АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ознайомлення молодших дошкільнят з художніми творами

Читайте также:
  1. Завдання і зміст, ознайомлення дітей з рідним краєм
  2. Методика ознайомлення з малими фольклорними жанрами
  3. Методика ознайомлення з прислів’ями, приказками, загадками
  4. Ознайомлення дітей з картинами українських художників
  5. Ознайомлення дітей з предметами домашнього вжитку та національним одягом
  6. Ознайомлення дітей з рідним краєм
  7. Ознайомлення дітей з українською традиційною народною творчістю
  8. Ознайомлення з діяльністю інтернет- магазину.
  9. Проанализируйте технологию изготовления структур МДП ИМС с фиксированными затворами.

Заняття з малюками даної вікової групи носять ігровий характер - це заняття-ігри. В них широко використовуються засоби наочності: предмети оточуючого середовища, картинки, іграшки. Все це створює емоційну налаштованість, сприяє кращому розумінню і запам'ятовуванню запропонованого матеріалу.

Дуже важливі також ігрові дії, рухи дітей. Наприклад, дорослий показує ляльку і повідомляє, що зараз він разом з лялькою розповість дитині щось цікаве. В цей час можна, припустимо, прочитати потішку «Ладу-ладусі». Слова тексту супроводжувати рухами.

Переважаючими методами ознайомлення з художніми творами є розповідання та читання напам'ять, так як малюки краще сприймають казки, потішки, віршики в тому випадку, коли дорослий безпосередньо спілкується з ними.

Увагу дітей дуже нестійка, вони швидко відволікаються, втомлюються, тому розповідання казки також слід супроводжувати показом іграшок, ігрових дій, ілюстрацій, площинних фігурок або тіньового театру. Наприклад, знайомлячи дитину з казкою «Колобок», дорослий на початку заняття показує площинні зображення персонажів поза зв'язком з текстом і просить назвати їх («будиночок», «бабуся», «дідусь», «колобок», «ведмідь» і т. д.). Після цього у супроводі показу фігурок персонажів розповідається казка.

Серед поетичних творів дітям доступні короткі, ритмічні, подібні за вимовою вірші, наприклад «Іграшки», «Прапорець» Агнії Барто тощо. Ці вірші близькі до дитячої гри, в них йдеться про те, що дитина знає зі свого повсякденного життя.

Ознайомлення з віршами здійснюється в ігровій формі. У грі дитина з легкістю запам'ятовуватиме тексти віршів.

Дорослий може дістати «чарівний мішечок» з іграшками та запропонувати дитині взяти одну, яку вона хоче, а потім запитати, чи знає вона про цю іграшку вірш. Далі дорослий сам бере з мішечка іграшку, передбачену для проведення заняття, і читає про неї вірш. Якщо потрібно познайомити дитину з віршом, іграшку до якого важко підібрати, розглядається картинка, ілюстрація до цього вірша, проводиться зіставлення з подіями і явищами, відомими дитині, з її грою. При розгляданні картинок, іграшок слід ставити запитання, які допомагають помітити зв'язок між явищами, розвивають мислення, мовлення, емоції дітей.

Дорослий показує іграшки - двох ведмедів і маленького ведмедика, запитує, чи може дитина розповісти вірш про ведмедя. Дитина пригадує вірші «Ведмедик клишоногий», «Мій ведмедик». Потім показуються ілюстрації до казки «Три ведмедя». Ілюстрації розглядаються з великим інтересом. Дорослий емоційно, виразно розповідає казку, вона справляє велике враження. Далі проводиться невелика бесіда за змістом казки, задаються запитання, які покликані виявити ставлення дитини до прочитаного («Хто найбільше сподобався?»), розуміння послідовності подій і їх взаємозв'язку («Куди потрапила дівчинка?», «Хто жив у цій хатинці?», «Що вона побачила?», «Що зробила?»). Задаються також запитання, що спрямовують увагу дитини на поетичність, образність казки, на особливості її побудови. Наступним завданням може бути викладання фігурок площинного театру і переказ казки.

Увага дітей ще нестійка, і для того, щоб забезпечити ефективність сприйняття художнього твору, важливо залучати різноманітні дидактичні ігри. Наприклад, знайомлячи дітей з віршом С. Маршака «Рукавички», можна використовувати дидактичну гру «Кошенятка і рукавички». Запропонуйте дитині подивитися на картинку, звернути увагу на бантики кошенят, одягнути кошенятам рукавички такого ж кольору, як і бантики. Дитина бере рукавички відповідного кольору і накладає на картинку. Потім ставиться питання, чи хоче дитина дізнатися про те, як кошенятка втратили рукавички. Такий початок заняття пробуджує великий інтерес дитини до вірша і вона слухає його захоплено та уважно


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)