АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Господарський облік: його види та вимірювачі

Читайте также:
  1. Види обліку. Господарський облік. Основні функції та вимоги.
  2. Внутрішньогосподарський (управ9
  3. Галузь “Будівництво” та її техніко-економічні особливості. Господарський та підрядний методи будівництва. Види капіталів у будівництві.
  4. Господарський (підприємницький) договір
  5. Господарський договір – це
  6. Господарський кодекс України визначає підприємництво як -
  7. Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О. при секретарі судових засідань Мак Л.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи
  8. Господарський та підрядний методи будівництва.
  9. Предметом контролю є відхилення інформації про господарський факт від його економіко-правової суті.
  10. Стимул стратегічний господарський центр
  11. Стратегічний господарський центр стратегічний господарський центр

ЛЕКЦІЯ 0

Бухгалтерський облік у системі господарського обліку

ЗМІСТ

Вступ.

1. Господарський облік: його види та вимірювачі.

2. Предмет та об’єкти бухгалтерського обліку.

3. Метод бухгалтерського обліку.

Заключення.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999р., №996-XIV.

2. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник для студентів вузів спеціальності “Облік і аудит”/ Під ред. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: Рута, 2001. – С.5 – 14.

3. Грабова Н.М. Теорія бухгалтерського обліку. – К.: А.С.К., 2002. –

С. 3 – 30.

4. Завгородній В.П. Бухгалтерський облік в Україні з використанням Національних стандартів. – К.: А.С.К., 2001. – С. 5 – 27, 49 – 57.

5. Пачоли Л. Трактат о счетах и записях. – М.: Финансы и статистика, 1994.

6. Теоретичні основи бухгалтерського обліку / Л.Г. Деващук., В.І. Єрмолаєва, Я.П. Квач., О.В. Рудинська. / – Харків: Одіссей, 2001. –

С. 14– 33.

7. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах

України. – К.: А.С.К., 2001. – С. 5 – 31.

8. Управленческий учет / Под редакцией Ю.А. Василенко. Учебное

пособие Украинского заочного экономического института. – Харьков:

УЗЭИ, 2000. – С. 3 – 6.

Наочні посібники та додатки:

1. Схема №1. Види господарського обліку.

2. Схема №2. Об’єкти бухгалтерського обліку

 


Вступ

Становлення ринкової економіки в Україні, поява нових господарських структур різних форм власності, розвиток міжнародних економічних зв’язків зумовлюють необхідність удосконалення обліку і контролю як складових частин економічної інформації, необхідної для управління на всіх рівнях.

Управління будь – яким підприємством вимагає систематичної інформації про здійснювані господарські процеси, їх характер і обсяг, про наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, їх використання, про фінансові результати діяльності. Основним джерелом такої інформації є дані поточного бухгалтерського обліку, які систематизуються у звітність. Така звітність має велике значення, оскільки використовується не тільки для економічного аналізу діяльності окремого підприємства з метою отримання інформації, необхідної для управління ним, а й для узагальнення результатів у масштабі галузей і національної економіки в цілому.

Розвиток господарських зв’язків в умовах ринку значно розширює кількість користувачів обліковою і звітною інформацією. Ними є не тільки менеджери, безпосередньо пов’язані з підприємством, а й зовнішні користувачі, які мають прямий фінансовий інтерес.

Підкреслюючи значення бухгалтерського обліку в управлінні господарською діяльністю, видатний німецький вчений – економіст І.Ф. Шерр ще наприкінці XIX століття писав, що “ Бухгалтерський облік – непогрішний суддя минулого, необхідний керівник сучасного і надійний консультант майбутнього кожного підприємства.¹”

У цьому зв’язку важливе значення набуває вивчення теоретичних основ, тобто змісту основних категорій і принципів організації бухгалтерського обліку, знання яких є невід’ємною умовою для чіткого розуміння питань бухгалтерської практики. Бухгалтерський облік розкриває економічну сутність фактів господарської діяльності, зміст і взаємозв’язок між економічними і юридичними категоріями, за допомогою яких ці факти пізнаються. Економічний бік бухгалтерського обліку дає можливість розкрити ефективність господарських процесів, а юридичний – законність їх здійснення.

За своїм змістом бухгалтерський облік тісно пов’язаний з плануванням, економічним аналізом, аудитом, ревізією, правом.

 

Господарський облік: його види та вимірювачі.

Господарські процеси, що здійснюються на підприємствах різних форм власності, вимагають постійного спостереження з метою керування ними. Для здійснення вказаної функції ведеться господарській облік. Господарській облік представляє собою кількісне відображення і якісну характеристику господарської діяльності з метою контролю та керівництва нею. Він здійснюється шляхом спостереження, вимірювання (тобто вираження у певних числових показниках) і реєстрації явищ господарського життя.

Необхідність господарського обліку обумовлена потребами матеріального виробництва. Історично, господарський облік існував в усіх економічних формаціях, оскільки суспільству завжди необхідно було мати інформацію про те якими ресурсами і в якої кількості воно розпоряджається для забезпечення власного існування. Зміст і завдання господарського обліку тісно пов’язані з особливостями відповідної економічної формації. У первинно – общинному суспільстві об’єктами господарського обліку були найпростіші операції у господарській общині. Ним відповідала примітивна техніка обліку (позначки на дереві, камені тощо.) Перші господарські записи, в археологічних пам’ятках стародавнього Єгипту, Шумерського царства та деяких інших давніх цивілізацій датуються 3 тисячоліттям до н.е. З розвитком торгівлі, науки й культури відбувалося посилення ролі господарського обліку, розширялася сфера його використання. Перші спроби теоретичного осмислення господарського обліку, як цілісної системи знань, було здійснено у торгівельному досвіді середньовічних італійських республік. В XV столітті там виникає подвійний запис, що стане основним методологічним прийомом бухгалтерського обліку. В 1494 р. в Венеції був надрукований “Трактат про рахунки і записи”, автором якого був видатний вчений – математик Лука Пачолі (1445-1517). Ця книга стала першою друкованою працею із системи подвійного запису. В ній автор узагальнив досвід торговельної діяльності італійських негоціантів та існуючі методи обліку товарів. Лукою Пачолі був закладений ряд фундаментальних принципів бухгалтерського обліку, якими на практиці користуються до теперішнього часу. Сьогодні Луку Пачолі справедливо вважають фундатором бухгалтерського обліку як науки. Відомий німецький філософ Освальд Шпенглер, характеризуючи найвидатніших діячів епохи Відродження, писав, що “Три великі людини – Христофор Колумб, Микола Копернік та Лука Пачолізмінили цей світ.²”

Види господарського обліку.

Для відображення різнобічної діяльності підприємств і організацій з метою одержання інформації, необхідної для управління і контролю, використовують три види господарського обліку: оперативний, статистичний і бухгалтерський. Кожен з них має свої завдання, об’єкти обліку, способи одержання та опрацювання інформації і виконує свою роль у здійснені функцій, покладених на господарський облік суспільством.

Схема 1 – Види господарського обліку.

ГОСПОДАРСЬКИЙ ОБЛІК

 

 

Бухгалтерський облік  
Оперативний облік
Статистичний облік

 

       
   


 

 

       
   
Фінансовий облік
 
Управлінський облік

 


 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)