АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні канали маркетингу інтернет-магазину

Читайте также:
  1. II. ИСТОРИЯ НАШЕЙ КАНАЛИЗАЦИИ
  2. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  3. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  4. Автономная канализация
  5. Бази даних. Основні відомості
  6. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  7. В зданиях образовательных учреждений следует предусматривать хозяйственно-питьевое, противопожарное и горячее водоснабжение, канализацию и водостоки.
  8. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  9. Варистори та їх основні характеристики.
  10. Визначення маркетингу класичні та сучасні
  11. Визначення цілей підприємства та маркетингу
  12. Визначники та їх основні властивості.

 

Основними каналами маркетингових комунікацій в мережі Інтернет є:

 

- Банерна реклама. Найтиповішим видом медійної інтернет-реклами є

банерна реклама. На жаль для одних і на щастя для інших, медійна реклама

в даний час стрімко втрачає свою ефективність і колишню популярність.

Баннера навіть на самих відвідуваних ресурсів показують все менший CTR

(процентне співвідношення числа натиснень на рекламне оголошення, будь тобанер аботекстове посилання, до числа його показів), який постійно прагне до 0.

 

- Контекстна реклама. Контекстна реклама - розміщення інтернет-реклами, засноване на відповідності змісту рекламного матеріалу контексту (утримання) інтернет-сторінки, на якій розміщується рекламний блок. Носієм реклами може бути тексто-графічне оголошення або рекламний банер. Контекстна реклама діє більш вибірково і відображається відвідувачам інтернет-сторінки, сфера інтересів яких потенційно збігається / перетинається з тематикою рекламованого товару або послуги, цільової аудиторії, що підвищує ймовірність їх відгуку на рекламу. Показник CTRв контекстній рекламі значно вищий ніж за умов використання банерної реклами. Ще однією перевагою є швидкість віддачі – результати від її використання можна отримати уже через одну годину після запуску рекламної компанії. Недоліком даного виду маркетингових комунікацій є відносно висока ціна за кожного відвідувача.

 

- пошуковий маркетинг в цілому і SEO зокрема. SEO (Search Engine Optimization) - це так звана «Пошукова оптимізація». Задача SEO - привернути цільових користувачів з пошукових серверів на сайт інтернет-магазину, просуваючи сайт вгору в природних результатах пошуку в пошукових системах. Основна робота по SEO це оптимізація під вибрані запити тексти на сайті і проставлення зовнішніх посилань на сайт із зовнішніх ресурсів. Якщо все зроблено правильно – можна отримати дуже дешевий та цільовий потік відвідувачів. Недоліком даного інструменту є висока залежність від програмних алгоритмів пошукових систем, які часто змінюються.

 

- Просування в соціальних мережах: SMO і SMM. При правильному застосування – це один із самих ефективних каналів маркетингових комунікацій. Проблемою є складність залучення цільової аудиторії до шанувальників сторінки магазину в соціальній мережі та складність конвертування шанувальників бренду в покупців.

 

- прямий маркетинг з використанням email, RSS і т. п. Email- маркетинг сьогодні – це один з найкращих каналів здійснення маркетингових комунікацій. Справжній Email- маркетинг – це зовсім не спам розсилка, крім того отримувачі листів можуть в будь який момент відписатися від розсилки. Email– маркетинг - це процес збору електронних адрес потенційно зацікавлених в пропозиції магазину осіб, їх сегментування та надсилання їм повідомлень із пропозицією цінності для цільового клієнта. Основною базою для збору інформації мають бути база даних клієнтів або підписчиків магазину.

2.3. Ознайомлення з інтернет- магазином "iLife.if.ua"

Сьогодні інтернет-магазин "iLife.if.ua" залишається лідером продаж комп’ютерної та побутової техніки на ринку м. Івано-Франківська та його області. Заснування магазину приходиться на 20 травня 2008 року,з тих пір він був незмінним і стабільним постачальником комп’ютерної та побутової техніки для своїх клієнтів. Це магазин, який дозволив нашим землякам відчути переваги комп’ютеризації нашого буденного і монотонного життя. Завдяки безперечній репутації магазин заслужив довіру в багатьох покупців продукції. За час існування,клієнтами інтернет- магазину "iLife.if.ua" були великі офіси і потужні контори. По області не один клас обладнаний комп’ютерами придбаними, доставленими і підключеними спеціалістами,що працюють в даному магазині. Розташування магазину в самому центрі міста є зручним для любих бажаючих придбати чи проконсультуватись в плані придбання комп’ютера,ноутбука чи любої другої продукції. Пріоритетом магазину завжди було задоволення потреб і забаганок клієнта. В сервісі є такі послуги як: індивідуальна комплектація комп’ютерів під замовника, безкоштовна доставка, підключення і тестування, налагодження мереж,безкоштовне сервісне обслуговування.

Інтернет – магазин “iLife.if.ua” є самостійним об'єктом із правами й обов'язками юридичної особи. Магазин має право займатися торгівельною діяльністю, виходячи з цілей і завдань, укладати угоди, нести відповідальність стосовно до власних обов'язків. Інтернет – магазин “iLife.if.ua” діє на принципах повного самофінансування і самооплатності, забезпечує соціальний розвиток і стимулювання працівників за рахунок накопичених засобів, несе повну відповідальність за результати власної торгівельної діяльності і виконання покладених на себе зобов'язань перед постачальниками і споживачами, бюджетом, банками, а також перед трудовим колективом відповідно до діючого законодавства.

Інтернет – магазин “iLife.if.ua” створене з метою одержання прибутку від торгівельної діяльності, що спрямована на поповнення ринку товарами і послугами для максимального задоволення потреб населення і реалізації на базі одержання прибутку соціальних і економічних інтересів засновників і членів колективу.

У якості засновника інтернет – магазину"iLife.if.ua" виступає ПП Кондратьєв А.Г.

Головним напрямком діяльності магазину є роздрібна торгівля комп’ютерною та побутовою технікою,мобільними телефонами та фотоапаратами. Довготривалі стійкі відносини з виробниками і великими постачальниками комп’ютерної та побутової техніки дозволили компанії мати переваги на закупівлю широкого асортименту технічного призначення,вигідні умови співпраці з покупцями і постачальниками.

“iLife.if.ua" надає своїм клієнтам:

- вигідні умови для роздрібних покупців;

- гнучку систему цін;

- роботу по системі "індивідуальний менеджер";

- можливість повної комплектації та наявності товару;

- спеціальні пропозиції для підприємств навчальних закладів,банків,офісів;

- максимальну економію без зайвих рухів.

Основні елементи збутової політики магазину “iLife.if.ua":

- транспортування продукції з заводу відбувається наступним чином: торговельні незалежні посередники забирають продукцію власним автотранспортом;

- зберігання продукції - оскільки складські приміщення дозволяють за своїми технічними можливостями містити запаси продукції, то завод намагається, щоб у резерві знаходився товар для непередбачених обставин

- контакти із споживачами які за формою організації підприємницької діяльності є або товариствами з обмеженою відповідальністю, або індивідуальними приватними підприємцями - це дія з оформлення замовлень;

- організації платіжно-розрахункових документів, юридичного оформлення передачі прав власності на товар: касир інтернет-магазину “iLife.if.ua": виписує накладну, рахунок-фактуру, прибутковий ордер у момент отримання та оплати товару зі складу споживачем;

- інформування споживачів про товар імагазин: з усіма основними споживачами продукції укладені договори купівлі-продажу, на сьогоднішній день кількість договорів, укладених інтернет- магазином “iLife.if.ua": складає 10 примірників, у договорах зазначена інформація про інтернет-магазин “iLife.if.ua": про порядок розрахунків; на всю відпускається продукцію інтернет-магазину “iLife.if.ua": видає сертифікат якості;

- збору інформації про ринок: керівник фірми, а також касир (так як працює безпосередньо зі споживачами, займаючись випискою документів) постійно цікавляться і збирають відгуки про свою продукції - як розкуповується товар, що не влаштовує в якості товару, товар якого виробника на даний момент користується великим попитом і з яких причин.

Організційна структура складається із таких посад і обов’язків їх виконання:

Директор з продажу шукає клієнтів, веде ключових клієнтів, організовує процес продажів, контролює процес проходження замовлення на виробництві, контролює дебіторську і кредиторську заборгованість.

Менеджер з продажу проводить моніторинг ринку, обдзвонює клієнтів, отримуючи і даючи їм інформацію про замовлення, отримує інформацію про товар,веде звіти про продажі в електронному вигляді.

Менеджер приймає вхідні дзвінки, веде реєстр замовленого товару, веде облік проходження замовлення поетапно.

Диспетчер веде протоколи нарад, контролює занесення замовлень в базу, передає менеджеру договору, передає у відділ закупівель і контролює закупівлю матеріалів по кожному замовленню, веде облік етапи проходження замовлень на виробництві.

Менеджер з маркетингу займається організацією виставок, аналізом результатів виставок, підготовка звітів, моніторинг ринків.

Менеджер з реклами створює реклами в журналах і довідниках, займається переговорами щодо підготовки рекламних матеріалів на ТБ, підготовка матеріалів до свят, фотографування продукції, підготовка матеріалів для передачі в рекламне агентство, оформлення виставкових стендів.

Планування діяльності інтернет- магазину “iLife.if.ua”являє собою комплекс оперативного, тактичного і стратегічного планування.

Стратегічне планування спрямоване на довгострокову перспективу. Управління які здійснює генеральний директор, якому підпорядковані всі співробітники фірми. Генеральний директор крім управлінняінтернет-магазином, виконує функції менеджера по персоналу.

Так, у інтернет-магазині “iLife.if.ua” система винагороди працівників включає шкалу зростаючих виплат - після досягнення великих обсягів продажів у відсотках; характерна гнучка система відпусток для всього персоналу. Приділяється належна увага професійній підготовці та перепідготовці співробітників. Першочергову увагу звернено на стан особистої дисципліни кожного і колективу в цілому. Встановлення духу колективізму, сімейності і корпоративності в фірмі призвело до поліпшення виробничих результатів і зміцненню щирих дружніх відносин, поваги та відданості фірмі. При цьому дотримуються норми етики в спілкуванні з персоналом і поведінці в суспільстві.

Аналіз основних техніко-економічних показників інтернет-магазину “iLife.if.ua”

Компанія пропонує весь спектр виробів комп’ютерної та побутової техніки вітчизняних та зарубіжних виробників:

- мобільні, провідні, DECT телефони і аксесуари;

- ноутбуки, планшети і аксессуари;

- цифрові фото, відео і аксесуари;

- персональні комп’ютери;

- МФУ, принтери, сканери і аксесуари;

- аксессуари до МБТ, блендери, бутербродниці, вентилятори, кавоварки, кухонні комбайни, скиборізка, магнітоли, машинки для стрижки, миксери, мультиварки,обігрівачі, пароварки, порохотяги, соковитискачі, тостери, праски, фени.

Під замовлення компанія може поставити операційну систему для ноутбука,зібрати портативний комою’тер з найоптимальнішою ціною.

Купуючи товар в інтернет-магазині “iLife.if.ua”,клієнти економлять гроші,тому що: магазин на пряму співпрацює з складами великими українськими дистриб’юторами і не оплачують оренду за склад як це роблять звичайні магазини,тому й ціни набагато нищі.

Також,клієнти економлять час, тому що вони не тратять його,ходячи годинами по магазинам. Достатньо тільки зайти на сайт магазину,зробити замовлення на потрібний товар і клієнту його доставлять прямо в офіс магазину чи скористаються поштовим відділенням,щоб відправити покупку прямо додому чи в інше місто України.

Клієнт придбає якість і надійність,так як всі товари,що реалізуються в магазині,сертифіковані і до них надається гарантія від 12 до 36 місяців (в залежності від гарантійної політики виробника) від авторизованих сервісних центрів. Магазин постійно оновлює асортимент представленого товару намагається надати своїм клієнтам та гостям сайту максимум комфорту та зручності.

Організаційна структура призначена для:поділу праці між підрозділами і персоналом;розподіли повноважень прийняття рішень між різноманітними рівнями ієрархії;інтеграції і координації зусиль підрозділів і персоналу;формування системи керування.

Розподіл праці між підрозділами і персоналом дозволяє проводити політику спеціалізації, що при великих обсягах продажів підвищує ефективність виробництва. Організаційна структура оформляє найбільш істотну для підприємства спеціалізацію. Так, при роботі на стабільних ринках високо стандартизованої продукції особливу роль відіграє мінімізація витрат, і організаційна структура має тенденцію бути оформленням функціональної виробничої структури.

У найзагальнішому випадку структура інтернет-магазин складається з наступних елементів: web-сайту, який, у свою чергу, підрозділяється на головну сторінку, каталог товарів з розгорнутою інформацією по кожній позиції, прас - листом і пошуковою машиною, систему навігації по сайту, систему реєстрації і авторизації користувачів, систему формування і підтвердження замовлення, систему підтримки клієнтів, розділ для партнерів; системи обробки замовлення; системи оплати; системи доставки товару; системи роботи з постачальниками; бек-офісу; маркетингової служби. Проектуючи головну сторінку сайту інтернет - магазинe, необхідно знайти компроміс між багатьма важко сумісними властивостями, якими вона повинна володіти. З одного боку, головна сторінка не має бути "важкою", в сенсі об'єму, вимірюваного в кілобайтах, оскільки існує небезпека, що користувач може не діждатися її завантаження. З іншого боку, на головній сторінці повинні знаходитися логотип і назва магазин

 

2.4. SWOT-аналіз діяльності інтернет-магазину “iLife.if.ua”

 

SWOT-аналіз - наймогутніший методологічний інструмент, що дозволяє здійснювати повний аудит маркетингової й іншої діяльності компанії. Він дозволяє виявити сильні і слабкі сторони організації, можливості і погрози (strength, weaknesses, opportunitiesandthreats) при проведенні стратегічного аудита. Після проведення аудита накопичується велика кількість інформації різного ступеня важливості і надійності. SWOT-аналіз очищає дану інформацію і виділяє найбільш важливі результати внутрішнього і зовнішнього аудита. Невелика кількість опорних пунктів дозволяє компанії зосередити на них свою увагу.

SWOT-аналіз структурно складається з наступних частин:

- можливості;

- загрози;

- сильні сторони компанії;

- слабкі сторони компанії.

 

Як вже зазначалося в роботі, інтернет-магазин " iLife.if.ua " займається торгівельною діяльністю по Івано-Франківску та області. На даному сегменті ринку діють такі конкуренти, які займаються аналогічною діяльністю, що і інтернет-магазин " iLife.if.ua " - "Бомба", "ТІК", "ТІП-ТОП", "Розетка".

Таким чином, аналізуючи положення інтернет-магазину " iLife.if.ua " на ринку, необхідно відзначити, що магазин займає міцне положення. Великий вплив на становище фірм на ринку має наявність партнерських зв'язків інтернет-магазину " iLife.if.ua " з такими фірмами, як "ДСК","АЛС", що дозволяє магазину не втрачати клієнтів, а часто і отримати постійних.

Наявність на ринку безлічі конкуруючих фірм змушує інтернет-магазин " iLife.if.ua " використовувати якісні відмінні переваги, які збільшують привабливість продукції для споживачів.

SWOT-аналіз. Положення інтернет-магазину "iLife.if.ua " на ринку торговельних послуг можна охарактеризувати за допомогою SWOT-аналізу.

SWOT-аналіз " iLife.if.ua "

 

Сильні внутрішні сторони Слабкі внутрішні сторони
Компетентність у ключових областях наявність внутрішніх проблем
Адекватні фінансові ресурси
Високарепутація у споживачів
Захищеність в деякій мірі від конкурентного тиску
зовнішні можливості Здатність розширити асортимент продукції для задоволення потреб споживачів в більш широкому діапазоні Добре ставляться з фірмами-конкурентами Наявність партнерських зв'язків з потужними фірмами. Зовнішні загрози Несприятливі зміни курсів іноземних валют Несприятливі катаклізми природи Вузький асортимент пропонованих послуг

 

 

Таким чином, можна зробити висновок про те, що інтернет-магазин

"iLife.if.ua " займає міцне положення на ринку технічно-торгових фірм та магазинів.

 

Сильні та слабкі сторони інтернет-магазину "iLife.if.ua "

 

Сильні сторони Слабкі сторони
1.Можливість зменшення орендної плати та придбання нерухомого майна за нижчою ціною; 2.Зниження рівня оплати праці;Підвищення якості праці та мотивації персоналу; 3.Спрощена система управління, швидке прийняття рішення; 4.Перерозподіл інвестицій з довгострокових проектів зі строком окупності 5-10 років у малий бізнес з більш швидкими темпами окупності; 5.Досвід ведення бізнесу у кризовій ситуації. 1. Зменшення споживчого кредиту­вання та кредитів на розвиток інтернет-магазину "iLife.if.ua " 2. Збільшення позикового відсотку; 3. Зменшення обігових коштів; 4. Складність росту та переходу з малого в середній та великий бізнес; 5. Скорочення персоналу; 6. Відсутність можливості чіткої по­бу­дови стратегії інтернет-магазину"iLife.if.ua"на довгострокову перспективу; 7. Перевиробництво товарів.

 

 

Можливості та погрозиінтернет-магазину "iLife.if.ua "в період економічної кризи

 

Можливості Погрози
1. Поява на рику праці більшої кількості кваліфікованих кадрів; 2. Можлива державна підтримка; 3. Зниження цін постачальників; 4. Пожвавлене залучення інновацій (на­прик­лад, подорожчання енергії може приз­вести до залучення енергозбережних систем та обладнання). 1. Зниження платоспроможного по­питу; 2. Більш жорстка конкуренція; 3. Перевищення пропозиції над попи­том; 4. Вірогідність поглинання компанією з більш вагомою долею ринку.  

 

 

Таблиця 1 Оцінка сильних та слабих сторін, можливостей та погрозів інтернет-магазину "iLife.if.ua "

 

Сильні сторони   Спрощена система управління, швидке прийняття рішення.
  Можливість зменшення орендної плати та придбання нерухомого майна за нижчою ціною.
  Підвищення якості праці та мотивації персоналу інтернет-магазину "iLife.if.ua "
  Перерозподіл інвестицій з довгострокових проектів зі строком окупності 5-10 років у інтернет-магазину "iLife.if.ua "з більш швидкими темпами окупності.
Слабкі сторони   Зменшення споживчого кредитування та кредитів на розвиток інтернет-магазину "iLife.if.ua "
  Скорочення персоналу інтернет-магазину "iLife.if.ua "
  Зменшення обігових коштів.
  Відсутність можливості чіткої побудови стратегії інтернет-магазину "iLife.if.ua "на довгострокову перспективу.
Можливості   Зниження цін постачальників.
  Поява на рику праці більшої кількості кваліфікованих кадрів.
  Можлива державна підтримка.
  Пожвавлене залучення інновацій.
Погрози   Зниження платоспроможного попиту.
  Більш жорстка конкуренція.
  Перевищення пропозиції над попитом.
  Вірогідність поглинаннякомпанією з більш вагомою долею ринку.

 

Проаналізувавши таблицю інтернет-магазину "iLife.if.ua " та зіставивши сильні та слабі сторони з можливостями та погрозами ми дійшли висновку, що однією з конкурентних переваг над середнім та великим з аналогічною сферою діяльності є швидке прийняття рішень. У той час, коли власники великих корпорацій змушені повертатися до оперативного управління компанією та вивчати бізнес-процеси з допомогою менеджерів, які їх створювали, власник інтернет-магазину "iLife.if.ua " швидко зреагує на зміну кон‘юнктури, фінансових потоків, тощо. Отже одним з вагомих чинників успіху інтернет-магазину "iLife.if.ua "є швидкий пошук оптимальної стратегії виживання та стрімкого реагування на зміну бізнес-клімату. Наприклад: можна відмовитися від продажу малорентабельних товарів чи товарів, які не мають цінності для споживача; провести ревізію додаткових послуг та позбавитися тих, ціни на які вищі за можливості клієнтів. І навпаки, під час економічної кризи може виникнути потреба у специфічних послугах, чи методах торгівлі, наприклад бартер.

Сильні і слабкі сторони в SWOT-аналізі зовсім не припускають перерахування всіх особливостей інтернет-магазину"iLife.if.ua ", а лише тих, що відносяться до ключових факторів успіху. Занадто довгий список приведе до неясності і розпливчастості і відведе від того, що є дійсно важливим. Сильні і слабкі сторони магазину" iLife.if.ua" - визначення відносних сторін, а не абсолютних. Добре бути сильним у чому-небудь, але якщо конкуренти в цьому сильніші, це стане слабкою стороною магазину. При аналізі "можливості і загрози" потрібно визначити основні загрози і можливості, що очікують інтернет-магазин" iLife.if.ua" в майбутньому. Призначення цього –це спробувати заздалегідь вгадати події, що можуть вплинути на діяльність магазину" iLife.if.ua". Варто перелічити всі загрози і можливості, які тільки можна уявити. При розгляді джерел можливостей і загроз варто врахувати усі фактори середовища магазину:

- політико-правове середовище;

- демографічне середовище;

- економічне середовище;

- соціально-культурне середовище;

- технологічне і природне середовище.

Не всі загрози вимагають однакової уваги чи занепокоєння,тому потрібно оцінити імовірність кожної загрози і потенційну небезпеку, яку вона представляє. Тому варто зосередити увагу на найбільш ймовірних і небезпечних загрозах і заздалегідь підготувати план їхньої нейтралізації.

Комплекс маркетингу включає 4 складових:

- Товар;

- Ціна;

- Методи розподілу;

- Методи стимулювання.

Розглянемо основні складові інтрнет-магазину" iLife.if.ua" більш докладно.

На підставі проведеного аналізу, можна говорити про те, що найбільш суттєвими статтями витрат у структурі собівартості складають послуги заводів - виробників і транспортних підприємств, тому зниження витрат на дані послуги дозволить знизити собівартість послуг.

В рамках проведеного аналізу досліджуємо галузь, в якій функціонує інтернет-магазин" iLife.if.ua ", і проаналізуємо конкуренцію на основі моделі "5 сил" М. Портера.

Як вже зазначалося в роботі, інтернет-магазин" iLife.if.ua " займається торгівельною діяльністю по Івано-Франківску та області. На даному сегменті ринку діють такі конкуренти, які займаються аналогічною діяльністю, що і т / ф " iLife.if.ua " - "Бомба", "ТІК", "ТІП-ТОП", "Розетка".

Таким чином, аналізуючи положення інтернет-магазину" iLife.if.ua " на ринку, необхідно відзначити, що " iLife.if.ua" займає міцне положення. Великий вплив на становище фірми на ринку має наявність партнерських зв'язків магазину" iLife.if.ua " з такими фірмами, як "ДСК","АЛС", що дозволяє фірмі не втрачати клієнтів, а часто і отримати постійних.

Наявність на ринку безлічі конкуруючих фірм змушує фірму " iLife.if.ua " використовувати якісні відмінні переваги, які збільшують привабливість продукції для споживачів.

Інтернет-магазин "iLife.if.ua" здійснює свою діяльність у складному маркетинговому середовищі, що складається з неконтрольованих факторів, з якими приходиться миритися. Середовище, з одного боку, надає можливості, а з іншого боку - приховує загрози. Магазин повинен ретельно і безупинно аналізувати дане середовище, щоб вчасно уникнути загрози і реалізувати можливості.

За останні роки інтернет-магазин "iLife.if.ua" являється прибутковою структурою на ринку. В подальшому керівники магазину планують значне розширення не тільки асортименту товару, а й створити мережу магазинів,тобто,збільшити кількість магазинів не тільки у м.Івано-Франківську,а й по області та інших містах. Такий варіант стане прибутковим,ще й на багато комфортнішим для потенційних клієнтів. Адже покупці інших міст матимуть можливість як з економити свої кошти,так і прийти на приватну консультацію по вибору потрібного їм товару,так як на даний момент часу така консультація можлива тільки по телефону,а це являється значним мінусом для прибутковості магазину.

Кожного кварталу керівництво інтернет-магазину "iLife.if.ua" аналізує обсяг продаж,прибутковість товарів,ринків,територій і каналів збуту.Також проводиться тестування нового товару, відбувається опитування про успіх нового товару,на скільки ним задоволені споживачі,які плюси і мінуси в новому товарі. Такі знання надаватимуть перевагу керівництву передбачити ефективність продаж нового товару і можливий прибуток від його реалізації. Також керівник магазину дає наказ про розробку річних,дострокових та стратегічних планів,спостерігає за тим,як він реалізуються.

Річний план являє собою короткостроковий план, що описує поточну ситуацію, цілі компанії, стратегію на майбутній рік, програму дій, бюджет і форми контролю.

Довгостроковий план описує основні фактори і сили, що будуть впливати на організацію протягом наступних декількох років. Він містить довгострокові цілі, основні маркетингові стратегії, що будуть використані для їхнього досягнення, і визначає необхідні ресурси. Такий довгостроковий план повинний щорічно обновлятися з метою внесення коректив відповідно до змін, що відбулися.

Стратегічний план створюється для того, щоб допомогти компанії використовувати у своїх інтересах можливості в постійно змінному середовищі.

Фірма не може існувати і процвітати без покупців, тому їхнє залучення й утримання є головною задачею. Покупців залучають обіцянками, а утримують виконанням цих обіцянок. Служба маркетингу формулює ці обіцянки і забезпечує їхнє виконання. Однак, оскільки реальне задоволення покупця залежить від роботи інших відділів, всі функціональні підрозділи повинні працювати спільно, щоб домогтися задоволення покупця і заслужити його вищу оцінку. Служба маркетингу відіграє координуючу роль у роботі всіх підрозділів над рішенням задачі задоволення покупця.

До основних елементів витрат інтернет магазину відносяться:

Витрати на продаж продукції. Це, по-перше, витрати, пов'язані із маркетингом товарів і послуг, тобто, пов'язані з вивченням ринку. По-друге, витрати, пов'язані з рекламою. І у віртуального магазина вони займають значну долю витрат на продаж, оскільки реклами різного характеру і властивості в інтернеті достатня кількість, і з кожним днем, стає все більше і більше. Рекламну компанію треба організувати так, щоб споживач зрозумів і повірив, що товар, пропонований підприємцем в інтернет– магазині, набагато кращий за інші товари. Причому – не лише аналогічних товарів в інших інтернет – магазинах, але і в тих традиційних магазинах, де він звик здійснювати свої покупки. Всі ми в тій або іншій мірі – заручники звичок. Нашому менталітету взагалі властивий деякий консерватизм мислення. Тим більше, в таких побутових питаннях, як покупки. Товар нам треба побачити, поторкати, оглянути. Але, з іншого боку, є важливий чинник, який може схилити нас у бік покупки в інтернет– магазині. Даний вигляд продажів, через знаходження в «епіцентрі» нової інформації, а також – здібності оперативно коректувати ціни товарів, безумовно, може запропонувати гнучкі ціни для покупців. Гнучкість цін, моментальна реакція на зміну ринкової ситуації – безумовно, позитивна відмінність інтернет – магазину від магазина в традиційному розумінні торгівлі. Останні витрати на продаж, наприклад, зарплата продавців – консультантів, в принципі, не відрізняються від витрат звичайного магазина. Кваліфікована праця повинна оплачуватися відповідно.

Витрати на доставку продукції. Тут відмінності в парі «інтернет магазин – фірма реальна» також мінімальні. Майже у кожного інтернет – магазину є своя кур'єрська служба, що доставляє придбані товари безпосередньо до покупця.

 

2.5. Аналіз послуг, що надаються інтернет-магазином “iLife.if.ua".

Почнемо з того, що інтернет – магазин далеко не настільки «віртуальний», як здається спочатку. Він взагалі практично не відрізняється від традиційного магазина, тобто, магазина, що має фізичну суть в нашому сучасному розумінні (приміщення, територію, юридичну адресу і т. п.). І витрати, що здійснюються інтернет – магазином сповна реальні і традиційні.

Як і в будь-якій роздрібній торгівлі, головним активом інтернет-магазину є клієнтська база. Але і цьому бізнесу властиві свої особливості. Клієнти, які звертаються в інтернет-магазини не вперше - це люди зовсім не розпещені і зазвичай розуміючі, що замовлений ними товар не буде доставлений із швидкістю «піци додому». Всі покупці усвідомлюють, що продавець не тримає коробки з товаром у себе вдома, а кур'єр, у свою чергу, не готовий в цю саму секунду помчати на доставку. Більшість споживачів розуміють, що потрібний товар необхідно замовити в одного або навіть декількох постачальників, потім відправити туди кур'єра, а лише після цього товар поїде до свого майбутнього власника. Тому, як би не хотілося, але через півгодини замовлення ніхто не доставить. Але клієнт інтернету-магазина може бути упевнений в трьох речах:

1. Доставка без затримок, в заздалегідь обговорені терміни (в середньому це два-три дні).

2. Можливість постачання товару, викладеного на інтернеті-вітрині. Адже магазин на те і інтернет-магазин, щоб в каталозі представленого товару оперативно відображалося те, що виставлене на продаж. Адже гірше не буває, коли покупець витрачає свій особистий час на оформлення заявки, на чекання, а, врешті-решт, з'ясовується, що даного товару в даний момент немає в наявності. Вірогідність того, що клієнт стане звертатися в цей магазин ще раз, дуже мала.

3. Ціна буде трохи нижча, ніж в реальному магазині роздрібної торгівлі. Цінова різниця може і не дуже велика, але клієнти електронних магазинів вважають, що своїми зусиллями і витраченим часом вони розплачуються за вигіднішу для них з фінансової точки зору покупку. Ті, хто часто користується послугами інтернет-магазину, усвідомлюють, що доставка коштує деяких грошей і до таких обіцянок як «безкоштовна доставка» відносяться з недовірою (ясно, що ціна доставки вже входить в ціну за придбаний товар).

Тому на сьогоднішній день більшість інтернет-магазинів пишуть ціну доставки в окремому рядку. Це йде на користь обом сторонам: покупця це не бентежить, а продавцеві надається можливість декларувати в своїх каталогах нижчі ціни.

Організація доставки, так само як і питання, пов'язані з гарантійними зобов'язаннями, вимагають ретельного розрахунку на початковому етапі – складання такого документа, як бізнес-план інтернет-магазину. Не виключено, що створення власної кур'єрської служби буде недоцільним. Особливо доки кількість клієнтів не велика. У будь-якому місті існує величезна кількість кур'єрських служб, які беруть на себе забезпечення логістики і доставки «від дверей до дверей».

Ціни варіюють залежно від об'ємів і досягнутого на даний момент рівня. Навіть у сфері нетермінової бізнес-кореспонденції вони складають 2,5-3,5 долара за доставку.

Інтернет-магазини дуже популярні у наш час. І це зрозуміло, бо, здійснюючи покупки не у реальному, а у віртуальному магазині, покупці можуть зекономити не лише час, а й гроші. До того ж ні в одному офф-лайн магазині не буде настільки широкого асортименту товарів, який часто можна зустріти саме в он-лайн магазині, де кількість найменувань товарів може досягати декількох тисяч.

Для того, щоб подібний проект приносив прибуток своїм власникам, необхідна грамотна розробка інтернет-магазину, щоб він на виході вийшов зручним, привабливим та надійним.

Інтернет-магазини користуються великою популярністю серед покупців. Для цього існує багато причин: у інтернет-магазині немає черг, працюють вони цілодобово, для того, щоб відвідати інтернет-магазин не потрібно виходити із дому. До того ж ціни в онлайн-магазинах дещо нижчі, ніж у звичайних магазинах. Відбувається це, головним чином тому, що інтернет-магазинам не потрібно мати торговельного приміщення, плату за оренду якого обов'язково включають в ціну товару. Теж саме і з зарплатою персоналу: у інтернет-магазині немає прибиральниці, охоронця, отже, загальні витрати на інтернет-магазин будуть менші за витрати на утримання звичайного магазину. Тому ціни в таких магазинах дуже демократичні.

Таким чином,найосновніша послуга для покупця – це економія власних коштів,та найменша затрата часу. Також,оплата товару відбувається тільки після його повного огляду,якщо клієнт з певних причин хоче відмовитись від товару,то це не буде обузою для інтернет-магазину. І,мабуть,одна із найважливіших послуг – це широкий асортимент товару і його наявність на складі виробника.

Адже, при відсутності товару, клієнти,які терміново потребуватимуть його не чекатимуть, коли він знов стане наявним. І одразу звернуться до конкурентів,що є мінусом для магазину,адже,таким чином, відбувається безпосередня втрата клієнта.

 

Таблиця2Аналіз структури послуг інтернет-магазин" iLife.if.ua" за 2009 рік

Показник На початок року На кінець року Відхилення
  грн % До підсумку грн % До підсумку Абс. Приріст (+,- Темп росту,%
Ноутбуки,нетбуки,монітори, телевізори   41,2   41,5   103,3
Кухоннікомбайни ,блендери,фен,бутербродниця   7,6   8,5   117,7
Телефони,планшети,карти пам'яті   43,7   42,3    
Вебкамери,кабелі,аксесуари, клавіатури   6,3   7,7   149,9
Разом           105,3

 

 

Таблиця2Аналіз структури послуг інтернет-магазин" iLife.if.ua" за 2010 рік

Показник На початок року На кінець року Відхилення
  грн % До підсумку грн % До підсумку Абс. Приріст (+,- Темп росту,%
Ноутбуки,нетбуки,монітори, телевізори   42,4   41,5   103,3
Кухоннікомбайни ,блендери,фен,бутербродниця   7,6   8,5   117,7
Телефони,планшети,карти пам'яті   43,7   42,3    
Вебкамери,кабелі,аксесуари, клавіатури   6,3   7,7   149,9
Разом           105,3

 

 

Таблиця2Аналіз структури послуг інтернет-магазин" iLife.if.ua" за 2011 рік

Показник На початок року На кінець року Відхилення
  грн % До підсумку грн % До підсумку Абс. Приріст (+,- Темп росту,%
Ноутбуки,нетбуки,монітори, телевізори   42,4   41,5   103,3
Кухоннікомбайни ,блендери,фен,бутербродниця   7,6   8,5   117,7
Телефони,планшети,карти пам'яті   43,7   42,3    
Вебкамери,кабелі,аксесуари, клавіатури   6,3   7,7   149,9
Разом           105,3

 

 

Таблиця 3. Факторний аналіз динаміки обсягу валової продукції інтернет-магазин "" iLife.if.ua" за 2009 рік

Показник на початок року на кінець року Відхилення  
      +,- %  
1. Валова продукція (загальний обсяг послуг), грн.       105,3  
2. Середньооблікова чисельність працюючих, чол.     - -  
3. Відпрацьовано усіма працюючими:          
3.1 Людино-днів 12306,84 12699,96 +393,12 103,2  
3.2 Людино-годин 1577,8 1628,2 + 50,4 103,2  
4. Середнє число днів, відпрацьоване одним працюючим 225,4 232,6 +7,2 102,2  
5. Тривалість робочого дня в годинах 7,8 7,8 - -  
6. Вироблення одного працюючого в гривнях          
6.1 Середньорічна 32123,4 33818,3 +1694,9 105,3  
6.2 Середньоденна 142,6 145,4 +2,8    
6.3 Середньогодинна 18,3 18,6 +0,3      

 

 

Таблиця 3. Факторний аналіз динаміки обсягу валової продукції інтернет-магазин "" iLife.if.ua" за 2010 рік

Показник на початок року на кінець року Відхилення  
      +,- %  
1. Валова продукція (загальний обсяг послуг), грн.       105,3  
2. Середньооблікова чисельність працюючих, чол.     - -  
3. Відпрацьовано усіма працюючими:          
3.1 Людино-днів 12306,84 12699,96 +393,12 103,2  
3.2 Людино-годин 1577,8 1628,2 + 50,4 103,2  
4. Середнє число днів, відпрацьоване одним працюючим 225,4 232,6 +7,2 102,2  
5. Тривалість робочого дня в годинах 7,8 7,8 - -  
6. Вироблення одного працюючого в гривнях          
6.1 Середньорічна 32123,4 33818,3 +1694,9 105,3  
6.2 Середньоденна 142,6 145,4 +2,8    
6.3 Середньогодинна 18,3 18,6 +0,3      

 

 

Таблиця 3. Факторний аналіз динаміки обсягу валової продукції інтернет-магазин "" iLife.if.ua" за 2011 рік

Показник на початок року на кінець року Відхилення  
      +,- %  
1. Валова продукція (загальний обсяг послуг), грн.       105,3  
2. Середньооблікова чисельність працюючих, чол.     - -  
3. Відпрацьовано усіма працюючими:          
3.1 Людино-днів 12306,84 12699,96 +393,12 103,2  
3.2 Людино-годин 1577,8 1628,2 + 50,4 103,2  
4. Середнє число днів, відпрацьоване одним працюючим 225,4 232,6 +7,2 102,2  
5. Тривалість робочого дня в годинах 7,8 7,8 - -  
6. Вироблення одного працюючого в гривнях          
6.1 Середньорічна 32123,4 33818,3 +1694,9 105,3  
6.2 Середньоденна 142,6 145,4 +2,8    
6.3 Середньогодинна 18,3 18,6 +0,3      

 

 

Таблиця 5. Аналіз стану основних фондів інтернет-магазину "iLife.if.ua" за 2009 рік

 

Показник На початок року На кінець року Абс. приріст Темп росту,%  
Коефіцієнт придатності,% 84,3 84,5 0,8 99,1  
Коефіцієнт зносу,% 15,7 16,5 0,8 105.1  

 

 

Таблиця 5. Аналіз стану основних фондів інтернет-магазину "iLife.if.ua" за 2010 рік

 

Показник На початок року На кінець року Абс. приріст Темп росту,%  
Коефіцієнт придатності,% 84,5 84,5 0,8 99,1  
Коефіцієнт зносу,% 16,5 16,5 0,8 105.1  

 

Таблиця 5. Аналіз стану основних фондів інтернет-магазину "iLife.if.ua" за 2011 рік

 

Показник На початок року На кінець року Абс. приріст Темп росту,%  
Коефіцієнт придатності,% 84,3 84,5 0,8 99,1  
Коефіцієнт зносу,% 15,7 16,5 0,8 105.1  

 

Співвідношення цілей підприємства та маркетингових цілей

Цілі підприємства Цілі маркетингу

Підвищення прибутковості 1. Підвищення прибутковості у довгостроковій перспективі завдяки освоєнню нового товару

2. Підвищення короткострокової прибутковості у результаті збільшення обсягів продажу наявного товару

3. Одержання прибутку за рахунок нового сегменту

4. Підвищення прибутковості за рахунок підвищення якості наявного товару

Збільшення масштабів діяльності підприємства 1. Збільшення частки товарів на освоєних ринках

2. Вихід на нові ринки, сегменти ринку

Забезпечення збалансованості (ритмічності) діяльності Забезпечення безперервного зростання прибутковості підприємства на основі ефективного поєднання життєвих циклів товару, попиту, технології

Охорона навколишнього середовища 1. Стимулювання збуту на екологічно чисту продукцію

2. Стимулювання виробництва екологічно чистих продуктів

 

1.Ковалев А., Курдюмов И и др. Управление проектом по созданию интернет-сайта - М.: Альпина Паблишер, 2001. - 337 с.

 

2. Котлер Филип Маркетинг менеджмент / Пер. с англ. под ред. Л. А. Волковой, Ю. Н. Каптуревского. - СПб.: Питер, 2000. - 752 с. (Серия "Теория и практика менеджмента")

3. Тихонов Роман. Инновации в организации работы, http://www.avatargroup.ru/

4. Царев В.В., Кантарович А. А. Электронная коммерция. - СПб: Питер, 2002. - 320с.: ил. - (Серия "Учебники для вузов").

5. Еймор Деніел. Электронный бизнес: Эволюция и/или революция.: Пер. с англ. - М.: Издательский дом "Вильямс", 2001. - 752 с.

1. Успенский И. Энциклопедия интернет-бизнеса / И. Успенский. — СПб.: Питер. 2001. — 427 с.

 

2. Окландер М.А. Комплекс Інтернет-комунікацій в маркетингу / М.А. Окландер, І.Л. Литовченко // Маркетинг в Україні. — 2008. — № 10. — С. 29-35.

 

3. Єжова Л.Ф. Інформаційний маркетинг: Навчальний посібник. — К.: КНЕУ, 2002. — 560 с.

 

4. GEMIOUS, Исследование. Электронная коммерция в Украине 2009-2011 http://www.gemius.com.ua/ua/raporty/2011-05/03

 

5. Wikipedia


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.032 сек.)