АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розміщення галузей паливно-енергетичного комплексу: вугільної, нафтової, газової промисловості та електроенергетики

Читайте также:
  1. Аналіз ефективності розміщення виробництва
  2. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  3. Вплив НТР на галузеву структуру та розміщення виробництва
  4. Галузевий склад і чинники регіонального розвитку і розміщення харчової промисловості України..
  5. Дайте загальну характеристику основних галузей права України.
  6. Житлові будівлі та приміщення харчової промисловості
  7. За понадлімітні обсяги викидів, скидів забруднюючих речовин та розміщення відходів екологічний податок справляється?
  8. Закономірності розміщення продуктивних сил і регіональної економіки як форма вияву економічних законів суспільства.
  9. Земельні ресурси і структура земельного фонду України, регіональні проблеми розміщення і використання.
  10. Інституту економіки промисловості Національної Академії Наук України
  11. Інфраструктура - комплекс галузей народного господарства, які обслуговують промисловість, сільське господарство.
  12. Кризові явища в промисловості України і шляхи їх подолання.

В структурі промисловості України на частку паливної припадає 15% вартості основних фондів і майже 8% середньорічної чисельності промислово-виробничого персоналу. Паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) виробляє 11% вартості промислової продукції України. ПЕК - це складна міжгалузева система видобутку й виробництва палива та енергії, їхнього транспортування, розподілу і використання. До його складу входять паливна промисловість (нафтова, газова, вугільна, сланцева, торфова) та електроенергетика, тісно пов'язані з усіма галузями національної економіки. Високими темпами зростає потреба у різних видах енергії і палива при звуженому використанні таких видів енергетичних ресурсів, як нафта, природний газ, ядерне паливо і навіть вугілля, у зв'язку з обмеженістю їх запасів і видобутку.

За обсягом виробництва палива промисловість характеризується за останні роки постійним зростанням. Так, у 1998 році обсяги склали 9586 млн. грн., у 1999 р. - 12039 млн. грн., у 2000 р. - 14575 млн. грн.

Удосконалення паливного балансу України зумовлюється передусім значною диференціацією рівнів забезпечення паливом окремих районів, діаметрально протилежних у системі видобутку і споживання палива. Тому у подальшому необхідно вдосконалювати галузеву й територіальну структуру паливного балансу, а також реконструювати розміщення основних споживачів палива. Щодо вдосконалення структури паливного балансу, то в перспективі для західних і південних районів України найекономнішими будуть електроенергія АЕС, а для східних - вугілля Донбасу,

Паливно-енергетичний баланс - це баланс виробництва, перетворення та використання всіх видів енергії: мінеральної, сонячної, вітрової, хвильової, геотермальної.

Вугільна промисловість - посідає перше ^місце за обсягами видобутку. Основний район - донецький басейн з 295 кам'яновугільними шахтами, із яких 13 з коксівним вугіллям. Видобуток з кожним роком зменшується внаслідок проблем економічного та технічного характеру. Вугільні шахти зосереджені в центрі й на півночі Донецької та півдні Луганської областей. Нове шахтне будівництво зосереджене в Західному Донбасі - Дніпропетровській області. Майже 14 млн. т кам'яного вугілля видобувають у Львівсько-волинському кам'яновугільному басейні. Дніпропетровський буровугільний басейн розташований переважно на Правобережжі України й об'єднує родовища Житомирської, Вінницької, Київської, Кіровоградської, Черкаської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Понад 58 родовищ характеризуються відкритим способом вугледобування.

Нафтова промисловість - характеризується низькими показниками, хоча багато невикористаних можливостей. Нині перше місце з видобутку нафти належить Лівобережній Україні, де працюють нафтогазові управління в Чернігівській області на базі Гнідинцівського і Прилуцького родовищ, Сумській - на основі Охтирського і Качанівського родовищ і в Полтавській на базі Сагайдацького, Зачепилівського та Радченківського родовищ. Друге місце займають Прикарпатські родовища (Бориславнафтогаз і Долинонафтогаз). Видобута нафта в Україні має високу собівартість внаслідок способу і умов видобутку. Нафтопереробна промисловість представлена Лисичанським, Кременчуцьким, Херсонським, Бердянським, Дрогобицьким, Львівським та Надвірнянським нафтопереробними заводами. При потребі 45 млн. тон в Україні у 2001 р. було видобуто 3,8 млн. тон. Перспективним напрямками є: розвідки на суходолі України і у підводних надрах Чорного моря, та використання нафти для виробництва двигунного палива і як сировини для хімічної промисловості.

Газова промисловість - почала інтенсивно розвиватись у 70-х роках, коли було освоєно Передкарпатську нафтогазову область (припадає 3,1% всього видобутку газу), розвідані запаси газу якої становлять 94 млрд. м3. Більша половина газових запасів (65 млрд. м3) сконцентрована в Івано-Франківській області. У Прикарпатті Дошавське родовище використовується для підземного зберігання газу. Крім Угерського, Кутківського на Прикарпатті виявлено Немирівське, Солотвинське, Мукачівське, Іршавське родовища. Дніпровсько-Донецька нафтогазоносна область найбільша в Україні (93,8% всього газу країни). Основні родовища газу розташовані у Харківській (Шебелинське, Хрестищенське, Дружелюбівське), Полтавській (Солохо-Диканськє), Дніпропетровській, Чернігівській областях.

У Причорноморсько-кримській нафтогазоносній станції відкрито і експлуатується родовище (із запасом 14,3 млрд. м3). Майже 4/5 газу використовуються для потреб промисловості. Торфова промисловість є однією з найдавніших галузей паливної промисловості. Основні родовища торфу зосереджені в Сумській, Чернігівській, Житомирській, Рівненській та Львівській областях. У Карпатах і Поліссі, ряді районів Лісостепу як місцеве паливо використовують дерево.

Електроенергетика є складовою частиною енергетичного комплексу і впливає на територіальну організацію продуктивних сил. Розміщення її залежить від наявності паливно-енергетичних ресурсів і споживачів електроенергії. З кожним роком збільшуються обсяги виробництва електроенергії в Україні. У 1998 р. вони склали 13637 млн. грн., у 1999 р. - 17472 млн. грн., у 2000 р. - 17596 млн. грн. Усі електростанції поділяють на теплові, гідравлічні, атомні та такі, що використовують нетрадиційні джерела енергії. За останніх 35 років потужність найпоширеніших електростанцій зросла у 5 разів. Перевагами ТЕС є вільне розміщення і вдвоє дешевша вартість капіталовкладень. Найбільші ТЕС є в Донецькій області - Старобешівська, Кухарівська, Слав'янська; в Дніпропетровській - Криворізька, Придніпровська; в Івано-Франківській -Бурштинська; у Вінницькій - Ладижинська; в Київській - Трипільська. В Україні працює кілька атомних станцій: Запорізька, Південноукраїнська, Рівненська, Хмельницька. Під натиском громадськості припинено будівництво Кримської, Чигиринської, Харківської та Одеської АЕС.

ГЕС є однією з найефективніших джерел, де видобувають у 5-6 разів дешевшу електроенергію. ККД ГЕС складає біля 80%. Основні ГЕС розташовані на Дніпрі - Дніпрогес, Кременчуцька, Каховська, Дніпродзержинська, Канівська та Київська, на Дністрі - Дністровська, у Закарпатській області - Теребле-Ріцька ГЕС.

Необхідно збільшити виробництво електроенергії з нетрадиційних джерел - сили вітру, енергії сонця та хвиль. Так хвильові електростанції Чорного і Азовського морів можуть виробляти до 17 млрд. Отже, за умов забезпечення пріоритетного розвитку різних видів енергоносіїв, Україна може себе повністю забезпечити паливом та електроенергією.

Структура паливно-енергетичного балансу світу наступна: нафта - 40%; природний газ - 23%; вугілля - 31%; атомна енергія - 2%; гідроенергія - 3%; інші види - 1%. Серед загальних ресурсів викопного органічного палива на вугілля припадає 65 - 90%. Розвиток вугільної промисловості у США та Західній Європі гальмується екологічними факторами та нестачею водних ресурсів для гідровидобутку. Найбільшим виробником вугілля у 2000 р. став Китай - 1,5 млрд. т. У Європі видобуток вугілля падатиме в середньому на 3% на рік через збільшення собівартості видобутку. Серед континентів світу за запасами вугілля лідирує Північна Америка -24% світових запасів, Азія - 25%. Серед країн світу за покладами вугілля: США - 23%, Росія -13%, Китай - 11%. По видобутку лідерство займають КНР - 1 млрд. 300 млн., США - 934 млн., Індія - 285 млн., Росія - 265 млн.

Найбагатші на буре вугілля, яке використовується як хімічна сировина та в електроенергетиці, США, Китай, Австралія, Німеччина, Росія. За різними оцінками потенційні ресурси нафти у надрах Землі становлять 185- 390 млрд. т. Західна Європа споживає 705 млн. т нафти на рік. З них 24% - власний видобуток, 30% поступає з Близького Сходу, 26% - з Африки, 17% - з Росії, 3% - з інших джерел. Видобуток нафти найбільше спостерігається в Саудівській Аравії (403 млн. т), США (380 млн. т), Росії (300 млн. т), Ірані (180 млн. т.), Мексиці (150 млн. т.), КНР (150 млн. т).

Одним із специфічних видів палива є торф. За його запасами виділяються країни північної півкулі помірних широт Росія, Україна, Білорусь, Естонія.

Запаси природного газу у світі оцінюються в 140 трлн. м3. За запасами газу лідирує Росія - 46 трлн. м3, Іран - 21 трлн. м3, ОАЕ - 5,3 трлн. м3, Саудівська Аравія - 5,2 трлн, м3, США - 4,6 трлн. м3. За видобутком у 2000 р. лідирувала Росія 560 млрд. м3, США - 538 млрд.м3, Канада -145 млрд. м3. З країн Латинської Америки за запасами й видобутком газу можна виділити Венесуелу, Аргентину, Бразилію. У Західній Європі за розмірами видобутку і експорту газу виділяються Нідерланди з найбільшим родовищем природного газу - Гронінгем.

За обсягом виробництва електроенергії перше місце належить США. 75% світового виробітку електроенергії припадає на: США, Росію, Японію, Китай, Канаду, Німеччину, Францію, Англію, Бразилію, Італію. За виробництвом електроенергії перед у світі беруть ТЕС. Питома вага гідроенергії у світовому енергетичному балансі на середину 90-х років дорівнювала 20%. За потужністю і кількістю електростанцій першість належить Бразилії, США та Венесуелі. За оцінками МАГАТЕ у світі діє 445 реакторів загальною потужністю 2,2 трлн. кВт у 33 країнах. Ядерна енергетика у загальному обсязі виробництва енергії у 2000р. становила 19%. До першої десятки за обсягом виробітку електроенергії на АЕС увійшли: США, Франція, Японія, Росія, Канада, Англія, Швеція, Іспанія, Корея.

 

3. Структура, перспективи розвитку будівельного комплексу. Будівельний комплекс включає: виробництво будматеріалів, власне будівництво, будівельне машинобудування та проектно-конструкторські і дослідні роботи в галузі будівництва. До виробництва будматеріалів належать такі галузі: цементна, азбестоцементних виробів, стінових матеріалів, будівельної кераміки, будматеріалів, пористих заповнювачів. В Україні розроблені родовища вогнетривких глин, каолінів, кварцитів, будкаменя. Основна продукція галузі - стінові (цегла, бетонні, гіпсопанельні, шлакоблоки), в'яжучі (цемент, вапно, будівельний гіпс), покрівельні (черепиця, шифер, толь, руберойд), оздоблювальні, облицювальні, ізоляційні матеріали, будівельне скло, збірний залізобетон і бетон, кераміка, фаянс, сантехнічні вироби.

Найбільші центри промисловості будматеріалів - Київ, Харків, Одеса, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Донецьк, Маріуполь, Кривий Ріг. Цементна промисловість представляється найбільшими цементними комбінатами Амвросіївським (Донбас), Краматорським, Єнакіївським, Балаклійським (Харківська), Дніпропетровським, Криворізьким, Миколаївським (Львівська область), Здолбунівським (Рівненська область), Кам'янець-Подільським, Ямщицьким (Івано-Франківська область). В Україні на кожне із 15 підприємств цементної промисловості приблизно припадає 1,3 млн. т цементу в рік. Цемент завозять у Сумську, Чернігівську, Київську, Херсонську та Черкаську області.

З кожним роком збільшуються обсяги виробництва промисловості будматеріалів. Так у 1998 р. вони склали 2696 млн. грн., у 1999 р. - 330 млн. грн., у 2000 р. - 3799 млн. грн.

Збірний залізобетон виготовляють на 25 виробничих об'єднаннях Харкова, Львова, Кривого Рогу, Луганська, Сум. Домобудівні комбінати розміщені в усіх областях країни, випускають щороку 5,5 млн. м3 залізобетонних конструкцій. Основні підприємства великопанельного та об'ємно-блокового домобудування розміщені в: Київській, Харківській, Полтавській, Херсонській, Запорізькій областях. Виробництво цегл й. зосереджене в Києві, Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Бахматі, Слов’янську, Чернігові, Львові, Івано-Франківську. Користуються попитом за кордоном цементна і скляна мінеральна сировина та будівельний камінь, граніти, лабрадорити, мармур, мармуровидні вапняки. Керамзит виробляють з легкоплавильних глинистих порід, термозит (шлакова пемза) - в доменних печах; перліт - з природної сировини, яка залягає в Закарпатті.

Виробництво будкераміки зосереджене в Харківській, Львівській областях, Слов’янську (Донецька область). Працюють керамічні заводи в Києві, Артемівську. Будівельний фарфор і фаянс виробляють у Славуті (Хмельницька область), електроізоляційні вироби в Первомайську (Житомирська область), у Слов’янську (Донецька область).

В Україні щороку виробляється 730 тис. т будівельного вапна, 130 тис. т будівельного гіпсу та 7,5 млн. т технологічного вапна для цукрової та металургійної промисловості. Основними виробниками будівельного вапна є Донецька, Запорізька, Сумська, Харківська, Вінницька, Львівська, Хмельницька, Херсонська та Чернігівська області. Виробництво крейди (для малярних робіт) зосереджене а Донецькій, Луганській, Сумській, Харківській, Волинській та Чернігівській областях. М'яка покрівля (руберойд, толь, пергамін) найбільше виробляється в Києві (майже 20% всього виробництва). Виробництво віконного скла зосереджене в Лисичанському ("Пролетар"), Запорізькому склоробних заводах.

Фарфорова промисловість має в Україні центри: Коростень, Баранівка, Городниця, Кам'яний Брід, Довбичі (Житомирська область), Дружківка (Донецька область). Високим розвитком промисловості будматеріалів характеризується Харківська (7%), Одеська і Львівська (5%), Хмельницька (4,5%) області.

Будівництво - одна з найстаріших галузей, яка розподіляється на промислове (спорудження заводів, фабрик), гідротехнічне (ГЕС, водосховища), енергетичне (електромережі, електростанції), транспортне (автомобільні, залізничні шляхи, аеропорти, трубопроводи), сільське (спорудження тваринних ферм, елеваторів), житлове. Капіталовкладення в економіку України у 2000 р. дорівнювали 19,5 млрд. грн., вартість будівельних і монтажних робіт - 8,5 млрд. грн. Найбільші капіталовкладення були у промисловість 40%, житлове будівництво - 19%, охорону здоров'я - 16%. В умовах розвитку ринкових відносин час забудови гігантських заводів пройшов. Важливу роль в капітальному будівництві займають проектно-конструкторські роботи, з яких започатковують всі будівельні роботи. В проектних роботах зайняті тисячі фахівців з різних галузей будівництва, економісти, екологи, географи. Проектування зосереджене у великих індустріальних центрах, які мають велику розвинену мережу науково-дослідних закладів, архітектурно-проектних інститутів. В Україні такі заклади й проектні організації зосереджені в: Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі.

До будівельного комплексу слід віднести й будівельне машинобудування. Основною продукцією галузі є екскаватори, бульдозери, грейдери, бетономішалки, скрепери, крани. Україна повністю забезпечує себе будівельною технікою. Найбільшими центрами її виробництва є: Київ (виробництво екскаваторів), Харків (бетономішалки, шляхові машини), Одеса (важкі крани), Миколаїв (шляхові машини), Краматорськ, Кременчук, Бердянськ.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)