АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Призначення першої долікарської допомоги та загальні принципи її надання

Читайте также:
  1. Cхема электрическая принципиальная блока ТУ-16. Назначение, принцип действия.
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. V. Несколько принципиальных соображений
  4. Алгоритм 1.11. Пошук невідкладних дій (перша медична допомога) симптоматичної допомоги при гострих струєннях.
  5. Алгоритм призначення ДМПА
  6. Анафілактичний шок. Протокол надання медичної допомоги при анафілактичному шоці
  7. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  8. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  9. Будинки і споруди. Будинки адміністративного та побутового призначення
  10. Бытие как сознание и бытие как реальность. Принципиальное различие способов созерцания
  11. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  12. Великобританія в роки Першої світової війни.

Надання першої долікарської допомоги потерпілому

За даними ВООЗ, близько 30% осіб, які загинули внаслідок
нещасних випадків та НС, могли б бути врятовані, якби їм своєчасно і правильно надали першу долікарську допомогу, здійснили заходи щодо оживлення або своєчасно забезпечили доставку до медичного складу. Своєчасно надана та правильно проведена перша долікарська допомога не лише рятує життя потерпілому, а й забезпечує подальше успішне лікування, запобігає розвиткові важких усклад­нень, а після завершення лікування зменшує втрату працездатності та ступінь каліцтва.

Перша долікарська допомога — це комплекс простих термінових дій, спрямованих на збереження здоров'я і життя потерпілого.

При наданні першої долікарської допомоги треба керуватися та­кими принципами: правильність, доцільність, швидкість, продума­ність, рішучість, спокій, дотримуючись, як правило, наступної послідовності:

усунути вплив на організм факторів, що загрожують здоров'ю і життю потерпілого (звільнити від дії електричного струму, винести із зараженої атмосфери чи з приміщення, що горить, погасити палаючий одяг, дістати із води);

оцінити стан потерпілого, визначити характер і тяжкість травми, що становить найбільшу загрозу для життя потерпілого, і послідовність заходів щодо його спасіння;

виконати необхідні дії щодо спасіння потерпілого в порядку терміновості (забезпечити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, іммобілізувати місце перелому, накласти пов'язку тощо);

викликати швидку медичну допомогу чи лікаря або вжити захо­ди» для транспортування потерпілого в найближчу медичну установу;

підтримувати основні життєві функції потерпілого до прибут­тя медичного працівника, пам'ятаючи, що зробити висновок про смерть потерпілого має право лише лікар.

Виконуючи перелічені вище дії, необхідно бути уважним і обереж­ним, щоб не заподіяти шкоду собі і не завдати додаткової травми потерпілому. Особливо це стосується тих випадків, коли потерпіло­го необхідно звільнити з-під дії електричного струму, з-під завалу, винести з палаючого приміщення, при рятуванні утопленика. Якщо допомогу надають кілька осіб, деякі із зазначених вище дій можна виконувати паралельно.

Людина, яка надає першу допомогу, повинна знати основні ознаки порушення життєво важливих функцій організму людини, загальні принципи надання першої долікарської допомоги і її прийоми сто­совно характеру отриманих потерпілим пошкоджень.

Людина, яка надає першу допомогу, повинна вміти:

оцінити стан потерпілого і визначити, якої допомоги насам­перед той потребує;

забезпечити вільну прохідність верхніх дихальних шляхів;

виконати штучне дихання «із рота в рот» або «із рота в ніс» та зовнішній масаж серця і оцінити їх ефективність;

зупинити кровотечу накладанням джгута, стисної пов'язки або пальцевим притискуванням судин;

накласти пов'язку при пошкодженні (пораненні, опіку, від­мороженні, ушибі);

іммобілізувати пошкоджену частину тіла при переломі кісток, важкому забої, термічному ураженні;

надати допомогу при тепловому і сонячному ударах, утопленні, отруєнні, блюванні, втраті свідомості;

використати підручні засоби при перенесенні, навантаженні і транспортуванні потерпілого;

визначити необхідність вивезення потерпілого машиною швид­кої допомоги чи попутним транспортом;

користуватися аптечкою швидкої допомоги.

Аптечка швидкої допомоги з набором медикаментів і засобів, мінімальний перелік яких наведено в табл. 2, обов'язково повинна бути на всіх транспортних засобах, а також на підприємствах, в організаціях та установах чи їх підрозділах, особливо тих, де про­водяться небезпечні або шкідливі роботи. Такий набір медикамен­тів і засобів для надання долікарської допомоги бажано також мати вдома.

 

Таблиця 2. - Медикаменти і засоби для надання першої долікарської допомоги


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)