АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КЛАСИФІКАЦІЯ ПЕРСОНАЛУ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  3. А)задолженность персоналу по оплате труда
  4. Авторське право на об'єкти будівельної діяльності. Експертиза будівельного проекту.
  5. Адаптація персоналу.
  6. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  7. Аналіз внутрішнього середовища підприємства ТОВ «Темп»
  8. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  9. Аналіз доходів та витрат підприємства
  10. Аналіз елементів внутрішнього середовища підприємства
  11. АНАЛІЗ ЗАХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА ЩОДО ВИХОДУ З КРИЗИ
  12. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства за даними фінансової звітності.
Принцип класифікації Категорія працівників
За формою участі у виробничій діяльності А. Виробничий персонал. 1. Зайнятий на будівельно-монтажних роботах. 2. Зайнятий в підсобному господарстві. 3. Зайнятий в обслуговуючих виробництвах. Б. Невиробничий персонал (гуртожитки, дитячі установи).
За характером виконуваних функцій 1. Керівники. 2. Фахівці. 3. Службовці. 4. Робітники.
За професіонально-кваліфікаційним рівнем робітників А. По професіям і спеціальностям. Б. По шести розрядах (для окремих професій по восьми розрядах) згідно ЕТКС «Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника в будівництві»

 

 

Рис. 1.

 

 

ПОКАЗНИКИ УПРАВЛІННЯ КАДРАМИ ПІДПРИЄМСТВА

 

КІЛЬКІСНІ 1. Облікова чисельність. 2. Явочна чисельність. 3. Середньооблікова чисельність за місяць. 4. Середньоявочна чисельність за місяць. 5. Планова чисельність: Чпл =
ЯКІСНІ 1. Середній розряд працівника підприємства. 2. Середній розряд робітників по професіях. 3. Коефіцієнт вибуття. 4. Коефіцієнт прийому на роботу. 5. Коефіцієнт текучості кадрів.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНІ 1. Коефіцієнт порушення трудової і виробничої дисципліни. 2. Коефіцієнт співвідношення середнього тарифного розряду групи працівників по професіях до середнього тарифного розряду по видах виконаних робіт. 3. Співвідношення працівників основних і підсобних (допоміжних) виробництв. 4. Механоозброєність (фондоозброєність) праці: Фтр =  

 

Рис. 2.

 

Методи вимірювання і показники рівня продуктивності праці на підприємстві

 

 

 


Объем СМР в натуральных показателях   Трудоемкость в чел.- час.

 

  Методы определения выработки

 

 

 

 

 

Объем СМР в нормативной трудоемкости (чел.- час.) ------------------------- Чср

 

 

МАЛ. 3.

 

 

Рис. 3

 

3.3. Оплата праці працівників в будівництві.

 

3.3.1. Організації заробітної платні в будівництві.

 

Оплата праці працівників – це ціна трудових ресурсів, використованих у виробничому процесі. У значній мірі вона визначається кількістю та якістю витраченої праці. Однак на неї впливають і виключно ринкові фактори, такі як попит і пропозиція праці, конкретна коньюктура, що склалася, територіальні аспекти, законодавчі норми (мінімальна оплата праці, погодинні ставки регулюються законом).

Оплата праці - це грошовий вираз вартості і ціни робочої сили (персоналу підприємства), який виступає у формі заробітку, що виплатить власник підприємства працівнику за виконану роботу.

Заробітна плата виконує наступні соціально-економічні функції: відтворювальну, стимулюючу, регулюючу і соціальну (рис. 1).

Розміри оплати праці найнятого робітника залежать від результатів його праці з урахуванням результатів загальної господарської діяльності підприємства.

Політика оплати праці на підприємствах формується і реалізується чинним законодавством - перш за все Законом України «Про оплату праці» (1995 р.).

Для оцінки розміру заробітної плати найнятих робітників застосовується показник фонду оплати праці (рис. 1).

До фонду оплати праці включаються нарахування найнятим робітникам в грошовій і натуральній формі (оцінені в грошовому виразі) за відпрацьований і невідпрацьований час, який підлягає оплаті, або за виконану роботу незалежно від джерела фінансування цих виплат.

Фонд оплати праці складається з:

- фонду основної заробітної плати;

- фонду додаткової заробітної плати;

- фонду заохочувальних і компенсаційних виплат.

Фонд основної заробітної плати включає нарахування винагороди за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці.

Основна заробітна плата працівника визначається конкретними тарифними ставками, відрядними розцінками, посадовими окладами.

Фонд додаткової заробітної плати включає:

- премії, пов'язані з виконанням виробничих задач;

- доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати понад встановлених норм, передбачені діючим законодавством, зокрема за:

а) поєднання (сумісництво) професій (посад);

б) розширення зони обслуговування;

в) виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника;

г) робіт у важких і шкідливих умовах праці;

д) роботу в нічний час;

е) науковий ступінь.

Фонд заохочень і компенсаційних виплат - це винагороди, передбачені спеціальними системами і положеннями:

- винагороди за вислугу років;

- оплата роботи в наднормовий час і в святкові дні;

- винагороди за підсумками роботи за рік й інші види премій.

Рівень додаткової заробітної плати і заохочувальних виплат в більшості випадків залежить від кінцевих результатів діяльності підприємства.

Основним організаційно-правовим інструментом обгрунтування диференціації заробітної плати працівників різних суб'єктів господарювання (діяльності) є тарифно-посадова система, що включає такі структурні елементи:

- тарифні сітки;

- тарифні ставки;

- тарифно-кваліфікаційні довідники;

- схеми посадових окладів.

Тарифно-кваліфікаційні довідники у вигляді єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт і професій працівників (ЕТКС) - це збірка нормативних актів, яка містить кваліфікаційні характеристики робіт і професій, згруповані по виробництвах і видах робіт.

ЕТКС призначений для тарифікації робіт, присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам, а також для формування учбових програм підготовки і підвищення кваліфікації працівників.

Тарифна сітка встановлює відповідні співвідношення в оплаті праці працівників різної кваліфікації. Вона є, власне, переліком тарифних розрядів і відповідних їм коефіцієнтів оплати.

У будівництві застосовується 8 тарифних розрядів: з 1-го по 8-й вказаної сітки. Міжрозрядні коефіцієнти приведені в таблиці 1.

Тарифний коефіцієнт першого розряду завжди рівний одиниці. По першому розряду тарифікуються прості роботи, виконання яких не вимагає професійної підготовки. Коефіцієнти подальших розрядів характеризують ступінь складності праці робітників, що мають такі розряди.

Тарифна ставка є важливим елементом тарифної системи.

У будівництві застосовується тарифна сітка усередненої вартості людино-години по розрядах робіт зі встановленою державою (Мінрегіонбудом) середньомісячним розміром заробітної плати в галузі на певну дату (на 1 січня поточного року). Вартість людино-години (тарифна ставка) періодично коректується залежно від зміни встановленого розміру заробітної платні в будівництві. Середня ЗП на 2014р. по розряду 3,8 складає 3400 грн.

Показники вартості людини-години по розрядах робіт в будівництві, приведені в таблиці 6.2, розраховані виходячи зі встановленого державою на 2008 рік рівня середньомісячної заробітної плати одного працівника середньої кваліфікації (розряд 3,8).

На 2008 рік цей розмір встановлений в сумі - 2300 гривень в місяць.

Розрахунок вартості однієї людино-години відповідного розряду здійснюється виходячи з існуючих міжрозрядних тарифних коефіцієнтів в будівництві (табл. 1) від початкової вартості тарифної ставки 1-го розряду.

Порядок розрахунку:

1. Вартість людино-години для середнього розряду (3.8) при середньомісячній зарплаті 2300 грн. і середньомісячній нормі тривалості робочого часу в 2008 році - 167 годин/місяць

складе:

2300: 167 = 13,77 грн./людино.-годин

2. Вартість тарифної ставки 1-го розряду з урахуванням перехідного тарифного коефіцієнту між розрядами 1 і 3.8 (табл. 1) складе:

13,77: 1,310 = 10,51 грн/ людино.-годин

3. Тарифні ставки всіх подальших розрядів розраховуються відповідно до міжрозрядних тарифних коефіцієнтів - від ставки 1-го розряду (табл. 2).

Якщо замовник в договорі підряду на підставі відповідних обгрунтувань погоджує інший, вищий, (наприклад 2500 грн. для розряду 3,8) рівень заробітної плати, то вартість людино-години по розрядах робіт розраховується окремо для робіт даного договору.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)