АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. Зварювання у вуглекислому газі плавким електродом - дугове зварювання, яке виконують плавким електродом із застосуванням зовнішнього захисту вуглекислим

Читайте также:
  1. Бази даних. Основні відомості
  2. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  3. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  4. Відомості про авторів
  5. Відомості про виконання робіт
  6. Відомості про виконання робіт
  7. ВІДОМОСТІ ПРО РАЙОН ПОДОРОЖІ
  8. Відомості щодо освіти та стажу роботи кадрового складу інформаційно-аналітичного відділу
  9. Відомості, що вносяться до ЄРДР
  10. Властивості свідомості
  11. Вправа 206. Допишіть відсутні анкетні відомості.
  12. Вправа 217. Допишіть відсутні анкетні відомості.

 

Зварювання у вуглекислому газі плавким електродом - дугове зварювання, яке виконують плавким електродом із застосуванням зовнішнього захисту вуглекислим газом. Його вдувають у зону дуги. Плавким електродом є зварювальний дріт. Зварювання у СО2 плавким електродом може бути автоматичним і напівавтоматичним.

На рис. 52.1 показана схема установки для напівавтоматичного зварювання у СО2 плавким електродом, де: 1 - джерело живлення; 2 - апаратна шафа; 3 -струмопідвідні кабелі; 4 - тримач-пальник; 5 - механізм подавання електродного дроту; 6 - шланг для газу; 7 - газовий редуктор-витратовимірювач; 8 - підігрівач газу; 9 - балон з вуглекислим газом.

Рис. 52.1

Сутність процесу зварювання у СО2 плавким електродом полягає у наступному. Вуглекислий газ, який надходить у зону зварювання, захищає її від шкідливого впливу атмосфери повітря. Вуглекислий газ у зоні електричної дуги від температурного впливу частково дисоціює на СО і О2. Отже, у зоні дуги маємо суміш СО2, СО і О2. Останні два гази інтенсивно окислюють компоненти (Fe, C) і корисні домішки у сталях (Si, Mn). Порядок і інтенсивність окислення елементів залежать від їх хімічної спорідненості до кисню. Спочатку окислюються Si і Мn. Тому для нейтралізації окислювального потенціалу СО2 використовують зварювальний дріт з підвищеним вмістом кремнію і марганцю. Це захищає компоненти сталі Fe і С Окисли Si і Мn не розчиняються у рідкому металі, а утворюють шлак, який спливає на поверхню зварювальної ванни.

До основних показників процесу зварювання у СО2 плавким електродом

відносять: коефіцієнти розплавлений άр, наплавлення άн, втрат ψ а також продуктивність процесу зварювання Q.

Коефіцієнт розплавлення. Розплавлення електродного металу характеризують коефіцієнтом розплавлення

 
 


(1)

де: - маса розплавленого за час t електродного металу, г; I - зварювальний струм, A; t — тривалість горіння дуги, год.

άр - залежитьвід хімічного складу дроту, а також від роду і полярності струму.

Коефіцієнт наплавлення. Його вводять з метою оцінки процесу наплавлення.

(2)

де: - маса наплавленого за час t металу, г (сюда не входить маса втраченого при зварюванні електродного металу).

залежить від роду і полярності струму, хімічного складу дроту, а також від просторового розташування місця зварювання.

Коефіцієнт втрат. Він характеризує втрати металу електродного дроту на розбризкування, випаровування і окислення (вигорання).

 

(3)

Коефіцієнт втрат залежить від хімічного складу дроту, режиму зварювання і типу зварного з'єднання і зростає при збільшенні густини струму і довжини дуги.

Продуктивність зварювання у СО2 плавким електродом визначають кількістю наплавленого електродного металу за одну годину:

(4)

Чим більший струм, тим вища продуктивність зварювання. Але значне збільшення струму може призвести до збільшення розбризкування металу.

Зварювання напівавтоматом (див мал.1) проводять на постійному струмі зворотної полярності від джерела живлення з жорсткою характеристикою.

Напівавтомат забезпечує: механізовану подачу дроту в зону зварювання; маневреність і можливість зварювання у важкодоступних місцях; обслуговування великої виробничої площі.

 

Таблица 1

  Завдання Результати обчислень
    Маса, г Режим процесу зварювання Маса, г Коефіцієнти  
    електрод­ний дріт пластина              
    до наплавлення після наплавлення до наплавлення після наплавлення Сила струму, А Напруга, В Тривалість горіння дуги, с розплавленого електродного металу наплавленого електродного металу розплавлення, г/А- год наплавлення, г/А- год втрат, % Продуктивність зварювання, кг/год
                           
                           
                           

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)