АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Повітряно-тепловий режим в навчально-виховних закладах

Читайте также:
  1. I.6.2.Ликвидация тоталитарно-репрессивного политического режима сталинизма и начало демократизации советского общества.
  2. II Национальные акты, определяющие режим допуска и осуществления инвестиций на территории данного государства.
  3. II. Виды административно-правовых режимов
  4. II. Запуск електростанції і введення в режим навантаження.
  5. Russian/ China/ Org/ Cn – Режим доступа:http://russian.china.org.cn/exclusive/txt/2011-10/18/content_23658835.htm
  6. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  7. XI. Требования к режиму дня
  8. Авансовый счет-фактура при экспорте товаров, вывезенных в таможенном режиме экспорта
  9. АВАРИЙНЫЙ РЕЖИМ РАБОТЫ ТЯГОВЫХ ДВИГАТЕЛЕЙ
  10. Автоматический режим
  11. Автоматический режим
  12. Авторитарный политический режим.

Чистота повітря в приміщеннях школи забезпечується:

o відповідністю кількості дітей його нормованій наповнюваності приміщення;

o регулярністю вологого прибирання приміщень з використанням дезінфікуючих речовин;

o використанням всіх видів провітрювання (наскрізне, кутове, обнобічне).

 

В приміщеннях шкіл відносна вологість повітря має бути 40-60 %; швидкість руху повітря – до 0,02м/с; температура залежно від кліматичних умов:

§ в классах і кабінетах – 17-20С;

§ в майстернях по обробці металлу і дерева – 16-18С;

§ у спортивному залі – 15-17С;

§ в роздягальнях при спортивному залі – 19-23С;

§ в актовому залі, кіноаудиторії – не нижче 17-20С;

§ в бібліотеці, кабінетах – 16-18С;

§ у спальних приміщеннях – 18-20С;

§ в умивальних – 20-23С;

§ у вестибюлі, гардеробі - 16-19С;

§ в туалетах – 17-21С;

§ в душових – не нижче 25С.

Вентиляцією називають організований і регульований повітрообмін, що забезпечує видалення з приміщення забрудненого повітря і подачу на його місце свіжого. Завданням вентиляції є забезпечення чистоти повітря і заданих метеорологічних умов у виробничих приміщеннях.

За способом переміщення повітря розрізняють системи природної, механічної і змішаної вентиляції.

Головним параметром вентиляції є повітрообмін, тобто обсяг повітря, що видаляється або надходить у приміщення.

Для ефективної роботи вентиляції необхідно дотримуватися ряду вимог:

1. Обсяг припливу повітря у приміщення повинний відповідати обсягу витяжки. Різниця між цими обсягами не повинна перевищувати 10–15%.

2. При організації повітрообміну необхідно свіже повітря подавати в ті частини приміщення, де концентрація шкідливих речовин мінімальна, а видаляти повітря необхідно з найбільш забруднених зон.

3. Система вентиляції не повинна створювати додаткових шкідливих і небезпечних факторів (переохолодження, перегрів, шум, вібрацію, пожежо-, вибухонебезпечність).

4. Система вентиляції повинна бути надійної в експлуатації і економічною.

Система вентиляції, переміщення повітря при якій здійснюється завдяки виникаючій різниці тисків усередині і зовні приміщення, називається природною вентиляцією.

Неорганізована природна вентиляція – інфільтрація (природне провітрювання) – здійснюється зміною повітря в приміщеннях через нещільності в елементах будівельних конструкцій завдяки різниці тиску зовні й усередині приміщення. Такий повітрообмін залежить від ряду випадкових факторів (сили і напрямку вітру, різниці температур зовнішнього і внутрішнього повітря, площі, через яку відбувається інфільтрація). Для житлових будинків інфільтрація досягає 0,5–0,75, а в промислових будинках 1–1,5 обсягу приміщень у годину. Для постійного повітрообміну необхідна організована вентиляція. Організована природна вентиляція може бути витяжна без організованого припливу повітря (канальна) і припливна – витяжна з організованим припливом повітря (канальна і безканальна аерація). Канальна природна витяжна вентиляція без організованого припливу повітря широко застосовується в житлових і адміністративних будинках.

Вентиляція, за допомогою якої повітря подається в приміщення чи видаляється з них з використанням механічних побудників руху повітря, називається механічною вентиляцією. Якщо система механічної вентиляції призначена для подачі повітря, то вона називається припливною, якщо ж вона призначена для видалення повітря – витяжною.

Можлива організація повітрообміну з одночасною подачею і видаленням повітря – припливно-витяжна вентиляція

Кондиціонування повітря – це створення автоматичного підтримування в приміщенні, незалежно від зовнішніх умов (постійних чи таких, що змінюються), по визначеній програмі температури, вологості, чистоти і швидкості руху повітря. У відповідності з вимогами для конкретних приміщень повітря нагрівають або охолоджують, зволожіють або висушують, очищають від забруднюючих речовин або піддають дезінфекції, дезодорації, озонуванню. Системи кондиціонування повітря повинні забезпечувати нормовані метеорологічні параметри та чистоту повітря в приміщенні при розрахункових параметрах зовнішнього повітря для теплого і холодного періодів року згідно ДСН 3.3.6.042299 (Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень) та ГОСТ 12.1.005288 ССБТ (Воздух рабочей зоны).

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)