АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Періодичність та розміри поставок сировини

Читайте также:
  1. Вивчення ринку сировини та матеріалів. Вибір постачальників та організація комерційних зв’язків.
  2. Види, характеристика та розміри стипендій учням, студентам, аспірантам, докторантам
  3. Визначення маси нетто шкірсировини.
  4. Вплив зовнішніх умов на ріст рослин. Добова та річна періодичність росту рослин.
  5. ГЛАВА III ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СИРОВИНИ І МАТЕРІАЛІВ У ВИРОБНИЦТВІ
  6. Довести тотожність лікарської рослинної сировини . Вказати хімічний склад, застосування лікарської рослинної сировини в медицині.
  7. Документальне оформлення руху сировини і матеріалів
  8. Дослідження взаємозв’язку між складом, підготовкою сировини, експлуатаційними властивостями матеріалів і споживними характеристиками виробів.
  9. Е) Розміри допомоги з безробіття громадянам, зареєстрованим на загальних підставах
  10. Економічний потенціал та розміри підприємства
  11. З ПРОТОКОЛУ ЗАСІДАННЯ ПОЛІТБЮРО ЦК КП(б)У ПРО РОЗМІРИ ДЕРЖАВНОГО ХЛІБНОГО ФОНДУ І КІЛЬКІСТЬ ХЛІБА ДЛЯ ПОСТАЧАННЯ РОСІЇ ТА ЗАХОДИ ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ КАМПАНІЇ
  12. За допомогою миші змініть розміри комірок.
Дата поставки Розмір поставки, т Час до наступної поставки (інтервал між поставками), дні
5.01    
3.02    
11.02    
11.04    
16.05    
21.06    
22.08    
26.08    
21.09    
19.11    

 

Час перебування партій сировини в дорозі становить 5 днів. Час для проведення розрахунків за отриману сировину ―1 день. Час для підготовки – 2 дні.

Страховий запас сировини не створюється, враховуючи дисциплінованість постачальників.

Витрати на придбання сировини (без ПДВ) ―200 тис. грн. за рік

Потреба в оборотних коштах, що інвестуються в запаси, – це грошова оцінка створених запасів. Визначення потреби оборотних активів у грошо­во­му виразі передбачає розрахунок одноденних витрат мате­ріаль­них цінностей, вартість яких відноситься до собівартості продукції і норм запасу в днях.

Норма виробничих запасів у днях залежать від частоти над­ходження матеріальних цінностей, часу на транспортування та на підготовку їх до виробництва. Для розрахунку норми виробничих запасів у днях визначають її окремі частини:

· поточний запас — являє собою час перебування сировини, мате­ріалів, комплектуючих на складах. Він встановлюється у розмірі 50% від середньозваженого інтервалу між поставками окремих видів сировини.

· страховий (резервний) запас – оцінюється на основі дослідження існуючої практики збоїв у поставках. За відсутності інформації про певні відхилення у графіках поставок його розмір оцінюється на рівні 50% від поточного запасу;

· транспортний запас – перевищення часу перебування матеріальних цінностей у дорозі над часом, необхідним для проведення грошо­вих розрахунків;

· підготовчий запас – час, необхідний для прийняття, розванта­ження, сортування, підготовку до виробництва тощо.

За формулою середньої арифметичної складної розраховується середньозважений інтервал між поставками окремих видів сировини.

І сер = , де І – інтервал між поставками; q – розмір поставки.

Загальна норма виробничих запасів у днях є сумою обчислених складових:

 

,

 

де ПЗ – поточний запас, дні;
  СЗ – страховий запас, дні;
  ТЗ – транспортний запас, дні;
  ПЗ – підготовчий запас, дні.

 

Потреба у виробничих запасах визначається шляхом множення одноденних витрат матеріальних цінностей за цінами придбання на норму виробничих запасів у днях:

 

,

 

де Пвз – потреба у виробничих запасах, тис. грн;
  ОВМ – одноденні витрати матеріальних цінностей, тис. грн;
  Нв.з – норма виробничих запасів, дні.

 

? Задача 25. Обґрунтування планового обсягу оборотних активів підприємства

 

За наведеною інформацією обґрунтуйте плановий розмір оборотних активів підприємства.

Таблиця 1


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)