АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структурні рівні білку

Читайте также:
  1. Адаптація до змін на організаційному рівні
  2. Амінокислотний склад і кількість сумарного білку у продуктах із бобів сої
  3. Анатомо-структурні зміни рослин в умовах засолення
  4. В запропоновану тексті зібраний увесь матеріал, засвоєння якого на рівні відтворення дорівнює оцінці «задовільно».
  5. В природі існують декілька рівнів організації живої матерії.
  6. Визначте економічні чинники, функціональні та структурні ознаки гнучкості підприємства (5 балів).
  7. Виробництво, заготівля, реалізація сільськогосподарської продукції, що містить хімічні препарати понад гранично допустимі рівні регулюється ст. 42-1 КУАП України
  8. Вкажіть відповіді, в яких названі структурні елементи суспільних відносин?
  9. Вплив ЕМВ портативних комп’ютерів. Рівні випромінювання.
  10. Вправа 1. Накресліть структурні схеми речень та поставте розділові знаки.
  11. Встановлення рівнів суттєвості для цілей аудиту.
  12. Глобальна нерівність:причини та наслідки

Окрім послідовності амінокислот (первинної структури), украй важлива тривимірна структура білка, яка формується в процесі фолдінгу – згортання. Показано, що не дивлячись на величезні розміри молекул, природні білки мають лише одну конформацію, а білки що втратили структуру втрачають свої властивості. Виділяють чотири рівні структури білка:

Первинна структура — послідовність амінокислотних залишків в поліпептидному ланцюзі.

Вторинна структура — локальне впорядковування фрагмента поліпептидного ланцюга, стабілізоване водневими зв’язками і гідрофобними взаємодіями. Найбільш звичайні елементів вторинної структури - а-спіраль і антипаралельний b-складчатий шар.

Третинна структура — просторова будова поліпептидного ланцюга - взаємне розташування елементів вторинної структури, стабілізоване взаємодією між бічними ланцюгами амінокислотних залишків. В стабілізації третинної структури беруть участь: ковалентні зв’язки (між двома цистеїнами – дисульфідні містки). Третинна структура білкової молекули підтримується слабкими взаємодіями, які поділяються на полярні і неполярні. До полярних взаємодій відносяться іонні і водневі зв'язки. Іонні взаємодії утворюються при контакті позитивно і негативно заряджених груп Акислот. Водневі зв'язки виникають між функціональними групами бічних радикалів АК залишків.

Неполярні (гідрофобні) або Ван-дер-Ваальсові взаємодії між вуглеводневими радикалами амінокислотних залишків сприяють формуванню гідрофобного ядра (жирної краплі) усередині білкової глобули, оскільки вуглеводневі радикали прагнуть уникнути зіткнення з водою. Чим більше у складі білка неполярних амінокислот, тим більшу роль у формуванні його третинної структури грають Ван-дер-Ваальсові зв'язки. Виділяють два загальні типи третинної структури: У фібрилярних білках (наприклад, колаген, еластин) третинна структура представлена або потрійний а-спіраллю (наприклад, в колагені), або в- складчастими структурами. Вони мають витягнуту форму, характеризуються високим відношенням довжини молекули до діаметра (декілька десятків одиниць). Молекули ниткоподібні і звичайно зібрані в пучки, які утворюють волокнисті структури. Фібрилярні білки є головними компонентами зовнішнього шару шкіри, утворюючи захисні покриви тіла людини. Вони також беруть участь в утворенні сполучної тканини, включаючи хрящі і сухожилля. В глобулярних білках, молекули яких мають форму кулі або еліпса (латинська назва: GLOBULA – куля), зустрічається поєднання всіх трьох типів структур: завжди є нерегулярні ділянки, є в-складчатые структури і а-спіралі. Переважна кількість природних білків відноситься до глобулярних. Для них характерний невелике відношення довжини до діаметра молекули. Маючи складнішу конформацію, ці білки виконують і більш різноманітні функції.

Четвертинна структура — субодинична структура белка. Взаємне розташування кількох поліпептидних ланцюгів у складі єдиного білкового комплексу., джо якого може входити небілковий компонент (гем гемоглобіну).

Основні функціії білків:

Будівельна. Основу кісткової і сполучної тканин, шерсті, рогових утворень складають структурні білки. Вони ж формують основу клітинних органел (мітохондрій, мембран і ін.).

Скоротлива. Розходження хромосом при поділі клітини, рух джгутиків, робота м'язів тварин і людини здійснюються по єдиному механізму при посередництві білків скоротливої системи (актина і міозину).

Регуляторна. Важливу групу складають регуляторні білки, контролюючі біосинтез білка і нуклеїнових кислот. До регуляторних білків відносяться також пептидно-білкові гормони, які секретуються ендокринними залозами.

Рецепторна. Інформація про стан зовнішнього середовища, різні регуляторні сигнали (у тому числі гормональні) сприймаються клітиною з допомогою спец. рецепторних білків, розташованих на зовнішній поверхні плазматичної мембрани. Ці білки грають важливу роль в передачі нервового збудження і в орієнтованому русі клітинии (хемотаксисі).

Транспортна. В активному транспорті іонів, ліпідів, цукрів і амінокислот через біологічні мембрани беруть участь транспортні білки, або білки-переносники. До останніх відносяться також гемоглобін і міоглобін, здійснюючі перенесення кисню.

Захисна. Захисні системи вищих організмів формуються захисними білками, до яких відносяться імуноглобуліни (відповідальні за імунітет), білки комплементу (відповідальні за лізис чужорідних кліток і активацію імунологічної функції), білки системи згортання крові (наприклад, тромбін, фібрин) і противірусний білок інтерферон.

Спеціальна. Перетворення і утилізація енергії, що поступає в організм з живленням, а також енергії сонячного випромінювання відбуваються за участю білків біоенергетичної системи (наприклад, родопсин, цитохроми).

Поживна. Велике значення мають харчові і запасні білки (наприклад, казеїн, проламіни), що грають важливу роль в розвитку і функціонуванні організмів.

Токсична: багато токсинів бактерій (дифтерійний токсин), рослин (ри- цин)

і тварин (отрута змій) є речовинами білкової природи.

 

Ферментативна. Обмін речовин (травлення, дихання і ін.), м'язове скорочення, нервова провідність і життя клітини в цілому нерозривно пов'язані з активністю ферментів - високоспецифічних каталізаторів біохімічних реакцій, що є білками.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)