АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інфрачервоне випромінювання

Читайте также:
  1. Випромінювання і прийом електромагнітних хвиль
  2. Оцінка стійкості роботи об'єкта в умовах дії світлового випромінювання

В спектрі електромагнітних хвиль інфрачервоне випромі­нювання займає діапазон між видимим світлом і радіохвиля­ми. Його область умовно поділяється на короткохвильові (від 760 мм до 2,5 мкм), середньохвильові (від 2,5 до 50 мкм) і довгохвильові (від 50 до 400 мкм) інфрачервоні промені.

Механізм дії інфрачервоного випромінювання. Дже­релом інфрачервоного випромінювання є будь-яке нагріте тіло. Червоні та короткохвильові інфрачервоні промені (з довжи­ною хвилі до 1,5 мкм) поглинаються більшою частиною в дермі, але частина їх (25-30%) проникає вглиб, на 3-4 см. Середньо- та довгохвильові інфрачервоні промені повністю поглинаються в епідермісі.

На шкірі людини під впливом інфрачервоного опромі­нювання виникає ерітема, що має наступні особливості: про­являється безпосередньо під час опромінення; має плямис­тий вигляд, відрізняється від шкіри, що не піддалась опром­іненню; зникає без сліда невдовзі після опромінення.

Інфрачервоне опромінення чинить виражений тепло­вий вплив, що подразнює терморецептори, закладені в шкірі, слизових оболонках та ін. Терморегуляційні реакції призво­дять до розширення судин шкіри, збільшення ДЦК та поси­лення потовиділення.

Нервово-рефлекторні реакції виникають також при впливі інфрачервного та видимого випромінювання на реф­лекторні зони сегментів шкіри, пов'язаних з визначеними внутрішніми органами.

Через безпосередній вплив інфрачервоного та видимого випромінювань на тканини, утворюються біологічно активні речовини (брадикінін, калідін та ін.), що відіграють важливу роль в гуморальній регуляції місцевого та загального кровотоку. Брадикінін має сильну судиннорозширюючу дію, яка спостерігається не тільки на місці опромінення, але й у віддалених частинах тіла. При опроміненні інфрачервоними промінями в малих і середніх дозах, посилюються процеси метаболізму, прискорюється розмноження клітин, прискорюють ферментативні реакції, процеси регенерації та ін.

Показання для впливу інфрачервоними та видимими променями: негнійні хронічні та підгострі запальні місце процеси, опіки та відмороження, млявозаживаючі рани виразки, контрактури, зрощення різного походження, наслідки травм кістково-м'язової системи, міозити, невралгії.

Протипоказання: злоякісні новоутворення та підозра на них, схильність до кровотеч, гострі запально-гнойні захворювання, недостатність ІІ-ІII ступеня.

Апарати для світлоопромінення, техніка і методи проведення процедур.

Лампа Мініна складається з лампи розжарювання тужністю 25-40 Вт зі скляною колбою синього кольору, яка розташована у рефлекторі параболічної форми. Лампа випромінює середньо-хвильові промені і в області видимого спектра (синій колір). Відстань від лампи до поверхні шкіри регулюють по відчуттю хворим приємного тепла. Звичайно відстань коливається в межах 15 до 30 см. Тривалість процедур 15-20 хв. Процедури проводять щоденно або два рази в день. Курс лікування 10-15 процедур.

Лампа солюкс. Джерелом випромінювання слугує лампа розжарювання потужністю від 200 до 500 Вт, яка розташована в параболічному рефлекторі з'ємним тубусом. Опромінення проводять лежачи або сидячи,.і відстані 40-60-80см від опромінювальної ділянки тіла. Тривалість опромінення 15-30 хв. Процедури проводять щоденно або через день. Курс ліку­вання 10-15 процедур.

Ванна світлотеплова. Джерелом випромінювання слу­жать лампи розжарювання потужністю 25-40 Вт, розташо­вані на внутрішній поверхні ванни у декілька рядів. При про­веденні процедури частково або повністю роздягнений хворий вкладається на кушетку, ванну розміщують над відповід­ною частиною тіла. Ванну і хворого накривають простирад­лом. Під час процедури на хворого діють видимі та інфрачер­воні випромінювання, а також нагріте до 70°С повітря. Три­валість процедури 20-30 хвилин. Щоденно або двічі на день. Курс лікування 10-15 процедур.

Опромінювач інфрачервоний. Джерелом випромінюван­ня слугує спіраль з ніхрома, що намотана на керамічну осно­ву. При проходженні електричного струму спіраль нагрівається до 500-700'С, випромінюючи при цьому інфрачервоні про­мені з довжиною хвилі 4-5 мкм, які майже повністю погли­наються шкірою. Нагрівальний елемент розміщується в параболічному рефлекторі, «кріпленому на штативі. Опромі­нення проводять з відстані 60-70 см (при відчутті приємного тепла). Тривалість процедури 20-30 хвилин. Щоденно або через день. Курс лікування І0-15 процедур.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)