АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжбібліотечний абонемент

Читайте также:
  1. Абонент – абонемент
  2. Владельца абонемента/болельщика
  3. Экскурсионный абонемент для учащихся 3 кл.

Однак навіть багатомільйонні фонди бібліотек не в стані задовольнити вимог читачів, тоді на допомогу приходить міжбібліотечний абонемент (МБА). Міжбібліотечний абонементзаймає традиційно важливе місце в обслуговуванні користувачів. Він дозволяє використовувати сукупні бібліотечні фонди бібліотек регіону та держави, не обмежуючись можливостями лише однієї бібліотеки. Його робота заснована на взаємному використанні фондів бібліотек у відповідності до встановлених правил. МБА базується на використанні документів із фондів інших бібліотек при їх відсутності у цьому фонді. Бібліотеки-абоненти забезпечують збереженість отриманих документів та своєчасне їх повернення. Підставою для одержання цього документу є заповнений бланк-замовлення, підписаний особою, відповідальною за роботу МБА, та завірений печаткою бібліотеки-абонента.

Для контролю за поверненням документів на зворотному боці листка-вимоги зазначають дату отримання документа і назву бібліотеки, яка його вислала. Видання, отримані по МБА, використовують лише в читальному залі, а зберігають їх окремо від фонду бібліотеки.

При отриманні документів користувача сповіщають про терміни їх користування. Абонентів, що порушили правила МБА, позбавляють права користування цією послугою на термін, встановлений у кожному окремому випадку, залежно від ступеню порушення.

Матеріальну відповідальність за збереження документів, отриманих за МБА, несе абонент, що їх замовив. Юридичним документом, що гарантує збереження виданих документів, є бланк-замовлення.

Одним із способів задоволення замовлень по МБА є копіювання оригіналів – мікрофільми, мікрофіші, фото- і ксерокопії. Завдяки цьому забезпечують збереження оригіналів та задовольняють вимоги користувачів.

Розширення тематики потреб користувачів бібліотек, зменшення тиражів видань різко підвищують сьогодні роль міжбібліотечного абонементу. При цьому запровадження інформаційних технологій повинно дозволити підвищити оперативність виконання замовлень шляхом їх пересилки електронною поштою. Однак насправді складності з фінансуванням, що призвели до погіршення комплектування фондів бібліотек, розрив бібліотечних зв'язків, підвищення вартості поштових та транспортних послуг стали причиною зниження якості обслуговування користувачів і різкого скорочення обсягу видачі документів по МБА.

Виходом із ситуації, що склалась, є об’єднання бібліотек у консорціуми для створення єдиного інформаційного простору і пропозиції нових видів послуг, у тому числі електронної доставки документів (ЕДД).

Як і раніше, робота служб МБА, а тепер служб електронної доставки, будується на основі зведених каталогів, що дозволяють швидко встановлювати місце збереження потрібного користувачеві документа. Зведені електронні каталоги, що створюють у цей час, передбачають функцію прямого замовлення потрібних документів.

Об’єктом доставки є електронний документ, завдяки чому він може містити найрізноманітнішу інформацію, а не тільки текстову.

У якості засобу передачі використовують комп’ютерні мережі зв’язку, а вартість доставки не залежить від віддаленості джерела. Для забезпечення електронної доставки документів, що існують на традиційному паперовому носії, бібліотека використовує різні способи переведення їх в електронну форму.

Сьогодні у сервіс-систему електронної доставки документів повинні входити такі компоненти:

1) автоматизоване замовлення документів (у тому числі через Інтернет) за допомогою міжбібліотечної пошукової системи;

2) автоматизована електронна доставка документів у вигляді сканованих зображень сторінок.

У міру розвитку служби електронної доставки бібліотеки формують повнотекстові бази даних частозапитуваних документів, що значно скорочує трудомісткість і вартість обслуговування. Електронна доставка документів є дороговартісною процедурою. Підвищення її ефективності пов’язано з розширенням кола користувачів цією послугою, а також з коректуванням комплектування (передовсім, передплати періодичних видань) кожної з бібліотек-учасниць.

Електронна доставка документів повинна здійснюватись кількома способами (залежно від ситуації може бути вибраний будь-який із них):

1) пересилка файлу із зображенням сторінок документа на e-mail «основної» бібліотеки користувача з наступною роздруківкою на принтері і надання користувачу копії на паперовому носії;

2) пересилка файлу на e-mail користувача;

3) розміщення файлу на FTP- чи HTTP-сервер, звідки його забирає сам користувач (у цьому випадку може знадобитися повідомлення користувача про виконання послуги);

4) пересилка файлу засобами ICQ чи аналогічної програми по каналу on-line підтримки користувачів.

Однак, не дивлячись на розвиток електронних способів доставки документів, традиційний МБА не вичерпав себе, особливо, коли користувачу потрібне видання у цілому (монографія, дисертація і т. д.), а не його фрагмент. Проте коли мова йде про порівняно невеликі обсяги, то електронна доставка поза конкуренцією.

Серед проблем, що виникають, окрім технічних (придбання бібліотеками потрібного устаткування, організація робочих місць електронної доставки) потрібно назвати і правові, пов’язані з необхідністю дотримання законів про авторське право й інтелектуальну власність.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)