АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Природно-ресурсний потенціал Росії

Читайте также:
  1. АНТИУКРАЇНСЬКІ НАСТРОЇ В РОСІЇ ПЕРЕД ПЕРШОЮ СВІТОВОЮ ВІЙНОЮ
  2. БНМ 3.1.7. Потенціал і різниця потенціалів
  3. БПМ 1.4.14. Потенціальна енергія
  4. БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ» З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ 31
  5. В УКРАЇНІ У СКЛАДІ РОСІЇ (ІІ пол. XIX ст.)
  6. Визначення струмів методом вузлових потенціалів.
  7. Виробничі ресурси і виробничий потенціал суспільства
  8. Гравітаційний потенціал
  9. Економічна оцінка природно-ресурсного потенціалу. Основні шляхи та резерви підвищення ефективності його використання
  10. Економічний потенціал
  11. Інвестиційний потенціал
  12. Інформаційна експансія Росії

Росія потужний і різноманітніший природно-ресурсний потенціал, здатний забезпечити необхідні обсяги власного вжитку й експорту. Росія перебуває в першому місці світі з запасам більшості природних ресурсів, зокрема за запасами природної - газу, вугілля, залізних руд, низки кольорових і рідкісних металів, і навіть за запасами земельних, водних і лісових ресурсів. По запасам енергетичних ресурсів Росія займає одне з перших місць у світі.

Усі природні ресурси мають дві основні ознаки - походження (природний) і (економічний). Відповідно до ними склалася їх подвійна класифікація.

По природної класифікації виділяють: мінеральні ресурси (корисні копалини); земельні, водні, біологічні, кліматичні (сонячне тепла і світло, опади); ресурси енергії природних процесів (сонячного випромінювання, внутрішнього тепла землі, вітру тощо. буд.).

Ознака походження доповнюється ознакоюисчерпаемости івозобновимости ресурсів, що важливо з позицій охорони навколишнього середовища, можливостей поновлення і збільшення запасу, визначення стратегії використання ресурсів. За цією ознаками виділяються:

-исчерпаемие, зокремавозобновимие (рослинність, запас поживних речовин, у грунті, запас води у річках і озерах, річний і підземне стік, рослинний і тваринний світ) іневозобновимие (мінеральні ресурси, підземні води, грунтовий шар);

- невичерпнівозобновимие (енергія сонця, вітру, мінливих вод, океану, припливів і відпливів, запаси океанічній води, космічні ресурси, і т. буд.).

У основі економічної класифікації природних багатств закладено їх переважне використання у галузях господарського комплексу країни. За цією ознаками виділяються ресурси:

1) матеріального виробництва, зокрема промисловості (паливо, метали, води, деревина, риба) і сільського господарства (грунт, води для зрошення, кормові рослини, промислові тварини);

2) невиробничій сфери, й те числі прямого споживання (питна вода, дикорослі рослин та промислові тварини) й опосередкованого (наприклад, використання на відпочинок зелених насаджень і водойм).

З власного господарському значенням запаси з корисними копалинами діляться на дві групи:

а) балансові (кондиційні) - це запаси, використання є економічно доцільно нині і який задовольняють промисловим вимогам як за якістю сировини, і по гірничотехнічними умовам експлуатації;

б)забалансовие (некондиційні) - це запаси, використання у час економічно недоцільно через недостатню потужності покладів. низького змісту цінного компонента, неважко умов експлуатації, потребу використання дуже складних процесів переробки, проте вони надалі може бути об'єктом промислового освоєння.

Особливо важливого значення мають мінеральні ресурси. За характером використання мінеральні ресурси діляться втричі групи: паливно-енергетичні (нафту, природного газу, вугілля, торф, горючі сланці);металлорудние - руди чорних, кольорових, рідкісних і шляхетних металів; неметалеві (нерудні), серед них апатити, фосфорити, різні солі, слюда, графіт, азбест, будівельне сировину).

Серед природних ресурсів велике значення задля забезпечення розвитку, життя і забезпечення діяльності суспільства мають паливно-енергетичних ресурсів. Головною особливістю розміщення паливно-енергетичних ресурсів, є нерівномірність розміщення територією країни. Більшість геологічних запасів палива лежить у східних районах країни, де зосереджено 85 % запасів газу, 65 % запасів нафти і 93 % всіх запасів вугілля країни.

Отже, Росія має значними запасами нафти і є. Основні їх поклади перебувають у Західно-Сибірської,Волго-Уральской, Тімано-Печорської нафтогазоносних провінціях, і навіть на Північному Кавказі й Далекому Сході.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)