АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Критерії діагностичних тестів навченості

Читайте также:
  1. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ, ПОРЯДОК ЗАХИСТУ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІННЮВАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  2. Відбір джерел. Критерії відбору.
  3. Відповіді до ТЕСТІВ ВИХІДНОГО РІВНЯ ЗНАНЬ
  4. Відповіді до тестів для Кроку - 1
  5. Відповіді до ТЕСТІВ КІНЦЕВОГО РІВНЯ ЗНАНЬ
  6. Глава 6. Країна походження товару та критерії достатньої переробки товару. Документи про походження товару
  7. Донаукове використання психодіагностичних процедур
  8. Етапи вироблення прогнозу і критерії його ефективності
  9. Загальні критерії оцінювання дипломної магістерської роботи
  10. Класифікація психодіагностичних методик
  11. Класифікація тестів
  12. КРИМІНАЛІСТИЧНІ КРИТЕРІЇ ВИЗНАЧЕННЯ ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ

 

При розробці тестів важливо, наскільки вони відповідають запроектованим цілям навчання, освіти, розвитку учнів.

Найважливішими критеріями діагностичних тестів є:

1. дієвість (валідність, показовість)

2. надійність (вірогідність, правильність)

3. диференційованість (розрізнюваність).

Дієвість тесту за своїм змістом близька до вимоги повноти всебічності перевірки, пропорційного представлення всіх елементів знань та умінь. Укладач тесту зобов'язаний ретельно вивчити всі розділи навчальної програми, навчальної книги, добре знати мету і конкретні завдання навчання. Лише тоді він зможе скласти тести, які будуть дієвими для певної категорії учнів. Чітка і ясна постановка питання в межах освоєних знань – невід'ємна умова дієвості тесту. Якщо тест виходить за межі освоєного змісту або ж не досягає цих меж, перевищує запроектований рівень навчання, то він не буде дієвим для тих учнів, яким він адресований. Дієвість тесту визначається статистичними методами.

Ступінь надійності характеризується стабільністю, стійкістю показників при повторних вимірюваннях за допомогою того ж тесту або його рівноцінного замінника. Кількісно цей показник характеризується вірогідністю досягнення запланованих результатів (правильністю значень).

Грамотно складені і апробовані тести навченості дозволяють досягти коефіцієнта надійності 0,9. Встановлено, що надійність підвищується при збільшенні кількості тестових завдань.

Встановлено також, що чим вище тематична, змістовна різноманітність тестових завдань, тим нижче надійність тесту.

Надійність тестів значно залежить від складності їх виконання. Складність визначається по співвідношенню правильних і неправильних відповідей на тестові питання. Включення до складу тестів таких завдань, на які всі учні відповідають правильно або ж навпаки, неправильно різко знижує надійність тесту в цілому. Найбільшу практичну цінність мають завдання, на які правильно відповідають 45 – 80% учнів.

Характеристика диференційованості пов'язана з використанням таких тестів, де потрібно вибирати правильну відповідь з декількох можливих альтернатив. Якщо, скажімо, всі учні безпомилково знаходять правильну відповідь на одне питання і також дружно не можуть відповісти на інше, то це сигнал для вдосконалення тесту в цілому. Його необхідно диференціювати, зробити «помітним».

Окрім розглянутих критеріїв використовується і показник ефективності тесту. Тест, що забезпечує за інших рівних умов більшу кількість відповідей за одиницю часу, вважається ефективнішим.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)