АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пояснювальна записка. Інформаційний матеріал

Читайте также:
  1. I. Пояснительная записка
  2. I. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  3. ГЛАВА 7: Загадочная записка.
  4. Докладная записка
  5. ДОКЛАДНАЯ ЗАПИСКА
  6. Записка.
  7. МЕТОДИЧНА ЗАПИСКА
  8. ОБЪЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  9. Объяснительная записка
  10. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  11. Пояснительная записка
  12. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА

Інформаційний матеріал

З дисципліни «Історія економіки та економічної думки»

 

Дисципліна: підготовка (бакалаврів, магістрів, підвищення кваліфікації) Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
Кількість кредитів, відповідних ЕСТS: 5   Модулів: один + ІНДЗ   Змістових модулів: 2   Загальна кількість годин: 180   Тижневих годин: 4 Галузь знань: 0305 «Економіка і підприємництво»   Напрямки підготовки: 6.030504 «Економіка підприємства» 6.030508 «Фінанси і кредит» 6.030509 «Облік і аудит» Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр   Нормативна   Рік підготовки: 3   Семестр: 1   Лекції (теоретична підготовка): 36 годин   Семінари: 36 годин   Самостійна робота: 108 годин, в т.ч. індивідуальна робота (18 годин): - написання статей, тез на науково-практичні студентські конференції; - науково-пошукова робота, яка складається з трьох частин: теоретичної (огляд законодавчої бази, теоретичного матеріалу, досліджень науковців з даної теми), практичної (аналіз статистичних даних, соціально-економічних показників), висновків та пропозицій; - підготовка відеороликів з досліджуваних питань; - складання економічних кросвордів та тестових завдань.   Вид контролю: екзамен

 

Пояснювальна записка

Історії економіки та економічної думки належить важливе місце в системі економічних наук. Вона покликана забезпечити фундаментальну економічну підготовку як економістів-теоретиків, так і практиків. Розв’язання проблем національного відродження України, становлення її як економічно розвинутої держави неможливе без вивчення і осмислення історичної спадщини світової економічної думки, складовою якої є економічна думка України, засвоєння історії економічної науки, основних етапів її становлення та розвитку, вивчення господарської діяльності народів, різних типів господарств, аналіз конкретних галузей економіки, економічної політики держав в різних країнах світу, в різні історичні періоди, починаючи з зародження людства, закінчуючи сьогоднішнім днем.

Економіст не може нехтувати історією своєї науки, бо вона показує як людство намагалося осмислювати й розв’язувати проблеми, які ставило життя, досліджує спадкоємність економічних ідей, течій, шкіл та їхню відмінність, повноту й глибину висновків з історичних фактів та обставин, їх вплив на господарський розвиток. Дисципліна “Історія економіки та економічної думки” як джерело фактичного матеріалу для всіх економічних наук є дуже важливою гуманітарною дисципліною, складовою частиною вищої економічної освіти.

Сьогодні історія економіки та економічної думки займає належне місце в системі академічної та вузівської науки розвинутих держав світу, ставши невід’ємною частиною підготовки не тільки економістів, але й юристів, політологів, соціологів.

Мета навчальноїдисципліни: формування знань про історичний розвиток господарств та економічної думки країн Європейської цивілізації для розуміння генезису та закономірностей функціонування економічних систем.

Завдання навчальної дисципліни: на методологічних засадах цивілізаційної парадигми розвитку суспільства сформувати сучасне економічне мислення та світогляд студентів, забезпечити засвоєння ними знань і методів історичного аналізу економічних процесів.

Предметом дисципліни “Історія економіки та економічної думки” є розвиток господарств країн Європейської цивілізації та їх наукове відображення в економічній думці.

Місце у структурно-логічній схемі: опирається на результати вивчення наступних дисциплін циклу професійної та практичної підготовки: “Політична економія”, “Регіональна економіка”, “Мікроекономіка”, ”Макроекономіка”. Є базою для вивчення дисциплін: “Державне регулювання економіки”, “Міжнародна економіка”.

В результаті вивчення дисципліни “Історія економіки та економічної думки” студенти повинні знати:

- основні закономірності економічного розвитку країн на найважливіших етапах соціально-економічного процесу;

- передовий досвід господарського розвитку людства, прогресивні методи господарювання;

- сучасний стан економіки України, варіантні та альтернативні шляхи розвитку на майбутнє;

- історію, закономірність і тенденції розвитку економічної думки;

- основні етапи становлення економічної думки, внесок окремих шкіл і напрямків в економічну теорію.

В результаті вивчення курсу “ Історія економіки та економічної думки” студенти повинні уміти:

- аналізувати і порівнювати господарський розвиток світу й України протягом тисячоліть;

- визначати ґенезу, становлення, розвиток і занепад різних економічних систем;

- оволодіти сучасними методами кількісного і якісного аналізу;

- моделювати економічні процеси;

- використати знання передового досвіду господарювання для розбудови національної ринкової економіки України;

- сприяти зміцненню зв’язків України з економікою інших країн з метою набуття нею статусу повноправного, авторитетного і впливового суб’єкта світової цивілізації;

- глибоко дослідити сучасні економічні процеси, визначити варіантні та альтернативні шляхи розвитку на майбутнє щоб вивести Україну з економічної кризи;

- прогнозувати можливий вплив теоретичних досліджень на господарську практику і формування економічної політики.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)