АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самооцінка фізичного , психічного і соціального здоров'я Г. С. Нікіфоров, Л. І. Августової

Одне з основних питань психології здоров'я - визначення критеріїв оцінки та самооцінки фізичного, психічного і соціального здоров'я. Відповідно до принципу ієрархічності людина являє собою складну живу систему, життєдіяльність якої забезпечується взаємопов'язаними рівнями функціонування. Можна виділити три рівня здоров'я людини - біологічний, психологічний і соціальний, кожен з яких має свою специфіку.

На біологічному рівні сутність здоров'я розглядається як динамічна рівновага роботи всіх внутрішніх органів та їх адекватне реагування на вплив навколишнього середовища. Різні види серйозних органічних порушень призводять до змін у психіці, особистісному статусі та соціальному поведінці людини. Чим важче захворювання організму, тим сильніше воно впливає на стан психічного і соціального здоров'я. Самооцінка фізичного здоров'я виявляє міру благополуччя у функціонуванні організму.

Психологічний рівень розгляду здоров'я пов'язаний з особливим комплексом, в рамках якого людина постає як психічне ціле. Серед критеріїв психічного здоров'я особливо значимі такі, як інтегрованість особистості, її гармонійність, врівноваженість, духовність, орієнтація на саморозвиток.

Перехід від психологічного до соціального рівня вельми умовний. Однак у другому випадку людина сприймається як істота суспільна, і тут найбільш важливими представляються питання впливу соціуму на здоров'я особистості, а також виконання людиною своіх соціальних функцій. Соціальне здоров'я визначається кількістю і якістю міжособистісних зв'язків індивіда і степеннюйого участі в житті суспільства. Порушення в сфері соціального здоров'я може бути обумовлена домінуванням певних особистісних властивостей (конфліктністю, егоцентризмом і т. д.).

Для самооцінки кожного з рівнів розгляду здоров'я можна використовувати спеціальні методики самооцінки фізичного, психічного і соціального здоров'я.

Самооцінка фізичного здоров'я ( Додаток 10)

Методика. Самооцінка стану фізичного здоров'я проводиться за методикою, розробленою С. Степановим.

Хід роботи. Випробуваному пропонується оцінити своє фізичне здоров'я по ряду найбільш важливих показників.

Обробка та інтерпретація результатів. Підраховується загальна сума балів за всіма показниками. Отриманими результатами відповідають наступним рекомендаціям:

• Не більше 20 балів: доцільно звернутися до лікаря, щоб перевірити своє здоров'я, а також спробувати скинути зайву вагу, переглянути свої звички, почати займатися фізичноми вправами.

• 21-60 балів: слід приділити серйозну увагу боротьбі з притаманними вам факторами ризику (зайвою вагою, курінням, малою фізичною активністю).

• 61-100 балів: результат непоганий, не знижуйте інтенсивності, розвиваючи витривалість.

• Понад 100 балів: ваше здоров'я відмінне, у вас хороші резерви витривалості і опірності хворобам. Продовжуйте в тому ж дусі.

Самооцінка психічного здоров'я. (Додаток 11)

Методика. Для самооцінки психічного здоров'я використовується методика визначення душевної рівноваги, розроблена С. Степановим, у відповідь лист, «ключ».

Хід роботи. Випробуваному пропонується визначити ступінь своєї врівноваженості, спокою і душевної гармонії, віджповівши на питання відповідно до інструкції.

Обробка та інтерпретація результатів. Підраховується набрана кількість балів відповідно до «ключа»:

• 0-17 балів: ви дуже спокійна, врівноважена людина, обдарована внутрішньою гармонією, до якої інші люди прагнуть все своє свідоме життя. Не втрачайте свого гарного душевного та фізичного стану, продовжуйте і далі приділяти достатньої уваги своєму здоров’ю.

• 18-35 балів: щось непомітно порушує ваше душевне благополуччя. Хоча ви ще зберігаєте психічний баланс, все ж таки постарайтеся розібратися, що пригнічує вашу душу. Тільки тоді ви знайдете внутрішню гармонію.

• 36-50 балів: ви подібні вулкану, готовому ось-ось звергнутись. Для вас має особливе значення продумана програма оздоровлення організму, його фізичного і психічного стану. Ви дратуєтесь через дрібниці, приймаючи близько до серця всі малоприємні моменти стресових буднів. Не втрачайте можливість привести свою нервову систему в порядок, інакше може бути пізно.

Самооцінка соціального здоров'я (Додаток 12)

Для самооцінки соціального здоров'я використовується методика визначення ступеню конфліктності, розроблена С. Степановим, у відповідь лист.

Хід роботи. Випробуваному пропонується відповісти на питання відповідно до інструкції.

Обробка та інтерпретація результатів. Підраховується загальна кількість балів, при цьому за відповідь «а» дається 4 бали, «б» - 2, «в» - 0 балів:

• 22-32 бали: ви тактовні і миролюбні, спритно йдете від суперечок і конфліктів, уникаєте критичних ситуацій на роботі і вдома. Вислів «Платон - мені друг, але істина дорожча» ніколи не було вашим девізом. Може бути, тому вас іноді називають пристосуванцем. Наберіться сміливості, і якщо обставини склалися так, щоб ви висловили свою думку, повідомте її, незважаючи на оточення.

• 12-21 бал: ви славитесь як конфліктна людина. Але насправді конфліктуєте лише тоді, коли немає іншого виходу і інші засоби вичерпані. Ви твердо відстоюєте свою думку, не думаючи про те, як це відіб'ється на вашому службовому положенні або дружніх відносинах. При цьому не виходите за рамки коррекності, не принижувати до образ. Все це викликає до вас повагу.

• До 10 балів: суперечки і конфлікти - це повітря, без якого ви не можете жити. Любите критикувати інших, але, якщо чуєте зауваження на свою адресу, можете «з'їсти живцем». Ваша критика - заради самої критики, а не для користі справи. Дуже важко доводиться тим, хто опиняється поруч з вами на роботі і вдома. Ваша нестриманість і грубість відштовхують людей. Чи не тому у вас немає справжніх друзів? Словом, постарайтеся перебороти свій безглуздий характер! [21]


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)