АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Елементи орбіти штучного супутника Землі

Читайте также:
  1. Аномалії орбіти штучного супутника Землі
  2. Атмосфера як зовнішня оболонка Землі.
  3. Вкажіть елементи, що входять до бази оподаткування ПДВ при постачанні товарів/послуг
  4. Вперше термін “ідеологія” (грец. idea — слово, вчення) вжите французьким філософом і економістом Дестютом де Трасі на початку XIX ст. (“Елементи ідеології”).
  5. Гальванічні елементи. Корозія металів
  6. Географічний простір – складний земний простір, що розвивається в часі та охоплює всі сфери географічної оболонки землі (літосферу, гідросферу, атмосферу, біосферу) і соціосферу.
  7. Гідросфера-водна оболонка Землі.
  8. Грошова система: суть, елементи, типи
  9. Економічна система: сутність, структурні елементи. Типи економічних систем.
  10. Елементи теорії випадкових процесів
  11. Елементи художності та літературні прийоми в мові оратора.

Визначимо систему координат Oxyz, зв’язану з орбітою ШСЗ. Початок системи збігається з центром мас Землі (О). Основною площиною системи є площина орбіти супутника. Вісь Ox спрямуємо до перигею, а вісь Oz – перпендикулярно до площини орбіти. Вісь Oy знаходиться в площині орбіти, доповнюючи систему до правої. Точки перетину площини орбіти ШСЗ і екватора називаються вузлами орбіти, причому висхідним вузлом називається той, в якому ШСЗ, перетинаючи екватор, переходить, з південної півкулі у північну (рис. 2). Положення системи орбітальних координат Oxyz супутника будемо визначати відносно Міжнародної земної системи координат OXYZ. Елементи орбіти будь-якого небесного тіла – це величини (параметри), які характеризують орієнтацію орбіти цього тіла в просторі, її розміри і форму, а також положення на орбіті небесного тіла в деякий фіксований момент часу. Згідно першого закону Кеплера орбітою ШСЗ в незбуреному русі можемо вважати еліпс, в одному з фокусів якого знаходиться Земля (рис. 1)

Незбурену орбіту визначають 6 елементів орбіти (рис.2), які можна поділити на три групи:

А. Векторні елементи, які визначають положення площини орбіти в просторі та орієнтацію еліпса орбіти в цій площині (рис.2.1):

1. нахил орбіти до площини земного екватор, i;

2. довгота висхідного вузла орбіти, Ω - (змінюється від 0° до 360°);

3. аргумент перигею – кутова відстань перигею від висхідного вузла орбіти, ω (змінюється від 0° до 360°).

Б. Елементи, які визначають розміри та форму орбіти (рис.2.2):

4. велика піввісь орбіти, а, або фокальний параметр

5. ексцентриситет орбіти

де b - мала піввісь.

В. Елемент, який визначає положення ШСЗ на орбіті:

6. момент (епоха) проходження ШСЗ через перигей, Т0. Цей елемент визначає рух супутника по орбіті (тому його називають динамічним елементом).

Зазначені 6 елементів повністю і однозначно визначають рух точки (супутника) в задачі двох тіл. Їх ще називають кеплерівськими елементами орбіти.

Рис. 2. Елементи кеплерової орбіти ШСЗ

(рис.2.1 – елементи групи А, рис.2.2 – елементи групи Б)


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)