АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика та джерела економічної інформації, що використовуються при аналізі структури витрат на виробництво

Читайте также:
  1. A. Internet-джерела
  2. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  3. III. Витрати діяльності
  4. III. Метод, методика, технология
  5. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  6. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  7. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  8. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  9. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  10. Автотранспортні джерела викидів Д1...Д4
  11. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  12. Альтернативні витрати виробництва велосипеда відносяться до

 

Економічний аналіз структури витрат на виробництво є важливим інструментом управління витратами, що дозволяє надати узагальнюючу оцінку ефективності використання ресурсів.

Мета аналізу структури витрат на виробництво продукції полягає у виявленні можливості раціонального використання виробничих ресурсів, інформаційному забезпеченні та всебічній оцінці досягнутих результатів щодо оптимізації витрат, обґрунтуванні управлінських рішень.

Важливим етапом аналізу витрат на виробництво є оцінка їх структури, що проводиться за такими напрямами:

- аналіз витрат на виробництво за елементами витрат;

- аналіз витрат, згрупованих за їх функціональною роллю у виробничому процесі, тобто за статтями калькуляції;

- аналіз прямих матеріальних і трудових витрат;

- аналіз непрямих витрат.

Аналіз структури витрат дозволяє оцінити матеріаломісткість, трудомісткість, енергомісткість продукції, виявити тенденцію їх змін і вплив на собівартість продукції; своєчасно реагувати на відхилення від прогнозних, нормативних показників собівартості, приймати відповідні управлінські рішення тощо.

При плануванні і калькулюванні собівартості продукції важливу роль відіграє класифікація витрат за елементами (економічним змістом) і статтями калькуляції (характером виникнення і призначенням). Групування витрат за елементами необхідне для вивчення матеріаломісткості, енергомісткості, трудомісткості, фондомісткості та встановлення впливу технічного прогресу на структуру витрат.

Склад витрат за економічними елементами регламентує Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати" (п. 21). Розглянемо їх склад детальніше (Таблиця 3.1).

Склад елементів витрат підприємства згідно П(С)БО 16

Таблиця 3.1

№ з/п Елементи витрат Складові
  Матеріальні витрати вартість витрачених у виробництві: сировини та основних матеріалів; купівельних напівфабрикатів і комплектуючих виробів; палива та енергії; будівельних матеріалів; запасних частин; тари і тарних матеріалів; допоміжних та інших матеріалів. Продукція власного виробництва, що використовується для подальшої переробки на даному підприємстві, не включається до складу матеріальних витрат
  Витрати на оплату праці заробітна плата за окладами і тарифами, премії та заохочення, компенсаційні виплати, оплата відпусток та іншого невідпрацьованого часу, інші витрати на оплату праці
  Відрахування на соціальні заходи відрахування на пенсійне забезпечення, відрахування на соціальне страхування, страхові внески на випадок безробіття, відрахування на індивідуальне ' страхування персоналу підприємства та відрахування на інші соціальні заходи
  Амортизація сума нарахованої амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів
  Інші операційні витрати платежі на обов'язкове страхування майна і окремих категорій працівників, оплата відсотків за короткотермінові кредити і позики, витрати на сертифікацію і збут продукції, плата за оренду об'єктів у межах норм їх амортизації на повне відновлення, плата за пожежну і сторожову охорону тощо

 

Аналіз структури витрат за елементами передбачає визначення питомої ваги окремих елементів витрат у загальній сумі витрат і оцінку їх зміни за звітний період.

Для наочності використовується аналітична таблиця, у якій перераховуються елементи витрат і відображається їх абсолютна величина та питома вага. Ці дані наводяться окремо: базові (минулого, звітного періоду, прогнозні), фактичні та зміна цих показників за період, що аналізується.

За результатами аналізу структури витрат за елементами аналітик може зробити наступні висновки:

- зміна питомої ваги витрат на заробітну плату - характеризує зміни трудомісткості продукції: збільшення питомої ваги таких витрат є наслідком збільшення трудомісткості продукції, і навпаки;

- зміна питомої ваги матеріальних витрат - визначає зміни продуктивності праці: збільшення питомої ваги матеріальних витрат є наслідком зростання продуктивності праці, і навпаки;

- зміна питомої ваги амортизаційних відрахувань - характеризує зміни технічного рівня виробництва, амортизаційної політики підприємства.

Таким чином, вивчення структури витрат за наведеними елементами (а при необхідності і за найважливішими їх складовими частинами), а також змін, які відбулися за звітний період, дає можливість оцінити раціональність такої структури та зробити висновок про необхідність і можливість її зміни в напрямі зниження матеріало- або трудомісткості.

Для контролю і аналізу витрат, поряд з обліком їх за економічними елементами, застосовується групування витрат на виробництво за статтями калькуляції, у розрізі яких обчислюється собівартість продукції. Класифікація витрат за калькуляційними статтями собівартості розкриває цільове призначення витрат і їх зв'язок з технологічним процесом. Дане групування використовується для обчислення витрат за видами виготовленої продукції та місцем їх виникнення (за цехами, ділянками тощо) і залежить від багатьох факторів: методу планування, технологічного процесу, продукції, що виготовляється. Встановлення переліку та складу статей калькуляції виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) віднесене до компетенції підприємства та має бути регламентоване його обліковою політикою.

З урахуванням вимог П(С)БО 16 промислові підприємства можуть використовувати такі калькуляційні статті:

- сировина і матеріали;

- купівельні комплектуючі вироби, напівфабрикати, роботи і послуги виробничого характеру сторонніх підприємств;

- паливо і енергія на технологічні цілі;

- зворотні відходи (вираховуються);

- основна заробітна плата виробничих робітників;

- додаткова заробітна плата виробничих робітників;

- відрахування на соціальне страхування;

- витрати, пов'язані з підготовкою і освоєнням виробництва продукції;

- витрати на утримання і експлуатацію обладнання;

- цехові витрати;

- втрати внаслідок технічно неминучого браку;

- супутня продукція (вираховується);

- інші виробничі витрати.

Аналіз структури собівартості продукції за статтями є важливою складовою оцінки результатів господарювання підприємства. Його результати дають можливість встановити, за якими статтями є економія, а за якими - перевитрачання, тим самим визначаючи конкретні напрями оптимізації рівня собівартості продукції, подальшого вивчення можливих резервів її зменшення.

Аналіз структури витрат за статтями калькуляції передбачає визначення абсолютного та відносного відхилення за статтями витрат, порівнюючи фактичні дані з даними за минулі періоди, прогнозними (плановими); обчислення частки кожної статті в загальній сумі витрат, структурних зрушень, що відбулися; надання оцінки змін кожної статті.

У процесі аналізу у першу чергу приділяється увага статтям, за якими були допущені значні перевитрати, непродуктивні витрати та втрати, а також тим, які займають значну питому вагу в собівартості продукції.

Аналітичну цінність для подальшого пошуку резервів економії витрат матеріальних, трудових і фінансових ресурсів будуть мати і такі розрахункові аналітичні показники як питома вага витрат за калькуляційними статтями на одну гривню окремо випущеної і реалізованої товарної продукції. Вони розраховуються шляхом ділення суми витрат за кожною статтею на суму товарної продукції відповідно випущеної і реалізованої.

Проведення аналізу структури витрат підприємства передбачає вивчення рівня, динаміки і структури загально-виробничих витрат (як правило, відокремлено витрат на утримання і експлуатацію обладнання та цехових витрат), адміністративних витрат підприємства.

Ці витрати є комплексними, складаються з різних елементів, що зумовлює необхідність складання кошторисів для потреб планування, обліку та контролю.

У процесі аналізу вивчають динаміку та напрями зміни непрямих витрат, виконання кошторису з кожного виду витрат, визначають відхилення від кошторису та причини відхилень, підраховують непродуктивні втрати, перевіряють обгрунтованість розподілу витрат між товарною продукцією та незавершеним виробництвом, окремими видами продукції і розробляють заходи по використанню виявлених резервів.

Враховуючи, що не всі види непрямих витрат однаково пов'язані зі зміною обсягу виробництва продукції, аналіз непрямих витрат проводиться окремо за статтями витрат умовно-постійних і умовно-змінних:

- аналіз умовно-постійних витрат здійснюється шляхом порівняння суми та рівня цих витрат за звітний період у динаміці або з кошторисом. Детально вивчаються причини, які викликали перевитрачання і економію за кожною статтею;

- аналіз умовно-змінних витрат проводиться шляхом порівняння їх фактичної величини на 1 грн. продукції (тобто рівня витрат) з кошторисним або базисним рівнем, перерахованим на фактичний обсяг виробництва продукції.

Умовно-змінні витрати порівнюють з фактичними в динаміці за декілька звітних періодів і в такий спосіб оцінюють динаміку змін витрат, абсолютну та відносну економію або перевитрачання, виявляють резерви зниження витрат.

З огляду на чисельність і різноманітність видів витрат, які входять до складу непрямих витрат, різноманітними є й причини утворення їх відхилень від кошторису. Для їх виявлення використовується як звітна і кошторисна інформація, так і дані первинних документів, аналітичного обліку, нормативної бази, розрахунки та інші джерела інформації.

Джерела інформації, що використовуються при проведенні аналізу структури витрат на виробництво, наведено в таблиці 3.2.

Інформаційна база для аналізу структури витрат на виробництво

Таблиця 3.2

№ з/п Група Джерела інформації
  Первинні документи акти-вимоги, акти на списання палива, енергії, акти-вимоги на заміну (внутрішнє переміщення) матеріалів, лімітно-забірні картки, матеріальні звіти, акти виконаних робіт, наряди, табелі обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати, посвідчення про відрядження, авансові звіти, довідки бухгалтерії, розрахунки бухгалтерії, накладні, рахунки тощо
  Рахунки бухгал-терського обліку 23 "Виробництво", 80 "Матеріальні витрати", 81 "Витрати на оплату праці", 82 "Відрахування на соціальні заходи", 83 "Амортизація", 84 "Інші операційні витрати", 90 "Собівартість реалізації"", 91 "Загальновиробничі витрати", 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші витрати операційної діяльності"
  Облікові регістри Журнал 5, 5А
  Фінансова Звітність ф. № 1 "Баланс" (Додаток В), ф. № 2 "Звіт про фінансові результати" (Додаток Б)
  Статистич-на звітність ф. № 1-ПВ "Звіт з праці", ф. №1-підприємництво
  Інші джерела норми та нормативи споживання ресурсів, дані про відхилення від норм, калькуляції, матеріали обстежень, перевірок, спостережень, конструкторська і технологічна документація, кошториси витрат на виробництво, результати попередніх аналітичних досліджень тощо

Залежно від існуючого рівня собівартості, конкретних завдань, поставлених адміністрацією, аналіз може проводитися одночасно за всіма або за декількома напрямами, охоплювати весь цикл виробництва або окремі його стадії і процеси. При цьому для досягнення поставленої мети аналіз собівартості продукції повинен проводитися систематично. У результаті інформація про динаміку витрат, фактори їх зміни буде накопичуватися постійно, що забезпечить якість аналізу та підвищить обгрунтованість рекомендацій для керівництва.

У процесі аналізу повинні бути виявлені непродуктивні витрати, втрати, які можна розглядати як невикористані резерви зниження собівартості продукції. У висновку за результатами аналізу структури непрямих витрат вказуються резерви можливого зниження собівартості, заходи щодо використання виявлених цих резервів; розробляються пропозиції щодо варіантів відповідних управлінських рішень (система заходів по усуненню і недопущенню причин, що зумовлюють перевитрачання).

 


4. Аналіз структури витрат на виробництво по Товариству з обмеженою відповідальністю “Бріз-Т”

 

Проаналізуємо структуру витрат досліджуваного підприємства за елементами. Вихідні дані візьмемо зі Звітупро фінансові результати (Додаток Б). Результати розрахунків узагальнимо в табл.4.1.

Структура операційних витрат ТОВ “Бріз -Т” за елементами

Таблиця 4.1

 

 

№ з/п Елементи витрат     Відхилення
Сума, тис.грн. питома вага, % Сума, тис.грн. питома вага, % +/- пункти структури
  Матеріальні витрати   79,79   76,87   -2,92
  Оплата праці   7,22   9,31   2,09
  Відрахування на соціальні заходи   2,28   3,01   0,73
  Амортизація   1,09   1,67   0,58
  Інші   9,62   9,14   -0,48
  Разом   100,0   100,0   -

 

За даними таблиці 4.1 можна дійти висновку, що загальні витрати на виробництво у 2010 році були більшими за рівень 2009 року на 693 тис.грн. Найбільша зміна відбулася у вартості витрачених на виробництво матеріалів, які зросли в порівнянні з 2009 роком на 383 тис. грн.; витрати на оплату праці збільшились на 172 тис.грн. порівняно з попереднім періодом; збільшились також відрахування на соціальні заходи на 58 тис. грн., а також амортизаційні витрати — на 41 тис. грн.

Але структура витрат суттєво не змінилася. Найбільшу питому вагу у структурі витрат на виробництво протягом досліджуваного періоду займали матеріальні витрати: 79,79% у 2009 році та 76,87% у 2010 році. Тобто, в динаміці спостерігається зменшення питомої ваги даного елементу витрат, що свідчить про зменшення матеріаломісткості виробництва на ТОВ “Бріз-Т”.

Але такі зміни в структурі операційних витрат зумовлені не абсолютним скороченням матеріальних затрат, а порівняно більшими темпами росту таких елементів витрат, як амортизація, витрати та оплату праці та соціальні відрахування.

Так, витрати на оплату праці в 2009 році складали 7,22%, а в 2010 році вже 9,31% в загальній структурі операційних витрат досліджуваного підприємства.

Така ситуація пов’язана, перш за все, зі зростанням рівня оплати праці працівників досліджуваного підприємства ТОВ “Бріз-Т” в 2010 році, а також з незначним зростанням кількості працівників. Отже, зрстання даної статті операційних витрат підприємства свідчить про збільшення трудомісткості виробництва на ТОВ “Бріз-Т” в динаміці.

Щодо витрат на соціальні заходи, то їх питома вага зросла лише на 0,73 відсотків структури – з 2,28% у 2009 році до 3,01% у 2010 році.

Досить значні темпи росту в 2010 році показали амортизаційні витрати, але їх питова вага зросла незначно: з 1,09% в 2009 році до 1,67% у 2010 році.

Натомість частка інших операційних витрат в динаміці зменшилася на 0,48 відсотків структури: з 9,62% у 2009 році до 9,14% в 2010 році. Але це зменшення також відбулося не за рахунок абсолютного скорочення обсягу даної групи витрат, а за рахунок більш високих темпів росту інших груп витрат на виробництво (амортизації, оплати праці, відрахувань на соціальні заходи).

В цілому ж, можна зробити висновок, що основну частку витрат ТОВ “Бріз-Т” у 2009 році складали матеріальні затрати. Друге місце в структурі операційних витрат належало іншим операційним витратам (витрати на страхування, орендна плата, витрати на охорону тощо). Третє місце в загальних витратах на виробництво в 2009 році належало витратам на оплату праці. Четверте місце в структурі операційних витрат займали відрахування на соціальні заходи, а останнє місце з часткою лише 1,09% належало амортизаційним витратам.

Наочно структуру операційних витрат досліджуваного підприємства в 2009 році демонструє рис.4.1.

Рис.4.1. Структура операційних витрат ТОВ “Бріз-Т” в 2009 році

 

В 2010 році також основну частку витрат ТОВ “Бріз-Т” складають матеріальні затрати. За рахунок значного абсолютного зростання друге місце в структурі операційних витрат зайняли витрати, пов’язані з оплатою праці. На третьому місці в структурі операційних витрати опинилися інші операційні витрати (витрати на страхування, орендна плата, витрати на охорону тощо).

Як і в попередньому періоді, четверте місце в загальних витратах на виробництво в 2010 році належить відрахуванням на соціальні заходи, а останнє місце з часткою лише 1,67% - витратам, що пов’язані з амортизацією основних засобів та нематеріальних активів.

Наочно структуру операційних витрат досліджуваного підприємства в 2010 році демонструє рис.4.2.

 

Рис.4.2. Структура операційних витрат ТОВ “Бріз-Т” в 2010 році

 

Отже, в динаміці зменшення питомої ваги спостерігається по матеріальних затратах (скорочення матеріаломісткості) та по інших операційних витратах, а зростання питомої ваги відмічається по амортизації, по витратам на оплату праці й по відрахуванням на соціальні заходи. Ці зміни в структурі операційних витрат за елементами показує рис.4.3.

2009 р. 2010 р.

Рис.4.3. Зміни в структурі витрат ТОВ “Бріз-Т” в 2009-2010 роках

Проаналізуємо також більш детально окремі групи операційних витрат досліджуваного підприємства за основними калькуляційними статтями. Для цього використаємо дані Звіту про основні показники діяльності підприємства (Додаток Г) за останні два роки.

Перш за все, оцінимо структуру матеріальних витрат, які є основними на підприємстві ТОВ “Бріз-Т”. Розрахунки узагальнимо в табл.4.2.

Аналіз структури матеріальних витрат за калькуляційними статтями по ТОВ “Бріз-Т” в 2009-2010 роках

Таблиця 4.2

 

Статті калькуляції     Відхилення
сума, тис. питома вага, % сума, тис. грн. питома вага, % тис. % пунктів структури
Сировина та матеріали 3091,6 82,95 3747,9 83,77 656,3 21,23 0,82
Витрати на енергію 437,4 11,74 512,7 11,46 75,3 17,22 -0,28
Витрати на паливо 198,2 5,32 213,4 4,77 15,2 7,67 -0,55
Матеріальні затрати разом 3727,2 100,0 4474,0 100,0 746,8 20,04 -

 

За даними таблиці 4.2 можна зробити висновок, що матеріальні затрати в 2010 році зросли на 746,8 тис.грн. або на 20,04% порівняно з 2009 роком. При цьому структура статей калькуляції матеріальних затрат в динаміці суттєво не змінилася. Так, основну частку матеріальних витрат складає сировина та матеріали, на долю яких припадає: в 2009 році – 82,95%, в 2010 році – 83,77%. Тобто питома вага даної калькуляційної статті зросла на 0,82 структурних відсотка. Це свідчить про зростання матеріаломісткості виробництва на ТОВ “Бріз-Т”. Натомість в динаміці має місце зменшення енергомісткості виробництва, оскільки частка витрат на енергію в 2010 році зменшилася порівняно з 2009 роком на 0,28 відсотків структури і склала 11,46%. Також на досліджуваному підприємстві в динаміці спостерігається скорочення частки витрат палива в загальній структурі матеріальних затрат на виробництво продукції. Так, їх питома вага в 2010 році склала 4,77%, що на 0,55 структурних відсотка менше порівняно з попереднім періодом.

Більш наочно динаміку змін в структурі матеріальних затрат ТОВ “Бріз-Т” демонструє рис.4.4.

Рис.4.4. Структура матеріальних витрат ТОВ “Бріз-Т” в 2009-2010 роках

 

Проаналізуємо також більш детально структуру інших операційних витрат досліджуваного підприємства за основними калькуляційними статтями. Для цього також використаємо дані Звіту про основні показники діяльності підприємства (Додаток Г) за останні два роки. Розрахунки узагальнимо в табл.4.3.

Аналіз структури інших операційних витрат за калькуляційними статтями по ТОВ “Бріз-Т” в 2009-2010 роках

Таблиця 4.3

Статті калькуляції     Відхилення
сума, тис. питома вага, % сума, тис. грн. Питома вага, % тис. % пунктів структури
На відрядження 11,6 2,35 16,7 3,14 5,1 43,97 0,79
Оплата послуг сторонніх підприємств 341,6 69,22 362,2 68,08 20,6 6,03 -1,14
Орендна плата 118,7 24,05 128,6 24,17 9,9 8,34 0,12
Податки, збори 21,6 4,38 24,5 4,61 2,9 13,43 0,23
Інші операційні витрати разом 493,5 100,0 532,0 100,0 38,5 7,80 -

За даними таблиці 4.3 можна зробити висновок, що інші операційні витрати в 2010 році зросли на 38,5 тис.грн. або на 7,8% порівняно з 2009 роком. При цьому структура статей калькуляції інших операційних витрат майже не змінилася в динаміці.

Так, основну частку інших операційних витрат досліджуваного підприємства складає оплата послуг, що надаються сторонніми підприємствами та організаціями. На долю цих витрат припадає: в 2009 році – 69,22%, в 2010 році – 68,08%. Тобто, питома вага даної калькуляційної статті зменшилася на 1,14 структурних відсотка. Це свідчить про економію витрат виробництва на ТОВ “Бріз-Т” за рахунок зменшення послуг сторонніх організацій.

Натомість в динаміці має місце зростання питомої ваги орендної плати на досліджуваному підприємстві. Так, питома вага витрат, пов’язаних з орендою, в 2010 році склала 24,17%, що на 0,12 структурних відсотка більше порівняно з попереднім роком.

Також збільшилася в часі й частка витрат, пов’язаних зі сплатою податків, зборів та інших обов’язкових платежів. В 2010 році вона склала 4,61% від усіх інших операційних витрат. Це на 0,23 структурних відсотка більше порівняно з аналогічним показником 2009 року.

Найменша частка в структурі інших операційних витрат ТОВ “Бріз-Т” належить витратам, що пов’язані з відрядженнями. Так, їх питома вага складає: в 2009 році – 2,35%, а в 2010 році – 3,14;. Тобто, ця калькуляційна стаття витрат значно зросла в своїй питомій вазі протягом досліджуваного періоду. Зростання склало 0,79 структурних відсотка. При цьому, як свідчать дані Звіту про основні показники діяльності підприємства (Додаток Г), основну частку витрат на відрядження складає оплата добових. Так, в 2009 році добові склали 7,1 тис.грн., тобто 61,2% всіх витрат на відрядження. В 2010 році питома вага добових у загальній структурі витрат на відрядження склала 66,5% (в абсолютному виразі - 11,1 тис.грн.).

Більш наочно динаміку змін в структурі інших операційних витрат ТОВ “Бріз-Т” демонструє рис.4.5.

Рис.4.4. Структура інших операційних витрат за калькуляційними статтями по ТОВ “Бріз-Т” в 2009-2010 роках

 

Як видно з рис.4.4., структура інших операційних витрат досліджуваного підприємства досить стабільна, суттєвих змін в динаміці не відбулося.

В цілому, проведений аналіз структури витрат ТОВ “Бріз-Т” показав, що в динаміці має місце зниження матеріаломісткості продукції, зокрема й енергомісткості та паливомісткості виробництва. Натомість трудомісткість виробництва в динаміці зростає, що супроводжується також ростом відрахувань на соціальні заходи. Частка амортизаційних витрат в часі також росте, що спричинене абсолютним збільшенням обсягів амортизації в результаті значного росту основних засобів та нематеріальних активів досліджуваного підприємства.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.016 сек.)