АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шляхи та особливості формування видового складу фауни міста

Читайте также:
  1. III. Формування теми, мети і завдань уроку.
  2. Австралийская фаунистическая область.
  3. Аграрні кризи та їхні особливості
  4. Аналіз складу, руху та стану основних фондів
  5. Аналіз формування власних надходжень спеціального фонду бюджетних установ
  6. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  7. Б) особливості акторского складу та їх поділ
  8. Бізнес-лексика та її особливості
  9. Біохімічні особливості
  10. Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку.
  11. Видові особливості молочної залози в свійських тварин
  12. Видові особливості м’якушів у свійських тварин

Флора і фауна міста складається з місцевих видів, які існували в даній місцевості з нового часу (архефіти) і з видів, які переселились на дану місцевість в новий час (неофіти) і сучасний час (адвентивні види). Число видів на території міста може збільшуватись за рахунок переселення нових видів і змінюватись в результаті зникання раніше існуючих видів.

Всі шляхи формування флори і фауни на урбанізованих територіях можна звести до таких 4 видів:

1) захоплення містом місць існування видів в межах існуючого ареалу. В результаті цього процесу флора і фауна міста поповнюється за рахунок автохтонних (аборигенних) видів, які адаптуються до нових умов урбанізації та існують в місті із стабільною чисельністю. Види, які не можуть адаптуватись – зникають. Ймовірність зникнення прямо пропорційна степені порушення місць існування і обернено пропорційна чисельності популяції виду. Аборигенних видів на території міста менше, ніж тих, що іммігрували;

2) зміна біотопів і вселення в місто раніше неурбанізованих видів. В такому випадку флора і фауна міста також поповнюється за рахунок місцевих видів, які добре адаптуються до умов життя в місті. Популяції цих видів в містах стають синантропними. Прикладом може бути вселення в місто солелюбних видів рослин, якщо в результаті використання солі для танення снігу чи льоду формуються відповідні умови. Ймовірність поповнення флори і фауни міст таким чином більше, ніж всіма іншими способами;

3) формування нових екологічних ніш, які заповнюються видами-переселенцями з інших географічних областей. Поповнення флори і фауни таким чином передбачає наявність пасивного і активного переселення. Активне розселення характерне для тварин, а також для рослин, які мають повзучі стебла і гідропневматичні механізми розкидання насіння. Пасивне розселення характерне для більшості рослин і деяких тварин (земноводні, риби, комахи, паразитичні черви, простіші). Агентами пасивного переселення є вітер (анемохорія), вода (гідрохорія), тварини (зоохорія), людина (антропохорія). Більшість нових видів у місті заносяться чи завозяться людиною;

4) комбіноване формування флори і фауни – це результат процесів пасивного розселення і зміни біотопів раніше не урбанізованих видів.

Всі види, які існують на території міста входять до складу біологічних угрупувань – біоценозів. Кожний біоценоз займає певну частину поверхні землі відносно до абіотичних умов існування. Така ділянка називається біотоп. Біотоп, разом із біоценозом, що його населяє, утворює біогеоценоз – комплекс живих і неживих компонентів, які пов’язані між собою обміном речовин та енергії.

У містах різноманітність умов існування живих організмів формується під впливом природної і соціальної підсистем урбогеосоціосистеми. Провідну роль відіграє діяльність людини.

В більш широкому контексті урбанізовану території потрібно розглядати як ландшафтний комплекс у якому існують природні, техногенні і соціальні компоненти.

Таким чином, розвиток міст пов’язаний із зміною флори і фауни території. В місто вселяються види, які потрібні людині для життєзабезпечення і задоволення естетичних потреб, в урбанізованих умовах знаходять ареали для існування види-переселенці, на території міст зникають рослини і тварини, які не адаптувались до нових умов існування. Всі ці процеси зумовлюють формування урбанізованої флори і фауни, яка утворює складні біологічні угрупування (біоценози) без яких неможливий розвиток та існування урбоекосистеми.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)