АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кількісна оцінка середніх розмірів зерна

Читайте также:
  1. B. Оцінка Суду
  2. B. Оцінка Суду
  3. B. Оцінка Суду
  4. I. Оцінка викладацької діяльності вчителя щодо стимулювання пізнавальної самостійності учнів
  5. III. ОЦІНКА ОБСТАНОВКИ, ЯКА СКЛАЛАСЯ НА ОГД У
  6. IV ДЕНЬ- облік та оцінка результатів.
  7. Аналіз та оцінка середовища підприємств за методом SWOT-аналізу
  8. Аналітична оцінка робіт
  9. Анатомическое строение зерна пшеницы
  10. Анатомическое строение крупяного зерна
  11. Анкета «Оцінка діяльності учителя»
  12. Б. Оцінка ліквідності та платоспроможності

Методики кількісної оцінки середніх розмірів зерна істотно точніші за бальну оцінку і дуже поширені. У цих методиках зображення досліджуваної структури проектується на матове скло мікроскопу (можна використовувати і фотографію), на якому окреслюється прямокутник відомої площі F. Площа шліфа, відповідна цьому прямокутнику, розраховується в мм2.

Підрахувавши середнє число зерен усередині прямокутника п, легко визначити середню площу одного зерна А за формулою:

(3.11)

У методі Джефріса кількість зерен п, що потрапили в прямокутник (квадрат), підраховують за формулою:

(3.12)

де р - кількість зерен, що цілком знаходяться в квадраті; q - кількість зерен, що перетинаються стороною прямокутника (в середньому можна вважати, що в ньому знаходиться половина зерна); одиниця враховує чотири зерна, що знаходяться в кутах зображення і в середньому належать йому на 1/4 (див. рис. 3.3).

Рисунок 3.3 – Схема визначення кількості зерен, що потрапили в прямокутник (метод Джефріса)

За методом Салтикова підраховують кількість вузлів NV, тобто число стиків трьох меж зерен. З простих міркувань виходить, що кількість зерен п буде дорівнювати:

(3.13)

При підрахунку зерен або стиків слід вибирати збільшення мікроскопа таким, щоб в прямокутник потрапляло не менше 30 зерен. Інакше результати виявляться неточними: при великому п - із-за труднощів обробки внаслідок стомлення зору оператора, а при малому п - із-за непридатності формул (3.12) і (3.13) внаслідок непоказності вибірки.

Вимірювання середнього умовного діаметру зерна (методика чотирьох січних). Методика застосовується для рівноосних зерен. Довільним чином проводять чотири січні однакової довжини. Підраховують точки перетину січних з межами зерен. Визначають сумарну довжину січних ΣL (у мм) і сумарне число перетинів Σn. Сумарна довжина січнихΣL = 4· l (l дорівнює видимій довжині лінії, що ділиться на збільшення мікроскопа або фотографії g). Значення середнього умовного діаметру зерна підраховують за формулою:

(3.14)

7. Твердість та мікротвердість матеріалів.

Твердість (англ. Hardness, фр. Dureté, нім. Härte) — властивість матеріалу опиратися проникненню до нього іншого, твердішого тіла.

Найтвердішим із існуючих сьогодні матеріалів є ультратвердий фулерит (приблизно в 1,17—1,52 разів твердіший за алмаз. Однак це матеріал доступний лише у мікроскопічних кількостях. Найтвердішим з поширених речовин є алмаз (10 одиниць за шкалою Мооса, див. нижче).

Мікротвердість, твердість окремих ділянок мікроструктури матеріалу. Вимірюється втискуванням діамантової піраміди під навантаженням менше 2 н (200 гс). Розміри відбитку визначають під мікроскопом, а потім по спеціальних таблицях перераховують на т.з. число твердості — відношення навантаження до площі поверхні відбитку. Прилад для визначення М. забезпечує можливість вибору ділянки мікроструктури, де буде вироблено втискування; завдяки цьому, а також унаслідок малих розмірів відбитку можна вимірювати М. кристалів окремих фаз або різних ділянок зерна. Дані о М. використовують для вивчення неоднорідності розподілу розчинних домішок по зерну, дослідження пластичної деформації, побудови діаграм фазової рівноваги і так далі.

12. Магнетики.

Магнетики – речовини і тіла, що намагнічуються у зовнішньому магнітному полі, тобто навколо них утворюється додаткове магнітне поле.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)