АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виховання позитивних звичок

Читайте также:
  1. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  2. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  3. Взаємозв’язок розвитку, виховання та навчання
  4. Вибір методів виховання
  5. Видатні педагоги про мету виховання
  6. Видатні педагоги про мету виховання.
  7. Виникнення гри, гра як засіб виховання.
  8. Виникнення та розвиток систем фізичного виховання
  9. Виникнення фізичного виховання як суспільного явища
  10. Виховання в Афінах
  11. Виховання в дусі миру та формування громадянськості
  12. Виховання гігієнічних навичок ВІЛ-інфікованих дітей

Успіх будь-якої діяльності залежить від уміння її виконувати. Уміння інколи зводять до знання якоїсь справи, розуміння того, як вона робиться, ознайомлення з порядком її виконання. Людина може, наприклад, знати правила керування автомобілем, але настільки недосконало, що їй ніхто не дасть дозволу його водити.

Основними умовами успішного формування вмінь і навичок є усвідомлення мети завдання і розуміння його змісту та способів виконання, поступовий перехід від простішого до складніших завдань, від повільного до швидкого темпу їх виконання. Цього досягають поясненнями завдання, демонструванням кращих зразків виконуваного завдання та самої дії виконання.

Вміння -це готовність людини успішно виконувати певну діяльність, що ґрунтується на знаннях і навичках.

 

Вміння залежить від сформованості навичок. Вміє керувати автомашиною той, хто, дотримуючись встановлених правил, робить це вправно, чітко й бездоганно, хто має навички у цій справі.

Вміє складати план той учень, в якого вироблені певні навички роботи над текстом. Так само і вміння грати на якомусь музичному інструменті, малювати, виконувати фізкультурні вправи та інші завдання спирається на певні навички.

Діяльність людини найчастіше складається з цілої низки різних дій. Тому вміння їх виконувати також складається з низки часткових умінь. Комплекс часткових, тісно взаємопов'язаних умінь охоплює все те, що називають умінням: керувати машиною, навчатися, грати на музичному інструменті, малювати.

 

Вміння учня навчатися включає вміння планувати свою домашню навчальну роботу, братися в певні години за її виконання раціональними способами, заучувати заданий текст, виконувати письмові завдання, контролювати результат їх виконання.

Повторно виконуючи ту чи іншу дію, людина вправляється в її виконанні, внаслідок чого вдосконалюється виконання нею цієї дії.

Дія виконується дедалі швидше, легше, вільніше, потребує менше напруження, зусиль і вольового контролю, кількість помилкових рухів зменшується. Людина усвідомлює мету дії, шлях досягнення цієї мети; техніка ж її досягнення функціонує сама, по собі, більш-менш автоматизовано.

Отже, навичками -це удосконалені шляхом багаторазових вправ компоненти вмінь, що виявляються в автоматизованому їх виконанні (Н., письмо, гра на музичних інструментах).

 

Уміння і навички формуються у людини в процесі її навчання. Фази формування навичок:

1. Усвідомлення завдання та способів його виконання.

2. Зміцнення волі через багаторазове повторення. Відбувається стереотипія, яка є підґрунтям автоматизованого виконання дії

Вольове зусилля набагато зменшується, полегшується свідомий контроль за процесом виконуваної дії, повільне зосередження уваги на рухах переходить у стан післядовільної уваги, рухи стають впевненішими і точнішими.

3. Дії стають завченими, що дає можливість удосконалювати їх, доводити до певного рівня майстерності.

Види вмінь і навичок(від змісту діяльності і потреб людини):

1) вміння і навички самообслуговування;

2) виробничі;

3) мовні;

4) розумові;

5) мистецькі, спортивні та ін.

 

Звички – це схильність людини діяти певним чином.

«Привычка свыше нам дана, замена счастью она. А.С. Пушкин».

За Іваном Петровичем Павловим, основою звички є динамічний стереотип – стійка система тимчасових нервових зв'язків, яка утворилася в корі півкуль головного мозку (н., ранкове вмивання). Звичка виникає внаслідок багаторазового повторення окремих дій в будь-якій сфері діяльності.

Види звичок:

1) Позитивні (звичка до праці, звичка допомагати товаришам тощо).

2) Негативні (нестриманість, куріння тощо).

Розвиток позитивних звичок у дитини і боротьба з негативними є важливим завданням сім'ї та школи.

Виховання позитивних звичок відбувається за таких умов:

1. Вивчення особливостей дитини (наявності позитивних і негативних звичок).

2. Мотивація корисності позитивних і шкідливості негативних звичок поведінки.

3. Пробудження у дитини бажання подолати негативну звичку.

4. Дотримання режиму дня.

 

6.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)