АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

B. Біль з переймами у ділянці пупка

Читайте также:
  1. Максимально можливі навантаження на кожній ділянці електромережі від електрообладнання в квартирі
  2. Операції в носовій ділянці
  3. Проектування віражу на криволінійній ділянці автомобільної дороги
  4. РОЗДІЛ 6 Розрахунок улаштування віражу на кривій ділянці дороги

C. Біль у правій здухвинній ділянці інтенсивний постійний

D. Біль оперізуючого характеру у ділянці епігастрію

E. Біль “кинджальний”у ділянці епігастрію

 

85. У пацієнта, якого оглянув фельдшер ФАПу, скарги на біль у ділянці правого плечового суглоба. Годину тому впав на праву руку. Працювати рукою не може через біль. Об’єктивно: на передній поверхні правого плечового суглоба западина, рухи в суглобі не можливі. Зазначте попередній діагноз.

A.* Вивих плеча

B. Перелом ключиці

C. Перелом плеча

D. Ушиб плечового суглоба

E. Періартрит плечового суглоба.

 

86. Фельдшер ФАПу оглянув пацієнта 52р., у якого набряк II пальця правої кисті, різка гіперемія, болючість при пальпації і пасивних рухах у суглобах пальця, особливо при розгинаннях. Зазначте попередній діагноз.

A.* Сухожилковий панарицій

B. Нігтьовий панарицій

C. Підшкірний панарицій

D. Кістковий панарицій

E. Суглобовий панарицій

 

87. Фельдшер ШМД оглянув пацієнта, 30 р., який упав з висоти 2 метрів на ноги. Об’єктивно: болючість у ділянці другого поперекового хребця, яка збільшується при навантажені по вісі хребта. Вкажіть положення, у якому необхідно транспортувати пацієнта.

A.* На спині

B. На лівому боці

C. На правому боці

D. Напівсидячи

E. У положенні “жаби”

 

88. До ФАПу звернувся пацієнт 40 р., який скаржиться на біль у правій нижній кінцівці, утруднену ходьбу, переміжну кульгавість. Без зупинки може пройти лише 100 м. Зазначте попередній діагноз.

A.* Облітеруючий ендартеріїт нижніх кінцівок

B. Облітеріруючий атеросклероз нижніх кінцівок

C. Гострий тромбофлебіт правої нижньої кінцівки

D. Посттромбофлебітичний синдром нижньої кінцівки

E. Флеботромбоз нижньої кінцівки

 

89. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 24р, який скаржиться на сильний біль у лівій половині мошонки, який віддає в ліву пахову ділянку. З анамнезу: тиждень тому перехворів грипом, лікувався самостійно. При об’єктивному обстеженні: температура 38,5°С, ліва половина мошонки збільшена в об’ємі та спостерігається гіперемія шкіри. При пальпації визначається болючість придатка яєчка. Зазначте попередній діагноз.

A.* Гострий орхоепідідіміт

B. Защемлена пахово-калиткова грижа

C. Водянка яєчка

D. Туберкульоз яєчка

E. Пухлина мошонки, яєчка.

 

90. До фельдшера шкірзаводу звернувся пацієнт 44р., який 2 дні тому вдома отримав різану рану. Об’єктивно: рана 2х0,5см з незначним виділенням серозно-гнійного вмісту. Вкажіть розчин, який необхідно використати для обробки країв рани.

A.* Йодонат 1%

B. Перекис водню 3%

C. Перманганат калію 0,1%

D. Гідрокарбонат натрію 2%

E. Натрію хлориду 10%

 

91. До фельдшера трикотажної фабрики звернулася пацієнтка 38р. за медичною допомогою. Зі слів жінки з’ясовано, що 30хв тому вона наступила на скло. Об’єктивно: на підошвиній поверхні правої стопи рана довжиною 2см., з якої спостерігається незначна кровотеча. Фельдшер обробив рану і наклав давлячу пов’язку (кровотеча зупинилася). З’ясовано: щеплення проти правця 12 років тому. Вкажіть необхідну профілактику правця.

A.*Ввести 3000 МО протиправцевої сировотки і 1,0мл протиправцевого анатоксину

B. Ввести 500 МО протиправцевої сировотки і 1,0мл. протиправцевого анатоксину

C. Ввести 500 МО протиправцевої сировотки і 0,5мл. протиправцевого анатоксину

D. Ввести 3000 МО протиправцевої сировотки і 0,5мл. протиправцевого анатоксину

E. Ввести 500 МО протиправцевої сировотки і 0,1мл. протиправцевого анатоксину

 

92. До фельдшера ФАПу звернулася на перев’язку пацієнтка 47 р., яка знаходиться на амбулаторному лікуванні у хірурга з приводу гострого парапроктиту. Вкажіть, яке можливе ускладнення при цьому захворюванні.

A.* Фістули

B. Сфінктерит

C. Геморой

D. Тріщина прямої кишки

E. Поліпи прямої кишки

 

93. Фельдшер здоровпункту оглянув пацієнта 44р., якому необхідно провести первинну хірургічну обробку рани. Назвіть профілактику контактної інфекції.

A.* Хірургічну дезінфекцію рук

B. Одягання масок

C. Одягання стерильного халату

D. Одягання бахіл

E. Ультрафіолетове опромінювання повітря

 

94. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 53р, який отримав рану 3 дні тому. Під час об’єктивного обстеження хворого виявлено посмикування м’язів і болючість у ділянці рани правої стопи, тризм, дисфагію, ригідність потиличних м’язів. Зазначте попередній діагноз.

A.* Правець

B. Сепсис

C. Гангрена

D. Остеомієліт

E. Сказ

 

95. Фельдшер ШМД оглянув пацієнтку 42р., яка отримала опік правого передпліччя. Жінка скаржиться на біль у ділянці опіку. Об’єктивно: шкіра різко гіперемійованна, спостерігаються набряки з поодинокими пухирями з прозорим вмістом. Визначте першочергову тактику фельдшера.

A.* Накласти асептичну пов’язку

B. Накласти пов’язку з маззю Вишневського

C. Накласти пов’язку з стрептоцидовою маззю

D. Накласти пов’язку з синтоміциновою емульсією

E. Накласти пов’язку з трипсином

 

96. Фельдшер швидкої допомоги надає першу допомогу на місці події потерпілому, який внаслідок необережності поранив склом ліве передпліччя. При огляді в середній третині лівого передпліччя на передній поверхні глибока рана 4х1 см, з якої рівномірним струменем витікає темна кров. Вкажіть метод тимчасової зупинки кровотечі.

A.* Давляча пов’язка

B. Згинання кінцівки в суглобі

C. Надання кінцівці підвищеного положення

D. Окклюзійна пов’язка

E. Пальцеве притискання артерії на відстані

 

97. Фельдшер ФАПу оглянув пацієнтку 48 р., яка скаржиться на інтенсивний біль у ділянці пупка з переймами, без ірадіації, блювання,спрагу, гази не відходять.

Об’єктивно: пульс 82/хв., АД 130/80 мм рт. ст. Язик сухий, живіт здутий, асиметричний, болісний в усіх відділах. Зазначте попередній діагноз.

A.* Гостра кишкова непрохідність

B. Гострий панкреатит

C. Тромбоз мезентеральних судин

D. Гострий холецистит

E. Гострий апендицит

 

98. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт, 25 р., який скаржиться на відчуття тяжкості в надчеревній ділянці після їжі. Через декілька годин після прийому їжі виникає блювання неперевареною їжею. З анамнезу з’ясовано: за останній час схуд, переніс операції з приводу апендицита, проривної виразки шлунка. Пацієнт зловживає алкоголем. Зазначте попередній діагноз.

A.* Стеноз воротаря

B. Гострий панкреатит

C. Гострий холецистит

D. Рак стравоходу

E. Дивертикул стравоходу

 

99. Фельдшер ШМД оглянув пацієнта 22 р., який скаржиться на біль у животі розлитого характеру, блювання. Об’єктивно: стан середньої тяжкості, пульс 90/хв. Язик сухий, живіт напружений в усіх відділах, болісний. Визначте характеристику позитивного симптому Щоткіна-Блюмберга.

A.* Посилення болю при відпусканні руки від черевної стінки після її надавлювання

B. Болісність при пальпації черевної стінки

C. Поява болю при поколачуванні поперекової ділянки

D. Посилення болю при постукуванні по передній черевній стінці

E. Посилення болю при надавлюванні черевної стінки і зменшення при відпусканні руки

 

100. До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 55 р., у якої скарги на біль у правій нижній кінцівці, утруднену ходьбу. Об’єктивно: значний набряк правої стопи і гомілки, шкіра синюшна, болісність при пальпації у ділянці задньої поверхні гомілки. Зазначте попередній діагноз.

A.* Тромбофлебіт глибоких вен нижніх кінцівок

B. Тромбофлебіт поверхневих ран

C. Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок

D. Облітеруючий ендартеріїт нижніх кінцівок

E. Облітеруючий ендартеріїт нижніх кінцівок

 

101. Постраждала 25 р. звернулася за медичною допомогою до фельдшера ФАПу. 30 хв тому жінку вкусив на вулиці собака. Об’єктивно: у ділянці нижньої третини лівої гомілки на внутрішній поверхні рана 1х3 см, на глибину шкіри, краї рани нерівні, кровотеча незначна. Вкажіть першочергові дії.

A.* Промити рану проточною водою з милом

B. Обробити антисептиками краї рани

C. Обробити рану розчином антисептиків

D. Зробити місцеве знеболювання рани

E. Зупинити кровотечу

 

102. Фельдшер швидкої допомоги оглянув чоловіка 34 років, у якого із рани в третьому міжребір’ї справа по середньоключичній лінії під час дихання входить і виходить повітря. Вкажіть першу медичну допомогу.

A.* Накласти оклюзійну пов’язку

B. Накласти асептичну пов’язку

C. Накласти спіральну пов’язку

D. Накласти колосоподібну пов’язку

E. Накласти колову пов’язку

 

103. Фельдшер ШМД оглянув пацієнтку 40р., у якої скарги на блювання “кавовою гущею”, слабкість (зі слів родичів має виразковий діагноз). Об’єктивно: пульс 110 в 1хв., АТ 90/40 мм. рт. ст., живіт м’який, бере участь в акті дихання. Вкажіть препарати, які необхідно ввести перед транспортуванням в лікарню.

A.* Гемостатичні

B. Знеболюючі

C. Спазмолітики

D. Антигістамінні

E. Антикоогулянти

 

104. Фельдшер швидкої допомоги оглянув пацієнта 25р., у якого перелом середньої третини стегна. Вкажіть препарат для знеболювання місця перелому.

A.* 0,25% розчин новокаїну

B. 0,25% розчин лідокаїну

C. 1% розчин лідокаїну

D. 1% розчин новокаїну

E. 2% розчин новокаїну

 

105. Постраждалу 25 р. оглянув фельдшер ШМД 30 хв. тому випадково вилила на руку оцтову есенцію. Об’єктивно: шкіра правої кісті червоного кольору, болюча на дотик. Вкажіть першочергові дії фельдшера.

A.* Промити 2% розчином соди

B. Промити 2% розчином лимонної кислоти

C. Промити 0,1% розчином перманганату калію

D. Промити 1% розчином перманганату калію

E. Промити 1% розчином саліцилового спирту

 

106. На ФАП обратился больной с жалобами на боли в н/к, которые возникают при ходьбе. Боли настолько сильные, что вынуждают больного остановиться. Больной курит длительное время. Какой предварительный диагноз можно поставить больному?

A.*Облитерирующий эндартериит

B. Варикозное расширение вен

C. Гангрена

D. Флебит

E. Тромбофлебит

 

107. Вы медсестра здравпункта, к вам обратился пациент 40 лет. В анамнезе: 2 мес. усиленно загорал на море. На поверхности кожи появился бородавчатый узел, который быстро начал увеличиваться в размере и начал кровоточить. К какому врачу нужно направить пациента?

A.*Онкодерматологу

B. Хирургу

C. Дерматологу

D. Эндокринологу

E. Венерологу

 

108. Фельдшер ЗП проводил вскрытие поверхностно расположенного гнойника. После внутривенного введения 10 мл. сомбревина у больного остановилось дыхание, кожа лица стала цианотичной. Вид неотложной помощи?

A. *Немедленное проведение ИВЛ до тех пор, пока у больного не восстановиться дыхание

B. Вызвать СП

C. Побрызгать лицо водой

D. Дать понюхать нашатырный спирт

E. Ввести анальгин

 

109. СМП приехала на вызов к больному с о. аппендицитом. Какая помощь должна быть оказана больному?

A.*На живот положить пузырь со льдом и доставить больного в х/о.

B. Ввести анальгин

C. Ввести спазмолитики

D. Рекомендовать обратиться к гастроэнтерологу

E. Оставить больного дома

 

110. На место ДТП приехала СМП. Пострадавший мужчина 40 лет с жалобами на боли по всему животу, общую слабость. Объективно: кожа и видимые слизистые бледные, пульс 98 ударов в минуту, АД 100/60 мм.рт.ст. Внизу живота, в отлогих местах, определяется притупление перкуторного звука. Ваши действия?

A.*Наложить холод на живот и доставить в х/о.

B. Наложить холод на живот

C. Ввести обезболивающие

D. Направить к терапевту

E. Оставить домой

 

111. СМП вызвана к больному с жалобами на боль в правой паховой области. Считает себя больным около 2-х месяцев, когда впервые заметил выпячивание в правой паховой области, которое затем исчезло. В день вызова СМП появилась резкая боль в животе. Объективно: в правой паховой области определяется резко болезненное опухолевидное образование, которое в положении лёжа не прячется в брюшную полость. Какой диагноз можно поставить больному?

A.*Ущемлённая грыжа

B. Грыжа

C. Ушиб брюшной стенки

D. Кишечная непроходимость

E. Аппендицит

 

112. СМП прибыла по вызову к больной с проникающим ранением живота, сопровождающимся эвентерацией кишечника. Какой объем помощи должен быть оказан больной?

A.*Необходимо чистой простынёй подвязать петли кишечника (ни в коем случае не вправлять их обратно в брюшную полость), ввести обезболивающие и доставить больную в хирургическое отделение.

B. Ввести обезболивающие

C. Наложить повязку на выпавшие петли кишечника

D. Накормить

E. Оставить больную дома

 

113. На вызов к больной прибыла бригада СМП. Больная жалуется на боль в области заднего прохода, усиливающуюся при акте дефекации, повышение температуры тела до 380С. При осмотре: вокруг анального отверстия разлитая припухлость и гиперемия кожи, при пальпации плотный болезненный инфильтрат. Какими должны быть ваши действия?

A.*Доставить больную в стационар

B. Дать больной рекомендации

C. Ввести обезболивающие

D. Направить к хирургу в поликлинику

E. Направить к гастроэнтерологу

 

114. СМП приехала на вызов к больной с переломом позвоночника в грудном отделе. В каком положении нужно транспортировать больную в лечебное учреждение?

A.*На носилках лёжа на животе

B. На носилках лёжа на спине

C. В позе «лягушки»

D. Сидя

E. На боку

 

115. СМП вызвана к больному с почечной коликой. Какой объем помощи должен быть оказан больному?

A.*Ввести анальгетики и спазмолитики, на область почек положить тёплую грелку

B. Ввести анальгетики

C. Ввести спазмолитики

D. На область почек положить грелку

E. Направить больного к урологу в поликлинику

 

116. К фельдшеру ФАПа обратился больной с жалобами на боль в правой подключичной области. Во время работы упал, ударившись правым плечом. Объективно: движение в правом плечевом суставе резко ограниченны, ключица в средней трети деформирована. При пальпации в месте деформации определяется крепитация. Предполагаемый диагноз?

A.*Перелом ключицы

B. Ушиб плеча

C. Перелом плеча

D. Ушиб ключицы

E. Растяжение связок

 

117. На ФАП обратилась больная с ожогом левой кисти. Какой вид повязки вы наложите больной?

A.*Варежка

B. Спиральная

C. Ползучая

D. Герметичная

E. Гипсовая

 

118. На ФАП обратился больной с переломом предплечья. Укажите уровень транспортной иммобилизации

A. *От кончиков пальцев кисти до в/3 плеча

B. От кончиков пальцев кисти до локтевого сустава

C. От локтевого сустава до плечевого сустава повреждённой конечности

D. От с/3 предплечья до локтевого сустава

E. От лучезапястного сустава до плечевого сустава

 

119. На ФАП обратился больной с вывихом ключицы. Какую повязку нужно наложить в качестве оказания ПМП?

A.*Дезо

B. Спиральная

C. Колосовидная

D. Гипсовая

E. Черепашья

 

120. На ФАП обратилась женщина, которая повредила вену в области варикозно расширенного узла. Возникло кровотечение тёмного цвета. Какой способ временной остановки кровотечения нужно применить?

A.*Наложить давящую повязку

B. Наложить жгут

C. Наложить герметичную повязку

D. Наложить гипс

E. Провести пальцевое прижатие сосуда

 

121. Вы фельдшер ФАПа к вам обратилась больная 45 лет употребляющая алкоголь и нерегулярно питающаяся, с жалобами на слабость, потерю аппетита, депрессию, резкое похудание, чувство тяжести в желудке после приёма пищи. При пальпации в левой надключичной области определяется плотное, безболезненное образование размером 2×2. Какое заболевание можно заподозрить у больной?

A.*Рак желудка

B. Язва 12-ти пёрстной кишки

C. Аппендицит

D. Пилоростеноз

E. Холецистит

 

122. Вы фельдшер ФАПа к вам обратился больной 60 лет с жалобами на резкую потерю веса в течении 1,5 мес. В анамнезе, нерегулярное питание. Слизисто-гнойное выделение из прямой кишки, чередующиеся с запорами, приступообразная боль в животе, боль при акте дефекации, ложные позывы. Какое заболевание можно заподозрить у больного?

A.*Рак прямой кишки

B. Геморрой

C. Пилоростеноз желудка

D. Аппендицит

E. Полипы прямой кишки

 

123. Вы фельдшер ФАПа к вам обратился больной 50 лет с жалобами на одышку, слабость, потливость, приступообразный кашель с прожилками крови в мокроте, потерю веса в течении 1 месяца. Предположительный диагноз?

A.*Рак лёгких

B. Бронхит

C. Пневмония

D. Трахеит

E. Стоматит

 

124. На ФАП обратилась больная Н., 55 лет с жалобами на боли по ходу варикозно расширенных вен, покраснение, местное повышение температуры. Какой диагноз можно поставить больной?

A.*Флебит

B. Варикозное расширение вен

C. Облитерирующий эндартериит

D. Сухая гангрена

E. Влажная гангрена

 

125. На вызов к больному приехала СМП. Больная жалуется на боль в области нижней трети левой голени, которая появилась после травмы. Объективно: левая голень в нижній трети отечная, деформированная. При пальпации в месте деформации определяется боль и крепитация. Какая помощь должна быть оказана больному?

A.*Наложить 2 шины Крамера

B. Наложить 1 шину Крамера

C. Наложить спиральную повязку

D. Наложить гипсовую повязку

E. Ввести димедрол

 

126. СМП вызвали к больному с переломом костей таза. В каком положении нужно транспортировать больного в травм. пункт?

A.*Поза «лягушки»

B. Положение Фоулера

C. На животе

D. На боку

E. В положении стоя

 

127. На здравпункт обратилась больная К., 35 лет с жалобами на чувство тяжести в ногах, усиление венозного рисунка на голенях. Симптомы появились после рождения 2-го ребёнка. Какие рекомендации дать больной?

A.*Обратиться к сосудистому хирургу

B. Обратиться к терапевту

C. Обратиться к невропатологу

D. Накладывать согревающие компрессы

E. Удалить подкожные вены хирургическим путём

 

128. На ФАП обратился больной с паховой грыжей. В каком порядке ему должна быть проведена операция?

A.*Плановая операция

B. Срочная операция

C. Экстренная I порядка

D. Экстренная II порядка

E. Операция не нужна

 

129. СМП приехала на вызов к больной с прободной язвой желудка. Какие мероприятия должны быть проведены в первую очередь?

A.*На живот положить пузырь со льдом и доставить больную в хирургическое отделение.

B. Ввести обезболивающие

C. Положить на живот пузырь со льдом

D. Ввести спазмолитики

E. Отправить больную в поликлинику к гастроэнтерологу

 

130. Що відноситься до методів тимчасової зупинки кровотечі?

A.*Накладання тиснутої пов'язки на рану

B. Діатермокоагуляція

C. Прошивання рани через масу тканин

D. Накладання судинного шва

E. Перев'язка судин в рані

 

131. Через 2 години після переливання крові пацієнт поскаржився на підвищення температури, біль у суглобах, млявість. Чим зумовлено стан хворого?

A.*Взаємодією антитіл реципієнта з перелитими лейкоцитами, тромбоцитами та імуноглобуліном крові

B. Взаємодією аглютиногенів донора з аглютинінами реципієнта

C. Введенням в організм реципієнта надлишку натрію і калію

D. Сенсибілізацією організму до білків донорської крові

E. Зниженою температурою інфузійної рідини

 

132. Ви фельдшер ФАПУ. Необхідно обробити руки для ПХО рани. Яким антисептиком і яким чином найдоцільніше обробити руки по Спасокукоцькому-Кочергіну?

A.*0,5% р-ном нашатирного спирту у 2-х тазах по 3 хв у кожному

B. 2 рази по 5 хв 96° спиртом

C. 2-ма серветками змоченими 5% р-ном нашатирного спирту

D. В одному тазу 0,5% р-ном нашатирного спирту 1 хв

E. 5 хв 5% р-ном йоду

 

133. Хворому під час транспортировки показана інфузійна терапія внаслідок крововтрати. Які необхідно врахувати абсолютні протипоказання до інфузійної терапії?

A.*Набряк легень

B. Інсульт

C. Свіжий тромбоз

D. Емболія судин

E. Гіпертонічна хвороба ІІІ ст.

 

134. На ФАП доставлено хворого, у який під час виконання господарських робіт поранив кінцівку, що призвело до запалення бешихою. Тактика фельдшера?

A.*Обробити кінцівку р-ном антисептика, накласти асептичну пов'язку, транспортувати до хірургічного стаціонару

B. Накласти пов'язку з левосіном

C. Накласти пов'язку з маззю Вишневського

D. Призначити антибіотики і залишити дома

E. Направити в інфекційну лікарню

 

135. До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка К. 65р. зі скаргами на кровотечу з варикозного вузла правої гомілки, яку травмувала 2 години тому. Хворіє варикозним розширенням вен нижніх кінцівок протягом останніх 10 років. Яку пов'язку доцільніше накласти пацієнтці?

A.*Давлячу

B. Циркулярну

C. Спіральну

D. Повзучу

E. Хрестоподібну

 

136. Який препарат обов'язково вводиться з метою премедикації?

A.*Атропіну сульфат

B. Новокаїн

C. Аналгін

D. Дроперидол

E. Пеніцилін

 

137. Фельдшер ФАПу оглядає потерпілого К. 25р., який 30 хвилин тому отримав ножове поранення грудної клітки справа. При огляді стан середньої важкості, з рани в ділянці 6 міжребер'я справа по середньо-ключичній лінії виділяється піниста кров. Що з потерпілим?

A.*Пневмоторакс

B. Непроникне поранення

C. Перелом ребра

D. Забій грудної клітки

E. Травматична асфіксія

 

138. Фельдшер ШМД оглядає пацієнта В., 27р., який скаржиться на біль в животі. При обстеженні живіт приймає участь в диханні, болісний при пальпації в правій здухвинній ділянці, в цьому ж місці позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Який вірогідніший діагноз?

A.*Гострий апендицит

B. Гострий холецистит

C. Гострий панкреатит

D. Проривна виразка шлунку

E. Гостра кишкова непрохідність

 

139. Фельдшер ШМД оглянувши пацієнта Ф., 47р. поставив діагноз гострої кишкової непрохідності. Яку невідкладну допомогу слід надати?

A.*Прикласти холод на живіт, транспортувати в лікарню

B. Ввести знеболюючі, транспортувати в лікарню

C. Прикласти теплу грілку на живіт, транспортувати в лікарню

D. Ввести знеболюючі, залишити дома

E. Прикласти теплу грілку, залишити дома

 

140. Фельдшеру здоровпункту пацієнт Н., 39р. скаржиться на часті болісні сечовипускання. Біль з'являється наприкінці сечовипускання. Ваш попередній діагноз?

A.*Гострий цистит

B. Гострий пієлонефрит

C. Гострий гломерулонефрит

D. Гострий уретрит

E. Гостра ниркова колька

 

141. Фельдшер ШМД оглядає пацієнта А., 37р. з гострою кишковою непрохідністю. Який симптом допоможе йому в діагностиці даного захворювання?

A.* Склярова

B. Ортнера

C. Пастернацького

D. Ситковського

E. Ровзінга

 

142. Пацієнтка З., 55р. скаржиться фельдшеру ФАПу на підвищення температури тіла до 38°С, почервоніння шкіри, біль в ділянці правого стегна. Протягом 10 років хворіє варикозною хворобою. При обстеженні кінцівка набрякла, в нижній третині правого стегна по внутрішній поверхні визначається гіперемія, болючий шнуроподібний інфільтрат за ходом підшкіркої вени. Яке ускладнення виникло у пацієнтки?

A.*Гострий тромбофлебіт

B. Абсцес стегна

C. Облітеруючий атеросклероз

D. Облітеруючий ендартеріїт

E. Гнійний лімфаденіт

 

143. Фельдшер швидкої допомоги оглядає пацієнта К., 37р., який пролив на праве передпліччя невідому хімічну речовину. При огляді в середній третині правого передпліччя по внутрішній поверхні визначається набряк, ділянка чорного кольору до 5х3 см. Яку речовину слід використати для нейтралізації після промивання рани водою?

A.*2% розчин натрію гідрокарбонату

B. 2% розчин оцтової кислоти

C. 2% розчин фурациліну

D. 2% розчин новокаїну

E. 2% розчин перманганату калію

 

144. Фельдшер ФАПу оглядає пацієнта П., 26р., який протягом 3 годин працював на морозі і скаржиться на біль в ділянці правої кисті. При обстеженні пальці правої кисті набряклі з великою кількістю пухирців, заповнених кров'янистим вмістом. Що з пацієнтом?

A.*Відмороження ІІ ступеня

B. Відмороження І ступеня

C. Відмороження ІІІ-А ступеня

D. Відмороження ІІІ-Б ступеня

E. Відмороження ІV ступеня

 

145. Фельдшер ШМД надає допомогу пацієнту А., 27р. з відкритим переломом правого стегна, ускладненим артеріальною кровотечею. З чого слід розпочати допомогу?

A.*З накладання кровоспинного джгута

B. З уведення знеболюючих засобів

C. З накладання транспортної шини

D. З туалету рани та накладання пов'язки

E. З активно-пасивної профілактики правця

 

146. Фельдшер ШМД надає допомогу пацієнту Б., 33р. з вивихом правого плеча. В якому стані кінцівки слід провести транспортну іммобілізацію?

A.*У патологічному

B. У фізіологічному

C. У будь-якому стані

D. Іммобілізація не проводиться

E. Іммобілізація не обов'язкова

 

147. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт Т., 23р. зі скаргами на біль в ділянці задньої поверхні шиї, температуру до 37°С. При обстеженні на задній поверхні шиї визначається припухлість, гіперемія шкіри, болючий інфільтрат в центрі якого видно 3 некротичні стержні. Що у пацієнта?

A.*Карбункул шиї

B. Фурункул шиї

C. Абсцес шиї

D. Флегмона шиї

E. Бешиха шиї

 

148. Фельдшер ШМД оглядає пацієнта зі скаргами на біль в ділянці носа, температуру до 40°С. При обстеженні в ділянці носо-губного трикутника справа набряк, гіперемія, болючий інфільтрат з гнійним стержнем в центрі. В чому небезпека даного захворювання?

A.*Інфікування оболонок головного мозку

B. Абсцес носо-губного трикутника

C. Флегмона правої половини шиї

D. Абсцес порожнини рота

E. Абсцес порожнини носа

 

149. Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта Б., 25р., якого 10 хвилин тому покусав невідомий собака. При обстеженні на задній поверхні гомілки рана до 5х3 см з помірною кровотечею та нерівними краями. З чого слід почати невідкладну допомогу?

A.*З промивання рани мильним розчином

B. З промивання рани розчином фурациліну

C. З промивання рани гіпертонічним розчином

D. З накладання асептичної пов'язки

E. З активно-пасивної профілактики правця

 

150. Фельдшер ФАПу оглядає пацієнтку З., 47р. зі скаргами на біль, почервоніння передньої поверхні правої гомілки, температуру тіла до 39°С, які з'явились після незначної подряпини шкіри. При обстеженні на передній поверхні правої гомілки визначається гіперемія шкіри до 15х10 см з чіткими контурами, незначний набряк. Який ймовірний діагноз у пацієнтки?

A.*Бешиха гомілки

B. Абсцес гомілки

C. Флегмона гомілки

D. Фурункул гомілки

E. Карбункул гомілки

 

151. До фельдшера здоровпункту підприємства звернувся працівник П., 46р., який годину тому отримав травму правої кисті. Після надання допомоги необхідно провести профілактику правця. Останнє щеплення проти правця у пацієнта 5 років назад. Що слід використати для екстреної профілактики правця в даному випадку?

A.*Протиправцевий анатоксин

B. Протиправцеву сироватку

C. Протиправцевий людський імуноглобулін

D. Протиправцеву сироватку та анатоксин

E. Профілактика правця не потрібна

 

152. Фельдшер ФАПу оглядає пацієнта Р., 39р., який 4 дні тому під час полювання отримав незначне вогнепальне поранення правого плеча. При обстеженні в верхній третині правого плеча значний набряк, в центрі якого рана до 0,3х0,3 см зі скудним сукровичним виділенням. Під час пальпації шкіри в ділянці визначається крепітація. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

A.*Газова гангрена плеча

B. Абсцес плеча

C. Флегмона плеча

D. Бешиха плеча

E. Дифтерія рани плеча

 

153. Фельдшер ШМД оглядає пацієнта Т., 23 років з масивною носовою кровотечею після травми носа. В якому положенні слід надавати пацієнту невідкладну допомогу?

A.*У напівсидячому з опущеною головою

B. У напівсидячому з піднятою головою

C. У лежачому на спині положенні

D. У лежачому на боці положенні

E. У вертикальному положенні

 

154. До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка Г., 34р. зі скаргами на біль, припухлість в правій пахвовій ділянці. Хворіє протягом 4 днів. При обстеженні в правій пахвовій ділянці визначається болісний інфільтрат величиною з грецький горіх з розм'якшенням в центрі. Який вірогідний діагноз?

A.*Правосторонній пахвовий гідраденіт

B. Правосторонній пахвовий лімфаденіт

C. Абсцес правої пахвової ділянки

D. Фурункул правої пахвової ділянки

E. Флегмона правої пахвової ділянки

 

155. До ФАПу звернулась пацієнтка Р., 35р. з кровотечею з носа після травми. Фельдшер надав необхідну допомогу, провів зовнішню тампонаду носа. Яку пов'язку слід накласти пацієнтці?

A.*Пращоподібну

B. Вуздечку

C. Хрестоподібну

D. Спіральну

E. Циркулярну

 

156. Фельдшер ШМД надає допомогу потерпілому М., 25р. з переломом правої ключиці. Яку пов'язку слід використати для іммобілізації правої верхньої кінцівки?

A.*Дезо

B. Вельпо

C. Хрестоподібну

D. Спіральну

E. Колосоподібну

 

157. До здоровпункту звернувся працівник з різаною раною великого пальця правої кисті. Фельдшер оглянув рану, провів її туалет, наклав стерильну серветку. Яку пов'язку слід накласти даному пацієнту?

A.*Колосовидну

B. Спіральну

C. Циркулярну

D. Рукавичку

E. Хрестоподібну

 

158. Фельдшер здоровпункту під час медичного огляду пацієнтки В., 35р. винайшов утягнутість соска правої молочної залози, шкіра в ділянці верхньо-зовнішнього квадранту у вигляді "лимонної кірки", при натискуванні на сосок з'являється крапля крові. Який вірогідний діагноз?

A.*Рак правої молочної залози

B. Абсцес правої молочної залози

C. Мастопатія правої молочної залози

D. Правосторонній мастит

E. Фурункул правої молочної залози

 

159. Фельдшер ФАПу оглядає пацієнта Г., 45р. зі скаргами на біль в промежині, який підсилюється під час дефекації, підвищення температури тіла до 38°С. При обстежені в ділянці ануса справа визначається гіперемія шкіри, болісний інфільтрат до 3х4 см з розм'якшенням в центрі. Який ймовірний діагноз у пацієнта?

A.*Гострий парапроктит

B. Гострий проктит

C. Тромбофлебіт гемороїдальних вузлів

D. Фурункул промежини

E. Флегмона промежини

 

160. Фельдшер ФАПу при визначенні групи крові пацієнта З., 24р. за стандартними сироватками отримав аглютинацію з сироватками О(І) та А(ІІ) груп. Яка група досліджуваної крові?

A.*Третя

B. Перша

C. Друга

D. Четверта

E. Помилка при визначенні

 

161. Фельдшер ФАПу при визначенні групи крові пацієнта П., 29р. за Цоліклонами отримав аглютинацію з Цоліцлонами анти-А та анти-В. Яка група досліджуваної крові?

A.*Четверта

B. Перша

C. Друга

D. Третя

E. Помилка при визначенні

 

162. Фельдшер ШМД оглядає пацієнта А., 47р. з гострим холециститом. Який симптом допоможе йому в діагностиці даного захворювання?

A.*Ортнера

B. Ситковського

C. Пастернацького

D. Ровзінга

E. Воскресенького

 

163. Фельдшер ШМД оглядає пацієнта А., 55р. з гострою нирковою колькою. Який симптом допоможе йому в діагностиці даного захворювання?

* Пастернацького

Ситковського

Ортнера

Ровзінга

Воскресенького

 

164. Фельдшер ШМД оглядає пацієнта А., 37р. з гострим апендицитом. Який симптом допоможе йому в діагностиці даного захворювання?

A.*Ситковського

B. Ортнера

C. Пастернацького

D. Склярова

E. Обухівської лікарні

 

165. Жінка М., 24 років звернулась на ФАП зі скаргами на біль в лівій половині грудної клітки, який виник після травми. Біль посилюється при кашлі, рухах. Під час огляду в ділянці 4 – 5 ребер зліва відмічається гематома, набряк м’яких тканин та відставання грудної клітки в акті дихання. При пальпації в ділянці 4 – 5 ребер різка болючість, відчувається хруст. Визначте діагноз:

A. Забій грудної клітки, перелом 4 – 5 ребер

B. Стиснення грудної клітки

C. Перелом грудини

D. Перелом ключиці

E. Струс грудної клітки

 

166. Чоловік П., 42 роки звернувся на ФАП зі скаргами на біль, деформацію і порушення функції правої кінцівки після падіння на витягнуту руку. При обстеженні: рука знаходиться у відведеному положенні, пошкоджене плече опущене, хворий тримає руку зігнутою в лікті, передпліччя підтримує здоровою рукою. Під дзьобоподібним відростком пальпується вивихнута голівка. Визначте діагноз:

A. Вивих правого плеча

B. Перелом плечової кістки

C. Забій плечового суглоба

D. Розтягнення зв’язок плечового суглоба

E. Перелом акроміального відростка лопатки

 

167. Жінка Л., 73 роки звернулася на ФАП зі скаргами на біль в порожнині рота, особливо при прийомі їжі, втрату смаку їжі, неприємний запах з рота. При огляді: гіперемія, набряк слизової оболонки, невеликі кровоточиві виразки з нерівними краями на яснах. Визначте діагноз:

A. Стоматит

B. Гінгівіт

C. Червоний плоский лишай

D. Лейкоплакія

E. Нома

 

168. На ФАП доставлений чоловік з травмою голови. Під час знаходження на ФАПі раптово припинилось дихання і серцебиття. Фельдшер почав проводити реанімаційні заходи. Яке співвідношення вдувань повітря і натискувань на грудину буде вірним, якщо ці заходи виконує одна людина?

A. 1 вдих і 5 компресій

B. 1 вдих і 8 компресій

C. 1 вдих і 10 компресій

D. 2 вдихи і 15 компресій

E. 2 вдихи і 20 компресій

 

169. Фельдшер проводить реанімаційні заходи на здоровпункті заводу. Як довго їх проводять, якщо немає ніяких ознак ефективності та неможливо перейти до спеціалізованої стадії реанімації?

A. До 15 хв

B. До 5 хв

C. До 10 хв

D. До 30 хв

E. До 1 години

 

170. Чоловік С., 51 рік звернувся на ФАП зі скаргами на біль в горлі, що посилюється під час ковтання, загальну слабкість, головний біль, високу температуру тіла. При фарингоскопії на гіперемованій і набряклій слизовій оболонці мигдаликів відмічаються жовтувато-білі крапки розміром з головку шпильки. Визначте діагноз:

A. Фолікулярна ангіна

B. Катаральна ангіна

C. Лакунарна ангіна

D. Дифтерія глотки

E. Виразково-плівчаста ангіна

 

171. Чоловік 75 років звернувся на ФАП зі скаргами на затримку сечовипускання і домішки крові в сечі. Які методи повинен застосувати фельдшер для встановлення діагнозу?

A. Пальцьове дослідження простати

B. Поверхневу пальпацію живота

C. Глибоку пальпацію живота

D. Перкусію живота

E. Аускультацію живота

 

172. На ФАП звернувся чоловік 53 років зі скаргами на плоску пухлину в ділянці лоба, яка покрита тонким шкірним епітелієм із сірувато-скляним блиском, на краях пухлини видно малюнок розширених венозних капілярів. Визначте діагноз:

A. Рак шкіри лобної ділянки

B. Мієлома лобної ділянки

C. Аміома шкіри голови

D. Гіперкератоз шкіри голови

E. Фурункул лобної ділянки

 

173. Внаслідок розпаду пухлини шкіри н/3 правого плеча розпочалась кровотеча. Була викликана ШМД. Який метод зупинки кровотечі повинен застосувати фельдшер в цій ситуації?

A. Накласти стискальну пов’язку

B. Згинання кінцівки в суглобі

C. Притискання судин

D. Накладання джгута

E. Щільна тампонада рани

 

174. До фельдшера ФАПу звернулась жінка зі скаргами на поганий зір. При дослідженні за допомогою таблиць Сівцева – Головіна з’ясувалось, що вона бачить тільки букви 2-го рядка, а розміщені нижче – не бачить. Визначте діагноз:

A. Міопія

B. Гіперметропія

C. Астигматизм

D. Анізометропія

E. Амбліопія

 

175. Ви – фельдшер ФАПУ. Вас викликали до пацієнта, який отримав поранення грудної клітки. Скаржиться на тупий біль у грудях, утруднене дихання, кровохаркання. При обстеженні Ви виявили: аускультативно – різко ослаблене дихання, перкуторно – коробковий звук. Ваш діагноз?

A. Закритий пневмоторакс

B. Гемоторакс

C. Відкритий пневмоторакс

D. Клапанний пневмоторакс

E. Набряк легень

 

176. Ви – фельдшер ФАПУ. Вас викликали до пацієнта, який скаржиться на біль у грудній клітці, кашель з виділенням великої кількості гнійного мокротиння. З анамнезу відомо, що захворювання почалося з гарячки до 39° - 40°С, кашлю з виділенням кров’янистого мокротиння. Спостерігалась загальна слабкість, пітливість. Ваш діагноз?

A. Абсцес легень

B. Емпієма плеври

C. Пневмонія

D. Гангрена легень

E. Рак легень

 

177. Ви - фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта, який отримав ножове поранення плеча. У хворого виражена слабкість, запаморочення. Об’єктивно: блідість шкіри, акроціаноз, загальмованість, тахікардія, АТ 100/70 мм рт. ст. З рани пульсуючим струменем витікає яскраво червона кров. Ви встановили діагноз – Артеріальна кровотеча з плечової артерії. Надайте невідкладну допомогу:

A. Накласти джгут нижче рани, асептичну пов’язку

B. Накласти тугу пов’язку, провести знеболення

C. Провести тугу тампонаду рани, ввести знеболюючі, серцеві засоби

D. Накласти джгут, провести знеболення, транспортну іммобілізацію

 

178. Ви на виклику у жінки 67 р., яка скаржиться на різку слабкість, запаморочення, дзвін у вухах, миготіння «мушок» перед очима, спрагу. Об’єктивно: різка блідість, липкий піт, АТ – 90/60 мм рт. ст., задишка. З середньої третини гомілки з варикозного вузла витікає кров темного кольору. Підлога навколо пацієнтки залита кров’ю. Ваш діагноз?

A. Геморагічний шок на фоні венозної кровотечі

B. Венозна кровотеча

C. Варикозна хвороба, венозна кровотеча

D. Посттромбофлебітична хвороба, венозна кровотеча

E. Трофічна виразка, венозна кровотеча

 

179. Ви фельдшер здоровпункту промислового підприємства. До вас звернувся робітник 30 років, який протягом останніх 10 років страждає виразковою хворобою шлунка. Скаржиться на слабкість, запаморочення. Спостерігалось одноразове блювання «кавовою гущею». Об-но: блідість шкіри, живіт м’який, безболісний. Попередній діагноз:

A. Шлунково-кишкова кровотеча

B. Виразкова хвороба шлунка

C. Синдром Мелорі – Вейса

D. Рак шлунка

E. Атрофічний гастрит

 

180. Ви – фельдшер ФАПу, заповнюєте медичну документацію на пацієнта С., 34 р., який 1 рік назад лікувався в хірургічному відділенні з приводу травми з великою крововтратою. Він повідомив Вам, що після переливання біля 1000 мл одногрупної резус-сумісної консервованої крові у нього відмічались серцебиття, судоми м’язів, порушення дихання, занепокоєння. Яке ускладнення гемотрансфузії мало місце у хворого?

A. Цитратний шок

B. Геморагічний шок

C. Анафілактичний шок

D. Постгемотрансфузійний шок

E. Гострий тромбоз

 

181. Хвора 22 років звернулась на ФАП зі скаргами на підвищену температуру тіла до 38,5 - 39 °С, біль у грудній залозі, слабкість, головний біль. Об’єктивно: грудна залоза збільшена в об’ємі, шкіра гіперемована, пальпаторно – болюча, збільшені підпахвові лімфатичні вузли. Ваш діагноз:

A. Мастит, інфільтративна форма

B. Рак молочної залози

C. Мастопатія

D. Мастит, абсцедуюча форма

E. Рак Педжета

 

182. Ви – фельдшер здоровпункту. До Вас звернувся робітник зі скаргами на різкі болі в правій здухвинній ділянці. Біль з’явився опівночі в епігастрії, потім перемістився в здухвинну ділянку. Хворого турбує нудота, загальна слабкість, позитивні симптоми Сітковського, Бартом’є – Міхельсона. Що з хворим?

A. Гострий апендицит

B. Гострий панкреатит

C. Ентероколіт

D. Кишкова непрохідність

E. Гострий пієлонефрит

 

183. Вас, фельдшера швидкої допомоги, викликали до чоловіка 42 р. зі скаргами на різкий «кинджальний» біль у животі, який з’явився раптово. В анамнезі – виразкова хвороба шлунка. При огляді: живіт болючий, напружений, обличчя загострене, язик сухий. Перкуторно: відсутність печінкової тупості. Симптом Щоткіна – Блюмберга позитивний. Що з хворим?

A. Перфорація виразки

B. Пенетрація виразки

C. Шлунково-кишкова кровотеча

D. Виразкова хвороба шлунка, малігнізація

E. Симптом Мелорі – Вейса

 

184. На ФАП звернувся пацієнт зі скаргами на тягнучий біль у рані, сіпання м’язів навколо рани правої ступні. Зі слів хворого, захворів гостро: з’явилась значна стомлюваність жувальних м’язів і їх напруження. З анамнезу – 4 дні назад отримав колото-різану рану правої ступні. За допомогою не звертався. Що з хворим?

A. Правець

B. Гостра гнійна інфекція

C. Газова гангрена

D. Дифтерія рани

E. Сказ

 

185. До вас на ФАП звернувся чоловік 35 років зі скаргами на біль в епігастрії оперізуючого характеру, нудоту, неоднократне блювання. Біль виник після вживання алкоголю. Об’єктивно: живіт здутий, пальпаторно – болючий в епігастрії. Позитивний симптом Мейо – Робсона. Ваш діагноз?

A. Гострий панкреатит

B. Гострий холецистит

C. Виразкова хвороба шлунка

D. Гепатит

E. Сечокам’яна хвороба

 

186. До Вас на ФАП звернувся пацієнт 44 р. зі скаргами на біль та почервоніння в ділянці сідниці. Зі слів хворого, 4 дні назад йому було введено внутрішньом’язово магнезії сульфат.

Об’єктивно: пальпаторно – місцеве підвищення температури, позитивний симптом флуктуації. Ваш діагноз?

A. Післяін’єкційний абсцесс

B. Післяін’єкційний інфільтрат

C. Флегмона

D. Фурункул

E. Карбункул

 

187. До вас на ФАП звернулась пацієнтка зі скаргами на загальну слабкість, головний біль, озноб. При обстеженні: права гомілка набрякла, почервоніння шкіри з чіткими межами, місцями пухирі різної величини, наповнені серозно-гнійним ексудатом. Ваш діагноз?

A. Бешиха, бульозна форма

B. Бешиха, еритематозна форма

C. Еризипелоїд

D. Бешиха, некротична форма

E. Флебіт

 

188. Ви – фельдшер ФАПу. На прийомі хворий 56 р. скаржиться на розпираючі болі в правій гомілці, значне посилення болю при ходьбі. Об’єктивно: візуально – збільшення об’єму кінцівки, пальпаторно – біль по ходу литкових м’язів правої гомілки.В анамнезі: варикозна хвороба н/кінцівок. Ваш діагноз?

A. Тромбофлебіт глибоких вен

B. Облітеруючий ендартериїт

C. Хвороба Рейно

D. Гострий тромбофлебіт

E. Посттромбофлебітичний синдром

 

189. На ФАП звернувся хворий 40 р. зі скаргами на сильні болі у поперековій ділянці, які виникли раптово, з іррадіацією в пах та статеві органи. Скаржиться на розлади сечовипускання, слабкість. Болі виникли після фізичного перевантаження. Об’єктивно: позитивний симптом Пастернацького.Ваш діагноз?

A. Сечокам’яна хвороба

B. Гідронефроз

C. Цистит

D. Піонефроз

E. Пієлонефроз

 

190. До Вас на ФАП звернувся чоловік 72 р. зі скаргами на постійний біль в дистальних відділах нижніх кінцівок, який посилюється вночі. Скаржиться на оніміння пальців стоп. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, на дотик холодні. Пальпаторно – сухість шкірних покривів, гіпотрофія м’язів обох гомілок, відсутність пульсу на підколінних артеріях і артеріях стопи. Що з хворим?

A. Облітеруючий атеросклероз

B. Хвороба Рейно

C. Облітеруючий ендартериїт

D. Тромбофлебіт глибоких вен

E. Посттромбофлебіт. Хвороба

 

191. Ви – фельдшер ФАПу ознайомлюєтесь з випискою пацієнта Н., 48 р., який лікувався в хірургічному відділенні і був оперований. У виписці, зокрема, вказано, що при підготовці хворого до оперативного втручання була проведена премедикація. Які препарати і в який термін вводять для премедикації за призначенням лікаря?

A. За 30 хв до операції: атропін, димедрол, промедол

B. За 1 год до операції: атропін, димедрол, фентаніл

C. За 30 хв до операції: атропін, корглікон, промедол

D. За 1 год до операції: атропін, димедрол, анальгін

E. Напередодні ввечері: атропін, фенобарбітал, димедрол

 

192. Ви - фельдшер ШМД на виклику.Потерпілий скаржиться на виражені болі в правому плечі, які значно посилюються при рухах в кінцівці. Зі слів потерпілого – мала місце побутова травма. Об’єктивно: візуально – деформація в с/3, набряк, пальпаторно – локальний біль і крепітація.Ви встановили діагноз – закритий перелом с/3 правого плеча. Надайте першу медичну допомогу:

A. Знеболення, транспортна іммобілізація шиною Крамера

B. Знеболення, транспортна іммобілізація шиною Дітеріхса

C. Знеболення, транспортна іммобілізація шиною Белера

D. Накласти шину, знеболити

E. Знеболити, накласти колосовидну пов’язку

 

193. Вас викликали до хворого 65 р., який протягом місяця скаржиться на значне посилення болю в лівій ступні. При огляді: блідість шкірних покривів н/кінцівок, на дотик кінцівки від пальців до с/3 гомілок холодні, шкірні покриви сухі, відмічається гіпотрофія м’язів; І – ІІ пальці лівої стопи багряно-синюшні, муміфіковані. В анамнезі – цукровий діабет. Ваш діагноз?

A. Діабетична ангіопатія судин нижніх кінцівок

B. Облітеруючий атеросклероз нижніх кінцівок

C. Облітеруючий ендартерит нижніх кінцівок

D. Хвороба Рейно

E. Посттромбофлебітична хвороба нижніх кінцівок

 

194. До вас на ФАП звернувся хворий 27 р. зі скаргами на різкі, тягнучі болі в нігтьовій фаланзі ІІ пальця правої кисті. Хворіє протягом 3-х днів. Об’єктивно: дистальна фаланга набрякла, гіперемована, пальпаторно – різко болюча. Ви встановили діагноз: панарицій. Яке знеболення необхідно провести перед розтином панарицію?

A.*Анестезія за Лукашевичем – Оберстом

B. Анестезія за О.В. Вишневським

C. Використаєте знеболення 2% новокаїном

D. Анестезія за методом Волковича

E. Анестезія за методом Кохера

 

195. Ви надаєте першу допомогу на місці події потерпілому, якому нанесли ножове поранення лівого стегна. З рани пульсуючим струменем витікає яскраво червона кров. Який метод тимчасової зупинки кровотечі Ви застосуєте?

A. *Накладете джгут Есмарха

B. Згинання кінцівки в суглобі

C. Надання кінцівці підвищеного положення

D. Давляча пов’язка

E. Пальцеве притискання артерії на відстані

 

196. У хірургічне відділення, де Ви працюєте, госпіталізований хворий з шлунково-кишковою кровотечею. Лікар доручив Вам визначити групу крові. Який засіб Ви для цього оберете?

A. *Стандартні гемаглютинуючі сироватки

B. Реагент анти-D супер

C. Реагент анти-С супер

D. Стандартні Rh-негативні еритроцити

E. Стандартні Rh-позитивні еритроцити

 

197. До Вас у медпункт заводу доставили робочого, який поранив праве передпліччя. При огляді Ви виявили рану розміром 4×7 см, з якої рівномірно витікає темна кров. Який метод тимчасової зупинки кровотечі Ви оберете?

A. *Давляча пов’язка

B. Накладання затискача;

C. Накладання затискача на відстані

D. Максимальне згинання кінцівки в суглобі

E. Накласти джгут-закрутку

 

198. Під час проходження виробничої практики Ви допомагали при накладанні пов’язки. Після закріплюючих турів від здорового боку через верхню третину плеча бинт був спрямований на верхню третину плеча до задньої пахвинної лінії у пахвинну западину, а потім на хворе надпліччя. Назвіть пов’язку.

A. *Колосоподібна на ділянку плечового суглоб

B. Дезо

C. Вельпо

D. На молочну залозу

E. Спіральна

 

199. До Вас на ФАП звернувся хворий 65 років зі скаргами на похолодання стоп, біль у в литкових м’язах при ходьбі. При обстеженні Ви виявили ослаблення пульсу на артеріях стоп, відсутність волосся на ногах, розшарування нігтів. Вкажіть найбільш імовірний діагноз.

A. *Атеросклероз судин нижніх кінцівок

B. Гострий тромбоз стегнової артерії

C. Гострий тромбоз глибоких вен

D. Гострий тромбоз поверхневих вен

E. Хвороба Рейно

 

200. До Вас у медпункт заводу доставили робочого 59 років, який скаржиться на неможливість сечовипускання. Останнім часом сеча виділяється тонким струменем. При обстеженні Ви виявили над лобком збільшений сечовий міхур. Яку допомогу Ви надасте?

A. *Катетеризацію сечового міхура

B. Холод на лоно

C. Внутришньовенно натрія хлорид 10%

D. Внутришньовенно еуфілін

E. Внутришньовенно глюкозу

 

201. Вас викликали до учня, який на уроці фізкультури впав на ліву руку. скаржиться на біль у ділянці середньої третини лівої ключиці. Об’єктивно: стан задовільний. Шкіра у ділянці травми не ушкоджена, деформація відсутня. При пальпації визначається локальна болісність і кісткова крепітація. Вкажіть іммобілізуючу пов’язку, яку Ви накладете:

A. *Пов’язка Дезо

B. Колосоподібна пов’язка на плечовий суглоб

C. Шина Крамера

D. Хрестоподібна повязка на плечові суглоби

E. Косинкова пов’язка

 

202. Вашу бригаду швидкої допомоги викликали на місце події, де потерпілий отримав ножове поранення грудної клітки. При огляді виявлена рана, яка "дихає" – при вдиху і видиху чути звук. Яку допомогу необхідно надати потерпілому?

A. *Накласти оклюзійну пов’язку

B. Накласти колосоподібну пов’язку

C. Ввести еуфілін

D. Ввести атропін

E. Накласти пов’язку Вельпо

 

203. До Вас на ФАП звернувся хворий після стаціонарного лікування флегмони кисті. Рекомендовано продовжити перев’язки до повного закриття рани. Який розчин Ви використаєте в першу чергу для промивання рани у 3-й стадії ранового процесу?

A. *Перекис водню

B. Калій перманганат;

C. Гіпертонічний розчин натрію хлориду

D. Переварена вода

E. Фурацилін

 

204. До Вас на ФАП звернулася хвора, 47 років зі скаргами на біль в ділянці лівосторонньої пахової грижі, нудоту, блювання. При обстеженні грижа болісна, збільшена, напружена, не вправляється. Яку допомогу Ви надасте?

A. *Покладете холод на ліву пахову ділянку, забезпечите госпіталізацію

B. Введете знеболювальні, спробуєте вправити грижу

C. Знеболите, запропонуєте носіння бандажу

D. Покладете холод на пахову ділянку, зробите очисну клізму

E. Накладете тепло на пахову ділянку, спробуєте вправити грижу

 

205. До Вас на ФАП звернулася жінка 38 років, зі скаргами на слабкість, головокружіння, одноразове блювання “кавовою гущею”. Об’єктивно: шкіра бліда. Рs –90/хв.; АТ – 100/50 мм рт.ст. При пальпації: живіт м’який, безболісний. Яку допомогу Ви надасте?

A. *Ввести внутришньовенно 10% розчин кальцію хлориду, негайно госпіталізувати

B. Покласти тепло на живіт, ввести спазмолітики

C. Покласти тепло на живіт, дати протиблювотні

D. Покласти холод на живіт, промити шлунок

E. Покласти вантаж на живіт, ввести знеболювальні

 

206. До Вас у медпункт заводу доставили чоловіка 34 років, який під час роботи отримав травму правого передпліччя. При огляді Ви виявили: деформацію правого передпліччя в середній третині, патологічну рухливість і крепітацію. Яку допомогу необхідно надати?

A. *Накласти шину Крамера

B. Накласти тугу пов’язку

C. Накласти шину Дітеріхса

D. Накласти колосоподібну пов’язку

E. Накласти пов’язку Вельпо

 

207. До Вас на ФАП звернувся хворий на виразкову хворобу шлунка. 15 хв. тому у нього раптово з’явився сильний біль у животі. При огляді Ви виявили "дошкоподібний" живіт. Яку допомогу необхідно надати?

A. *Холод на живіт, негайна госпіталізація

B. Тепло на живіт, ввести знеболювальні

C. Тепло на живіт, промивання шлунка

D. Холод на живіт, очисна клізма

E. Тепло на живіт, ввести спазмолітики

 

208. Вашу бригаду швидкої допомоги викликали до хворої 64 років, яка скаржиться на здуття живота, нудоту, блювання, затримку газів, закреп. Яку допомогу необхідно надати?

A. *Холод на живіт, термінова госпіталізація

B. Зробити очисну клізму, ввести спазмолітики

C. Ввести контрикал, зробити сифонну клізму

D. Ввести прозерин, зробити очисну клізму

E. Ввести знеболювальні і проносні

 

209. До Вас на ФАП звернувся хворий 50 років з пупковою грижею. Скаржиться на біль, який виник в ділянці випинання після фізичного навантаження, збільшення об’єму і напруження грижі, неможливість вправити грижовий вміст у черевну порожнину. Яка допомога є найбільш доцільною в даному випадку?

A. *Терміново госпіталізувати в хірургічне відділення

B. Обмеження прийому їжі

C. Спокій

D. Міхур з льодом на місце випинання

E. Надання лежачого положення

 

210. Ваша бригада ШМД надає допомогу на місці зіткнення автомобілів. Постраждалий 31 року був затиснутий в машині. В свідомості. Скаржиться на сильний біль в ділянці тазу, відсутність виділення сечі. При огляді: в ділянці тазу деформація. В якому положенні слід транспортувати пацієнта в медичний заклад?

A. *В положенні "жаби"

B. Лежачи на спині

C. Напівсидячи

D. Лежачи на животі

E. Сидячи

 

211. До Вас у медпункт заводу звернувся чоловік 32 років, який кілька хвилин тому, працюючи в коморі, перекинув пляшку з азотною кислотою. При огляді: в ділянці гомілки жовтий струп, болючість. Який нейтралізуючий засіб слід застосувати?

A. *2% розчин гідрокарбонату натрію

B. Вапняне молоко

C. Гліцерин

D. 5% розчин натрію тіосульфату

E. 5% розчин міді сульфату

 

212. До Вас на ФАП звернулася жінка 30 років, яку 30 хв. тому покусав собака. При огляді: в ділянці правої гомілки кілька ран з нерівними краями, незначна кровотеча. Яку допомогу слід надати?

A. *Промити рани мильним розчином

B. Промити рани розчином йодонату

C. Промити рани гіпертонічним розчином

D. Промити рани розчином перекису водню

E. Накласти суху асептичну пов’язку

 

213. Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали на місце пожежі, де потерпілий отримав опік полум’ям передньої поверхні обох ніг, грудей і живота. Визначте площу опікової поверхні?

A. *36%

B. 56%

C. 42%

D. 25%

E. 18%

 

214. Пацієнт 27 років поступив до приймального відділення. З анамнезу відомо, що 7 днів тому під час роботи на городі пошкодив сапою ногу. За допомогою не звертався. Об’єктивно: стан важкий, визначається тризм, ригідність потиличних м’язів. В яке відділення медична сестра повинна транспортувати пацієнта для подальшого лікування?

A. *Реанімаційне

B. Терапевтичне

C. Інфекційне

D. Неврологічне

E. Хірургічне

 

215. До Вас на ФАП звернулася жінка 60 років. Скаржиться на наявність виразки на шкірі лівої молочної залози, яка з’явилася два місяці тому. Об’єктивно: на лівій молочній залозі є виразка 1 см в діаметрі з сірим дном. Шкіра навколо неї набрякла, дещо гіперемована. Навколо пальпується щільний безболісний інфільтрат. Підпахвинні лімфовузли зліва збільшені. Вкажіть імовірний діагноз.

A. *Злоякісне новоутворення молочної залози

B. Первинний сифіліс

C. Трофічна виразка молочної залози

D. Туберкульоз шкіри молочної залози

E. Карбункул молочної залози

 

216. Хворому 60 років 2 тижні тому в урологічному відділенні накладена епіцистостома. Був виписаний за місцем проживання під Ваш нагляд. На 4 день під час перев'язки хворого Ви виявили почервоніння та подразнення шкіри навколо гумового дренажу. Чим необхідно обробити краї рани?

A. *Нанести пасту Лассара

B. Обробити етиловим спиртом

C. Обмити водою

D. Видалити дренаж

E. Обробити діамантовим зеленим

 

217. Після лижної прогулянки до Вас на ФАП звернувся чоловік 25 років, який скаржиться на біль в ділянках носа, щік та чола. При огляді шкіра набрякла, холодна на дотик. Вкажіть імовірний діагноз.

A. *Дореактивний період відмороження

B. Загальне переохолодження

C. Відмороження ІІ ступеня

D. Початкова стадія загального відмороження

E. Загальне замерзання

 

218. До Вас на ФАП звернулася жінка 27 років з скаргами на наявність ущільнення в лівій молочній залозі. При огляді Ви виявили в лівій молочній залозі щільне утворення з горіх, має чіткі контури, безболісне. Лімфовузли не збільшені. Що Ви повинні зробити в цьому випадку?

A. *Направити жінку до хірурга

B. Накласти спиртовий компрес

C. Спостерігати

D. Зробити йодну сітку

E. Накласти пов’язку з маззю Вишневського

 

219. Ваша бригада ШМД надає допомогу на місці події постраждалому з різаною раною підборіддя. За призначенням лікаря Ви провели туалет рани. Якою пов'язкою Ви зафіксуєте перев'язувальний матеріал?

A. *Пращоподібною

B. Косинковою

C. Спіральною

D. Коловою

E. Т-подібною

 

220. До Вас на ФАП звернувся хворий, якому вчора в травмпункті ЦРЛ була накладена гіпсова пов’язка з приводу перелому правої променевої кістки. Скаржиться на посилення болю в кінцівці, заніміння пальців, набряк. Яку допомогу необхідно надати?

A. *Послабити гіпсову пов’язку

B. Створити підвищене положення кінцівки

C. Порадити терпіти до ранку

D. Дати знеболюючі

E. Зняти гіпсову пов’язку

 

221. До Вас на ФАП звернувся хворий, 30 років зі скаргами на біль у ділянці рани, посмикування м'язів, набряк кінцівки, біль у горлі, головний біль, підвищення температури тіла до 39°С, серцебиття. З рани виділяються пухирці газу з невеликою кількістю сукровичної рідини. Шкіра кінцівки холодна на дотик, з темно-червоними плямами. Під час пальпації кінцівки чути крепітацію. Вкажіть імовірний діагноз.

A. *Газова гангрена

B. Бешиха

C. Правець

D. Флегмона

E. Ангіна

 

222. До Вас на ФАП хвернувся чоловік 43 років, зі скаргами на сильний біль, почервоніння та набряк шкіри лівої гомілки. Захворювання почалось гостро. t° тіла 39,5°С. Обєктивно: в середній третини лівої гомілки відмічається набряклість, почервоніння шкіри з чіткими фестончатими краями, місцями пухирі різних розмірів, заповнені серозно-геморагічним ексудатом. Вкажіть імовірний діагноз.

A. *Бешиха

B. Флегмона

C. Лімфангоїт

D. Гострий тромбофлебіт

E. Фурункульоз

 

223. До Вас на ФАП звернувся хворий зі скаргами на головний біль, втрату апетиту, запаморочення, підвищення t° тіла до 39°С, біль в ділянці правої гомілки. Хворіє близько 10 днів. Об'єктивно: в середній третині правої гомілки відмічається набряк м'яких тканин, почервоніння шкіри, місцеве підвищення температури, болючість при пальпації. Вкажіть імовірний діагноз.

A. *Остеомієліт

B. Забій м’яких тканин лівого стегна

C. Флегмона

D. Бешиха

E. Панарицій

 

224. До Вас на ФАП доставили учня 10 років, який впав на уроці фізкультури. Скаржиться на біль у правому плечовому суглобі. Об’єктивно: праве плече відведене від тулуба, правий плечовий суглоб деформований і сплющений, пасивні рухи різко болючі. З чого необхідно почати надання допомоги?

A. *Іммобілізувати кінцівку

B. Зробити масаж

C. Ввести антибіотики

D. Вправити вивих

E. Накласти джгут

 

225. До Вас у медпункт заводу доставили потерпілого, який необережно повівся з фосфорорганічною сполукою, внаслідок чого вона попала йому в очі. Ви провели промивання очей водою. Чим необхідно закапати очі після промивання?

A. *30% розчином сульфацил-натрію

B. 0,5% розчином фурациліну

C. 2% розчином натрію гідрокарбонату

D. 5% розчином аміаку


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.225 сек.)