АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перевірка кварцових резонаторів

Читайте также:
  1. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  2. II. Перевірка домашнього завдання.
  3. Аудиторська перевірка. Інші форми контролю в AT
  4. Виїзна документальна перевірка податкових декларацій платників ПДВ здійснюється
  5. Екстрадиційна перевірка здійснюється протягом шістдесяти днів. Цей строк може бути продовжено відповідним центральним органом України.
  6. Етап 1. Перевірка залежності прискорення від сили при сталій масі системи
  7. Етап 2. Перевірка залежності прискорення від маси за умови того, що на систему діє одна й та сама результуюча сила
  8. Завершальний етап процесу дослідження - Перевірка, затвердження і упровадження результатів аналітичної роботи.
  9. Огляд та перевірка гармати до стрільби.
  10. Перевірка 2С і місце нуля
  11. Перевірка законності адміністративного затримання порушника
  12. Перевірка залежності кутового прискорення від моменту сил за умови, що момент інерції маятника Обербека є сталою величиною

 

Кварц, як і інші деталі, схильні до старіння, тому ставити новий кварц не варто. Найінтенсивніше кварц міняє свою частоту в перший рік після випуску − відносний відхід частоти за цей період складає 20 х 10-6, за декілька наступних − 10-6 в рік.

Окрім перевірки частот послідовного (fs) і паралельного (fр) резонансів, кварц слід перевірити на активність (добротність) і наявність паразитних резонансів. Для цього використовується схему, що зображена на рис. 12.

 

 

Рисунок 12 – Схема для перевірки активності кварцу

 

Замість генератора сигналів і високочастотного вольтметра краще використовувати вимірювач частотних характеристик X1 - 38. Небажано застосовувати резонатори малоактивні (з малою добротністю), які на частоті основного резонансу розвивають напругу на 25% менше, ніж інші. Паразитні резонанси, віддалені більш ніж на 50..70 кГц від частоти основного резонансу, можна не враховувати.

Основною складністю для більшості радіоаматорів є не лише відсутність необхідних приладів, але і принципова неможливість точного визначення частоти паралельного резонансу, на яку впливають паразитні ємності схеми. Кварц описується тим же рівнянням, що і послідовний контур. Для вимірювання параметрів кварцу необхідно мати частотомір, що дозволяє вимірювати частоту з точністю не гірше 20..50 Гц (краще 2..5 Гц), еталонний конденсатор, величина якого відома з точністю 0,1..1%, і схема, в якій кварц збуджується на частоті послідовного резонансу (рис. 14).

Рисунок 14 – Схема для визначення параметрів кварцу

 

Для кварцу визначається частота fs. Потім послідовно з кварцовим резонатором підключається еталонний конденсатор СЕ, знову визначається частота fs1. Маємо:

,

де Lк - індуктивність кварцу, Ск - послідовна ємність кварцу.

Коли підключається конденсатор Сэ, то загальна ємність Ск1 зменшується і складає:

 

Звідки:

 

де СE – в пФ, fs1 та fs – мГц, Lк – мкГн.

Схема для діагностики активності кварців наведена на рис. 15.

Рисунок15 – Схема перевірки працездатності кварцу

 

Кварц підключається до X1 і Х2 і за амплітудою коливань генератора (індикатор РА1) виявляють найбільш активний. Схема дозволяє перевіряти резонатори в діапазоні 4.. 22 мГц, а з С4 від 50 кГц.. 40 мГц.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)