АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Житлові будівлі та приміщення харчової промисловості

Читайте также:
  1. Будинки і споруди. Житлові будинки
  2. Визначення теплотехнічних характеристик будівлі, потреба у тепловій енергії на опалення, ГВП та вентилювання
  3. ВИЗНАЧЕННЯ ШУМУ У ВИРОБНИЧИХ ПРИМІЩЕННЯХ
  4. Галузевий склад і чинники регіонального розвитку і розміщення харчової промисловості України..
  5. Дайте характеристику договору найму жилого приміщення.
  6. Допоміжні приміщення
  7. Житлові приміщення та житлові фонди. Органи управління житловим фондом. Форма участі громадян в управлінні житловим фондом.
  8. Загальні відомості про будівлі та споруди.
  9. Заходи щодо зниження шуму та вібрації у виробничих приміщеннях
  10. Значення постійної приміщення
  11. Інституту економіки промисловості Національної Академії Наук України

Житлові будівлі. Житлові будинки по своїй структурі обумовлюють мозаїчність життєвих умов. Усередині будинків виділяють, як правило, три основних зони: горища, поверхи, підвали.

Для горищ характерні максимальні для приміщень амплітуди коливань температури протягом доби і року. Горища в основному сухі, за деякими виключеннями. Джерелом живлення для усіх організмів є деревина. На ній поселяються гриби, які теж становляться джерелом живлення для різних тварин. Дерево та підвищена температура створюють оптимальні умови для розвитку деяких видів комах, і в першу чергу для жуків - домового вусача і різних точильників.

Горища використовуються різними видами кажанів, а також для гніздування різних птахів, і перш за все - сизого голуба. Його гнізда, а також підстилка з екскрементів кажанів заселяються багатьма видами членистоногих, які часто створюють гігієнічні проблеми.

Регулярно зимують на горищах деякі види комах, наприклад кропивниця та павичеве око, проникає на зимівлю також златоглазка. Деякі види сонечка зимують на горищах цілими поселеннями. Характерною твариною горищ є чорний пацюк, чисельність якої у містах дуже знизилася, тому що на горищах майже не зберігають продукти харчування.

Екологічно фауна поверхів будівлі поділяється на групи: шкідники запасів, шкідники матеріалів, паразити людини, паразити домашніх тварин, мешканці домашнього пилу, мешканці плісняви, фауна квіткових горщиків і кімнатних рослин, синантропні двокрилі, павуки, фауна холодильників і випадкові.

Постійними мешканцями квартир стали деякі теплолюбиві види щетинохвісток. Широко розповсюджена в квартирах і складських приміщеннях цукрова лускатниця. Основною їжею для неї є цукор, крохмаль, інші вуглеводи, які комахи добувають навіть з проклеєного паперу та ганчірок.

Типовим мешканцем квартир, що має особливе значення, є кліщ домашнього пилу. Нині доведено, що різні види кліщів, перш за все пірогліфіди, є складовою частиною інгаляційних алергенів домашнього пилу.

При дослідженні проби пилу у квартирах Гамбурга виявив 35 видів кліщів з 22 родин. Кліщі накопичуються в основному у постелях, де зустрічаються у сотні разів частіше, ніж у решті домашнього пилу. Постійними мешканцями квартир стали деякі види ногохвісток. На кімнатних рослинах поселяються різні комахи, зокрема попелиці, білокрилки, кокциди.

Грунт у горщиках заселяється деякими видами ногохвісток. Холодильники вважаються непридатним для життя місцем, але у квартирах вони являють собою специфічний біотоп, в якому мешкають чорна садова мураха та рудий тарган, або прусак. У холодильних камерах можуть мешкати і популяції хатньої миші.

Присутність специфічних видів тварин у підвалах залежить від абіотичних факторів - темнота, постійно низька температура, висока вологість повітря, наявність їжі - збереження харчових продуктів, дерево, плісняві гриби, структура простору. Вирішальними факторами для поселення тут павуків є температура та вологість повітря. Рівноногі (мокриці) живляться в основному овочами, які тут зберігаються.

Домовий цвіркун живе переважно у теплих, отоплюваних підвалах. З жуків у підвалах живуть жужелиці, а також чорнотілки. Крім того тут зустрічаються безкрилий стафілін та інші стафілініди. На запліснявілих стінах мешкає грибоїд.

Часто у великій кількості зустрічаються кровосисучі комарі. Фрукти, овочі та картопля дозволяють існувати тут багатьом видам дрозофіл та мух-горбаток. Типовими елементами підвальної фауни є деякі молюски (підвальний слимаки) - цей вид рідко зустрічається в квартирах (у ваннах), а в природі не виявлений. Він живиться картоплею та овочами, грибами, квітковими цибулинами.

Серед ссавців постійним мешканцем підвалів є сірий щур та хатня миша. Деякі тварини зустрічаються тільки у постійно опалюваних приміщеннях, наприклад, фараонова мураха та терміт.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)