АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

В Океанії — Тонга

Читайте также:
  1. В Азії — 13, в Європі — 12, в Африці — 3, в Океанії — 1, в Америці їх немає.
  2. Політична карта Австралії та Океанії

Існують 4 емірати, і всі вони — в Азії: Кувейт, Катар, Бахрейн, Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ).

У світі є 3 князівства (європейські держави-карлики Андорра, Монако, Ліхтенштейн) і

3 султанати (азійські кра­їни Бруней, Малайзія, Оман).

Імперією є Японія,

герцогством — Люксембург,

папською державою — Ватикан.

Найстарішою у світі монархією є Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії.

Саудівська Аравія — типова абсолютна монархія. У ній король є одночасно главою держави, прем'єр-міністром, головнокомандувачем збройних сил, верховнимг суддею та главою Саудівських мусульман.

Нетиповою для монархії є форма правління в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). Держава є федерацією, що складається із 7 еміратів (князівств). Ко­жен з еміратів є абсолютною монархією і має великий ступінь самостійності. За конституцією найвищим органом державної влади є Вища рада, що скла­дається з правителів еміратів. З-поміж себе вони обирають президента на 5 років.

 

Абсолютних монархій у світі 5: Бруней, Бутан, Ка­тар, ОАЕ, Оман.

Зазвичай колиш­ні монархії пере­творюються на республіки. Але протягом остан­ньої чверті XX ст. було два випадки проголошення нових монархій.

У 1975 р. після смерті генерала Франка, що пра­вив Іспанією, ця країна стала мо­нархією на чолі з королем Хуаном Карлосом 1 з ди­настії Бурбонів.

у 1993 р. піс­ля 23-річного існування рес­публіканського ладу монархічна форма правління була відновлена в Камбоджі.

Теократія (від гр. theos - бог і kratos -сила, влада) - буквально - влада бога. Особлива ситуація у Ватикані, де Папу Римського, який має світський титул Світлійшого князя, довічно обирають на колегії кардиналів, серед яких право голо­су мають лише кардинали віком менше 80 років, і їх кількість не повинна перевищувати 120 осіб.

 

Найдавніша у світі республіка та одночасно най­давніша держава Європи — Сан-Марино — рес­публіка, що існує з ЗОЇ р. н. е.

Країни, що не мають конститу­ції у вигляді од­ного документа: Велика Британія, Ізраїль, Нова Зеландія, Ліван, Оман.

Федерація — це система непрямого управління, що враховує місцеві культурні, історичні та інші особливості. Вона є характерною для багатонаціональних країн або таких країн, що колись об'єдналися. Після референдуму 1997 р. до федеративних країн перейшла Велика Британія.

Федерації мають такі ознаки:

територія федерації складається з територій ок­ремих її суб'єктів (штатів, кантонів, земель, республік, провінцій тощо);

— суб'єкти федерації здебільшого наділені законо­давчою владою;

— компетенції між федерацією та її суб'єктами роз­межовуються союзною конституцією;

— у більшості федеративних держав парламенти складаються з двох палат, одна з яких забезпечує пред­ставництво федеральних одиниць;

— кожний суб'єкт федерації має свою правову й су­дову системи;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)