АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Наукове пізнання та моделювання. Модель

Читайте также:
  1. Донаукове використання психодіагностичних процедур
  2. М. Бердяєв. “Самопізнання”, “Сенс історії”.
  3. Методи емпіричного та теоретичною рівня наукового пізнання.
  4. Наочність - стежка пізнання, і світло, що осяває цю стежку
  5. Наукове співробітництво кафедри оподаткування
  6. Наукове товариство студентів та курсантів кафедри кримінального права, процесу та криміналістики
  7. Наукове товариство студентів та курсантів кафедри кримінального права, процесу та криміналістики
  8. Наукове товариство студентів Юридичного Факультету
  9. Під час пред'явлення особи чи речі для впізнання особа, яка впізнає, повинна зазначити, чи впізнає вона особу або річ і за якими саме ознаками.
  10. Пізнання як предмет філософською аналізу
  11. Правове пізнання: істина як цінність

Моделювання як метод наукового пізнання виникло у зв'язку з необхідністю розв'язування завдань, які з тих чи інших причин не можуть бути розв'язані безпосередньо. Вони виникають у випадках, коли об'єкт недосяжний за своєю природою, коли він ще не існує і потрібно обрати кращий варіант його створення, коли дослідження реального об'єкта вимагає багато часу, економічно невигідне та ін.

Як засіб пізнання моделювання використовується людством здав­на. При вивченні невідомого людина завжди прагне передусім співставити невідоме з уже відомим, в процесі чого відбувається пере­несення знань з відомого на невідоме. Таке перенесення знань з одних об'єктів на інші, які в певному сенсі подібні між собою, в ло­гіці називається виведенням за аналогією.

Аналогія — це твердження про схожість речей, явищ, процесів в різних об'єктах, по суті рух думки від відомого до невідомого.

Відомо, що принципи аналогії та порівняння були провідними принципами герметизму — світоглядного вчення древньоєгипетських жерців, успадкованого від бога Гермеса. Виведення за аналогі­єю описане в староіндійській та античній грецькій логіці, свідомо використовується в практиці людини. Використання аналогії дозво­лило зробити й значні наукові відкриття — аналогія Франкліна між електричною іскрою та блискавкою дозволила запропонувати захист від блискавки — громовідвід; аналогія між обтіканням води каменем та потоком повітря крила літального апарата привела до розробки теоретичних основ побудови літальних апаратів і т. ін.

Ґрунтуючись на аналогії, в науковому дослідженні висуваються гіпотези, тобто передбачення, які будуються на невеликій кількості дослідних даних, спостережень, здогадок, перевірка правильності яких здійснюється шляхом експерименту. Виведення за аналогією може привести також і до помилкових висновків, воно буде право­мірним лише в тому випадку, коли старанно проаналізовані ознаки спільності та несхожості явищ, які порівнюються. Доказову силу во­но набуває лише після підтвердження його експериментально.

Гіпотеза висувається за аналогією з перевіреними шляхом експерименту науковими положеннями

Метод моделювання відрізняється від інших методів пізнання тим, що об'єкт вивчається з його допомогою не безпосередньо, а шляхом дослідження іншого об'єкта, аналогічного в певному сенсі першому. При моделюванні між суб'єктом—дослідником та об'єктом пізнання знаходиться проміжна ланка модель.

Побудова моделі здійснюється з пізнавальною метою, тому на від­міну від простого описання об'єкта модель повинна бути активною, сприяти проникненню в глибину об'єкта дослідження, в його суть.

Модель — (від латинського modulusміра) — це заміщувач об'єкта дослідження, що знаходиться з ним в такій відповіднос­ті, яка дозволяє отримати нове знання про цей об'єкт.

Оскільки модель ґрунтується на аналогії, то вона губить сенс за­собу пізнання як у випадку тотожності моделі та об'єкта досліджен­ня, так і у випадку дуже великих відмінностей між ними. Отже, моделювання пов'язане зі спрощенням, огрубленням прототипу, аб­страгуванням від ряду його властивостей, ознак, сторін. Надмірно спрощена модель, проте, може привести до невідповідності з до­сліджуваним об'єктом, що унеможливить дослідження його з допо­могою такої моделі. З іншого боку, врахування в моделі якомога більшої кількості властивостей досліджуваного об'єкта приводить до ускладнення процесу дослідження.

Будь-яка модель охоплює суттєве в певному сенсі, тобто завжди однобічно представляє об'єкт лише з боку деяких його властивостей.

Вивчення окремих властивостей об'єкта здійснюється таким чином коштом відмови від дослідження інших його властивостей. У той же час багато властивостей, від яких доводиться абстрагуватись при мо­делюванні, ще невідомі, і врешті-решт не виключено, що саме вони можуть виявитися важливими, тобто модель буде некоректною. Го­ворять, що модель відповідає (адекватна) об'єкту дослідження, як­що результати моделювання служать основою для прогнозування процесів в реальному об'єкті, що досліджується.

Підсумовуючи, можна сказати, що моделювання з точки зору пізнання — це метод опосередкованого пізнання за допомогою штучних або природних систем, які зберігають деякі особливості об'єкта дослідження і таким чином заміщають його, що дає можли­вість отримати нове знання про об'єкт-оригінал. У системному ана­лізі моделі є дуже важливим компонентом дослідження та проекту­вання нової системи, і зазвичай використовується множина моделей для забезпечення якісного дослідження системи.

Найважливішим, організуючим елементом діяльності людини є мета як образ бажаного майбутнього, модель стану, на реалізацію якого і скерована ця діяльність. Крім того, системність діяльності виявляється також у тому, що вона здійснюється відповідно до пев­ного плану — за певним алгоритмом, як образом майбутньої діяль­ності, її моделі. Діяльність здійснюється лише з апріорним враху­ванням того, що трапилося на попередніх етапах, тобто реалізується оцінювання поточного результату попередніх дій і обирається наступний крок з множини можливих шляхом оцінювання можли­вих наслідків, не виконуючи майбутні дії реально, тобто шляхом моделювання. Отже, моделювання є обов'язковою дією в довільній ці­леспрямованій діяльності, проникає в неї і організовує її, є не час­тиною, а аспектом цієї діяльності.

Модель є не просто образом — замінником оригіналу, і не яки­мось відображенням взагалі, а цільовим відображенням, що виявляєть­ся в множинності моделей одного й того ж об'єкта — для різних ці­лей будуються різні моделі, і модель відображає не об'єкт-оригінал сам собою, а те, що нас цікавить в ньому.

Пізнавальний аспект моделювання є надзвичайно важливим, але не менш важливим є й прагматичний аспект. Окрім джерела нових знань модель є прагматичним засобом, засобом керування, засо­бом організації практичних дій, способом представлення зразко­во правильних дій та їх результату, тобто робочим пред­ставленням цілей. Метою використання прагматичних моделей є наближення реальності до моделі при виявленні розходжень між ними, тобто прагматичні моделі є зразком, стандартом, до якого прагнуть у своїй діяльності.

Основна відмінність між пізнавальними та прагматичними мо­делями полягає в тому, що пізнавальне моделювання відображає те, що існує, а прагматичне — неіснуюче, але таке, що бажано І (і можливо може бути) досягнути.

Для того, щоб модель відповідала своєму призначенню, недостат­ньо її створити чи застосувати готову — необхідно, щоб існували умови, що забезпечують її функціонування. Так, паперові гроші мо­жуть бути моделлю вартості лише за умови наявності в середовищі їх використання певних правових норм та фінансових установ, що підтримують функціонування грошей.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)