АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Температурне розширення

Читайте также:
  1. B) Розширення сліпої плями
  2. Визначення відношення молярних теплоємностей повітря методом адіабатичного розширення
  3. Вимірювання коефіцієнта лінійного розширення металу
  4. Глобальне розширення
  5. Новоєвропейська цивілізація. Розширення ЄС. Євровалюта, Європарламент.
  6. Об'ємне теплове розширення
  7. Пакет Механізми розширення
  8. Розширення артерій печеристих тіл статевого члена, або ерекція, забезпечується впливами автономної нервової системи. Вкажіть ці впливи.
  9. Семінар «Розширення співпраці з країнами Східного партнерства у сфері стандартизації»

Зміна об'єму рідини в залежності від температури харак­теризується температурним коефіцієнтом об'ємного розширен­ня

(1.8)

В формулах (1.6) і (1.8) - початковий об'єм рідини.

З формул (1.6) і (1.8), якщо врахувати залежність (1.2) для об'ємів і V при тисках р0 і р, температурах і t, випливає закон зміни густини від тиску і температури, відпо­відно:

(1.9)

(1.10)

В'язкість рідин - це властивість рідини чинити опір взаємному зміщенню її шарів. Як встановлено Ісааком Нью­тоном ще в 1686 р. дотичні напруження внутрішнього тертя пропорціональні градієнту швидкості в напрямі, перпендику­лярному течії рідини:

(1.11)

Коефіцієнт пропорціональності залежить від власти­востей рідини і називається динамічним коефіцієнтом в'язкості, який характеризує рідину тільки в стані течії:

(1.12)

Тут - кінематичний коефіцієнт в'язкості, Одиниця виміру динамічної в'язкості - Пуаз

= 10" Пахс (названа в пам'ять про наукові заслу­ги в механіці рідин французького дослідника Пуазейля).

Кінематична в'язкість вимірюється в стоксах (Cm):

1 Ст= =10-4

В практичних розрахунках нерідко використовують одиниці в сто раз менші і позначаються: 1 сПз, 1 сСт.

В'язкість краплинних рідин із збільшенням температури зменшується. Для води зміна в'язкості залежно від температу­ри визначається за формулою Пуазейля

(1.13)

де t - температура води, °С.

Температурна залежність в'язкості нафти добре опису­ється формулою ПА. Філонова

(1.14)

Тут - кінематичний коефіцієнт в'язкості нафти при температурі відповідно і і °С; е- основа натуральних логарифмів = 2,71); и - коефіцієнт крутизни віскограми, встановлюється за експериментальними даними

де і - кінематичні коефіцієнти в'язкості нафти при тем­пературах *і і t2.

Кінематичні коефіцієнти в'язкості різних рідин наведені в додатку В.

В'язкість вимірюється віскозиметрами (конструкції М.Е. Жуковського, Енглера, ротаційними та ін).

Віскозиметр Енглера дає результати в умовних одиницях градусах Енглера (ВУ °Е).

Перехід від ВУ °Е до одиниць кінематичної в'язкості в Cm

= 0,0731° Е - (1.16)

Тиск насиченої пари - це тиск паря рідини на вільну її поверхню при рівності температури рідини і навколишнього газового середовища. Чим вища температура, тим більший тиск насиченої пари. Так, для води при 20°С = 2350 Па, при 40°С - 7350 Па, при 60°С - 19800 Па, а при 100°С -101325 Па, тобто при вода повністю переходить в пару (закипає).

Неньютоиівські рідини - це рідини, в яких не підтвер­джується закон в'язкого тертя Ньютона (1.11). До неньютонівських рідин відносяться рідини, крива течії яких не є лінійною, тобто в'язкість неньютонівських рідин не залишається постій­ною при заданих температурі та тиску, а залежить від інших факторів, таких, як швидкість деформації зсуву, конструктив­них особливостей апаратури, в якій знаходиться рідина.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)