АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Операції в носовій ділянці

Читайте также:
  1. Вексель як форма міжгосподарських розрахунків. Банківські операції з векселями
  2. Долікарська допомога при носовій кровотечі
  3. Касові операції регламентуються Інструкціями НБУ № 1, № 4, а також Положенням про порядок ведення касових операцій у національній валюті в Україні.
  4. Логічні побітові операції
  5. Міжнародні товарообмінні операції зумовили необхідність встановлення співвідношень між національними грошовими відносинами.
  6. Операції банків та небанківських фінансово-кредитних інститутів на фінансовому ринку
  7. Операції з цінними паперами на українському фондовому ринку
  8. Операції на рогах
  9. Операції над множинами
  10. Орендні операції з торговельною нерухомістю
  11. Основні види розподілу та кооперації управлінської діяльності. Вибір пріоритетних справ.

Блокада підочноямкового нерва. Показання. Операції на носо­вій ділянці, на верхній губі, носогубному дзеркалі, оральному від­ділі верхньощелепної пазухи та зубах до 2-го моляра.

Техніка знеболювання у великої рогатої худоби (за Садовським). Визначають місцеположення підочноямкового отвору. Для цього проводять так звану орбітальну лінію від зовнішнього краю очної ямки паралельно спинці носа. На цю лінію ставлять перпен­дикуляр від переднього краю 1-го премоляра верхньої щелепи, який добре промацується через щоку. В точці перетину цих ліній знаходять отвір. Голку уколюють через нього в однойменний ка­нал і дещо вгору на глибину 3—4 мм. Ін'єктують 10 мл 3 % роз­чину новокаїну.

У коней підочноямковий отвір вкритий спеціальним підіймачем верхньої губи і носогубним м'язом. Місцеположення отвору визна­чають пальпацією поблизу середини лінії, яка з'єднує передній кінець лицевого гребеня з носорізцевою вирізкою (рис. 74). Лівою рукою зміщують угору згаяні м'язи. Голку уколюють проти отво­ру і вводять у підочноямковий канал на глибину 3—4 мм, притри­муючись нижньої стінки каналу. Вводять 10 мл 3 % розчину ново­каїну. Під час ін'єкції злегка притискують пальцем тканини в ді- лянці отвору, щоб уникнути витікання рідини за межі каналу.

Під час операцій на верхній щелепі (але не на зубах), в ділян­ці носа і на губі обмежуються створенням депо з анестетика по­близу підочноямкового отвору. Здоровим бикам ін'єктують з кож­ного боку по ЗО—50 мл анестетика, залишаючи частину під шкірою (блокада гілки поверхневого вискового нерва).

Блокада верхньощелепного нерва (за Студенцовим). Показання ті самі, що й при блокаді підочноямкового нерва, а також при. операціях на зубах верхньої щелепи. Техніка знеболювання. Блокада найбільш технічно проста у ко­ней. Точку уколу голки намічають на перетині двох ліній: лицевої, яка йде від середини зовнішнього контуру щелепного суглоба у напрямку до переднього кінця лицевого гребеня, та орбітальної, перпендикулярної до попередньої, проведеної від абора льного краю очної ямки. У точці перетину цих ліній уколюють голку перпенди­кулярно до шкіри (рис. 74, 1). Голка проходить поблизу попереч­них лицевих артерії і вени, при пошкодженні яких може утворитись гематома. Щоб запобігти проколу цих судин, після проведен­ня голки крізь шкіру, фасції і жувальний м'яз до неї приєднують наповнений новокаїном шприц і перед подальшим просуванням углиб натискують на поршень голки, щоб струменем розчину зміс­тити судини. Глибина уколу — до зіткнення з кісткою (ділянка клиноподібної ямки). Залежно від величини тварини вона дорів­нює б—8 см. Ін'єктують 20 мл 2—3 % розчину новокаїну. Знебо­лювання настає через 7—ЗО хв і триває 25—50 хв. Іноді втрачає­ться чутливість органів очної ямки.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)