АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжнародне публічне право. Суб’єкти міжнародного права: поняття, види, загальна характеристика

Читайте также:
  1. D. при однокамерной электрокардиостимуляции используются два электрода, размещенные в правом предсердии и в правом желудочке
  2. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  3. I. ПРАВО И ПРИРОДА
  4. I. Право участия общего
  5. II. Виды административно-правовых режимов
  6. II. ПРАВО ЗАСТРОЙКИ
  7. II. Правопис апострофа
  8. II. Цели и задачи уголовно-правовой политики
  9. III. ДВА ТИПА ПРАВОВОГО ГОСУДАРСТВА
  10. III. Нормативно-правовой договор как источник трудового права.
  11. III. Основные направления уголовно-правовой политики
  12. III. Рассмотрение дела об административном правонарушении.

Суб’єкти міжнародного права: поняття, види, загальна характеристика. Поняття та види джерел міжнародного публічного права. Поняття та види території в міжнародному праві. Міжнародне визнання держав: поняття, форми, способи. Поняття, підстави та види правонаступництва держав. Правонаступництво України після розпаду Радянського Союзу. Підстави міжнародно-правової відповідальності держав. Поняття, ознаки та види міжнародних правопорушень. Види та форми міжнародної відповідальності держав. Поняття та види міжнародно-правових санкцій. Класифікація та загальна характеристика міжнародно-правових актів про права людини. Міжнародний контроль за дотриманням прав людини. Поняття та зміст права збройних конфліктів.

Правовий статус дипломатичних представництв: поняття, види, функції та організація діяльності. Правовий статус консульських установ: види, функції та організація діяльності. Дипломатичні та консульські привілеї та імунітети.

Порядок та стадії укладання міжнародних договорів. Перегляд та недійсність міжнародних договорів. Припинення дії міжнародних договорів. Поняття та ознаки, види міжнародних організацій. Регіональні міжнародні організації: Рада Європи, Організація по безпеці та співробітництву у Європі. Правовий статус основних органів ООН.

Мирні засоби вирішення міжнародних спорів. Правовий режим внутрішніх та територіальних вод держави. Поняття та правовий режим відкритого моря. Правовий статус континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони. Правовий режим повітряного простору у міжнародному праві. Правовий режим космічного простору та небесних тіл у міжнародному праві. Поняття, предмет та джерела міжнародного екологічного права. Міжнародне співробітництво у сфері охорони навколишнього природного середовища.

 

Кримінальне право

Загальна частина. Загальна характеристика Кримінального кодексу України та відносин, які ним регулюються. Чинність законодавства про кримінальну відповідальність в часі, просторі і по колу осіб. Поняття, підстава, межі та форми реалізації кримінальної відповідальності.

Поняття та ознаки злочину. Класифікація злочинів. Поняття складу злочину. Елементи та ознаки складу злочину. Поняття, форми та види вини. Поняття, зміст та види стадій вчинення злочину. Поняття та правові наслідки добровільної відмови від доведення злочину до кінця. Стадії вчинення злочину, на яких можлива добровільна відмова.

Поняття та види причетності до злочину. Поняття, ознаки та форми співучасті у вчиненні злочину. Види співучасників злочину. Ексцес співучасника. Множинність злочинів та її форми. Необхідна оборона та умови її правомірності. Перевищення меж необхідної оборони. Крайня необхідність та її відмежування від необхідної оборони. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності.

Поняття, мета та види кримінальних покарань. Система покарань за законодавством про кримінальну відповідальність України. Основні покарання, їх види та характеристика. Кримінально-правова характеристика довічного позбавлення волі. Загальні засади призначення покарання. Призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом. Призначення покарання за сукупністю злочинів і за сукупністю вироків. Звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку. Звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Поняття та ознаки неосудності. Правові наслідки визнання особи неосудною. Поняття судимості та строки її погашення. Кримінальна відповідальність неповнолітніх. Особливості покарання неповнолітніх.

Особлива частина. Поняття та особливості спеціальних видів звільнення від кримінальної відповідальності. Кримінально-правова характеристика посягання на життя державного чи громадського діяча. Кримінально-правова характеристика державної зради. Кримінально-правова характеристика диверсії. Кримінально-правова характеристика шпигунства.

Поняття та види вбивства. Кримінально-правова характеристика умисного вбивства. Кримінально-правова характеристика умисного вбивства при обтяжуючих обставинах. Кримінально-правова характеристика умисних вбивств при пом'якшуючих обставинах. Кримінально-правова характеристика погрози вбивством. Кримінально-правова характеристика доведення до самогубства. Кримінально-правова характеристика зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби. Кримінально-правова характеристика зараження венеричною хворобою. Кримінально-правова характеристика незаконного проведення аборту. Поняття та види злочинів проти волі, честі та гідності особи. Кримінально-правова характеристика торгівлі людьми або іншої незаконної угоди щодо людини.

Кримінально-правова характеристика грубого порушення законодавства про працю. Кримінально-правова характеристика порушення вимог законодавства про охорону праці. Кримінально-правова характеристика перешкоджання здійсненню виборчого права. Кримінально-правова характеристика порушення таємниці голосування.

Юридичний аналіз складу злочину «Зґвалтування».

Поняття і види злочинів проти власності. Відмежування крадіжки, грабежу та розбою за способом їх вчинення, за об'єктом злочину та за особливістю конструкції об'єктивної сторони складу злочину. Кримінально-правова характеристика вимагання. Кримінально-правова характеристика заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою. Кримінально-правова характеристика привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Кримінально-правова характеристика умисного знищення або пошкодження майна. Кримінально-правова характеристика придбання, отримання, зберігання чи збуту майна, одержаного злочинним шляхом. Кримінально-правова характеристика легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Кримінально-правова характеристика шахрайства з фінансовими ресурсами. Кримінально-правова характеристика контрабанди. Кримінально-правова характеристика ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів. Кримінально-правова характеристика порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом.

Кримінально-правова характеристика незаконного полювання. Кримінально-правова характеристика незаконного зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом. Кримінально-правова характеристика незаконного заволодіння транспортним засобом. Кримінально-правова характеристика бандитизму. Кримінально-правова характеристика порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. Кримінально-правова характеристика створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань. Кримінально-правова характеристика втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність. Кримінально-правова характеристика зловживання владою або службовим становищем. Кримінально-правова характеристика перевищення влади або службових повноважень. Кримінально-правова характеристика хабарництва. Кримінально-правова характеристика службового підроблення. Кримінально-правова характеристика службової недбалості. Кримінально-правова характеристика хуліганства. Кримінально-правова характеристика закликів до вчинення дій, що загрожують громадському порядку. Кримінально-правова характеристика погрози або насильства щодо судді, народного засідателя чи присяжного. Кримінально-правова характеристика завідомо неправдивого повідомлення про вчинення злочину. Кримінально-правова характеристика завідомо неправдивого показання. Кримінально-правова характеристика втручання в діяльність судових органів. Кримінально-правова характеристика незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Кримінально-правова характеристика посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною із здійсненням правосуддя. Кримінально-правова характеристика постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови. Кримінально-правова характеристика притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності.

Кримінальний процес

Принцип усності і безпосередності. Незмінність складу суду при розгляді кримінальної справи. Принцип змагальності в кримінальному процесі. Принцип державної мови судочинства і його значення в кримінальному процесі. Принцип забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист. Незалежність суддів при відправленні правосуддя і підкорення їх тільки закону. Дія кримінального процесуального закону в просторі, в часі, за колом осіб. Поняття стадії кримінального процесу. Система стадій, загальна характеристика кожної з них.

Предмет доказування у кримінальному процесі. Підстави призначення експертизи. Випадки обов'язкового призначення експертизи. Права, обов'язки і відповідальність експерта.

Обставини, які виключають можливість участі у справі суддів, прокурора, слідчого. Порядок їх відводу. Строки досудового розслідування і строки тримання підозрюваного під вартою. Порядок продовження цих строків.

Підстави, умови і порядок зупинення досудового розслідування. Порядок відновлення досудового розслідування. Підстави і порядок об'єднання матеріалів розслідування в одне провадження. Виділення матеріалів в окреме провадження. Запобіжні заходи та інші заходи процесуального примусу, порядок їх застосування. Повідомлення особі про підозру. Процесуальні гарантії прав особи в кримінальному судочинстві.

Судове слідство в суді першої інстанції. Судові дебати, їх значення і порядок. Структура і зміст обвинувальної промови прокурора і промови захисника. Останнє слово підсудного і його значення. Структура, зміст і значення обвинувального акту. Співвідношення обвинувального акту і письмового повідомлення про підозру.

Речові докази, поняття, основні види. Вирішення питання про речові докази після закінчення кримінального провадження.

Поняття та види вироків. Поняття і значення перегляду вироків і ухвал в апеляційному порядку, його відмінність від касаційного перегляду. Справи публічного, приватно-публічного і приватного обвинувачення. Повноваження керівника слідчого підрозділу. Цивільний позивач і цивільний відповідач, їх процесуальний статус. Поняття обвинуваченого, його процесуальний статус. Поняття потерпілого і його процесуальний статус. Процесуальні повноваження слідчого. Процесуальний статус прокурора. Загальна характеристика його повноважень у кримінальному процесі.

Криміналістика

Криміналістична характеристика вбивств. Методика розслідування грабежів та розбоїв. Методика розслідування шахрайства та вимагання. Тактика обшуку. Тактика освідування особи. Порядок допиту свідків і потерпілих під час досудового розслідування. Особливості допиту неповнолітніх. Стадії та послідовність огляду місця події. Поняття, види, тактика проведення пред'явлення для впізнання.

Цивільне право

Цивільне право як галузь права: поняття, предмет, метод, функції та принципи. Цивільне законодавство: поняття та система. Дія цивільного законодавства в просторі, часі та за колом осіб.

Цивільні правовідносини: поняття та види. Елементи цивільних правовідносин. Обмеження дієздатності фізичної особи. Недієздатність фізичної особи. Особливості правового статусу фізичної особи-підприємця. Поняття та ознаки юридичної особи. Види юридичних осіб за цивільним законодавством України. Правосуб’єктність юридичної особи. Органи юридичної особи. Представництва та філії. Виникнення (створення) юридичної особи. Припинення юридичної особи. Держава, територіальні громади та інші публічно-правові утворення як учасники цивільно-правових відносин.

Особисті немайнові права фізичних осіб. Речі як об’єкти цивільно-правових відносин. Класифікація речей. Поняття майна. Цінні папери та гроші як об’єкти цивільно-правових відносин: поняття, ознаки, види. Результати робіт та послуги як об’єкти цивільно-правових відносин.

Юридичний факт як підстава виникнення, зміни та припинення цивільно-правових відносин: поняття та види. Юридичний склад.

Правочин як підстава виникнення, зміни і припинення цивільних правовідносин. Види правочинів. Умови дійсності правочинів. Форма правочину та наслідки її недотримання. Недійсність правочинів: поняття, види та правові наслідки. Нікчемні та оспорювані правочини.

Поняття, способи, принципи та межі здійснення цивільних прав і виконання цивільних обов’язків. Представництво в цивільному праві. Поняття та зміст права на захист цивільних прав. Самозахист цивільних прав. Способи захисту цивільних прав.

Строки та терміни існування та здійснення суб’єктивних цивільних прав. Позовна давність в цивільному праві.

Поняття власності та права власності. Зміст права власності. Підстави та способи виникнення права власності. Підстави та способи припинення права власності. Поняття, підстави виникнення та види спільної власності. Поняття та види обмежених речових прав. Цивільно-правовий захист речових прав.

Поняття, функції та джерела авторського права. Об’єкти та суб’єкти авторського права. Поняття, види, об’єкти, суб’єкти та зміст суміжних прав. Право на винахід, корисну модель та промисловий зразок. Поняття та умови патентоздатності. Поняття та види прав на засоби індивідуалізації товарів, робіт і послуг та їх виробників.

Поняття та зміст зобов’язання в цивільному праві. Підстави виникнення та припинення зобов’язань в цивільному праві. Суб’єкти зобов’язання в цивільному праві. Множинність у зобов’язаннях. Уступка вимоги та перевід боргу у зобов’язаннях. Поняття, принципи та умови виконання зобов’язання. Способи забезпечення виконання зобов’язання.

Правові наслідки порушення зобов’язання. Поняття, функції та види цивільно-правової відповідальності. Підстава та умови цивільно-правової відповідальності. Принцип повного відшкодування завданої шкоди. Збільшення та зменшення розміру відшкодування шкоди в цивільному праві.

Поняття та значення цивільно-правового договору. Система цивільно-правових договорів. Зміст та форма цивільно-правового договору. Укладення, зміна та припинення договору.

Договір купівлі-продажу: поняття, юридичні ознаки, сторони, форма та істотні умови. Права покупця у разі придбання речі неналежної якості за договором купівлі-продажу. Роздрібна купівля-продаж. Поняття, юридичні ознаки, сторони та істотні умови договору поставки. Договір дарування. Пожертва. Договір ренти. Договір довічного утримання.

Договір найму (оренди): поняття, юридичні ознаки, сторони, істотні умови та форма. Права та обов’язки сторін за договором найму (оренди). Договір прокату. Поняття та види лізингу. Договір позички.

Договір підряду: поняття, юридичні ознаки, сторони, істотні умови та форма. Права та обов’язки сторін за договором підряду. Договір будівельного підряду. Договір побутового підряду.

Поняття, юридичні ознаки, сторони, істотні умови та форма договору перевезення вантажу. Права та обов’язки сторін за договором перевезення вантажу. Відповідальність перевізника за втрату, нестачу, псування та пошкодження вантажу. Договір перевезення пасажирів.

Страхування: поняття, суб’єкти та об’єкти. Основні страхові поняття. Форми та види страхування. Договір страхування: поняття, юридичні ознаки, істотні умови, форма та зміст. Підстави відмови страховика від здійснення страхової виплати. Підстави припинення договору страхування.

Договір зберігання поняття, юридичні ознаки, сторони та істотні умови. Права та обов’язки сторін за договором зберігання. Спеціальні види зберігання.

Договір доручення: поняття, юридичні ознаки, сторони, істотні умови, форма та зміст.

Договір комісії: поняття, юридичні ознаки, сторони, предмет, форма та зміст.

Ліцензія на використання об’єкта права інтелектуальної власності. Види ліцензій. Ліцензійний договір: поняття, юридичні ознаки, сторони, істотні умови, форма та зміст. Договір комерційної концесії: поняття, юридичні ознаки, сторони, істотні умови, форма та зміст. Договір комерційної субконцесії.

Особливості договору простого товариства. Припинення договору простого товариства.

Поняття, елементи та зміст договору позики. Поняття, елементи та зміст кредитного договору. Поняття, елементи та зміст договору банківського вкладу. Поняття, елементи та зміст договору банківського рахунку. Основні форми безготівкових розрахунків.

Поняття та підстави виникнення зобов’язань із відшкодування шкоди. Відшкодування юридичною або фізичною особою шкоди, завданої їхнім працівником чи іншою особою. Відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури та суду. Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки. Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я фізичної особи. Відшкодування моральної шкоди.

Поняття та види спадкування. Склад спадщини. Відкриття спадщини. Час та місце відкриття спадщини. Спадкування за законом: поняття та особливості. Спадкування за заповітом: поняття та види заповітів. Скасування та зміна заповіту. Здійснення права на спадщину: способи та строк прийняття спадщини, наслідки пропущення строку, право на відмову від спадщини, відумерлість спадщини, охорона спадкового майна.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)