яку навчальний заклад вважає придатною для цього.

12. Існуючі університетські, регіональні, національні системи контролю якості повинні включити додаток до диплома у сферу своєї діяльності.

13. Необхідно дуже обережно обходитися з додатком до диплома.

При оцінці кваліфікації, отриманої в іншій країні, предме­том особливої уваги має бути об'єктивне з'ясуванні рівня ком­петентності, досвіду і знань її власника.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)