АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок показників оцінки ефективності інвестиційних та інноваційних проектів

Читайте также:
  1. C-3. Розрахунок процесу розпилювання блоків на плити-заготовки (Алмазне дискове розпилювання).
  2. I. Розрахунок захисного заземлення.
  3. II. Розрахунок блискавкозахисних пристроїв
  4. III. РОЗРАХУНОК ПОКАЗНИКІВ ПРИБУТКОВОСТІ АКЦІЙ
  5. IV. Розрахунок показників прибутковості акцій
  6. Аналіз ефективності розміщення виробництва
  7. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  8. Аналізуючи спірограму обстежуваного Р., 25 років чоловічої статі виявили наступні показники. Який з визначених показників не відповідає нормі?
  9. Аналітичний спосіб оцінки конкурентоспроможності підприємства.
  10. Анкета для самооцінки вчителем своєї діяльності
  11. В м. Л при визначенні одного з демографічних показників, вивчалося співвідношення дітей і осіб пенсійного віку до чисельності працездатного населення. Який це показник?
  12. В. Показники оцінки фінансової стійкості

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

До контрольної роботи з дисципліни

“Основи інноваційно-інвестиційної діяльності“

Для студентів напрямку

«Економіка і підприємництво»

Усіх форм навчання

 

 

Загальні положення

Мета контрольної роботи – перевірка набутих теоретичних і практичних знань з основних тем дисципліни.

Контрольна робота виконується студентами напряму навчання “Економіка підприємств” усіх форм навчання (студенти денної форми навчання виконують її в якості індивідуального завдання).

Контрольна робота складається з теоретичної та розрахункової частин. Перелік теоретичних питань за номерами варіантів надані у методичних вказівках. Студент повинен, користуючись не менш ніж 5-ма джерелами літератури, розкрити зміст теми питання за відповідним варіантом у обсязі 4-5 сторінок.

Список літератури надано у методичних вказівках. Його можливо доповнити статтями з провідних економічних журналів (“Економіка України”, “Економіст”, та ін.).

Перша задача – розрахунки економічної ефективності інноваційно-інвестиційного проекту. В другий задачі студент повинен вибрати з трьох варіантів інвестицій у промислове обладнання і оборотний капітал з метою виробництва і реалізації удосконаленого продукту.

Наприкінці кожної задачі необхідно зробити висновок, відповідаючи на питання, перераховані у методичних вказівках та задач.

У додатках А і Б міститься довідкова інформація, потрібна для виконання розрахунків (дисконтні множники для розрахунку теперішньої вартості грошових потоків).

Номер варіанта контрольної роботи відповідає номеру студента у журналі групи. Якщо його порядковий номер більш 20, то варіант обирається шляхом віднімання від нього 20. Наприклад, якщо номер студента у журналі 25, то студент має обрати 25-20=5 варіант.

Контрольна робота повинна бути оформлена згідно з вимогами до оформлення самостійних завдань і містити:

- титульний аркуш;

- зміст;

- основну частину (теоретичну та розрахункову частини);

- перелік використаних джерел.

 

1 Методика розрахунку та аналізу показників

оцінки ефективності інвестиційних

та інноваційних проектів

 

Розрахунок показників оцінки ефективності інвестиційних та інноваційних проектів

Оцінку ефективності інвестицій здійснюють з використанням багатьох як формалізованих, так i неформалізованих критеріїв.

Найбільш поширеними формалізованими критеріями оцінки ефективності інвестицій є такі показники, як: чиста теперішня вартість (ефект) - Net Present Value (NPV); індекс рентабельності (прибутковості) інвестицій - Profitability Index (PI); внутрішня норма рентабельності - Internal Rate of Return (IRR); період окупності проекту - Payback Period (PP).

Метод розрахунку NPV передбачає співставлення величини інвестицій, що вкладаються у проект (IC), з загальною величиною чистих грошових надходжень протягом запланованого періоду, що наведені до теперішньої вартості (PV). Інвестиційні витрати також наводяться до теперішньої вартості

NPV=PV-IC, (1.1)

, (1.2)

де Fi - чисті грошові надходження відповідного періоду i у майбутній вартості;

FM2(r,i) - множник дисконтування для відповідного періоду i та ставки дисконтування r.

Під чистими грошовими надходженнями відповідного періоду розуміють різницю між грошовими надходженнями та грошовими витратами, які пов’язані з виробничо–фінансовою діяльністю підприємства.

Чисті грошові надходження можна також розрахувати як суму чистого прибутку та амортизаційних відрахувань відповідного періоду.

Показник NPV можна також розрахувати за наступною формулою:

 

, (1.3)

 

де Ві – виторг від реалізації продукції (робіт, послуг) проекту відповідного періоду і;

Сі – сума поточних та інвестиційних витрат відповідного періоду і.

Сума поточних витрат не включає амортизаційні відрахування.

Метод розрахунку індексу рентабельності інвестицій є, по суті слідством попереднього. Індекс рентабельності розраховується за формулою:

. (1.4)

Якщо NPV > 0; PI > 1 - проект слід прийняти;

NPV < 0; PI < 1 - проект не слід приймати;

NPV = 0; PI = 1 - проект ані прибутковий, ані збитковий.

Період окупності (РР) - розраховується прямим підрахунком числа років (місяців), протягом яких інвестиція буде погашена кумулятивним (сумарним) грошовим потоком, що наведений до теперішньої вартості.

Найбільш складним для розрахування є показник внутрішньої норми рентабельності (IRR). Під IRR розуміють значення коефіцієнту дисконтування, за яким NPV проекту дорівнює "0". Економічний зміст цього показника полягає у наступному: підприємство може приймати будь-які інвестиційні рішення, якщо рівень рентабельності інвестицій буде не нижчим, ніж ціна авансованого в інвестиційний проект капіталу ().

Якщо проект фінансується цілком за рахунок позички комерційного банку, значення IRR показує верхню межу припустимого рівня відсоткової ставки за кредитом, перевищення якої робить проект збитковим.

Якщо проект фінансується з різних джерел, визначається середня ціна авансованого капіталу - .

Для розрахунку IRR, без застосування спеціального фінансового калькулятора, застосовують метод послідовних ітерацій з використанням табульованих значень коефіцієнтів дисконтування. Для цього за допомогою таблиць та проміжних підрахунків NPV обирають два значення коефіцієнту дисконтування r1 < r2 таким чином, щоб у інтервалі (r1, r2 ) функція NPV = f (r) змінювала своє значення з "+" на "-", або з "-" на "+". У подальшому використовують формулу:

 

, (1.5)

де r1 - значення табульованого коефіцієнту дисконтування, при якому

f (r1 ) > 0, (f (r1 ) < 0);

r2 - значення табульованого коефіцієнту дисконтування, при якому

f (r2 ) < 0, (f (r2 ) > 0)

Найбільша точність обчислення буде у випадку, коли довжина інтервалу (r1, r2) дорівнює 1%.

Розрахуємо показники NPV, PI, PP, IRR для інвестиційного проекту, який фінансується за рахунок позички банку на умовах 12% річних. Проект має такі характеристики: обсяг необхідних інвестицій – 1200 тис. грн., чисті грошові надходження за роками проекту:

Таблиця 1.1 – Чисті грошові надходження, тис. грн

Роки проекту          
Грошові надходження          

 

Необхідні розрахунки зведемо до таблиці 1.2.

Таблиця 1.2 – Розрахунок дисконтованого чистого грошового потоку за проектом

Показник Значення за роками
         
1. Грошові надходження, тис. грн 2. Множник дисконтування FM2 для r=12% 3. Дисконтовані грошові надходження, тис. грн. (гр3=гр2*гр1) 4. Те ж саме зростаючим підсумком, тис. грн     0,893     267,9     267,9       0,797     358, 65     626,55     0,712         982,55     0,636     381,6     1364,15       0,567     396,9     1761,05

 

Сумарне значення дисконтованого чистого грошового потоку (грошових надходжень) за п`ять років проекту: PV = 1761,05 тис. грн.

Чиста теперішня вартість:

NPV=1761,05-1200=561,05 тис.грн.

Індекс рентабельності:

.

Оскільки 982,55<1200<1364,5 - проект окупиться на четвертому році: PP=4 роки.

Визначимо показник внутрішньої норми рентабельності (ІRR).

Оскільки при r = 12% NPV проекту має позитивне значення, ставка дисконту за якою NPV буде мати негативне значення (NPV<0) буде більшою ніж 12%.

Оскільки значення РІ за проектом досить високе (1,468) можна припустити, що значення NPV<0 ми отримаємо при використанні ставки дисконту .

Розрахуємо NPV проекту при r = 20%:

Оскільки NPV при r = 20% має позитивне значення, підвищимо розрахункову ставку дисконту.

Розрахуємо NPV проекту при r = 25%:

Розрахуємо NPV проекту при r = 28%:

Оскільки при r = 28% маємо NPV< 0, для розрахунку IRR можемо скористатися формулою 1.4.

.

Тобто максимально припустима вартість капіталу, за якою може бути профінансований проект, складає 27%. Якщо вартість капіталу буде вища проект буде збитковий.

 

 

1.2 Особливості аналізу ефективності інвестиційних та інноваційних проектів за допомогою наведених показників

 

Вважається, що найбільш надійним критерієм є критерій NPV, оскільки: 1) на базі нього встановлюється абсолютна величина нарощування капіталу підприємства, якщо проект буде прийнято, а отже й величина зростання економічного потенціалу підприємства, що є найбільш вагомою метою його діяльності; 2) показник має властивість адитивності, що дає змогу визначити суму NPV за незалежними проектами i використовується з метою оптимізації інвестиційного портфелю.

Недоліком цього показника є те, що його значення дуже сильно залежить від обраної ставки дисконту. Крім цього, ставка дисконту встановлюється, як правило, як незмінна величина для усього періоду експлуатації інвестиційного проекту, але у реальних обставинах в майбутньому, у зв'язку зі зміною економічних умов, ця ставка теж змінюється.

Показник PI пов'язаний з NPV, але при зрівнянні альтернативних проектів PI краще характеризує ефект, що буде отримано від реалізації проектів, тому що є відносною величиною. Показник доцільно використовувати при виборі проектів з ряду альтернативних, у випадку, якщо NPV проектів мають приблизно однакові значення.

Показник РР може використовуватися для оцінки не тільки ефективності інвестицій, але й рівня інвестиційних ризиків - чим довше період окупності проекту, тим вище ризик.

Недоліком показника є те, що він не враховує грошові потоки, які формуються після періоду окупності інвестицій.

Показник IRR найкраще застосовувати при оцінці окремого проекту, порівнюючи значення IRR з вартістю авансованого капіталу ().

У зрівняльному аналізі альтернативних проектів використання показника IRR має досить умовний зміст i не рекомендується, тому що:

- IRR є відносним показником, на його основі неможливо зробити вірні висновки відносно можливого внеску інвестиційного проекту до зростання капіталу підприємства; цей недолік має особливий прояв, якщо проекти суттєво відрізняються за величиною грошових потоків;

- IRR не має властивості адитивності;

- IRR не можливо застосовувати для "нестандартних" проектів, якщо протягом періоду експлуатації інвестицій надходження та витрати капіталу відбуваються по черзі;

- IRR не дозволяє розрізняти ситуації, за якими вартість капіталу змінюється.

У процесі оцінки інвестиційних проектів за критеріями NPV, PI, IRR, PP можуть бути зроблені суперечні висновки. У такому випадку необхідно враховувати особливості вищеперелічених показників. Крім того, можна орієнтуватися на критерії, які вважаються керівництвом підприємства за найбільш істотні, або прийняти до уваги додаткові об’єктивні та суб’єктивні критерії, формальні чи неформальні.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)