АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЛАЗЕРОТЕРАПІЯ

Читайте также:
  1. ДОЗУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ЧИННИКІВ
  2. Задачі.
  3. Повчальні задачі.
  4. Поради студенту.
  5. Тестовий контроль
  6. Тестовий контроль

На відміну від лазерної хірургії, де використовуються високоінтесивні лазери, в лазеротерапії використовують низькоенергетичне випромінення, потужність якого вимірюється міліватами. Не травмуючи клітин і тканин, воно викликає виражений біостимулюючий ефект, активізуючи найважливіші процеси життєдіяльності організму.

Механізм дії лазерного опромінення. Головною лан­кою в біостимулюючому ефекті лазеротерапії є активація фер­ментів, що веде до посилення біоенергетичних та біосинтетичних процесів в клітинах. Активація біоенергетичних фер­ментів призводить до зростання рівня АТФ та інших речовин. Найважливіша складова подальших реакцій — інтенси­фікація проліферації клітин, що визначає такі процеси, як швидкість росту та регенерації тканин, кровотворення, ак­тивність імунної системи та системи мікроциркуляції.

Стимулююча дія лазеротерапії на процеси регенерації найбільш виразно проявляється для кісток, сполучної, епітеліальної, м'язової тканин, не­рвових волокон.

Стимуляція кро­вотворення прояв­ляється в збільшенні кількості клітин крові, зміненні активності протизгортуючої сис­теми крові, зниження ШОЕ.

Активація імунної системи характерзується підвищенням інтенсивності ділення та посиленням функціонування імунокомпетентних клітин, збільшенням утворення білків. Це клінічно зумовлює виражений протизапальний ефект, особливо при довготривалих процесах. Одна з найбільш суттєвих особливостей низькоенергетичного ла­зерного випромінення — стимуляція мікроциркуляції, що в свою чергу впливає на стан трофічних процесів в тканинах.

В результаті покращення мікроциркуляції спостерігаєть­ся виразний протинабряковий ефект лазеротерапи. Зменшення інтерстиціального набряку та напруги тканини шляхом виве­дення метаболітів зумовлюють болезаспокійливий ефект.

Таким чином, найбільш виражені клінічні ефекти, цю виникають переважно в місці опромінення, наступні: реге­нераторний, імуностимулюючий, протизапальний, десенсибі­лізуючий, покращуючий мікростимуляцію, протинабряковий, болезаспокійливий.

В процесі лазеротерапії можна зареєструвати зміни ме-талоболічних процесів не тільки в опромінювальній зоні, але й у віддалених місцях. Загальні нейрогуморальні реакції по­чинають розвиватись з часу появи ефективних концентрацій біологічно активних речовин в тканинах, що піддавались ла­зерному впливу.

Загальна реакція формується і за рахунок нервово-реф­лекторного механізму, що підтверджується динамікою елект­рофізіологічних показників, основних показників діяльності серцево-судинної системи, ряду біохімічних процесів.

Техніка і методика проведення процедур. Конст­руктивно лазерні терапевтичні прилади мають наступні ос­новні функціональні вузли: блок випромінювання, блок жив­лення, систему наведення та постачання випромінювання, блок керування та контролю.

Інтенсивність лазерного випромінювання в імпульсно­му режимі оцінюється за величиною енергії імпульса на оди­ницю площі (Дж/см-). Інтенсивність лазерного випроміню­вання в постійному режимі вимірюється в ваттах (Вт/см2) або міліватах (мВт/см2). Сфокусований промінь лазера має ширину 0,01 мм та менше, а несфркусований – 1-2см.

За способом постачання випромінювання до необхідної зони впливу розрізняють наступні види лазеротерапії:

1.через шкірна – вплив виконується на органи, тканини та рефлексогенні зони через поверхню шкіри у відповідній області.

2. Внутрішньо органна (внутрішньопорожнинна) – лазерне випромінювання підводять до вогнища ураження через ендоскопічну апаратуру з допомогою світловоду або оптичних накладок в порожнинні органи.

3. Внутрішньо судинне лазерне опромінення крові – проводиться за допомогою світловода через ін’єкційну голку або катетер у вену (іноді внутрішньоартеріально). Впливу на кров можна досягти шляхом екстракорпорального або зовнішнього лазерного опромінення крові.

4. Внутрішньотканева – постачання лазерного випромінення виконується через порожнисту голку з використанням світловода.

5. Лазеропунктура – стимуляція точок акупунктури низько енергетичним лазерним випроміненням.

Найчастіше використовують через шкірну лазеротерапію. Опромінення проводять по полях, зонах, точках акупунктури. Використовують варіанти стабільної(нерухомої і лабільної (сканування лазерним променем) методики. Крім того можна виділити дистанційний та контактний вплив.

Показання:

1. В клініці внутрішніх хвороб (при захворюваннях ССС дихальної сечостатевої органів травлення).

2. В хірургії, травматології та ортопедії;

3. В неврологічній практиці (при захворюваннях центральної та периферичної НС, вегетативних зрушеннях).

4. при шкірних хворобах;

5. в педіатричній практиці;

6. при деяких захворюваннях ендокринної системи тапорушеннях обміну речовин;

4. в акушерстві та гінекології;

5. в офтальмології.

Протипоказання: злоякісні та доброякісні новоутво­рення та Інші загальні протипоказання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)