АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фізична сутність намагнічування

Читайте также:
  1. Heraeus. Відсутність філій таких компаній в Україні стримує вільний
  2. Без згоди опікуна фізична особа, обмежена в дієздатності, не може:
  3. В експерименті у жаби було зруйновано гіпофіз. Внаслідок цього через деякий час її шкіра посвітлішала. Відсутність якого гормону викликала таку реакцію шкірного покриву?
  4. Виборчий процес: сутність, засади, етапи суб’єкти.
  5. Виникнення та сутність синергетичного методу дослідження політичного процесу.
  6. Власність: поняття, сутність, правовий та економічний зміст. Типи, форми і види власності.
  7. Власність: сутність, форми і місце в економічній системі.
  8. Глобальні проблеми сучасності. їх сутність та шляхи розв'язання.
  9. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  10. Економічна діагностика: сутність, класифікація за ознаками
  11. Економічна система: сутність, структурні елементи. Типи економічних систем.
  12. Економічна сутність амортизації та її види.

Рис. Основна крива намагніченості феромагнетиків.

В точці 0 – магнітні домени компенсують один одного і намагніченість дорівнює нулю: J = 0, Н = 0.

 

при Н 0

змінюється орієнтація магнітних доменів.

 

Один з доменів починає зростати по мірі збільшення магнітного поля. Саме той домен буде зростати, який найбільш вигідно орієнтований напрямку магнітного поля, решта – починає зменшуватися.

а – область ступінчатого зростання намагніченості в середині домену. В цій області намагніченість частково обернена.

а в – необмежені зміщення границь між доменами, тобто назад ці явища вже не повертаються. На а в всі домени вистроюються в один домен.

 

 

витрати енергії при цьому переходять в тепло.

в - відбуваються процеси обертання магнітних моментів доменів до спів падання з лініями зовнішнього магнітного поля

 

 

Н

с – намагніченість вжепрактично не зростає. Спостерігається намагніченість насичення.

Проводимо розмагнічування феромагнетику:

 

 

- індукція насичення

- намагніченість насичення

- максимальна напруженість магнітного поля при якому відбувається насичення.

При знятті величини зовнішнього магнітного поля (Н) при розмагнічуванні феромагнетику крива зміни магнітної індукції (або намагнічування) не співпадає з основною кривою намагнічування. По мірі зменшення магнітного поля крива магнітної індукції буде пересікати осі координат.

 

- відповідає залишковій індукції феромагнетику.

При зростанні величини поля в протилежному напрямку ми знову досягнемо максимуму, але з іншого боку, тобто має місце гістерезисну.

Величина напруженого магнітного поля, що відповідає залишковій індукції , яка дорівнює нулю в цій точці називається коерцитивною силою. Ось в чому полягає намагніченість і поведінка феромагнетику.

 

14. Петля гістерезису.

Петля гистерезиса - в том случае, когда переход из начального состояния в конечное происходит по одному пути, а из конечного в начальное - по другому и в любой своей точке (кроме начала и конца) первый и второй пути имеют разное значение, возникает эффект называемый петлей гистерезиса. Графически для сегнетоэлектрика это выглядит так:

где Р - это поляризация материала, а E - напряженность электрического поля. При следовании по пути из точки 1 в точку 2 достигается такое критическое значения поляризации (поляризация насыщения), что возврат в исходное состояние по тому же пути для сегнетоэлектрика становится невозможным. Чем больше зазор между первым и вторым путем, тем лучше - тем однозначнее определение значения бинарного кода записанного в ячейке.
Поляризация насыщения - поляризация, при которой все дипольные моменты сегнетоэлектрика ориентируются вдоль вектора поля, при этом сегнетоэлектрик изменяет свои физические свойства.
Коэрцитивное напряжение - это значение электрического поля, при котором поляризация материала становится равным 0.
Усталость материала (fatigue) - изменение значения поляризации сегнетоэлектрика в сторону уменьшения в процессе эксплуатации материала, то есть в цикле запись/перезапись.
Отпечаток заряда (imprint) - постепенный переход диэлектрика в одно из своих устойчивых состояний при длительном нахождении в этом состоянии
Старение материала - деградация поляризационных параметров (остаточная поляризация Pr и поляризация насыщенности P0) с течением времени.

15. Магнітотверді та магнітом’які матеріали.


Магнітом’які матеріали(МММ) повинні мати високу магнітну проникність,малу коерцитивну силу,велику індукцію насичення,вузьку петлю гістерезиса,малі магнітні втрати.

МММ можна розділити на слідуючі групи:технічно чисте залізо(низьковуглицева сталь);кремниста електротехнічна сталь;сплави з високою початковою магнітною проникністю;сплави з великою індукцією насичення,ферити.

Технічно чисте залізо(низьковуглицева сталь);

Залізо являє собою магнітом’який матеріал, якого сильно залежать від вмісту домішок.

Технічно чисте залізо містить небільше 0.1% вуглецю,сірки,марганцю та інших домішок і володіє порівняно малим питомим електричним опором,що обмежує його застосування.Використовується в основному для магнітопроводів постійних магнітних потоків і виготовляється рафінуванням чавуну в мартенівських печах.

Електролітичне залізо утримується в процесі електролізу сірчанокислого або хлористого заліза.Воно використовується в постійних полях.

Карбонільне залізо отримують у вигляді порошку розкладом пентакарбонілу заліза Fe(CO)5.Його зручно використовувати для виготовлення сердечників,працюючих на високих частотах.

16. Структурно чутливі та структурно не чутливі фізичні величини, що характеризують магнітне поле у середовищі. Застосування вимірювання цих величин в металознавстві.

Всі магнітні характеристики поділяються на дві групи:

1) структурно-чутливі характеристики

до них відносяться: магнітне сприйняття, магнітна проникливість, коерцитивна сила, залишкова індукція, магнітний момент.

Ці характеристики залежать від структури металу, а саме: від величини зерна, від викривлення кристалічної гратки (дефектів), від способу одержання сплаву, від його механічної або термічної обробки.

Чим більше включень і домішок в сплаві, чим дрібніше зерно, тим більш викривлена гратка, тобто тим більше енергії витрачається на розмагнічування і перемагнічування, тобто тим більше і .

2)структурно-нечутливі

не залежать від структури. До них відносяться: індукція насичення, а також намагніченість .

Намагніченість насичення сплаву лінійно складається з інтенсивностей намагнічення окремих фаз і залежить від кількості феромагнітної фази в сплаві.

 

Окремо від І-ої і ІІ-ої групи властивостей стоїть точка Кюрі. Вона є функцією складу сплаву.

На аналізі цих властивостей побудовано вибір магнітних сплавів з особливими магнітними властивостями. Вони поділяються на дві групи:

1) магніто-м’які сплави

2) магніто-тверді сплави

Перша група сплавів, тобто магніто-м’які сплави охоплюють цілий ряд електро – технічних і трансформаторних сталей

Э – 1; Э – 2 (кремнію від 0.8 до 2.8 %)

Э – 3; Э – 4 (кремнію від 2.8 до 4.8 %).

Це означає в трансформаторних сталей дуже мала величина коерцитивної сили, тому петля гістерезисну для них дуже вузька.

 

 

В

 

Н

 

 

Також відноситься пермалой (система Fe – Ni), в якій Ni до 78.5 % і ряд інших сплавів.

 

Магніто – тверді сплави мають дуже велику коерцитивну силу. До них відносяться: заевтектоїдні сталі,

загартовані сталі,

сталі, які леговані Mo, Cr, W

Fe – C – W - називаються ковкі магніти

Fe – Ni – Co - називаються нековкі магніти

 

В, Тл В

 

 

-0.1 0.1 0.2 0.3 Н, -0.1 0.1 0.2 0.3 Н

 

 

Рис. магніто-м’які сплави Рис. магніто-тверді сплави

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)