АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи функціонування групи АСПН

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. I. ПРИНЦИПИАЛЬНЫЕ СООБРАЖЕНИЯ
  3. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  4. А) основные требования и принципиальная схема лечебно-эвакуационного обеспечения
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  7. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  8. Антикорупційні принципи
  9. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  10. Батьківські консультативно-корекційні групи.
  11. Біосфера – це сукупність гідро, атмо- та літосфери Землі, у якій є життя та знаходяться продукти функціонування живих організмів .
  12. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ АКТИВНОГО СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО НАВЧАННЯ

Групова психокорекція істотно відрізняється від занять з академічної психології не лише методичною своєрідністю, а й специфікою організації. Спільною ознакою для всіх видів групової корекції є їх підготовча частина. Під час АСПН, як і будь-якого іншого виду групової психокорекції, члени групи розміщуються по колу. Кімната має бути затишною, ізольованою від сторонніх звуків.

Організація роботи за методом АСПН відповідає прогресивним вимогам: керівництво цим процесом має демократичний (недирективний) характер, атмосфера взаємин у групі пройнята довірою, взаємопід-тримкою, взаємоприйняттям, щирістю й відкритістю. Спонтанна творчість учасників навчання заохочується можливостями співпраці, об'єктом уваги присутніх є не лише результати певного процесу, а і його динаміка. Ефективність навчання досягається не простим засвоєнням готових знань, а передбачає оволодіння процесом пізнання нового, раніше не усвідомлюваного, значущого для особистості матеріалу, що сприяє розвитку соціально-перцептивних умінь і навичок.

Принципи функціонування групи АСПН

Заняття в групі АСПН, зважаючи на їх тривалість, мають проходити в належно обладнаній аудиторії, що сприяє налагодженню зворотного зв'язку між учасниками навчання.

Добираючи членів групи, слід дотримуватися принципів добровільності, наявності бажання самовдосконалити вміння й набути навички спілкування, відсутності занадто стереотипних форм поведінки.

Перед початком занять доречно прочитати лекцію про основні теоретичні засади методу АСПН й особливості функціонування психокорекційної групи, а також про результати, яких можна досягти після завершення навчання. Добір має бути двостороннім. Первинним критерієм залучення до групи психокорекції слід вважати готовність до навчання. Якщо бажаючих більше за можливості групи, варто провести другий етап відбору — визначення стійкості мотивації до такого навчання. Наприклад, запропонувати кандидатам у групу відповісти на запитання: «Чого я очікую від навчання в групі АСПН?» або «Які проблеми хочу розв'язати?», виконати малюнок на тему «Я — реальне», «Я — ідеальне».

Доцільно (хоча й не обов'язково), щоб психокорекційна група була різностатевою й закритою для нових членів. Заняття можна проводити або впродовж навчального року раз на тиждень (по 3,5-4 год), або впродовж 10-12 днів, працюючи по 8-12 годин на добу. Оптимальна кількість учасників — 12 осіб.

Під час вступної бесіди керівник має повідомити учасників навчання про основні принципи роботи і форми поведінки. Прийняття членами групи принципів її роботи невід'ємна умова створення належного психологічного мікроклімату, важливого для самопізнання й пізнання іншої людини. Засвоєння цих принципів та особливостей навчання здійснюється на перших двох-трьох заняттях, на яких керівник наголошує на необхідності звертання один до одного на «ти» й на ім'я, щоб забезпечити спілкування на рівні «людина —людина», відвертості, дотриманні правила «тут і тепер», добровільності, сприйняття себе й інших такими, якими вони є.

Керівник повинен застерегти від поспішних, необгрунтованих висновків, оцінних суджень з використанням моральних і соціальних критеріїв. Поведінка в групі має бути невимушеною.

Керівник бере участь у всіх процедурах АСПН.

Незважаючи на вказані принципи функціонування групи АСПН, учасники навчання мають право поводитися вільно, не остерігаючись покарання за їх порушення. Керівник спрямовує членів групи на засвоєння певних форм поведінки.

Що повинен зробити керівник на першому занятті.

Керівник проводить інструктаж. Пропонує називати один одного на ім'я й на «ти», звертаючи увагу на небажаність моральних і соціальних оцінок. Далі він говорить: «Ви, мабуть, самі відчуваєте, що деякі труднощі в спілкуванні насамперед позначаються на емоційній сфері. Тому в психокорекційній групі замість того, щоб оцінювати вчинки, бажано все перекладати на мову почуттів. Ствердження, що хтось із присутніх егоїст, не є груповою формою взаємодії. Краще сказати про почуття, які у вас викликає поведінка цієї особи, наприклад: «Мене дратує (або радує), що ти...» (й назвати вчинок).

У процесі занять важливо навчитися дивитись один на одного й на самих себе ніби збоку, набути об'єктивного погляду на ті психо­логічні якості, які насправді є в нас, а які — в іншого, без поділу їх на «погані» й «хороші». Пізнання глибиннопсихологічної сутності людини — першочергове завдання групи АСПН».

Спочатку слід з'ясувати, яким арсеналом психологічних засобів володіє кожний учасник навчання, а також як його сприймають інші люди. Завдяки зворотному зв'язку (на емоційно-чуттєвому рівні) кожний член групи отримує змогу оцінити свої якості й потенційні можливості в спілкуванні. Щоб зрозуміти, на які якості при цьому можна спиратися як на сильні, а яких слід позбутися, треба осмислити інформацію, отриману в групі. Характеристики, віднесені до небажаних, не варто відчужувати, їх краще опрацювати у процесі самовдосконалення.

Під час групового навчання постійно моделюються різні ситуації й випробовуються нові форми поведінки. В житті вони можуть бути досить ризикованими, проте ризик нівелюється, адже суб'єкт сприймається таким, який він є.

Розмови «про групу після групи» небажані, адже в цьому разі втрачається спонука повернутися до питання, яке непокоїть когось із членів групи на занятті.

Спочатку процес групового навчання може розвиватися не дуже інтенсивно. Однак через це не варто непокоїтися і штучно стимулювати активність. Слід пам'ятати, що груповий процес має власну динаміку.

Керівник як рівноправний член групи разом з усіма бере участь у всіх процедурах.

Згідно з принципами групової роботи кожний може відмовитися від якоїсь вправи, якщо відчує, що йому важко її виконати. Водночас треба пам'ятати, що бар'єри — це ознака опорів, які слід долати. Тому члени групи мають бути активними.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)