АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІ. ОСНОВНІ ЕТАПИ ПІДГОТОВКИ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  5. III. Основний зміст роботи
  6. III. Основні правила та обов’язки працівників
  7. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  8. IV. Основні поняття і визначення,
  9. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  10. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  11. V. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  12. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ

 

 

Курсова робота є результатом вивчення дисциплін «Бухгалтерський облік (І частина)» і «Бухгалтерський облік (ІІ частина)».

Підготовка курсової роботи охоплює декілька етапів.

1. Добір теми курсової роботи

Тематика курсових робіт визначається змістом навчального курсу; розробляється керівниками курсової роботи і затверджується на засіданні циклової комісії з економічних дисциплін.

Тему курсової роботи студенти обирають самостійно, відповідно до тематики методичних рекомендацій. Курсову роботу виконують на основі вивчення літературних джерел, інструкцій, а також планових, облікових і звітних матеріалів конкретного підприємства, на базі якого буде розроблятися тема.

Приступаючи до виконання курсової роботи, студент повинен самостійно або з допомогою керівника підібрати матеріал, який буде покладено в її основу, скласти детальний список необхідної літератури (книги, брошури, статті), вивчити літературу і зробити висновки. Перш за все необхідно ознайомитися з нормативними та інструктивними матеріалами Міністерства фінансів України, монографіями, статтями, підручниками та навчальними посібниками.

Необхідну літературу студент повинен підбирати за каталогом або довідковою картотекою бібліотеки, інструктивний матеріал знайти в довідках, періодичних виданнях та інформаційних бюлетенях.

Тема курсової роботи має становити інтерес для студента, бути пов'язаною з його діяльністю і сприяти максимальному використанню здобутих знань і практичного досвіду. Слід зауважити, що студент має право запропонувати свою тему курсової роботи, але при цьому він повинен обґрунтувати викладачу-керівнику курсової роботи доцільність її розробки.

2. Формулювання мети та основних завдань курсової роботи

Залежно від того, наскільки зрозуміло і точно сформульовано мету роботи, настільки вдалими будуть її основні завдання, план, організація виконання, стиль викладу.

Правильне визначення мети роботи дасть змогу студенту виокремити в ній основний напрямок дослідження, упорядкувати пошук і аналіз матеріалу, підвищити якість роботи, уникнути загальних міркувань.

Приклади формулювання мети курсової роботи:

ü "Мета роботи – проаналізувати умови ефективної організації облікового процесу на підприємстві";

ü "Основна мета курсової роботи – розглянути існуючі методи обліку запасів і докладно проаналізувати їх вплив на формування фінансових результатів підприємства";

ü "Мета курсової роботи – вивчити сутність фінансового обліку та визначити його місце в механізмі управління підприємством в умовах ринку".

Мета курсової роботи повинна бути тісно пов'язана з назвою її теми.

На основі сформульованої мети студент має визначити основні завдання, які необхідно розв'язати в процесі виконання курсової роботи. Завдання повинні конкретизувати основну мету роботи; їх визначення пов'язане з назвами основних розділів.

3. Складання плану курсової роботи

На початку підготовки курсової роботи студенту необхідно ознайомитися зі змістом літературних (навчальних, нормативно-правових, довідкових, наукових, консультаційних тощо) джерел за обраною темою і скласти розгорнутий план із зазначенням основних розділів і підрозділів роботи, який потрібно узгодити з керівником курсової роботи.

План курсової роботи є відбиттям її структури, під якою розуміється порядок компонування і взаємозв'язок окремих її частин.

Виконані розділи роботи студент подає на розгляд керівнику і відповідно до його зауважень уточнює, доповнює і в разі потреби доопрацьовує.

Виходячи з мети і завдань дослідження, студент під керівництвом викладача бухгалтерських дисциплін коректує проект плану та визначає етапи написання курсової роботи.

Курсова робота повинна складатися зі вступу, основної частини, висновків і пропозицій, списку використаної літератури, додатків.

Кожний розділ курсової роботи має свою назву і включає окремі пункти.

План курсової роботи коректують у процесі ознайомлення зі спеціальною літературою, а його зміст залежить від теми дослідження. Питання плану повинні передбачати послідовний, логічно взаємопов'язаний виклад результатів дослідження і стисло відображати зміст курсової роботи.

При розробці плану курсової роботи одні питання можуть уточнюватись, інші – виключатися чи бути введені заново. У плані повинні знайти відображення ступені вивчення та висвітлення досліджуваної проблеми в літературі.

Орієнтовний план виконання курсової роботи

ВСТУП

1. ВИРОБНИЧО-ФІНАНСОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКОВОЇ РОБОТИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

2. ЕКОНОМІЧНИЙ ЗМІСТ І ЗАВДАННЯ ОБЛІКУ

3. СТАН І ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

Вступ. У вступі слід обґрунтувати актуальність обраної теми, вибір об'єкта дослідження, сформулювати мету та питання, які необхідно розглянути, відмітити значення даної теми, обґрунтувати завдання, поставлені в курсовій роботі, назвати основні джерела, на підставі яких було написано курсову роботу. Вказати загальну суть основного питання курсової роботи, історію виникнення, розвитку, необхідність застосування, важливість даного питання.

Вступ пишуть на одну-дві сторінки; на першій сторінці вступу, а також на титульному листі нумерацію не проставляють, але враховують.

Виробничо-фінансова характеристика підприємства та організація облікової роботи на підприємстві. В цьому розділі, якщо курсова робота виконується з дослідження обраної проблеми на реальному підприємстві, описується місцезнаходження підприємства, організаційно-правовий статус: вказується назва підприємства, форма власності, органи та система управління (висвітлюється на основі статуту), його віддаленість від пунктів збуту продукції, районного та обласного центру, число населених пунктів, розміщених на території підприємства, організаційно-виробничу структуру підприємства. Структуру підприємства можна зобразити у вигляді схеми, вказавши всі виробничі підрозділи і служби підприємства.

Економічний зміст і завдання обліку. У даному розділі курсової роботи потрібно висвітлити загальні теоретичні питання, розшифрувати економічний зміст показників, дослідженню яких присвячена робота, показати його значення і зміну його ролі в різні періоди економічного розвитку.

Опрацювати літературні джерела, критичні замітки та статті з теми курсової роботи, газет та журналів, показати різні точки зору вчених і спеціалістів, оцінити їх стосовно свого об'єкта дослідження та стати на позиції певних авторів або сформулювати свої власні думки щодо окремих поглядів і категорій.

Зробити короткий екскурс щодо висвітлення теми курсової роботи в законах України, постановах Кабінету Міністрів, наказах Міністерства фінансів, інструкцій, положень з посиланням на джерело.

Основні питання теми курсової роботи. Описують результати дослідження теми курсової роботи на підприємствах. Із найбільш важливих питань студент повинен провести дослідження, проаналізувати та оцінити отриманий результат. Цей розділ повинен базуватись на матеріалах підприємства.

Шляхи вдосконалення. У цьому розділі вказуються шляхи вдосконалення з теми курсової роботи, перспективи розвитку.

Висновки включають чітко сформульовані й обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення по темі курсової роботи, які студент буде захищати як результат виконаної ним роботи (короткий виклад результатів досліджень).

4. Виклад матеріалу курсової роботи

Матеріал роботи студент повинен викладати послідовно, логічно взаємо пов'язувати окремі його частини, повністю розкрити тему роботи. Для цього необхідно приділити увагу сучасним теоретичним і методичним розробкам, розглянути і творчо осмислити відповідну літературу та періодичні видання, визначити своє ставлення до дискусійних питань теми роботи. На основі аналізу емпіричних або звітних даних, особистих вражень та узагальнень потрібно зробити необхідні висновки, висвітлити досягнуті успіхи, зазначити існуючі недоліки, а також висловити пропозиції щодо можливостей подальшого покращення діяльності об'єкта досліджень.

5. Подання курсової роботи науковому керівнику на рецензування

Не пізніше, ніж за два тижні до захисту студент подає курсову роботу керівнику, який рецензує її та оцінює за п'ятибальною системою.

У рецензії керівник курсової роботи дає її стислу характеристику, оцінює теоретичний рівень, глибину проведених досліджень, доцільність і обґрунтованість запропонованих рекомендацій, переваги та недоліки, якість і відповідність оформлення Методичним рекомендаціям (див. дод. 6).

Досвід рецензування показує, що в курсових роботах зустрічаються такі недоліки:

· відхід від теми (тема курсової роботи передбачає розкриття одних питань, а фактично розкриваються інші);

· безсистемний виклад матеріал, повторення одних і тих самих положень;

· логічні помилки, невміння виокремити головне;

· невдале поєднання теорії з фактичним матеріалом;

· переписування матеріалу з друкованих видань;

· недотримання методичних рекомендацій щодо оформлення роботи.

У разі негативної оцінки курсова робота разом з рецензією повертається студенту, який повинен доопрацювати її з урахуванням зауважень і лише після цього доопрацьований варіант разом із рецензією подати керівнику для повторної перевірки.

Якщо попередня оцінка позитивна, студент допускається та готується до захисту курсової роботи.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)