АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фізичні властивості та методи дослідження

Читайте также:
  1. A. Учебно-методическое обеспечение самостоятельной работы студентов
  2. I.Организационно – методический раздел
  3. II Методика виконання курсової роботи.
  4. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  5. II. Учебно-методический блок
  6. II. Учебно-методический блок
  7. III. Методика расчета эффективности электрофильтра.
  8. IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  9. IV. Методические указания по прохождению производственной практики
  10. V. Учебно-методическое обеспечение курса
  11. V. Учебно-методическое обеспечение курса
  12. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.

1. Ефект Зеєбека та його застосування для вимірюваня температури.

2. Типи пирометрів.

3. Яскравісна, кольорова та радіаційна температури.

4. Фізична сутність теплового розширення твердих тіл.

5. Температурний коефіцієнт лінійного та об’ємного розширення.

6. Типи дилатометрів.

7. Теплопровідність матеріалів.

8. Методи кількісної металографії.

9. Твердість та мікротвердість матеріалів.

10. Температурна залежність провідності металів.

11. Фізичні величини, що описують магнітне поле в середовищі.

12. Типи магнетиків (поділ за магнітною сприйнятливістю).

13. Фізичні явища, які спостерігаються при внесенні діа- та пара-магнетиків у магнітне поле.

14. Природа феромагнетизму.

15. Петля гістерезису.

16. Магнітотверді та магнітом’які матеріали.

17. Структурно чутливі та структурно не чутливі фізичні величини, що характеризують магнітне поле у середовищі.

18. Застосування вимірювання цих величин в металознавстві.

1. Ефект Зеєбека та його застосування для вимірюваня температури

Ефект Зеєбека - в електричному колі, що складається із послідовно з’єднаних різних провідників, виникає термоЕРС, якщо в місцях контактів підтримується різниця температур. В простішому випадку, коли таке коло складається з двох різних провідників, воно називається термопарою. ТермоЕРС термопари залежить від температури вімірюваного і вільного спаю та від складу матеріалу провідників, що утворюють термопару.

Термоелектрику відкрив Зеєбек ще в дводцятих роках ХІХ ст. Для її спостереження до мілівольтметра досить приєднати дві мідні дротини і замкнути їх дротиною з іншого матеріалу, наприклад, заліза. Поки температура обох спаїв однакова, мілівольтметр не виявляє ніякої термоЕРС. Але при нагріванні одного із спаїв у колі виникає термоЕРС і стрілка мілівольтметра відхиляється. Якщо нагрітий спай охолодити і потім нагріти другий спай, то знак термоЕРС змінюється і стрілка мілівольтметра відхиляється в другий бік.

Зеєбек розрахував, що кут, на який повертається стрілка пов’язаний із величиною різниці температур у колі.Це явище отримало назву «ефекту Зеєбека» і математично його можна записати у вигляді:

E AB = S AB⋅∆T

де S AB – коефіцієнт термо-ЕРС (коефіцієнт Зеєбека), ΔT – градієнт температури.

 

Різниця потенціалів, V, яка виникає на

розімкнутому кінці кола, що складається із двох

різнорідних металів А і В, місця контакту яких

знаходяться при різних температурах, прямо

пропорційна різниці між гарячою та холодною

температурами переходу Th - Tc [7].

 

Вироблена напруга в ефекті Зеєбека є пропорційною до різниці температур між двома переходами. Коефіцієнт пропорційності (S або α)

відомий як коефіцієнт Зеєбека. Часто його називають термо-Е.Р.С., хоча більше він відноситься до потенціалу, ніж сили. У 1851 році Густав Магнус відкрив, що напруга Зеєбека не залежить від розподілу температури між контактами металів [7], що свідчило про те, що термо-Е.Р.С. є термодинамічною функцією стану (рис. 4). Це стало

фізичною основою для створення термопар, які активно використовують для вимірюваннятемператури.

 

2. Типи пирометрів.

Пірометри - безконтактні датчики температури, які реєструють випромінювання виходить від нагрітих тіл. Основною перевагою пірометрів (на відміну від попередніх температурних датчиків) є відсутність необхідності поміщати датчик безпосередньо в контрольоване середовище. В результаті такого занурення часто відбувається спотворення досліджуваного температурного поля, не кажучи вже про зниження стабільності характеристик самого датчика.

Розрізняють три види пірометрів:

Флуоресцентні. При вимірюванні температури за допомогою флуоресцентних датчиків на поверхню об'єкта, температуру якого необхідно виміряти, наносять фосфорні компоненти. Потім об'єкт піддають впливу ультрафіолетового імпульсного випромінювання, в результаті якого виникає післявипромінювання флуоресцентного шару, властивості якого залежать від температури. Це випромінювання детектується і аналізується.

Інтерферометричні. Інтерферометричні датчики температури базуються на порівнянні властивостей двох променів - контрольного та пропущеного через середовище, параметри якої змінюються в залежності від температури. Чутливим елементом цього типу датчиків найчастіше виступає тонкий кремнієвий шар, на коефіцієнт заломлення якого, а, відповідно, і на довжину шляху променя, впливає температура.

Датчики на основі розчинів, що міняють колір при температурному впливі. У цьому типі датчиків-пірометрів застосовується хлорид кобальту, розчин якого має тепловий зв'язок з об'єктом, температуру якого необхідно виміряти. Коефіцієнт поглинання видимого спектру у розчину хлориду кобальту залежить від температури. При зміні температури змінюється величина пройшовшого розчин світла.

На підставі законів випромінювання розроблені пірометри таких типів:

 

· пірометр сумарного випромінювання – вимірюється повна енергія випромінювання;

 

· пірометр часткового випромінювання – вимірюється енергія в обмеженій фільтром (чи приймачем) ділянці спектра;

 

· пірометри спектрального відношення – вимірюється відношення енергії фіксованих ділянок спектра.

3. Яскравісна, кольорова та радіаційна температури

Пірометри - безконтактні датчики температури, які реєструють випромінювання виходить від нагрітих тіл.

Залежно від типу пірометра розрізняється радіаційна, яркісна і колірна температури.

 

Радіаційною температурою реального тіла Тр називають температуру, при якій повна потужність абсолютно чорного тіла (АЧТ) дорівнює повній енергії випромінювання даного тіла при дійсній температурі Тд.

 

Під абсолютно чорним тілом розуміють фізичне тіло, яке при будь-якій температурі повністю поглинає все падаюче на нього електромагнітне випромінювання незалежно від довжини хвилі.

 

Яркісною температурою реального тіла Тя називають температуру, при якій щільність потоку спектрального випромінювання АЧТ дорівнює щільності потоку спектрального випромінювання реального тіла для тієї ж довжини хвилі (чи вузького інтервалу спектра) при дійсній температурі Тд.

 

Колірною температурою реального тіла Тк називають температуру, при якій відношення густини потоків випромінювання АЧТ для двох довжин хвиль і дорівнює відношенню густини потоків випромінювань реального тіла для тих же довжин хвиль при дійсній температурі Тд.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)