АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку

Читайте также:
  1. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  2. II. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  3. II. Сучасний стан розвитку освіти
  4. III. Вивчення нового матеріалу.
  5. III. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  6. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV етап – концепція поліхудожнього розвитку учнів Б.П.Юсова.
  11. IV. Вивчення нового матеріалу.
  12. IV. Вивчення нового матеріалу.

В молодшому шкільному віці формується новий вид діяльності, який вимагає від дитини фізичної витривалості і розумового навантаження – навчальна діяльно сіть. З’являються пов’язані з нею мотиви і потреби.

Дуже важливо, щоб перед початком навчання була сформована необхідна база: фізичне здоров’я, достатній рівень розвитку вікових психологічних функцій, емоційно-вольова зрілість, сформованість навичок спілкування, достатній рівень знань і уявлень про оточуючий світ, володіння елементами грамоти і рахунку, пізнавальна активність, інтерес до занять.

У зв’язку із формуванням нового виду ПВД, приводом для психодіагностики стає дитина і відхилення у поведінці.

Неуспішність може бути результатом як відставанням розумового розвитку, так і не підготовленістю до навчання. Також може бути викликана порушенням в роботі аналізаторів або слабим соматичним здоров’ям дитини. Якщо за цих обставин не дотримується режим в сім’ї, або завищуються вимоги батьків, то наслідком можуть бути серйозні зриви в поведінці.

Найбільш складними в діагностиці є діти із ЗПР, які в першу чергу відносяться до «невстигаючих».

В залежності від походження (церебрального, психогенного, самотагенного, конституційного) та часу впливу на організм дитини при ЗПР спостерігаються різні варіанти відхилень в емоційно-вольовій сфері та пізнавальній діяльності.

ЗПР церебрального походження при внутріутробних ураженнях, родових травмах зустрічається частіше і мають найбільшу складність відмежування від РВ.

При ЗПР має місце не рівномірність формування психічних функцій, при чому відрізняється як пошкодження, так і недорозвиток окремих процесів.

Вивчення психічних процесів та можливості навчання дітей ЗПР дає можливість визначити ряд специфічних особливостей у їх пізнавальній, особистісній, емоційно-вольовій сфері та поведінці: підвищена виснажливість, низька працездатність, слабка воля, скупість емоцій, психопатоподібна поведінка, збіднений словник, недостатня розвинутість звукового аналізу.

Мислення: недостатність словникових операцій (при надані завдання у наочно-дієвому плані якість виконання значно покращується, тому для оцінки рівня розвитку мислення важливо спів вставити результати роботи дитини зі словесними і наочними матеріалами.

Пам’ять: страждають усі види. Не вміють використовувати допоміжні засоби запам’ятовування. Як правило, на початку навчання не сформовані основні мисленнєві операції. Не вміє орієнтуватись в завданні, не утримують його умови і не планують свою діяльність. Але на відміну від РВ у них вища здатність до навчання.

Вони краще використовують допомогу і здатні застосувати демонстрацію у своєму розв’язані. Тому, про проведені диференціації ЗПР і педагогічної занедбаності та ЗПР і РВ обстеження необхідно проводити у формі навчального експерименту, звертати увагу на те, як дитина виконує інструкцію, і на те, яким як використовує підказку.

Важливо обстежити процеси читання/письма/рахунку.

Не менш актуальним завданням є відмежовування дітей з порушенням слуху/зору/мовлення від РВ. При цьому в першу чергу на основі вивчення медичної документації визначається нервовий дефект.

Методи: спостереження за дитиною в процесі її діяльності (ігрова, навчальна і навіть трудова, взагалі продуктивна діяльність), вивчення документації, аналіз продуктів психічної діяльності, експериментальні техніки та тести.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)