АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шкідливий вплив алкоголю на організм людини

Читайте также:
  1. Cтопа людини
  2. IV. Перші кроки римської поезії під впливом грецької
  3. АЛКОГОЛЮ ТА НАРКОТИКІВ
  4. Аменсалізм та інші взаємовпливи організмів.
  5. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  6. Атестація вчителів, її вплив на підвищення майстерності педагогів.
  7. АУДИТОРІЯ ЯК ОБ’ЄКТ ВПЛИВУ ЗМІ
  8. БІОМАГНЕТИЗМ ЯК ПРОЯВ БІОПОЛЯ ЛЮДИНИ
  9. Буття людини як проблема філософії.
  10. Бюджетне обмеження споживача та чинники, що на нього впливають.
  11. Взаємовплив культури права і науково-технічного прогресу
  12. Види радіаційного впливу на людину у порядку

КЛАСНА ГОДИНА

ДЛЯ УЧНІВ 10 КЛАСУ

КЛАСНИЙ КЕРІВНИК-

РЕПЕЦЬКА

ВАЛЕНТИНА ПАВЛІВНА

м.КРЕМЕНЧУК – 2010

Виховна година 04.12.09 10 клас

Шкідливий вплив алкоголю на організм людини


Мета. Виховувати в учнів негативне ставлення до ал­коголізму, як антисуспільного явища, що призводить до деградації особистості: заохочувати до здорового спо­собу життя; розвивати пізнавальний інтерес учнів.

Унаочнення.

Класний керівник. Алкоголь, нікотин, наркотики постійні і злі вороги людей. Значна частина людства знаходиться в рабстві цих речовин. Недарма їх назива­ють дурманом, зіллям, отрутою. Число залежних людей від них по статистичним даним не зменшується. Знайомство з цими речовинами відбувається в силу укорінених традицій, звичаїв, обрядів ще в дитинстві, або в ранній молодості.

Ви повинні знати, якої шкоди завдають людському організму та суспільству ці речовини. Сьогодні ми пого­воримо про вплив алкоголю на організм людини. Перед тим як почати нашу конференцію, хотілося б звернути вашу увагу на вислови народу щодо алкоголю:

«Перед хмелем падко, в хмелю солодко, після хме­лю гидко».

«Гуляти з молоду — помирати з голоду».

«Пити до дна — не бачити добра».

«Вино з розумом не ладить».

Після того як проведемо конференцію, мені хотілося б почути ваші відповіді на запитання:

1. Як ви думаєте, ці вислови правильні?

2. Якщо так, то поясніть як ви їх розумієте.

3. Якщо ні, то чому?

А зараз слово журналісту.

Журналіст-1. Алкоголь. Це добро чи зло? Відповісти на це запитання нам допоможуть наші однокласники в ролі лікарів: нарколога; не­вролога; кардіолога; гепатолога; гінеколога.

Ми побачимо також наших учнів істориків і хіміків, які ознайом­лять нас зі ставленням до алкоголю в давнину, з історією відкриття алкоголю.

А зараз слово історику.

Історик-1. Злодій, який краде розум, — так називають алкоголь з давніх часів. Людина не знала алкоголю довгі сотні тисяч років. Пияцтво — порівняно молода по­милка людства. Перейшовши до осідлого способу жит­тя люди почали займатися землеробством, гончарст­вом та прилучатися до алкоголю. Вони спостерігали, що досить залишити в закритій посудині ягоди виногра­ду або інші якісь плоди, як через кілька днів вони пере­творювалися на напій, що мав дивні властивості. Після його вживання в людей з'являлися хвалькуватість, агре­сивність та відкривалися інші риси їхнього характеру.

Проте наші далекі пращури пили не часто, а за пев­них обставин, пов'язаних із звичаями та обрядами.

У Давній Русі алкоголь вживали дуже мало. Лише на деякі свята варили медовуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5—10 градусів: Чарка пускалася по колу, з неї кожен чоловік мусив відпити кілька ковтків. За звичай в будні ніяких спиртних напоїв люди не вжи­вали, і пияцтво вважалося ганьбою та гріхом. Звичай пи­ти з однієї чарки символізував повну довіру один до од­ного. Звісно про відмову не могло бути і мови.

Протягом століть пияцтво насаджувалося в народі. Турбувалися лише про те, щоб якомога більше одержу­вати прибутків від продажу горілки. Практично ніяких заходів, спрямованих на захист здоров'я народу, його моральність не було вжито.

З убивчим сарказмом перелічує приводи до пияцтва англійський поет Роберт Бернс: для пияцтва є такі при­води: поминки, свято, зустріч, проводи, хрестинні весілля та розлучення, мороз, полювання, новий рік, одруження, новосілля, журба, веселість, успіх, нагоро­да, новий чин та просто пияцтво без причин.

Пияцтво пустило глибоке коріння в нашому побуті й породило цілу систему звичаїв. Ці звичаї вимагають обов'язково пити та пригощати інших. Ось як сказано про це у вірші Володимира Кошова:

Средь традиций самых разных

Есть нелегкая одна:

Если встреча, если праздник,

Значит лей и пей до дна!

— Пей одну и пей другую,

И седьмую, и восьмую,

Просят, давят, жмут друзья!

Ну, а если не могу я,

Ну, а если мне нельзя?

Ну, а если есть причина

Завтра в форме быть?

Значит, я уж не мужчина?

Хоть давись, но должен пить!

Людство з давніх-давен знало про шкідливі наслідки зловживання алкоголем і робило спроби по­ставити перешкоди на його шляху. У стародавньому Китаї був виданий наказ, що забороняв вживання спиртних напоїв..

У Стародавній Спарті навмисно споювали рабів і де­монстрували їх молодим людям. За допомогою цього намагалися показати згубну дію алкоголю на людину. В Індії жорстоко карали жінок, які вживали спиртні напої. Український народ здавна турбувався про душевний та фізичний стан молодого покоління. Найкращим зна­ком уваги було пригощання гостей хлібом-сіллю. Не можна було вживати спиртні напої під час роботи. Особливо це заборонялося молодятам.

Журналіст-2. Кожному із нас мабуть цікаво дізнатися, хто відкрив алкоголь, як його вперше добули і чи яв­ляється він поживною, корисною речовиною для людини. Хімік. Історія не зберегла нащадкам імені першої людини, яка відкрила алкоголь. За легендами, які дійшли до нас, він був уперше одержаний шляхом пе­регонки виноградного соку в XI ст. арабським лікарем Альбуказесом. За іншими джерелами, ми зобов'язані цьому відкриттю італійському монаху-алхіміку Вален­тиніусу.

Винахідники спирту були здивовані його надзвичай­ними властивостями і дали йому поетичну назву «алко­голь», що в перекладі з арабської означає «ніжний», «благородний».

Алхіміки називали його «аква-віше» — «вода життя», оскільки людина, яка випивала алкоголь ставала весе­лою, жвавою, у неї виникало відчуття здоров'я, сили, енергії. Але швидко прийшло розчарування. «Вода жит­тя» зіграла з людиною злий жарт: блаженство виявило­ся несправжнім. І тоді вчені та лікарі назвали алкоголь «аква мортіс» — «вода смерті». Через кілька століть хімічна наука відкрила багато алкоголів.

Алкогольні напої це ті, які містять етиловий спирт в концентрації від 1—40 градусів. У результаті вивчення впливу отруйних речовин (у тому числі й алкоголів) на організм було умовно встановлено токсичний еквіва­лент. Наприклад: для етилового алкоголю він дорівнює 7, 8 г на 1 кг маси людини. Токсичний еквівалент для спиртів різний. Після вживання кількох грам амілового спирту може настати смерть, а метиловий спирт навіть у дуже малих дозах нерідко спричиняє сліпоту.

Спирт-сирець містить багато шкідливих домішок, пе­реважно у вигляді сивушних олій, які отруйніші, ніж сам етиловий спирт. Ось чому такий небезпечний для лю­дини «самогон», який містить найбільшу кількість си­вушних олій. Усього 20—30 г сивушної олії достатньо для того, щоб спричинити важке отруєння.

За фармакологічними властивостями етиловий спирт належить до наркотиків, проте відрізняється від них більш широкою границею токсичної та наркотичної кон­центрації.

Отже, алкоголь за жодних обставин не являється по­живною речовиною, корисною для людини, — він завжди ворог її організму.

Журналіст-3. Ми вияснили, що алкоголь не є речови­ною життя, вживати його не обов'язково, можна жити без нього. У мене виникло запитання, і чому ми до ньо­го так ставимося з недовірою? Що відбувається в на­шому організмі коли ми випиваємо декілька грамів ал­коголю? Я думаю, що допоможе у цьому нам розібра­тися лікар-нарколог.

Лікар-нарколог-1. Алкоголь грабує людину краще ніж злодій. Злодій бере речі, рідше життя пограбованого. Алкоголь обов'язково забирає здоров'я, душу, розум. Злодій краде тихенько, а алкоголю людина сама відкри­ває двері своєї хати. Злодіїв судять, карають, а алко­голь завжди безнаказний. Якби він не впливав на людські органи, найбільше він вражає мозок.

«П'яні подібні до тварин у яких видалено головний мозок» — так писав І.П. Павлов.

Коли людина вживає алкоголь, наступає оп'яніння, яке може диференціювати на декілька ступенів. Ступінь залежить від кількості випитого алкоголю. Перш ніж ха­рактеризувати ці ступені, мені хотілося б зачитати характеристику оп'яніння арабським письменником II століття. Абуль-Фараді писав: Вино повідомляє кожному, хто його п'є чотири якості: з початку людина стає подібною до павина, її рухи плавні і величні, потім вона набуває характеру мавпи — починає з усіма жартувати, загравати, а потім нагадує лева й стає самовпевненою, гордою і в кінці перетворюється на свиню і подібно їй валяється в грязюці».

Практика підтверджує, що ступінь алкогольного сп'яніння коливається в широких межах — від легкого до важкого отруєння небезпечного для життя. Навіть при прийнятті невеликої кількості алкоголю спостеріга­ються зміни в сприятливих, чутливих, рухових і психічних функціях. Зміна цих функцій залежить від кон­центрації алкоголю в крові, індивідуального сприйняття до нього і від стану здоров'я. Існує три ступені сп'яніння.

1. Легка ступінь — сп'яніння з'являється після прий­му дорослою людиною 10—40 грамів чистого алкоголю, що відповідає:

0,5— 1,5 л 2°—3° пива

140—300 мл 10°—18° вина

40—100 мл 40° горілки або коньяку.

При вживанні такої дози концентрація алкоголю в крові підвищується до 0,1—0,5 г на 1 л крові. Ця стадія сп'яніння протікає в стадії збудження — ейфорії, яка продовжується від 2-х до 8-ми годин.

Сп'яніння змінює поведінку, знімає скованість, напру­женість, сором'язливість. Така людина хоче поділитися своїми думками, бажаннями, показати себе з кращої сторони, надто говірлива, увага розсіюється, пору­шується координація, виникає більше помилок при ви­конанні звичайних операцій.

2. Середня ступінь — виникає при вживанні 40—100 г чистого алкоголю, тобто це відповідає 100—200 мл ви­питої горілки або коньяку, 0,5—1 л 12°—18° вина. З'яв­ляється помітне збудження, яке проявляється в швидкій голосній мові, здатності до грубих жартів, безтактності, придирливості, безцеремонності і назойливості. Різко порушується координація рухів, ходьба не впевнена і ру­хи не координовані. Збудження проходить через 2—4 го­дини, після чого наступає протрезвіння або стадія галь­мування, яка супроводжується в'ялістю і сонливістю.

Журналіст-4. Ось що про цю стадію писала жінка ве­ликого вченого І.П. Павлова, який вирішив перевірити на собі дію алкоголю: «Купив бутилку рому сів у себе в кабінеті перед дзеркалом. З однієї сторони поклав зо­шит і олівець, з іншої поставив бутилку рому і стакан. Його дуже цікавило, які відчуття тягнуть людину до ви­пивки. Почав пити, слідкуючи за виразом свого облич­чя в дзеркалі і в той же час прислуховуючись до відчуттів, щоб нічого не пропустити і все записати в зо­шит. Вдалося записати лиш те, що очі посоловіли. Більше він нічого не пам'ятав, ніяких записів в зошит не зробив і опинився на підлозі. Він мав такий пригніче­ний, важкий стан, якого в житті до цього не відчував і який ніколи не повторював» — так досліджував І.П. Пав­лов вплив алкоголю на організм людини.

3. Лікар-нарколог-2. Тяжка ступінь. Виникає при вжи­ванні 100—300 г алкоголю, що відповідає 0,25—0,75 л горілки, 1—1,5 л 14—18° вина. Ця форма характери­зується сильним збудженням, агресивністю до оточую­чих, дії такої людини беззмістовні. Після збудження на­ступає гальмування — в'ялість, сонливість, слабкість. Цей стан змінюється сном, який глибокий і близький до нар­котичного, людина реагує на сильні подразники, може заснути на вулиці, а в холодну пору року — замерзнути.

Ці стадії оп'яніння не є абсолютно однакові. Це залежить від людини. Смертельне отруєння може виникнути навіть при прийомі невеликої кількості алкоголю. Був такий випадок: одинадцятирічний Сергій повертався із школи додому. На вулиці зустрів знайомих хлопців, які запропонували йому погрітися в під'їзді. Вперше хлоп­чик попробував горілку. Доза випитої горілки становила 200 г і стала для нього майже смертельною, його відвезли до лікарні з повною відсутністю реакції на ото­чуючих із гострим порушенням дихання. Для повернен­ня Сергія до життя були використані методи інтенсивної терапії. Ось такий стан викликає алкоголь у людини.

Журналіст-5. Я хочу зачитати вам випадок який став­ся у нас на Закарпатті у Виноградівському районі:

«...Габріела повернулася додому напідпитку. Разом із сусідкою, яка завітала до неї, випили ще «чекушку». Цього виявилося замало, сусідка запросила її до себе, аби випити ще. Коли Габріела повернулася додому, Павлинка, яка прокинулася, почала просити у матері поїсти. Та коли у відповідь почула, що їсти немає, розплакалася. Розлючена Габріела вхопила сокиру і по­чала бити лежачу дитину обухом. Після кількох ударів із рота дитини пішла кров. Тоді, кинувши сокиру, Габріела продовжувала бити її руками. На цей момент у кімнату зайшла сестра Габріели, яка відштовхнула її від дівчин­ки. Павлинку у тяжкому стані «Швидка» доставила до лікарні». Цей випадок є доказом того, що люди які ма­ють тяжку ступінь сп'яніння є агресивними, жорстокими навіть по відношенню до своїх дітей. Лікар-нарколог нам охарактеризував ступені сп'яніння з наукової точки зору. Але люди ці ступені сп'яніння помітили дуже дав­но і відтворювали це в своїх піснях. Ось одна із них.

Ой горілко біла-біла

Ой горілко біла-біла / 3 рази

Я би тебе ложкою їла.

Я за тебе три рублі / З рази

А ти мене до землі.

Я за тебе п 'ятака / З рази

А ти мені строцака.

Я за тебе срібло-злото / 3 рази

А ти мене у болото.

Я в болоті буль-буль-буль / 3 рази, *

Лежу собі як куркуль.

Ідуть люди, питаються, / 3 рази

Що за пані купається.

А я пані зі Львова / 3 рази

Лежу собі гонорово.

Журналіст-6. Із розповіді лікаря-нарколога я прийшла до висновку, що алкоголь згубно діє на всі складові ча­стини організму. В мене виникло запитання: в чому проявляється дія алкоголю на нервову систему.

Лікар-нарколог-3. Від вживання спиртних напоїв найпер­ше пошкоджується центральна нервова система. Алкоголь потрапивши в нервову клітину розчиняє в ній ліпіди, зни­жує кількість кисню і порушує нормальне функціонування клітин. Тривала дія алкоголю спричиняє закупорку наймен­ших капілярних судин мозку, внаслідок чого настає смерть деякої частини клітин, якщо зловживання алкоголем про­довжується, то кількість мертвих клітин збільшується в ба­гато разів. Одночасно порушуються найтонші біохімічні ре­акції й обмін речовин в нервових клітинах. Це призводить до зниження функцій мозку, послаблення розумових здібностей, а потім до деградації особистості.

Тривале вживання алкогольних напоїв викликає в лю­дини різні психози: білу гарячку, депресії, галюцинації та інші розлади психіки.

Біла гарячка (названа так через різке поблідніння об­личчя) виникає як правило в нічний час. У хворого по­рушується свідомість, він втрачає орієнтацію в оточую­чому середовищі та в часі, але зберігає її стосовно власної особистості.

Описаний слідуючий випадок білої гарячки у 16-річної дівчини. Батько зловживав алкоголем. Розвиток дівчинки протікав нормально, в школу пішла своєчасно, завжди добре навчалася. Виростала м'якою, привітливою, ак­тивно виконувала різні доручення. В старших класах по­чала курити, періодично вживала спиртні напої. З цього часу поведінка її сильно змінилася, вона стала грубою по відношенню до матері і вчителів. Кинула школу, продов­жувала випивати в компаніях. Незабаром стала жалітися на погане самопочуття і безсоння. Вночі не спала, стра­хи змінювалися незвичними видіннями. Бачила змінені обличчя знайомих, якісь силуети. По підлозі бігали сіро-розові миші, на деревах у дворі гойдалися мавпи. Періодами не розуміла де знаходиться. Перелякавшись, нанесла собі декілька порізів на руках. Повернути до життя допомогло довге лікування в психіатричній лікарні.

Алкогольний галюциноз характеризується слуховими галюцинаціями. Хворий чує голоси, які наказують йому, погрожують, примушують виконувати різні дії. Характер­ною патологією нервової системи при алкоголізмі є анатоксичний синдром (руки трусяться). В основі анатоксії лежить ураження мозжечкової або мозжечково-вестибу­лярної системи. Що ж стається з мозком? Мій колега показав мозок одного пацієнта, який загинув від алко­голізму. Це була весела людина. І ось що ми побачили: мозок був майже зовсім без звивин, гладенький. Пусто­ти заповнені рідиною. Алкоголь вів до втрати розуму.

1-й учень. Запитання до лікаря-гепатолога. Як реа­гує печінка на систематичне вживання алкоголю?

Лікар-гепатолог-1. При вживанні алкоголю перші зміни відбуваються в печінці, яка є ніби орган мішень. Спочатку зміни можуть бути і зворотні, але при подальшому вживанні — виникають безповоротні зміни. Хімічна лабораторія організму не встигає його очищати від отрути, токсинів. Алкоголь вільно поступає у всі ча­стини тіла. Діагноз алкогольного руйнування печінки важко встановити, так як більшість намагається прихо­вати зловживання алкоголем. Ураження печінки часто поєднується з цукровим діабетом, гіпертонією, анемією, виразкою, туберкульозом, пневмонією та іншими захворюваннями. Алкогольне ушкодження печінки проходить три стадії:

1.Ожиріння печінки.

2.Алкогольний гепатит.

3.Цироз.

Цироз супроводжується відмиранням активних печінкових клітин і на їх місці утворюється рубцева тка­нина. Печінка зморщується, зменшується в розмірах і наступає гостре отруєння організму. Смертність від ци­розу печінки серед людей, які п'ють в дев'ять раз частіша, ніж серед тих, які не п'ють.

Алкоголь подразнює слизову оболонку стравоходу і шлунка, що призводить до хронічного його запалення — гастриту, виразки шлунку, іноді до раку стравоходу і шлунка, хоча не всі п'яниці встигають до нього дожити.

Люди, які систематично вживають алкоголь погано відчувають смак їжі. Їм вона здається одноманітною. Тому для підсилення смакових відчуттів вони зверта­ються до гострих приправ, таких як: гірчиця, червоний перець, а це в свою чергу підсилює подразнення сли­зової оболонки травного каналу.

2-й учень. Чи відбуваються зміни в серці, судинах? Якщо так, то які?

Лікар-кардіолог-1. Негативно впливають спиртні на­пої на серце, кровоносні судини, кров. Руйнуються ери­троцити, знижується вміст гемоглобіну, знижуються імунно-біологічні властивості крові. Стакан пива або рюмка горілки викликає збільшення серцебиття до 100 і більше ударів в хвилину. Паузи між скороченнями сер­цевого м'яза, які необхідні для відпочинку зменшують­ся. Це призводить до зміни м'язових волокон, між яки­ми з'являються прошарки жиру. Серце розширюється, стає рихлим, в медицині воно називається «пивне» або «бичаче» серце. Таке серце погано працюєі не забез­печує нормальний кровообіг.

Ураження серця відбувається не тільки у людей, які постійно приймають алкоголь, але і у тих людей, які приймають спиртні напої періодично.

Алкоголь також впливає на судини, порушуючи їх внутрішню оболонку. Внаслідок цього на їх стінках відкладаються жироподібні речовині і солі кальцію, тобто розвивається атеросклероз. Під дією спиртних напоїв кровоносні судини мозку втрачають властиву їм пластичність, тонус і нерідко різке коливання артеріаль­ного тиску зумовлює виникнення інсульту.

3-й учень. Чи має вплив алкоголю на ембріональний розвиток дитини?

Лікар-гінеколог-1. Про те, що алкоголь негативно впливає на потомство відомо з давніх часів. Ще Плутарх писав: «П'яниці народжуються від п’яниць». Не випадко­во закони давнього Риму забороняли молодим людям до ЗО років вживати алкогольні напої. Також був вида­ний закон, який забороняв молодятам в день весілля пити вино. Аналогічні заборони були і в давній Русі.

Здоров'я майбутньої дитини визначається:

1. Спадковою інформацією отриманою від батьків.

2. Умовами ембріонального розвитку зародка.

Сучасні біологічні дослідження показали, що алкоголь добре розчиняється в жирах. А так як оболонка стате­вих клітин і багаточисленних внутріклітинних утворень приблизно наполовину складається із жиру, то алкоголь легко проникає в середину клітини, викли-каючи зміни клітинних структур. Якщо подивитися на статеву клітину під мікроскопом, то можна побачити, як алкоголь розрихлює її оболонку і отрута направляється до ядра, в якому знаходяться хромосоми. Це може призвести до синдрома Дауна — який обумов-лений наявністю лишньої хромосоми, що проявляється на розумових здібно­стях дитини.

Зливання повноцінних статевих клітин ще не є га­рантією народження здорової дитини. Дуже важливо, щоб весь ембріональний розвиток сприяв би форму­ванню здорового організму і відповідальність за здо­ров'я дитини в цьому періоді несе мати.

Професор В.А. Таболін писав: «Вагітна жінка з вечо­ра випила, а на ранок протрезвіла, а зародок її ще ба­гато днів п'яний, тому що несформовані його фермен­ти не взмозі нейтралізувати алкоголь, який влила в ньо­го мати. І маленька істота година за годиною, день за днем травиться цією спиртовою молекулою, яка не зустрічає перепон, блукаючи в його крові».

Медичними дослідженнями встановлено, що більшість відхилень формується в перші три місяці внутріутробного розвитку дитини, коли проходить утво­рення його органів.

Як алкоголь впливає на протікання вагітності і родів, стан зародка і новонародженого відображає таблиця.

(в % по Л.В. Тимошенко)

4-й учень. Чи в усіх країнах вживають алкоголь?

Історик-2. Вживання алкоголю характерно не для всіх країн. Є така країна Алтир. Там зовсім інакший спосіб життя. Хто вперше попадає в цю країну, дивується, що всі торжества там без випивок. Дорослі весь вечір п'ють лимонад, соки, каву, при цьому свято проходить не менш весело, емоційніше, цікавіше ніж з алкогольни­ми напоями. В них не має наркологічних лікарень, жінок, які вживають алкоголь, дуже рідко сімейні конфлікти, так як і розводи, слабкі діти. До п'яного алтирця відносяться, як до того, що втратив розум.

5-й учень. Вживання алкоголю характерне для дітей чи ні? Якщо так, то чому?

Лікар-нарколог-4. Так, діти вживають алкоголь. При­чини різні, але найчастіше винні дорослі. Можна виділи­ти три групи дітей, які хворіють алкоголізмом:

—перша група — це діти з відсталим розумовим роз­витком, які легко піддаються впливу;

—друга група — діти, які виховуються в умові п'янст­ва, конфліктів;

—третя група — діти, без якихось відхилень, але не правильно виховані: їм дозволено все, або нічого.

Підлітки п'ють, щоб бути подібними до старших, щоб звільнитися від нудьги. Дослідження показують — 32% алкоголіків звикли до алкоголю у віці до 10 років. 64% — 11—15 років, тобто 96% — в дитячому і юнацькому віці.

Журналіст-7. Алкоголізм в Україні помолодшав. Тепер за допомогою до наркологічних диспансерів звертають­ся юнаки і дівчата, яким має бути 18 років, або уже є 18.

30—40% усіх злочинів скоюються у стані алкогольно­го сп'яніння.

У доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я зазначається, що понад 750 тисяч чоловік щорічно по­мирають від вживання алкоголю, а кожен рік в Україні від алкогольної інтоксикації гине від 7,5 до 9 тисяч чо­ловік. Всі ці цифри є наслідки роботи алкоголю.

В одній книжці я прочитала такі слова:

«Дім — це одне з великих слів...

Дім — це тепло, близька любима тобою людина, яка зустрічає тебе біля дверей, протягує тобі руки. В домі те­бе чекають. Тут твоя любов, сюди приходять твої друзі.

Дімвелике слово. В нього є душа. Щаслива люди­на, в якої є свій добрий дім. А якщо душа пішла? Дім помирає. Він також смертний. І до болю гірко бачити такі доми. Тут близька колись людина стає чужою, замість привітних рук назустріч простягуються кулаки, замість добрих слівпогрози. Таким стає всякий дім, в який разом з людьми поселяється алкоголь. З ним приходить зло, біда, нещастя».

Давайте зробимо так, щоб цього не було. Тільки тве­резі люди, твереза нація може бути сильною, мудрою, мати свій дім.

Класний керівник. Хотілося б, щоб ви в житті не зна­ли, що таке зло, біда, нещастя, щоб алкоголь ніколи не поселявся б у вашому домі, а лише радість, щастя, лю­бов. А для цього потрібно дотримуватися' таких правил:

1) не пити самому;

2) вимагати від чоловіка вести тверезий спосіб життя;

3) виховувати негативне ставлення до алкоголю у своїх дітей.

Завжди пам'ятай слова І.П. Павлова. «Не пийте вино, не травіть своє серце тютюном і ви будете жити так довго як жив Тацит».

 

Таблиця

 

№ п/п ПАТОЛОГІЯ Жінки, які не вживають алкоголь Жінки, які вжи-вають алкоголь до і про­тягом вагітності Жінки, які вжи-вали алкоголь в період заплід-нення
  Токсикоз першої і другої половини вагітності 4,47 26,32 25,0
  Передчасні, пологи 2,04 22,33 9,89
  Пізні пологи 1,60 26,51 2,27
  Травматизм матері 14,0 35,16 24,24
  Захворюваність новонароджених 3,21 9,95 9,32,
  Частота аномалій розвитку 0,2 8,42 6,80
  Мертвонароджуваність 0,40 9,05 10,60
  Рання смертність новонароджених 0,80 3,47 2,27

 


 

№ п/п ПАТОЛОГІЯ Жінки, які не вживають алкоголь Жінки, які вживають алкоголь до і про­тягом вагітності Жінки, які вжи-вали алкоголь в період заплід-нення
  Токсикоз першої і другої половини вагітності 4,47 26,32 25,0
  Передчасні пологи 2,04 22,33 9,89
  Пізні пологи 1,60 26,51 2,27
  Травматизм матері 14,0 35,16 24,24
  Захворюваність новонароджених 3,21 9,95 9,32
  Частота аномалій розвитку 0,2 8,42 6,80
  Мертвонароджу-ваність 0,40 9,05 10,60
  Рання смертність но-вонароджених 0,80 3,47 2,27

«Перед хмелем падко, в хмелю солодко, після хме­лю гидко».

«Гуляти з молоду — помирати з голоду».

«Пити до дна — не бачити добра».

«Вино з розумом не ладить».


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.016 сек.)